Copy
Dit is de nieuwsbrief van het project de Alcoholvrije School van STAP. Alle scholen in het voortgezet onderwijs kunnen meedoen om zo te helpen om het excessieve alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. 
Nieuwsbrief Alcoholvrije School #1

Nieuwsbrief #1

Dit is de eerste nieuwsbrief van het project de Alcoholvrije School van het Nederlands Instituut voor Alcoholgebruik (STAP).

Nieuws

Studiemiddag Leiden: Leidse Scholen gaan voor het keurmerk Alcoholvrije School. Dat bleek op een studiemiddag die de GGD Holands Midden en STAP organiseerden op 11 april 2012 op het Leonardo College. Daar liet de GGD ook weten dat er blaastesten te leen zijn voor schoolfeesten. Pel van Hattum (GGD Hollands Midden): "We hebben eerder blaastesten ingezet tijdens frisfeesten in Katwijk. Het werd een soort attractie: iedereen wilde blazen.’’

Factsheet Alcoholtesters voor scholen. Welke alcoholtester is het beste getest? Wilt u binnenkort aan de slag met alcoholtesters? Dan is het belangrijk dat u weet welke testers goed werken. Een alcoholtest afnemen duurt ongeveer 1 minuut. Maar het is wel belangrijk dat u van te voren goed voorbereid bent en dat de juiste personen de test afnemen. Lees hierover meer in het nieuwe factsheet. 

Er raken per dag twee jongeren in coma door drank. ''Ik ben me rot geschrokken”, zei CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma op 31 mei in De Telegraaf. ''Tegenwoordig raken er twee minderjarigen per dag in coma door drank.” Het citaat werd door verschillende media, waaronder Nu.nl, overgenomen. 

Zeeuwse scholen laten ze niet verzuipen. Zeeland is gestart met een groot leerlingenonderzoek onder alle Zeeuwse scholen in het voortgezet onderwijs. Dit onderzoek moet inzicht geven in het huidige alcoholgebruik van leerlingen en in het beleid dat scholen voeren. Op 26 september is er in Goes een scholenconferentie waar alle scholen met elkaar van gedachten kunnen wisselen over het alcoholbeleid en een gezamenlijke aanpak.

Commotie over goedkoop bier tijdens scholierenfeest. In Weert is met afkeuring gereageerd op het feit dat bij een scholierenfeest op 9 mei de bierprijs slechts 1 euro per glas bedroeg, terwijl voor frisdrank het dubbele moest worden betaald. Verschillende politieke partijen willen er binnen de gemeenteraad van Weert over spreken, aangezien de gemeente na een uit de hand gelopen editie van 2009 van hetzelfde scholierenfeest de afgelopen jaren juist fors heeft ingezet op het voorkomen van overmatig alcoholgebruik. 

De docenten tip

STAP verzamelt tips van docenten van Alcoholvrije Scholen voor het handhaven van het alcoholbeleid. Dit keer luidt de tip: 'Let bij het fouilleren voor een schoolfeest vooral op de meisjestassen. Zij denken onschuldig te zijn maar niets is minder waar: alcohol zit overal in verstopt, bijvoorbeeld in shampooflessen.'

School van de Maand

Even voorstellen... de Amersfoortse Berg. Vrijdag 15 juni om 15.00 uur reikte wethouder Tigelaar (jeugd & onderwijs) het keurmerk Alcoholvrije School uit aan de directeur van de Amersfoortse Berg. Hiermee wordt officieel vastgelegd dat de school het bezit, verstrekken en gebruik van alcohol verbiedt. Dit geldt zowel op school als tijdens schoolactiviteiten zoals schoolfeesten, werkweken en studiereizen voor leerlingen en personeel. 'Tijdens de werkweek hebben we extra blaastesten ingezet op sommige avonden als de leerlingen weer terug naar het hotel kwamen.'

Puberbrein

De hersenen van jongeren zijn extra gevoelig voor alcohol. Steeds meer onderzoek wijst uit dat het beter is om zo weinig mogelijk te drinken tot de hersenen volgroeid zijn. En dat is pas rond het 24e levensjaar! De negatieve effecten van alcohol uiten zich vooral op het gebied van het geheugen en het concentratie- en leervermogen. Dit leidt soms tot mindere schoolprestaties of zelfs schooluitval. Om ouders en docenten in het voortgezet onderwijs goed in te lichten, ontwikkelt STAP een factsheet over alcohol en puberhersenen. Neurowetenschapper Guus Smit (VU Amsterdam) werkt hieraan mee. Het factsheet verschijnt in de herfst van dit jaar.

Doe mee

Agenda

aug 2012 - Nieuw boekje voor ouders: 'Drink veilig alcoholvrij' met lekkere recepten te bestellen
sept 2012 - Publicatie factsheet Alcohol en puberhersenen
26 sept 2012 - Studiemiddag Alcoholvrije School Zeeland
eind okt 2012 - Uitreiking keurmerken Alcoholvrije Scholen Leiden
Ons emailadres is:
info@stap.nl 


Copyright © 2012 STAP, All rights reserved.


Sponsors en fondsen
St. Maduradom Steunfonds
Fonds Sobrietas
Fonds 1818
ANDO