Copy
Möt Ola Serneke och Jeanette Lesslie i februari Nyhetsbrev

I denna månads nyhetsbrev intervjuar vi Ola Serneke, VD och koncernchef på Serneke Group som nyligen fått utmärkelsen Årets VD i kategorin Stora Företag och Jeanette Lesslie, VD för 2Secure.

FEBRUARI 2018

"Kulturen i ett entreprenörsdrivet företag är oerhört viktig och som ledare gäller det att leva sina värderingar för att få sin organisation att fungera därefter"

   
Ola Serneke är VD och koncernchef för Serneke Group. Han har tidigare varit på bland annat Peab men startade Serneke från grunden.

Berätta lite kort om din nuvarande roll och vägen dit
Jag är Vd och koncernchef för Serneke Group AB. Jag grundade bolaget 2002, då under namnet Sefa, tillsammans med en kompanjon. Jag hade före det jobbat för Peab, där jag ofta fick frågan om jag inte skulle starta eget, eftersom jag drev projekten som om de vore mina egna. Målen för oss var tidigt att växa och utmana de stora. Idag efter 15 år, har vi gått från 0 till att omsätta omkring fem miljarder och vara runt 1 000 anställda. Hösten 2016 noterades vi också på börsen.

Vad betyder ledarskap för dig?
Det är viktigt att leda folk så att de utvecklas och hela tiden ser och har mål att nå. Vara tydlig, rak och skapa en organisation som ser enkelhet som sitt att leda. Positivism och framåtanda är oerhört viktigt. Inte fastna i gamla diskussioner utan blicka framåt.

Hur skulle du beskriva ditt sätt att leda i vardagen?
Engagerat! Jag arbetar oerhört hårt och är väldigt engagerad i att leverera och nå våra mål. Jag tror att ett förhållningssätt smittar av sig och genom att visa engagemang får man andra att bli engagerade. Jag försöker också ha en positiv syn på saker och ting, att ingenting är omöjligt och att se lösningarna, snarare än problemen.

Varifrån hämtar du din energi och inspiration?
Jag drivs av att bidra till en positiv utveckling av samhället i stort. Från det att jag vaknar på morgonen har jag en tanke om att uträtta saker som driver oss uppåt och framåt.

Vilka 3 råd skulle du ge någon som har en bra affärsidé och vill lyckas?

 • Våga välj väg – tro på din affärsidé, vision och dina mål.
 • Jobba hårt och ge inte upp trots eventuella motgångar.
 • Var rak och ärlig – våga ifrågasätta och var inte rädd för konflikter.
Finns det en person som har betytt mycket för dig och ditt ledarskap och vad var det för speciellt med den personen?
Min mor och far har betytt väldigt mycket för mig som person och för mitt ledarskap. De har/hade en stark moralisk kompass som påverkat mig och en stor vilja att bidra med gott till andra. Min mor sa ofta till mig att: ”Ola du kan bättre”. Det har påverkat mig till att alltid sträva efter att utvecklas och hitta lösningar för att göra saker på ett bättre sätt. Min far har, även på ett rätt och enkelt sätt, fått mig att förstå att inte vänta med att göra saker, utan se till att få uppgifter klara.

Vilken har varit din hittills tuffaste utmaning och hur valde du att tackla den?
Egentligen har det varit frågor som man inte själv har kunnat påverka. Allt ifrån finansiering till bygglov. Det är frustrerande när man sitter och inte kan få bygglov på grund av saker som inte egentligen hör till sakfrågan.
 
Vilka sidor i ditt ledarskap är du mest stolt över?
Att jag kan ta beslut och handfast driva igenom dem så att det blir exekverat – oavsett om det är projekt, nya organisationer eller förvärv. Då får man en organisation runt sig som ser detta och man skapar ett bra driv. 

Krävs det något särskilt av dig när det gäller ledarskapet som entreprenör?
Kulturen i ett entreprenörsdrivet företag är oerhört viktig och som ledare gäller det att leva sina värderingar för att få sin organisation att fungera därefter. Det kräver så klart att man också är synlig och kommunicerar med sina medarbetare.

Vilka är dina viktigaste av värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Våra kärnvärden handlar om mod & engagemang; enkelhet & handlingskraft; Ärlighet & respekt och att vara Visionär & lösningsorienterad. Värderingarna kommer från mig själv och hur jag från början sett på att driva företag. Jag försöker leva våra kärnvärden varje dag.

Vad är mest givande med ledarskapet?
Att se när folk mår bra och utvecklas. Är ju en enorm tillfredställelse att gå på tex julbord och se flera hundra personer som mår bra och trivs.

Vilka 5 råd skulle du velat ge dig själv tidigare, nu när du tittar i backspegeln?
Egentligen så har allt haft en mening i vår tillväxt/ledarskap. Får man inte med sig misstagen så lär man sig inte heller att utvecklas.
Det som dock är de absolut viktigaste sakerna är:
 • Ta i personalproblem omgående – det brukar tyvärr inte bli bättre oavsett om man låter tiden gå.
 • Se till att ha rätt folk på rätt plats i ny organisation på ny ort. Man måste våga lägga tid, kraft och pengar på rekrytering.
 • Våga säga nej till projekt som inte uppfyller kraven.
 • Ta inte råd från andra utan att fundera själv - helt enkelt tänk själv och diskutera större frågor som påverkar inom organisationen ”lagom mycket”.
 • Sätt undan tid för ditt privatliv så du mår bra fysiskt. De första 10 åren gjorde jag inget annat än att jobba, vilket givetvis inte är att rekommendera – även om det tagit oss hit där vi är nu.

Vilket ledarskap vill du stå för och associeras till?
Jag vill stå för ett ärligt, engagerat och visionärt ledarskap, där jag kan få min organisation att känna glädje i att jobba för att Serneke når sina mål och samtidigt bidrar till ett hållbart samhällsbyggande.

Vad tror du att du kommer att vara mest stolt över i ditt ledarskap den dagen du kanske väljer att kanske trappa ner?
Att vi verkligen har påverkat samhället positivt.

Om du skulle tvingas byta bana, vad skulle du syssla med då?
Något inom industriutveckling.

"Med arbetsglädje, engagemang och ansvarstagande bland personalen skapas mervärde för våra kunder"


 


Jeanette Lesslie är VD på 2Secure och har en lång bakgrund inom säkerhet, bland annat på Grand Hôtel.

Berätta kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag.
Jag arbetade som sekreterare och assistent i 12 år och fick 1998 rollen som assistent till Säkerhetschefen på Grand Hôtel. År 2000 fick jag ett erbjudande att ta över rollen som säkerhetschef och hade denna tjänst under 15 år vilket var enormt roligt och utvecklande. År 2010 fick jag även ansvar för IT-avdelningen och för att omorganisera och utveckla Grand Hôtels IT-miljö.

År 2015 fick jag erbjudande om att bygga upp verksamhetsskyddet inom Swedavia, i rollen som Chef för Verksamhetsskyddet för Swedavias 10 flygplatser. Jag hade då ansvar för verksamhets- och flygplatsskyddet, informationssäkerhet samt säkerhetsteknik.

I mars 2017 tillträdde jag som VD för säkerhetsföretaget 2Secure. Ett företag som jag har sett växa fram sedan det startade 2006 med ett starkt varumärke, enorm kompetens och potential att bli ännu bättre. 

Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?
Mina personliga ledord är helhetssyn, kreativitet och arbetsglädje. Jag brinner för att skapa förutsättningar för mina medarbetare att lyckas. ”Set them up for success” är ett uttryck jag fick med mig för många år sedan och det har varit min ledstjärna. Sätt dina medarbetare i centrum. Om dina medarbetare har rätt förutsättningar för att lyckas med det de gör, kommer det att ge en positiv effekt både för företaget och dig som ledare.

Vad är det mest inspirerande med att vara ledare?
Att hitta ”guldkornen” bland medarbetarna.  Fantastiska medarbetare som har potential för så mycket mer. Att få dem att växa och utvecklas.

Hur skulle omgivningen beskriva dig som chef?
Engagerad, tydlig och modig är de ord jag har fått med mig av mina medarbetare. 

Vad uppskattar du mest i form av egenskaper hos din omgivning?
Engagemang. När vi har roligt tillsammans och trivs på arbetsplatsen, när vi känner att vi har rätt förutsättningar för att göra det vi har ansvar för – då skapas engagemang och ansvarstagande. Arbetet blir roligare och vi känner att vi lyckas – då skapas även mervärde för våra kunder.

Vilken är din hittills svåraste utmaning och vad lärde du dig av den?
Det kan finnas personer i din omgivning som försöka hitta fel på dig, som gärna vill påtala att du inte har den självklara bakgrunden och/eller kunskapen för det jobb du är satt att sköta. Det är viktigt att inte ta det personligt, även om det faktiskt är det. När detta sker är det viktigt att omge sig med personer som ger energi och som hjälper dig att lyckas och klara av motgångar.
 
Vilka 5 råd skulle du givit dig själv inför ditt ledarskap med den vetskap du har nu?

 1. Tro på dig själv.
 2. Ha förebilder som du ser upp till och lär av dem.
 3. Lyssna massor! Gärna lite mer än du pratar… 
 4. Man behöver inte kunna allt. Det är ok att säga att man inte kan.
 5. Se potential och lyft medarbetare – slösa med beröm till dem som förtjänar det.

 
Vad ser du som dina största styrkor som ledare?
Min positiva syn, min uthållighet och mitt tålamod, plus min tydlighet.

Finns det någon person som påverkat dig positivt i din karriär och vad lärde du dig om ledarskap av denna person?  
Massor av personer har stöttat mig i min karriär. Mina fantastiska chefer genom åren, medarbetare och kollegor som har stöttat mig och gett mig idéer och insikter. Familj och vänner som stöttat när det varit tufft och jag har drabbats av motgång och en massa andra fina människor som funnits där med glada tillrop, råd och ibland bara lyssnat. Alla behöver ha någon som bidrar med var och en av dessa viktiga komponenter.

Vad vill du utveckla mer i ditt eget ledarskap?
Jag har MASSOR kvar att lära och utveckla både i mitt ledarskap och kompetensmässigt! 

Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?

Pålitlighet– stå för det du har sagt och var tydlig i ditt ledarskap.
Mod – Ha mod att fortsätta även när du drabbas av motgång.
Glädje – Sprid glädje och stötta dem som behöver lite extra stöd.

Vilken är din vision för just den roll du har idag?
Att skapa förutsättningar för verksamheten att växa och utvecklas. Som person vill jag utvecklas och lära mig så mycket som möjligt för att bli en riktigt bra VD för verksamheten och att jag också har så mycket som möjligt med mig i form av erfarenheter och kompetens när det är dags att byta till en ny utmaning.

Om du tvingades att byta bana, vad skulle du göra då?
Driva ett litet mysigt pensionat på en otroligt vacker och rofylld plats.

Vad vill du kunna se tillbaka på den dag du eventuellt bestämmer dig för att lämna det du gör idag?
Att jag har haft mod och uthållighet att åstadkomma positiv förändring som har gett mervärde för kunder. Att jag har skapat förutsättningar för arbetsglädje bland medarbetare och helst gärna även ett fantastiskt resultat för nöjd styrelse och ägare. 

 Vill du bli ytterligare inspirerad kring hur du kan utveckla ditt ledarskap och få din organisation att både prestera och trivas bättre genom att nyttja sin fulla potential? Ta kontakt med daniel.brodecki@performancepotential.se redan idag.

 

EVENT & KOmmande aktiviteter

 • Nu har vi lanserat vår årliga undersökning PotentialBarometern2018. Hjälp oss att ta temperaturen på hur innovativa svenska verksamheter är när det gäller att ta tillvara på potential i sina respektive organisationer. Vi vill veta om vi har de rätta verktygen och använder moderna metoder för att hantera konkurrensförmåga och proaktivitet i en allt mer föränderlig värld. Undersökningen tar max 7 minuter och är öppen till och med den 15 februari. Klicka HÄR för att komma till enkäten.
 • Vi är stolta för nya samarbeten med kunder inom Byggsidan, Finansiering och Försäkring.
 • Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

Nyheter

 • Vi planerar just nu årets Almedalen med ett lite nyare format. Vi kommer att intervjua intressanta personer om företagskulturens makt och hur olika ledare tagit sig an den utmaningen.
 • Har du missat vår nya animerade film? Ladda ner filmen här.
 • Lyssna till våra kunders berättelser här eller på vår hemsida, om hur de når konkret affärsnytta genom samarbete med oss.
 • Vill ni veta mer om hur våra kunder använder vår metod, kontakta gärna daniel.brodecki@performancepotential.se
LÄSTIPS
 • Vår Facebook-sida. Aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
 • Följ oss också på LinkedIn.
 • Följ vår VD's blogg: Tankar om Ledarskap. Läs mer här.
 • PerformancePotential på Twitter.

Kontakta oss

phone.png08 - 411 26 00 mail.pnginfo@performancepotential.se fb.pngBesök vår Facebook-sida twitter.pngFölj oss på Twitter

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans. Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation nyttjar sin potential till fullo.

I mars månads nyhetsbrev intervjuar vi Marika Philipson, VD på Särnmark Assistans och Joachim Lindström, VD på Ideal of Sweden som nyligen fått utmärkelsen Årets VD i kategorin Mellanstora Företag.

Vill du veta mer om hur du konkret kan öka dina möjligheter att få strategier och mål att uppnås? Ta kontakt med oss om den moderna formen av Potential Management och hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™. Maila gärna till: daniel.brodecki@performancepotential.se