Copy
Dit is de nieuwsbrief van het project de Alcoholvrije School van STAP. Alle scholen in het voortgezet onderwijs kunnen meedoen om zo te helpen om het excessieve alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. 
Nieuwsbrief Alcoholvrije School #1

Nieuwsbrief najaar 2012

Dit is de tweede nieuwsbrief van het project de Alcoholvrije School van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).

Nieuws

Studiemiddag Zeeland: Twaalf Zeeuwse Scholen gaan voor het keurmerk Alcoholvrije School. Dat bleek op een studiemiddag die het project Laat ze niet (ver)zuipen!, GGD Zeeland en STAP organiseerden op 26 september 2012 op het Bonaventura College te Goes. Daar liet Indigo (GGZ Zeeland) ook weten dat er blaastesten te leen zijn voor schoolfeesten. Mischa Laeven (projectcoördinator Laat ze niet (ver)zuipen!): "Het is belangrijk dat scholen hun verantwoordelijkheid nemen, maar ook ouders, de horeca, winkeliers, handhavers en verenigingen worden betrokken’’. Lees meer in het verslag.

Factsheet Alcohol en het puberbrein. In dit nieuwe factsheet worden vragen beantwoord zoals: Wat zijn nu precies de gevolgen van overmatig alcoholgebruik op de zich ontwikkelende hersenen van jongeren? Waarom is alcohol voor jongeren extra gevaarlijk? Is de hersenschade blijvend? En hoe komt het dat jongeren 'zomaar' in een alcoholcoma kunnen raken? Het factsheet is te downloaden op www.alcoholvrijeomgeving.nl en te bestellen via info@stap.nl

Zeven Leidse scholen alcoholvrij - Op woensdag 24 oktober reikte wethouder Roos van Gelderen zeven keurmerken uit aan scholen in het Leidse stadhuis. De scholen zijn: De Driestar, De Thermiek Sumatrastraat, OCL de Delta, Da Vinci college Sumatratstraat, Da Vinci college Kagerstraat, Da Vinci college Betaplein en Da Vinci college Leonardo. Gefeliciteerd! Bekijk het filmpje.

Cocktailboekje voor ouders. Het nieuwe boekje ‘Drink veilig alcoholvrij’ is bedoeld voor ouders van jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar. Het kleurrijke boekje staat vol recepten voor lekkere alcoholvrije cocktails en tips over hoe alcoholgebruik door jongeren te beperken of te voorkomen.   

Gorcums Merewade College is de eerste Alcoholvrije School in de regio Zuid-Holland Zuid. Het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?!  introduceert het landelijke keurmerk Alcoholvrije School van STAP. Het Merewade College uit Gorinchem ontvangt als eerste school in deze regio dit keurmerk. Om dit te vieren is er op 1 november een alcoholvrij Slam!FM-schoolfeest met top-dj Martijn La Grouw.


De docenten tip

STAP verzamelt tips van docenten van Alcoholvrije Scholen voor het handhaven van het alcoholbeleid. Dit keer luidt de tip: Betrek leerlingen bij het alcoholvrije beleid. Laat ze bijvoorbeeld het schoolfeest organiseren. Dan is de kans veel groter dat het feest een succes wordt en dat er veel leerlingen op af komen.

School van de Maand

Even voorstellen... Da Vinci College Kagerstraat te Leiden. Woensdag 24 september om 16.30 uur reikte wethouder Roos van Gelderen (jeugd & onderwijs) het keurmerk Alcoholvrije School uit aan de directeuren van 4 locaties van het Da Vinci College, waaronder de Kagerstraat. Hiermee wordt officieel vastgelegd dat de school het bezit, verstrekken en gebruik van alcohol verbiedt. Dit geldt zowel op school als tijdens schoolactiviteiten zoals schoolfeesten, werkweken en studiereizen voor leerlingen en personeel. 'Wij hebben geen introducees meer bij schoolfeesten en er zijn blaastesten ingevoerd. Leerlingen die hebben ingedronken moeten door hun ouders opgehaald worden.'

Doe mee

Bram van Moolenbroek, jeugdpolitie Zeeland: ''Zet blaastesten in op school; dat werkt preventief."

Agenda

dec 2012 - Uitreiking keurmerken Alcoholvrije Scholen Zeeland
voorjaar 2013 - Webapp Alcohol en het puberbrein


Ons emailadres is:
info@stap.nl 


Copyright © 2012 STAP, All rights reserved.


Sponsors en fondsen
St. Madurodam Steunfonds
Fonds Sobrietas
Fonds 1818
ANDO