Copy
Läs om Malin Hollander, VD på Atoy Automotive, med en intressant bakgrund i flera branscher och om Meg Tivéus, styrelseproffs.

November

Företag som aktivt arbetar med värderingar och med att skapa ett positivt arbetsklimat kommer att bli mer framgångsrika och lönsamma än de som inte gör detta

Malin Hollander är  VD på Atoy Automotive och har mångårig erfarenhet från ett flertal olika branscher.  Berättat lite kort om din bakgrund. Vad var det som gjorde att du hamnade på Atoy Automotive?  
Jag är ekonom i botten och har arbetat bland annat som ekonomichef i reklambranschen och resebranschen. År 2006 bestämde jag mig för att prova på en annan bana och började som rekryteringskonsult hos Manpower.  Hos Manpower fick jag möjlighet att utveckla och använda de kommunikativa och säljdrivna egenskaperna hos mig själv, något som var väldigt lärorikt och roligt. När lågkonjunkturen slog till 2009 och branschen stannade av började jag fundera kring att återvända till ekonomichefsrollen och fick då möjligheten att börja hos Atoy som CFO i februari 2010. I oktober 2011 fick jag ett erbjudande om att ta över som VD, något som jag med viss bävan tackade ja till.   

Vad är det allra mest givande med att leda en organisation och vara VD?
Att man är inblandad i allt från stort till smått och är en del av den absoluta kärnan i verksamheten. Fantastiskt för en generalist som jag! Jag brinner också för att få vara med och påverka och utveckla både människor, processer och kundvärden och i min roll har jag alla dessa möjligheter.

Vad ser du som baksidor?
Som VD är man ju på något sätt sista utposten, den man kommer till när allt annat har strandat. Man är också ganska ensam och har svårt att hitta någon att diskutera och bolla med.

Varför är just din bransch så rolig och hur skulle du vilja inspirera andra att ta sig dit?
Eftersom branschen i sig är ganska konservativ finns det möjligheter att kunna ta stora kliv om man bara vågar tänka lite annorlunda.  Komplexiteten i det vi gör innebär stora utmaningar men det finns också stora möjligheter att verkligen kunna utvecklas och bidra till framgång.

Din bransch kanske inte traditionellt leds av kvinnor. Hur hanterar du att inte vara ”normen” och vilka fördelar har det? Finns det nackdelar?
Alla branscher som jag har varit i, förutom rekrytering, har varit mansdominerade på ledningsnivå. Jag är van att vara ensam kvinna i exempelvis ledningsgrupper så det är endast när jag uttryckligen blir sedd som avvikande som jag reagerar. Fördelarna kan vara att man inte lika lätt blir indragen i maktspel och att det kanske är lättare för mig att våga ställa frågor utifrån ett icke branschperspektiv. Jag upplever också att dynamiken i möten där både män och kvinnor deltar kan bli bättre och lite mer fokuserade på lösning.

Nackdelarna är att man alltid är synlig och påpassad, jag kommer ihåg ett möte där vi var 50 deltagare, 49 män i grå kostymer och jag i en orange klänning. Då är det svårt att smälta in. 
Jag tror att män sällan får frågor ställda till sig med utgångsläget: Du som är man, hur ser du på detta?
 
Behöver du vara mer eftertänksam och taktiskt i denna roll?
Både ja och nej, självklart väljer jag mina strider men jag försöker så ofta som möjligt att vara rakt på sak, ärlig och lösningsfokuserad. 

Vilka 3 råd skulle du ge till människor som kanske sticker ut lite, som inte gör det som inte anses vara traditionellt?

Att inte tänka på att man är annorlunda, var dig själv och människa. Var beredd på att motstånd kan komma från oväntat håll, men även stöd. Tappa inte bort dig själv genom att försöka anpassa dig för mycket, byt hellre miljö om det blir för svårt. 

Vart får du ditt mod ifrån?
Jag har nog alltid haft en god självkänsla och trott på min egen förmåga.  Jag tror på att vara ärlig och rättvis, det skapar rätt förutsättningar både för dig själv och för andra. Jag har också insett att tydlighet, öppenhet och att våga, skapar trygghet hos omgivningen.

Hur ska de som inte är så modiga kunna bli mer modiga?

Jag tror på att börja i det lilla, gör små saker som är lite utanför det du gör i vanliga fall. Det är en otrolig kick när du vågar göra något du är rädd för. Sätt upp mål och våga lyckas!

Vilka energier får dig att gå upp på morgonen och genomföra det som ibland kan vara svårt?
En kombination av envishet och pliktkänsla och en önskan att alltid göra mitt bästa. Om jag har en tuff dag framför mig försöker jag dela upp den i små delar och komma ihåg att en timme går väldigt fort.

Du har vågat se hela människan genom att våga ge människor en chans, hur gör du det?
Lyssna, inte bara till orden utan till vad personen egentligen säger, var nyfiken, ställ frågor. Ha tålamod och våga vara tyst, länge.  Svaren man får efter en tystnad är ibland helt oväntade och mycket intressanta.

Vilka egenskaper uppskattar du mest hos dig själv?
Min förmåga att se lösningar och att jag är nyfiken.

Vilka beteenden stjäl din energi?
Problemfokusering och oärlighet.


Om du ska nämna 3 värderingar som är viktiga för dig i livet, vilka är de?
Var nyfiken, ärlig och modig.

Hur ser din ledarskapsfilosofi ut?
Jag tror på att alla människor vill göra ett bra jobb och känna tillhörighet. Som chef handlar det om att försöka locka fram det bästa ur medarbetarna. Jag är helt övertygad om att det du lägger in som ledare är det du får ut, positiv energi föder positiv energi, lösningar föder lösningar.  Man måste våga vara mänsklig och släppa på prestigen och ge mycket positiv feedback. Det är som en bumerang, det kommer tillbaka till dig till slut.

Chefer med mycket empati kan ibland anses lite fega och kanske ”för mjuka”. Vad är dina erfarenheter kring detta?
För mig är empati lika med mod och inte feghet. Det krävs personlig mognad och styrka för att våga vara empatisk och för att våga släppa på prestige och försvarsmekanismer. Jag är helt övertygad om att företag som aktivt arbetar med värderingar och att skapa ett positivt arbetsklimat där det finns utrymme att vara empatisk, kommer bli mer framgångsrika och lönsamma än de som inte arbetar med dessa frågor.

Har du några förebilder och varför?
Jag tycker att det finns många som har någon eller några egenskaper som jag kan se upp till. Men jag beundrar de som står upp för sina åsikter trots att det enklaste vore att vara tyst, de som är rättvisa, har integritet och kan inspirera.

Vilka 5 råd skulle du gett dig själv inför ditt första ledarjobb?
Se till att du blockar tid i kalendern till att ”bara” vara chef.  Ha inte för bråttom. Skaffa dig en bra coach. Välj din egen chef med omsorg och ställ krav.

Vad vill du uppnå de närmsta 5 åren?
Jag vill bygga vidare på det värderingsarbete som vi startade för ca 2,5 år sedan för att på så sätt kunna bli en av Sveriges bästa arbetsplatser. Jag tror stenhårt på att det kommer öka vår lönsamhet och vår synlighet på marknaden. För min egen del vill jag fortsätta att utvecklas som ledare och få fortsätta att spela roll för mina medmänniskor och för Atoy.
Våga något som du nästan inte vågar...och...ta konsekvenserna av det

Meg Tivéus jobbar idag med styrelsearbete. Hon sitter i Swedish Match, Cloetta, Endomines, Nordea Fonder och är ordförande i Folktandvården, Björn Axen, Arkitektkopia, Svenskt kulturarv och chefsnätverket Close. Hon är också mentor i Ruter Dam, Novare och Styrelsekraft.  

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Fullt av inbokningar och mötet efter Morgonpass och frukost på Sturebadet.

Vad hade du för målbild kring din egen karriär i början?
Att bli chef.

Blev det om du hade tänkt dig?
Ja, i stort sett. 

Vilka är de 3 bästa lärdomar genom åren?
1. Lyssna på Dina medarbetare
2. Ingen kan göra allt
3. Du behöver inte vara bäst

Finns det något du skulle gjort annorlunda och i så fall varför?
Kanske blivit läkare. Började läsa medicin vid 37 års ålder. Hade funderat kring det innan. Kom ungefär igenom 1,5 års studier. Har dock aldrig ångrat det.

Vad är de mest intressanta med styrelseuppdrag kontra den operativa chefsrollen?
Överblicken och att man inte alltid måste göra den ibland jobbiga genomföranderesan. Men det som saknas är teamkänslan och att ha medarbetare.

Du är en förebild för många inom ledarskap. Vilka är din 5 bästa tips för ett gott ledarskap?
1. Var dig själv
2. Fatta beslut
3. Lyssna på dina medarbetare
4. Fokusera på det som ger klirr i kassan
5. Se skogen, inte bara träden

Du brukar beskrivas som modig. Vad är mod för dig?
Att våga något som du nästan inte vågar…och…ta konsekvenserna av det.

Vilka har varit dina riktlinjer för ett hållbart ledarskap?
Ett hållbart ledarskap är ett ärligt ledarskap!!

Vad skulle svenska chefer i allmänhet behöva bli bättre på?

Innovation. Att våga anställa mångfald. Här är fegheten otrolig…

Vilket är ditt bästa ledarskapsminne att dela med dig av?
Känslan att stå framför alla sina medarbetare och känna styrkan och entusiasmen i gänget. Har gjort det många gånger. Öppnat casinon, t.ex. i Sundsvall som var det första. Vi hade gjort allt tillsammans.

Vad får du din energi ifrån?
Inifrån. Jag tror dessutom på att hålla kroppen i trim så den orkar med själen… 

Vad gör dig förbannad och hur hanterar du det bäst?
Orättvisa. Jag sjunger ut!

Ger du olika råd beroende på ålder eller genus?
Definitivt beroende på ålder. Inte genus.

Hur hanterar du eventuella härskartekniker i näringsliv och organisation?
Ser det inte….förstår inte…

Vilken eller vilka av dina livserfarenheter som chef vill du särskilt dela med dig av?
Att man hinner, både privatliv och karriär. Tror det är lite fel att vänta med barn tills man är närmare 40, ingen lämplig tid att ha småbarn ur karriärsynpunkt.

Vilka är dina 3 bästa råd för att vara sig själv i sitt ledarskap?
1. Alltid tala sanning, folk är inte korkade. Säg som det är.
2. Lyssna!
3. Tro på människan och människans förmågor.

Om du fick välja om din karriär, hur skulle den då har sett ut?
Gilla läget! Som den jag haft!! Ingen kan ändå leva om sitt liv…
 


EVENT & KOmmande aktiviteter

  • Den 26 november kl 08.00-09.30 håller vi ett frukostseminarium, där vi berättar mer om innehållet från den undersökning vi gjort kring företagens rekryteringsstrategier och vad som egentligen skapar ett hållbart resultat. Lyssna till Camilla Wagner, journalist och mångfaldsexpert, samt till Lotta Stern, docent och ansvarig för forskningsupplägget. Läs mer här.
  • Den 3 december kl 08.00-09.30 upprepar vi vårt populära frukostseminarium, där våra klienter får möjlighet att bekanta sig djupare med sina värderingar.
  • Anmälan till seminarierna görs till event@performancepotential.se 


Nyheter

  • Vår undersökning i samarbete med Ratio har fått uppmärksamhet i media. SvD och Tidningen Chef har publicerat artiklar. Läs mer här.

LÄSTIPS
  • Vår Facebook-sida. Trendspaning inom kompetensförsörjning och annan inspiration.
  • Följ oss på LinkedIn.
  • Vår VD är gästbloggare på careerbuilder.se. Läs mer här  
  • Följ vår VD's blogg Tankar om ledarskap. Läs mer här.

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar arbetsrelaterad matchmaking för den professionella världen. Vi får fram det som egentligen är avgörande för om en organisation och person kommer att bli framgångsrika tillsammans och skapar också förutsättningar för att individens hela potential synliggörs och används. Vår metodik kallar vi för matchning mellan en verksamhets DNA och en individs arbetsrelaterade DNA.

I december månads Nyhetsbrev får vi bland annat läsa om Christina Tillman tidigare VD på Odd Molly nu på Vincent Barnskor och om Staffan Gustavsson, chef på Vattenfall Services Nordic med närmare 1.000 medarbetare.

Vill du ställa frågor kring Karriär och kompetens finns Performance Potential's karriärcoacher, specialiserade kring just ArbetsrelateratDNA, tillgängliga för att svara på frågor. Maila dina frågor till karriarradgivning@performancepotential.se