Copy
Läs om Elisabeth Thand Ringqvist, VD för Företagarna, och hennes syn på entreprenörskap och ledarskap. Läs också om Jorge Vasquez, VD för CareerBuilder Nordic, och om trender kring kompetensförsörjning.

FEBRUARI 2014

Två av tre företagare vill växa men tycker att det är för dyrt att anställa och att det är svårt att hitta den kompetens man behöver  

Elisabeth Thand Ringqvist är VD för Företagarna. Hon har tidigare jobbat på McKinsey och Näringsdepartementet.  Berätta kort om din bakgrund. Vilka steg i karriären bidrog till din nuvarande roll? Har ledarskapet varit en tydlig väg för dig eller vilka omständigheter tog dig dit?  
Jag är civilekonom från Handelshögskolan. Det var inte ett uppenbart val, eftersom jag länge trodde att jag skulle bli jurist eller musiker. Vägen till detta jobb har inte alls varit rak. Jag har valt att jobba med det som är svårt och intressant. Det gäller både min tid som konsult på McKinsey, mitt jobb med att få till en valseger för Centerpartiet 2006 och arbetet på Näringsdepartementet. Ibland tar jag mig an ”projekt” som jag från början vet kommer att vara svåra. Ett sådant exempel är min personvalskampanj 2010. Ingen har någonsin blivit inkryssad till riksdagen från Stockholm stad. Men jag gjorde ett ärligt försök och gjorde i alla fall den tredje bästa personvalskampanjen det året.

Vilka är de stora skillnaderna att leda den organisation du har nu jämfört med tidigare ansvar?
Ledarskapet i den politiska världen präglas av att alla drivs av samma värderingar och att målet är så otroligt tydligt. Det finns en valdag som man på förhand vet exakt när den är.   I det här jobbet så är jag chef för ett hundratal personer och ledare för 50 000 entreprenörer som aktivt valt att vara sin egen chef.

Vad är det mest utmanande respektive givande att leda?

Det mest utmanade är att omsätta ambitiösa visioner i mål som går att bryta ner i målsättningar för var och en som jobbar på Företagarna. Det är också utmanande att få alla medlemmar att känna lust att jobba för Företagarna på sin fritid. För det är när alla dessa 50 000 lägger ner en timma extra som vi kan få saker att hända både på nationell och lokal nivå. Mest givande är att se att den förändring som jag och styrelsen jobbat med får genomslag i att vi blir mer effektiva som opinionsbildare.

Samhället förändras fort idag och det krävs nya förmågor och kanske större flexibilitet? Hur ser du på den frågan? Vilka förmågor och kompetenser tror du kommer att vara utmärkande framöver?
Förmågan att samarbeta med andra har under lång tid blivit allt viktigare och jag är övertygad om att det kommer fortsätta att vara så. Det är så ytterst få saker som vi kan få gjorda på egen hand. Den som är framgångsrik kommer också klara av att kommunicera i alla kanaler, både i skrift och i tal.

Om du skulle få välja en helt ny karriär, vad skulle det ha varit?
Om jag skulle välja en helt ny karriär och backa tillbaka till när jag var 19 så skulle jag bli solocellist.

De flesta nya jobb skapas av entreprenörer. Hur ska vi kunna öka detta? Vad ser du för svårigheter för företagare idag?
Två av tre företagare vill växa men tycker att det är för dyrt att anställa och det är svårt att hitta den kompetens som man behöver. Ett tredje hinder för expansion är att det är svårt att hitta det kapital som man vill ha.Det är allt fler som tycker det är lätt att starta företag och allt fler som känner en företagare. Företagare i sig är stolta över att driva sin egen verksamhet och de flesta tycker att omgivningen uppskattar deras val av arbetet. Det här skiljer sig mycket åt den bild som vi hade av företagare för 25 år sedan.

Hur ser du på frågan kring att hitta, utveckla och behålla kompetens som ett hinder för tillväxt? Vilka områden ser du som starka inom ledarskap för företagare rent generellt?

Det kan tyckas märkligt att det är svårt att hitta rätt kompetens trots att det finns så många bra sökmotorer och databaser idag men i ett litet företag är det så mycket som måste stämma för att det ska bli rätt.

Det kan också vara svårt att jobba för en entreprenör som skapat företaget. Det finns ett visst sätt som hen har gjort tidigare och det är tufft att utmana grundaren och VD:n. Det roliga med att jobba för en entreprenör är att de ofta är karismatiska och nästan religiöst trogna sin idé, vilket brukar skapa en stark företagskultur. Många företagare brukar dock vittna om att de inte är allra bäst på HR-delen av ledarskapet som till exempel medarbetarsamtal.


Vilka tre råd skulle du ge till de som har en har idé i ”byrålådan”?
Mina tre bästa råd till den som går och funderar på om man ska starta företag är:
 1. Ställ dig frågan om du kommer ångra dig om några år om du inte genomför idén? Om svaret på frågan är Ja så gå vidare till nästa råd.
 2. Gör en treårsplan för hur du ska överleva uppstarten av företaget.
 3. Gå igenom hela din bekantskapskrets för att hitta de personer som du behöver ta råd av. I startskedet så är många beredda att ge av sin tid om de får frågan – bara du är konkret i vad det är du vill.

Vad letar du efter i form av kompetens när du rekryterar till din egen organisation?
Själv letar jag efter kompletterande personer till vad jag har. Rekrytering är väldigt svårt och det är lätt att gå fel om man inte gjort sin kravspecifikation korrekt och själv tar den tid det krävs för att genomföra rekryteringen. Under förändringsarbeten har jag tagit in tillfälliga chefer som också varit expertkonsulter inom sina områden. De har gjort att jag kunnat tillföra kompetens medan jag letat efter den mer permanenta ledarskapslösningen.


 

Det räcker inte bara att nå ut till kompetensen. Det gäller även att hitta vägar att förvalta potentiella kandidater och framtida medarbetare  

Jorge Vasquez är VD på CareerBuilder Nordic. Han har ett förflutet inom fotbollen med sadlade sedan om. Till höger ser ni Jorge och basketlegenden Shaquille O'Neill.

CareerBuilder.se är Sveriges mest välbesökta jobbsajt och CareerBuilder är även världens ledande aktör inom segmentet internetbaserad rekrytering. CareerBuilder finns representerade i över 60 länder och har ca 2.500 anställda. CareerBuilder är också en samarbetspartner till PerformancePotential.

Berätta lite om din bakgrund. Hur kom du till careerbuilder.se?
Jag har alltid varit oerhört sportintresserad och tävlingsinriktad. Fotboll har varit en passion för mig under hela mitt liv och den passionen gav mig till slut ett kontrakt i en spansk liga. Efter en knäskada och ett flertal operationer fick jag dock lägga fotbollen på hyllan och sadla om. Jag siktade då på en karriär inom försäljning istället och sökte ett jobb som innesäljare på dåvarande Jobbguiden, som 2007 blev förvärvat av CareerBuilder.com och nu är CareerBuilder.se. Jag såg till att jobba hårt och kontinuerligt överträffa mina mål och i och med detta, fick jag mer och mer ansvar inom organisationen. I slutet på 2009 började mina idéer kring ett stort karriärevent för yrkesverksamma akademiker ta form och 2010 gick vårt första Career Days i Stockholm och Globen av stapeln. Eventet blev en enorm succé och vi byggde vidare under kommande år. Under 2011 tog jag över som VD för CareerBuilder i Norden, och på den vägen är det.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

En av de roligaste sakerna med jobbet som VD är bredden.  Jag kommer i kontakt med i princip alla områden som förekommer inom företaget. Juridik, kundtjänst, städning, ekonomi, personal, marknadsföring, bokföring, kundnöjdhet, kvalitet och utveckling. De 30 % av min tid då jag inte pratar/sitter I möten med andra, ägnar jag åt att hålla koll på marknaden, sköta administration, upprätta olika dokument etc.

Ni är ett spännande och växande företag. Vad är det mest spännande med careerbuilder.se?

Det är sant som du säger, CareerBuilder har under de senaste 6 åren varit inne i en spännande tillväxtfas där vi etablerat oss både organiskt och genom förvärv av marknadsledare i ett stort antal länder. Vi har även förvärvat ett antal ledande nischade jobbsajter runt om i världen, som till exempel världens ledande portal för flerspråkig kompetens och världens ledande portal för jobb inom olja och gas.

CareerBuilder i Sverige och Norden har även haft en oerhört spännande resa där vi under de senaste två åren varit Sveriges mest välbesökta jobbsajt, något vi självklart är stolta över! Vi står även inför ett spännande 2014 där vi, förutom att vi självklart kommer att se till att behålla platsen som nummer 1 i Sverige, även kommer att lansera ett antal software-produkter som verkligen kommer att hjälpa rekryterings-Sverige i jakten på spetskompetensen.

Detta gör CareerBuilder till ett så spännande företag – den snabbrörliga utvecklingen och vårt ständiga fokus på innovation. Som en global aktör med ett stort teknik- och användarfokus ser vi till att alltid ligga i branschens framkant med produkter och lösningar som gynnar både våra användare och våra annonsörer.

Vilka 3 råd skulle du ge till unga människor som är drivande och vill göra karriär?

 
 • Jobba hårt
 • Var inte rädd för att misslyckas
 • Tappa aldrig fokus på målet!
Vad letar du efter för egenskaper när du rekryterar?
Jag letar efter vilja, attityd och målfokus hos en kandidat. Med dessa egenskaper kan nästan vem som helst lära sig var som helst.

Hur ser du på kompetensförsörjning i stort och vilka utmaningar kommer att möta företagen?

Vi vet redan att det råder kompetensbrist i många branscher, det har det gjort länge och är ”old news”. Den nya utmaningen som många företag står inför är det nya kandidatbeteendet på internet och det faktum att många organisationer har svårt att hinna med att anpassa sig. Jag syftar då främst på mobilanvändningen vid jobbsökande som ökat lavinartat. För att ge ett hum om hur utbrett mobilanvändandet: Förra året gick surfande via mobil om surfande via laptops om för första gången, och på CareerBuilder ser vi att ungefär 30% av alla våra användare kommer till oss via en mobil enhet. Även användningen av sökmotorer som första anhalt vid jobbsökande har ökat oerhört mycket, och även här gäller det för arbetsgivarna att hänga med för att inte riskera att tappa bra kandidater som helt enkelt inte hittar deras tjänster vid internetsökningar tillräckligt snabbt. Den stora utmaningen för arbetsgivare när det gäller kompetensförsörjning handlar om att både nå ut bättre till rätt kompetens, men det räcker inte heller att bara nå ut till kompetensen, det gäller även att hitta vägar att förvalta kandidat-leads och potentiella framtida medarbetare.

Hur tar careerbuilder.se hand om dessa utmaningar?
Tack vare att vi sedan starten i USA 1995 har haft fokus på datainsamling och mätning av jobbsökarbeteende i våra kanaler har vi kunnat förutspå denna utmaning i ett tidigt skede.

Utifrån detta har vi utvecklat ett antal produkter och lösningar som hjälper våra kunder att på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt förbättra både sin synlighet i sökmotorer, förenkla jobbsökande via mobil, samt gör det enklare att ta hand om inkommande ansökningar och gör det möjligt att snabbt börja bygga egna talangnätverk för framtida rekryteringar. 

EVENT & KOmmande aktiviteter

 • Under våren kommer vi att ha frukostseminarier med teman som "Affärsdriven HR - hur får man engagemang att gå i takt med kundnyttan" och "Hur kan du äga din karriär 2014". Mer detaljer kring dessa seminarier kommer inom kort. 
 • Du kan alltid läsa om aktuella events på LinkedIn eller facebook.


Nyheter

 • Vi vill hälsa en nygammal kollega välkommen. John Leijonmarck har jobbat med oss sedan september förra året och blir nu permanent. John kommer att jobba med kund- och marknadsutvecklingsfrågor. Läs mer om John här.
 • Vi har formaliserat ett nytt samarbete med M&D Selection, ett dotterbolag till RGP, Resources Global Professional. M&D kommer att använda vårt ArbetsrelateratDNA™ för att komma åt en djupare dimension inom rekrytering och samtidigt höja kvaliteten genom att matcha mot uppdragsgivarnas VerksamhetensDNA™.
 • CareerBuilder intervjuas om förändrade krav inom kompetensförsörjning. Läs mer www.careerbuilder.se.
 • Snart lanserar vi en utvecklad version av ArbetsrelateratDNA™, rapporten för att göra det ännu enklare att själv tolka sitt resultat. 

LÄSTIPS
 • Vår Facebook-sida. Aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
 • Följ oss också på LinkedIn.
 • CareerBuilder.se karriärsblogg där vi gästbloggar kontinuerligt. Läs mer här
 • Följ vår VD's blogg Tankar om ledarskap. Läs mer här.

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar Arbetsrelaterad Matchning för den professionella världen. Vi får fram det som visar sig är avgörande för om en organisation och person kommer att bli framgångsrika och produktiva tillsammans. Det ger tydliga förutsättningar för att individens hela potential synliggörs och används. Vår metodik kallar vi för matchning mellan en verksamhets DNA och en individs arbetsrelaterade DNA.

Mars månads nyhetsbrev innehåller intressanta intervjuer med bland annat Päivi Hemming, erfaren HR Chef med affären i fokus, och med vår nya samarbetspartner M&D Selection. Mer information kommer också i sociala medier. Ansvarig på M&D Selection är Therese Kraft som ni kan nå på therese.kraft@mdselection.se.

Har du frågor kring karriär och kompetens? Kontakta PerformancePotential's karriärrådgivare, specialiserade kring just ArbetsrelateratDNA, på karriarradgivning@performancepotential.se