Copy
Läs om Alexandra Charles och hennes intressanta engagemang och om Veronica Lejsved, Årets HR Chef 2011, och hennes syn på kompetensfrågor.

September

Alexandra Charles
Det är viktigt att våga tro på sig själv och att våga vara annorlunda

Alexandra Charles har en bakgrund som PR-konsult och ordförande i 1,6 miljonerklubben och 2,6 miljonerklubben, ideella föreningar som arbetar för kvinnors hälsa. Hon utsågs till Årets opinionsbildare i Sverige 2005.Du har ju en intressant karriär och erfarenhet bakom dig. Hur kom det sig att du bestämde dig för att börja intressera omvärlden för kvinnors hälsa?
Jag insåg att jag visste lite om kvinnohälsofrågor, så jag tackade ja till ett seminarium på Läkarsällskapet som handlade om hjärtsjukdom hos kvinnor. Det visade sig att det saknades medicinsk forskning ur ett genusperspektiv. Jag insåg då att det var viktigt att få ett bredare perspektiv då hjärtsjukdom är den främsta dödsorsaken för både kvinnor och män.

Många trodde initialt att 1,6/2,6 miljonerklubben hade något mer pengar att göra. Så är ju inte fallet, kan du skingra eventuella felaktiga bilder om vad det är?
1.6 miljonerklubben syftar på det antalet kvinnor i Sverige som var 45-plus åldersmässigt vid det tillfället. 2.6 miljonersklubben blev till när vi la till de kvinnor som var mellan 25 och 45 för att få med även de unga i vår Kvinnohälsoförening.

Har du genom dina erfarenheter märkt en stark koppling mellan bra hälsa och att få göra det man tycker allra bäst om?
Absolut! När man är lycklig i sitt liv, på sitt arbete och i privatlivet, då mår man i regel väldigt bra. Allt detta hänger ihop ur ett holistiskt perspektiv.

Vad tror du hindrar människor från att vara sig själva och leva sina drömmar? 
En stor anledning är att vi är rädda för det okända. Det får oss att känna oss otrygga och vi vågar oss därför inte på en förändring.

Tror du att kvinnor oftare sätter sig själv i sista rummet?
Ja, det kan bli konsekvensen då vi lätt är de som tar på oss att ta hand om våra nära och kära och har indirekt då fostrats till att man inte ska prioritera sig själv.

Vad har du för 5 grundläggande tips till båda kvinnor och män för att ta bättre hand om sig och sin hälsa?
 1. Sätt din egen hälsa och välbefinnande högst upp på listan.
 2. Tänk positivt i varje situation. 
 3. Våga prova något nytt och njut av det du tycker är roligt.
 4. Ta dig en dos musik eller kultur så ofta du kan.
 5. Umgås med dina nära o kära!
 
Vad är din stora vision för 1,6/2,6 miljonerklubben?
Att 1.6miljonerklubben som idag är en förening med 2 avdelningar kommer att finnas i alla länder. Först i Europa, men även i andra världsdelar och vi i detta globala nätverk genom samverkan arbetar för kvinnors bästa.

Ser du att bristen på att ta tillvara människors olika potential och förmågor är en orsak till ohälsa?
Ja, när vi är sedda och får uppskattning och bekräftelse får vi inspiration. Då kan vi sluta med att bara fokusera på oss själva och därför få en balans i helheten.

Vilka är dina tips till var och en vad de kan göra för att påverka detta?
Var generös med beröm och uppskattning! Dela med dig av din erfarenhet till de som kanske inte vet hur de skall agera eller tackla en utmaning.


Vilka är dina största insikter i livet som du skulle vilja att andra hade med sig från start?
Det är viktigt att våga tro på sig själv, att våga vara annorlunda och att satsa på det man drömmer om. Kunskap är makt, så skaffa kunskap.


Hur viktig är gemensamma värderingar för dig i arbetet med alla involverade i 1,6/2,6 miljonerklubben?
Det är alltid viktigt med gemensamma värderingar och i ett nätverk eller i en ideell organisation bärs hela uppdraget av värderingar. Vårt uppdrag är att arbeta för kvinnors bästa tänkbara hälsa.

Vilka av dina egna värderingar kan du aldrig tumma på?
För mig är jämlikhet, rättvisa och humor det allra viktigaste. 

Vi måste anstränga oss mer för att hitta ledare som tror på människors förmågor 

Veronica Lejsved Director HR, Boliden Business Area Smelters tilldelades 2011 priset "Årets HR-chef" med motiveringen "För att hon verkar i ett företag som växer snabbt och har anställt många unga chefer. Hon ger cheferna tydlighet kring HR-processerna med hjälp av en enkel verktygslåda." Veronica har arbetat med HR-frågor i över tjugo år på företag som Ericsson, Volvo Trucks och Bauhaus. Veronicas röda tråd handlar om enkelhet, äkthet och tydlighet och genomsyrar allt hon gör och står för.

Du är känd som en modig person som vågar driva det du tror på, vad är det som driver dig?
Min tro på att genom god kompetens, kommunikation och rätt inställning bidra till ett ökat resultat för företaget. Men det krävs rak och tydlig kommunikation och att våga välja, vill jag det här eller vill jag det inte.
 
Varför HR spåret från början?
Jag har alltid varit genuint intresserad av människor. Jag har förmågan att kunna läsa av människor, förstå orsaker och t.o.m. sia deras nästa drag, något som jag haft i mig sen barnsben. Jag har också ett arbete där jag får jobba med alla delar i ett företag. Det krävs att man har förståelse för affären, människorna, marknaden och målet - vilket är oerhört stimulerande. 

Årets HR Chef är ju en fin utmärkelse, hur har det påverkat dig eller din situation sen du fick utmärkelsen?
Det är den finaste utmärkelsen jag fått! Framförallt då jag blivit nominerad av mina medarbetare. För att skriva ett så fint omdöme så att man når första plats så måste det vara äkta och skrivet av kärlek. Utmärkelsen är en bekräftelse på att den jag är och att mina värderingar har betydelse.

Vad är det som saknas idag för att ta tillvara på människor kunskap och kompetens fullt ut?
Det är fortfarande vår syn på vad ledarskapet står för. Vi måste anstränga oss bättre att hitta ledare som tror på människors förmåga, ha en vilja att utveckla sina medarbetare till en högre nivå än de själva. Vi behöver ledare som prioriterar företaget framför sin egen person och egen vinning. Sådana ledare finns!

Vad tror du är de bakomliggande orsakerna till att arbetsrelationer fungerar eller inte fungerar?
Kommunikation och förståelse för hur andra uppfattar saker och ting som sker i organisationen. Jag tycker många gånger att vi är för inskränkta i våra egna projekt och att vi inte lyfter blicken och ser värdet för organisationen i första hand. Det innebär ibland att man måste bordlägga vissa av sina egna drömmar och projekt.
 
Om du fick ändra på något grundläggande i företag och synen på kompetens, vad skulle det vara?
Jag tycker att det är viktigt att alla medarbetare, på alla nivåer inser att vi alla har ett ansvar att göra sig själva anställningsbara.
 
Vad tror du om idén kring DNA Matchning?
Det är viktigt i ett tidigt skede att stämma av värderingar med varandra, företag som individer, innan man går in "live" så att säga.
 
Hur viktiga är värderingar egentligen för arbetsprestation?
För väldigt många människor är värderingar allt och för resten är det viktigt. Företagets värderingar måste harmonisera med ens egna, men det ska vara de genuina värderingarna - dvs. de som företaget egentligen står för och inga floskler.

Vilka 5 råd skulle du ge till människor som tröttnat på sin nuvarande karriär?
 1. Stanna upp, fundera på vad som egentligen betyder något. Kan kanske låta flummigt men det är viktigt att reflektera. En gång provade jag karriärcoachning och fick då göra en lista på vad man tycker om att göra, men det är ännu viktigare att göra listan på vad man inte tycker om att göra.
 2. Att aldrig någonsin hamna i "gnällfällan" och se sig som ett offer. Vi tar alla ansvar för våra egna val. 
 3. Jag tror att det är oerhört viktigt att underhålla sitt intellekt och sin fysik.
 4. Stäng aldrig några dörrar utan att ha lyssnat färdigt, var nyfiken, nätverka. 
 5. Uppträd alltid hövligt mot andra du möter i din karriär, du vet aldrig vem du träffar på i hissen ner....
   
Var hämtar du energi?
Genom att vara nyfiken. Ständigt lärande är min grej. Jag tror aldrig att den resan kommer att ta slut. Men också min familj och genom upplevelser. Jag har för närvarande ett omättligt behov av att resa till spännande platser och att få uppleva djur och natur, mina senaste resor var på safari i Tanzania och Reykjavik.

Vad tror du att du själv skulle gjort om du valt ett annat spår arbetsmässigt?
Jag ville bli lärare från början men kom aldrig in på lärarhögskolan. Nu kommer jag aldrig att få veta vad som hänt om jag gjort det.
Veronica Lejsved

EVENT

 • Vi finns på plats på Career Days i Ericsson Globe Arena 7-8 september, besök oss i monter B1.
 • Vi kommer också att finnas med på HR Dagarna 25-26 september, väl mött!
   

LÄSTIPS

 • Vår VD bloggar om händelser i kunskapssamhället på va.se med start nu i september. Läs mer här.
 • Marika Skärvik bloggar om ledarskap. Läs mer här.

NYHET INFÖR HÖSTEN
 • Vi har nu utvecklat möjligheten att presentera individens ArbetsrelateratDNA™ genom att du nu också får tillgång till en sammantagen rapport i PDF:format.
 • En annan nyhet är att om du enbart är intresserad av matchningen kan du nu registrera dig kostnadsfritt. Vill du se hela ditt resultat och få tillgång till rapporten är årslicensen 500kr.   

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar arbetsrelaterad matchmaking för den professionella världen. Vi får fram det som egentligen är avgörande för om en organisation och person kommer att bli framgångsrika tillsammans och skapar också förutsättningar för att individens hela potential synliggörs och används. Vår metodik kallar vi för matchning mellan en verksamhets DNA och en individs arbetsrelaterade DNA.