Copy
Läs om Azita Shariati, VD för Sodexo och nyligen utsedd till Årets mäktigaste affärskvinna 2015 av Veckans Affärer, och Magnus Roos, entreprenör inom bl a sportindustrin som skrivit 2 banbrytande böcker i ämnet.

APRIL 2015


Mitt ledarskap är en blandning av iransk tydlighet och svensk laganda 

Azita Shariati är VD på Sodexo. Hon har bland annat verkat som försäljningsdirektör, affärsområdeschef och vd för dotterbolaget Sodexo Facilities Services. Azita blev nyligen utsedd till Årets mäktigaste affärskvinna 2015 av Veckans Affärer. 
Berätta lite kort om din bakgrund. Hur kom det sig att du befinner dig där du är i dag och hur var vägen dit?
Jag är kärleksinvandrare och kom till Sverige från Iran för att besöka min pojkvän över sommaren. Han flyttade hit först och efter ett och ett halvt år bestämde jag mig för att besöka honom. Efter två veckor i Sverige så kände jag att jag ville stanna längre. Jag började med att lära mig språket för att sedan studera vidare. Jag började 1998 som ambulerande restaurangchef på Sodexo efter mina studier i Göteborg. Jag hade utbildat mig till kostekonom på Göteborgs universitet och även läst vidare ekonomi och marknadsföring på Handelshögskolan. När jag hade jobbat i två månader som ambulerande restaurangchef gick jag till min chef och sa att jag förmodligen är det absolut dyraste restaurangbiträdet som finns i hela bolaget och ville säga upp mig, det var inte den karriär som jag hade förväntat mig. Hon bad mig stanna men sa att hon behövde en till två månader för att ordna en annan tjänst åt mig. Och de där två månaderna ute i verksamheten har verkligen varit betydelsefulla för mig i mitt fortsatta arbete. Efter ett tag blev jag sen distriktschef för att sedan gå vidare till att bli regionchef, försäljningsdirektör, affärsområdeschef, Sverigechef och sedan VD för Sodexo Sverige och Danmark.

Du har nyligen fått utmärkelsen Årets mäktigaste affärskvinnan 2015. Vad betyder det för dig och på vilket sätt kommer du att använda denna för att stärka de delar du brinner mest för?
Jag känner mig både hedrad och glad, det är väldigt roligt inte bara för mig personligen utan för att det som vi som företag tror på och driver uppmärksammas. Jag känner att jag har makten att påverka och skapa intresse som förhoppningsvis leder till förändring hos andra. 

Vilka är de 5 viktigaste sakerna en ledare måste göra?
 • Ha respekt för alla dina medarbetare och skapa förtroende hos dem
 • Stå för dina och företagets värderingar
 • Se möjligheterna innan du ser begränsningarna
 • Anställ medarbetare som är bättre och har mer kompetens än du själv
 • Ha ett kommunikativt ledarskap, involvera/ inkludera istället att exkludera
 
Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?
Mitt ledarskap är en blandning av iransk tydlighet och svensk laganda.
 
Vad är du mest nöjd med och finns det något du vill utveckla?
Absolut det finns massor, jag är bara i början av resan. Jag började långt ner och är nu på toppen. Jag har lärt mig att det är du själv, som individ, som sätter gränsen för vad du kan göra. Samtidigt hamnade jag på ett företag som har trott på mig och som hela tiden har gett mig mer ansvar och jag hade också full support från min kära man. Det är fantastiskt.
 
Du är känd för att vara rak och tydlig, något som många ledare har svårt med. Vilka är dina tips?
Tydlighet betyder att jag med respekt och lyhördhet får fram mitt budskap och vad jag tycker, men det är klart att det kan bli jobbigt och lite besvärligt för dem som inte är vana vid den här ledarstilen. Ha alltid respekt för dina medarbetare och behandla som du själv vill bli behandlad
 
Vad får du din energi och inspiration ifrån?
Jag älskar mitt jobb och mina medarbetare och jag får mycket energi av dem, dessutom har jag ett mycket bra bollplank hemma. Jag utnyttjar varje tillfälle jag får att resa och upptäcka nya spännande resmål, kulturer och nya människor
 
Hur delar du med dig av den till andra? 
Jag försöker att hitta det positiva i det mest eländiga som händer och jag är för det mesta en stor optimist. Det smittar av sig
 
Kan du berätta om någon ledare eller chef du själv haft och som du lärt dig mycket av?
Jag lär mig mycket varje dag men jag har lärde mig tidigt av en av mina chefer, att om du vill äga din framtid är det viktigt att du agerar snabbt trots att du inte har allt detaljer
 
Vad ser du som din viktigaste uppgift i ledarrollen?
Att leda genom andra, att låta medarbetarna växa inom sina roller och att det är okej att göra misstag men inte okej att upprepa dem
 
Finns det någon situation som du är verkligt stolt över och där ditt ledarskap gjorde skillnad?
För två år sedan när jag tillsammans med min ledningsgrupp bestämde oss för att göra en turn-around i bolaget. Genom delaktighet, tydlighet och transparens. och självklart mycket hårt arbete, lyckades vi att göra en stor resultatförbättring samtidigt som vi höjde engagemangsgraden i bolaget med 10 % enheter.
 
Vad är viktigt för dig för att kunna fortsätta vara en bra ledare?
Att stå för mina värderingar och att omges med medarbetare som är bättre än jag själv.
 
Du jobbar fokuserat med värderingar i din organisation. Kan du beskriva lite kort hur de hjälper er i vardagen?
Vårt företag byggs på våra värderingar, jag försöker hela tiden koppla våra aktiviteter till våra värderingar och uppmana alla att innan de utför ett arbete eller uppgift, hitta koppling till våra värderingar. Vi ska alltid ställa frågan till oss själva ” hur detta kommer att stärka våra värderingar”?
 
Vilka är dina personliga och för dig viktiga värderingar?
Alla är lika värda, respekt, ärlighet och laganda.
 
Nämn 3 egenskaper som du ser i ett gott ledarskap?
Gott ledarskap handlar om att vara närvarande, lyhörd och visa vägen framåt till medarbetarna.
 
Har du några förebilder?
Nelson Mandela är min förebild.
 
Vilken har varit din hittills tuffaste utmaning och hur hanterade du den?
Arbetslivet är fullt av utmaningar och jag älskar att hantera tuffa utmaningar. Min strategi eller taktik har varit att se glaset halvfullt. Jag hat samtidigt bollat idéer och tankar med min omgivning för att hitta bästa lösningen. När jag tänker tillbaka ser jag att utan de utmaningar som jag har haft, hade jag inte vara där jag är idag.
  
Vad vill du skicka med till omvärlden för att fortsätta bidra till det goda ledarskapet?
Vara här och nu, se dina medarbetare och var tillgängligt när de behöver dig.
 
Vad vill du kunna se tillbaka på och vara stolt över som ledare?
Att jag har bidragit till att skapa bättre morgondag för våra barn och barnbarn, att ta vara på det ansvar som vi har tagit att lämna en bättre värld efter oss. 

 

Det som tar min energi är människor som vill ha, men ej själva har kapacitet att ge tillbaka   

Magnus Roos är VD för Sport Business Nordic och har en lång erfarenhet av entreprenörskap och att bygga olika verksamheter. Han har varit pionjär inom sportindustrin och skrivit två banbrytande böcker för sportindustrin. 


 
Berätta lite kort om din bakgrund vad du gjort och hur du kommit dit du nu är befinner dig idag.
Efter högskola började jag i mediabranschen och därefter med marknadsundersökningar. Byggde ett sportundersöknings företag som år 2000 var globalt ledande med ca 200 anställda (SCOMM LTD – verksamhet i 12 länder). Jag har sedan 2003 arbetat som konsult inom affärsutveckling för media och sportindustrin.

Vad betyder entreprenörskap för dig?
Att vilja förändra och leda.

Är det skillnad på att leda i en entreprenörsverksamhet kontra andra verksamheter?
Ja. Skillnaden är främst att ledarskapet i entreprenörsledda bolag har en karismatisk ledare med egna idéer, som genomför sin vision till 100% med extra högt engagemang.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?
Lyssnade med inslag av strategisk överblick.

Vad har du lärt dig genom åren kring just det?
Att lyssna på sina medarbetare är mycket viktigt men alla större strategiska beslut skall tas av den som är ansvarig för bolagets ekonomi. Personal bör däremot känna ansvar för att ta operativa och taktiska beslut på sin nivå.

Hur skulle andra beskriva ditt ledarskap och vad som är din största styrka?
Jag tror att de skulle säga att jag skapar inspiration och kan lösa svåra problem till förmån för en framåtskridande vision.

Vad är viktigt för dig när du väljer att anställa personal?
Glöd i ögonen och att personen har bra erfarenhet för uppgiften.

Vilka värderingar ser du som viktigast?
Lojalitet, moral, civilkurage och sympati.

Vilka är dina egna starka värderingar?
Lojalitet och civilkurage.

Vad har tagit dig dit du har kommit tror du?
Nyfikenhet och revanschlust har varit mina främsta drivkrafter. 

Har du fått offra något?
Kanske kunde bytt lite restid på flygplan mot kvalitetstid med släkten.

Om du fick göra om det du gjort, skulle du göra samma sak igen och i så fall varför?
Nej, jag skulle inte satsat på undersökningsbranschen som har låga marginaler per arbetad timme. Hade jag gjort min resa ingen hade jag valt en bransch med höga marginaler per arbetad timme.

Vad ger dig inspiration och vad tar din energi?
Inspiration får jag av min familj och goda vänner. Det som tar min energi är människor som vill ha, men ej själva har kapacitet att ge tillbaka.

Vad är det bästa respektive det sämsta med att vara ledare?
Det bästa är att ha ansvar och kunna påverka. Det sämsta är att vissa personer man arbetar med tar affärsbeslut för personligt och det tenderar då till att påverka deras familjer utanför arbetet.

Vilka råd vill du ge till yngre människor kring entreprenörskap?
Var strategisk och välj en bransch som du har stor passion för… och förhoppningsvis så finns det även bra marginaler i den branschen så att efterfrågan belönar hårt och kreativt arbete.

Vilken är ditt livs största framgång och vad ligger bakom den?
Min största framgång är att jag skrev två banbrytande böcker för sportindustrin under 90-talet som än idag är de ledande utbildningsböckerna för sponsring och event i världen. Sista boken heter ”Sponsorship – a way of communication” och håller än idag med sina teorier och slutsatser. Bakom denna framgång låg många års hårt arbete med problemlösning och revanschlust.

Vad vill du efterlämna till omvärlden?
Boken och att man minns mig som en lojal och givande person i både affärslivet och privat.

 

 

 
 

EVENT & KOmmande aktiviteter

 • Nästa frukostseminarium blir med nyligen korade Årets Chef 2015, Christina Forsberg den 27 maj. Du kan redan nu anmäla dig via info@performancepotential.se.
 • Vår VD har hållit lunchföredrag på Grant Thornton om ledarskap den 18 mars med en repris 16 april. Läs mer här.
 • Aktuella events finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.


Nyheter

 • Nu finns Work-relatedDNA™. Det innebär att du kan genomföra ArbetsrelateratDNA™ helt på engelska.
LÄSTIPS
 • Vår Facebook-sida. Aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
 • Följ oss också på LinkedIn.
 • Följ vår VD's blogg Tankar om ledarskap, Läs mer här.

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Vi matchar VerksamhetensDNA med individers ArbetsrelateratDNA för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans. Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet.

I maj månads Nyhetsbrev får ni läsa om Lena Olving VD på Micronic Mydata som 2010 utsågs av Veckans Affärer till Sveriges mäktigaste kvinna i näringslivet och Daniel Fåhraeus, VD på AB PiteEnerig.

Har du frågor kring den moderna formen av Potential Management? Kontakta PerformancePotential's karriärrådgivare, specialiserade kring VerksamhetensDNA och ArbetsrelateratDNA, på karriarradgivning@performancepotential.se