Copy
Läs om Maria Rankka, VD för Stockholms Handelskammare, och om Cissi Elwin Frenkel, VD och Chefredaktör för tidningen Chef.

Januari 2014

Väldigt många människor är talanger. En del har bara inte insett det ännu.  

Maria Rankka är VD på Stockholms Handelskammare och har tidigare ett förflutet som VD på tankesmedjan Timbro. Hon är också författare och debattör. Berätta lite kort om din resa karriärmässigt. Vad var det som gjorde att du nu är på Handelskammaren?  
Handelskammaren förenar två av mina professionella huvudintressen – att förändra och förnya organisationer samt att jobba med påverkan och opinionsbildning i gränslandet mellan näringsliv och politik. Allt handlar om förändring så egentligen är det ganska mycket som förenar, även om man först kanske kan tycka att det är två helt olika spår. Tidigare så har jag jobbat i ett snabbväxande konsultföretag, som chef för en tankesmedja och direkt efter mina studier arbetade jag två år inom politiken. För mig har det både varit roligt och lärorikt att röra mig i olika världar. Jag har nytta av alla dessa erfarenheter i dag.  

Hur har din syn på ledarskap ändrats genom åren?
Med tiden har jag insett hur viktigt ledarskap är i olika sammanhang och framför allt vilken skada dåligt ledarskap kan göra. Jag själv var inte alls intresserad av ledarskap under mina första år i karriären, utan hade då mest fokus på min egen prestation.  Idag är ledarskap mitt verkliga fokus. Jag trodde inte att jag skulle välja den väg som jag senare kom att göra och som jag nu är så tacksam för. Min första assistent grät på vårt första medarbetarsamtal för att jag var så jobbig. Det är inget jag är stolt över, men jag lärde mig ett och annat så det var – så här i efterhand – en bra erfarenhet.

Vilka har varit dina 3 största insikter?
 1. Förändring bör ses som en pågående process, snarare än som ett projekt. I vissa fall finns ett så uppdämt behov av förändring att det med nödvändighet måste göras till ett projekt, men även då är min övertygelse att man sedan måste övergå till ett att se förändring som något naturligt i vardagen. Då behöver inte förändringarna bli lika stora och dramatiska. I långa loppet är det sundare för både människor, företag och organisationer med kontinuerlig förändring. 
 2. Kommunikationsförmåga är helt avgörande i framgångsrikt ledarskap. I förändringsledarskap går det inte att överskatta kommunikationens betydelse. Även kommunikativa ledare tenderar att underkommunicera i tider av förändring. En observation jag gjort även vad gäller mig själv.
 3. Både ledarskap och chefskap är kul. Fler borde ta chansen och prova på!

Hur ser du på de kommande utmaningarna kring kompetensförsörjningen i allmänhet?
De kommande 10 till 15 åren kommer frågor om kompetensförsörjning att stå högt på agendan. Inte minst med tanke på den demografiska situationen. Många företag och organisationer står inför generationsskiften. Jag skulle inte bli förvånad om det kommer att beskrivas som ett krig om talang. Välutbildade och drivna människor kommer att vara eftertraktade på den globala talangmarknaden. Utmaningarna kopplade till kompetensförsörjning är många. De handlar om alltifrån kvaliteten i utbildningssystemet och förutsättningarna för forskning och innovation till situationen på bostadsmarknaden. I Stockholm upplever många tillväxtföretag svårigheter att rekrytera på grund av att det är så svårt att skaffa en bostad. Frågan om kompetensförsörjning är alltså komplex.

Vilka parametrar tror du är viktiga för att hitta, utveckla och behålla talanger?
För företag handlar det om att bygga nätverk på ett tidigt stadium i kretsar där talangen kan finnas. Ofta på universiteten. Sedan handlar det om en kombination av innehållet i arbetet, utvecklingsmöjligheter och villkor. Frågan är intressant också ur en stads eller regions perspektiv. Vad krävs av Stockholm för att talangfulla människor ska vilja stanna kvar här eller flytta hit från andra delar av världen? Vad gör en plats attraktiv för talang? Arbetsmöjligheterna är givetvis en aspekt på detta, men det räcker inte. Det handlar om livsstilen i stort. Vi vet också att innovationskraften är högre i städer och områden som har en hög koncentration av högutbildade personer.

Vad är en talang för dig?
Alla som vill och kan göra skillnad på något sätt och som har en drivkraft. När jag säger talang så tänker jag mycket bredare än bara blivande Nobelpristagare eller konsertpianister. Väldigt många människor är talanger. En del har bara inte insett det ännu.

Vad söker du själv när du vill anställa nya personer?

Rätt kombination av kunskap, erfarenhet och framför allt beteende. Jag har insett att det är oftast i den senare delen som utmaningarna ligger. Bra medarbetare måste ha rätt attityd och bidra till den interna kulturen. Gör de inte det spelar det nästan ingen roll hur hög IQ de har. Sedan skadar inte en gnutta humor. Man tillbringar ju rätt mycket tid ihop på en arbetsplats.

Vilken är din egen ledarfilosofi?
Jag ger personer ansvar att lösa uppgifter självständigt, men jag är inte rädd för att zooma in och peta i detaljer om jag tycker det behövs. Jag försöker vara närvarande och jag vill vara en person som ger energi. Om jag lyckas får andra svara på. Sedan kan man inte nog påminna sig om att ledarskap handlar så mycket mer om vad man gör än vad man säger.

 Vad skulle du vilja trycka på för att inspirera människor till att välja t.ex. en chefsbana?

Det politiskt korrekta svaret är givetvis att det är utvecklande och ansvarsfullt och innebär att man kan påverka. På mitt mer direkta sätt skulle jag säga att det är roligt och slitigt i en skön kombination, och dessutom är det ju fantastiskt att ha ett jobb där man faktiskt får bestämma en hel del.

Vilka är dina starkaste värderingar?
Att leva som man lär är en stark värdering hos mig. Jag tycker att saker och ting ska hänga ihop och strävar efter att vara konsekvent. I stort och smått. Arbetsmoral och individens eget ansvar är andra viktiga värderingar.

På vilket sätt ger det dig styrka i vardagen?
Jag jobbar på även när det känns lite motigt och ligger sällan kvar och drar mig i sängen. Om det räknas som styrka i vardagen vet jag inte, men det leder till att jag får saker gjorda. 

Om du fick välja en annan yrkesbana, vad skulle det varit?
Jag är fascinerad av cirkusar. Frågan är om jag skulle gjort mig bäst som cirkusdirektör eller cirkushäst? 

Jag tror att vi mer och mer kommer att driva kampanjer i samhällsfrågor som vi tycker är viktiga. 

Cissi Elwin är VD och chefredaktör på tidningen Chef och har bland annat ett förflutet som VD på Filminstitutet.  

Berätta lite kort om din bakgrund. Du har ju gjort en mängd spännande saker.
Jag började läsa kulturvetarlinjen efter gymnasiet och sen film. Men jag kände att jag ville pausa lite från pluggandet och fick via arbetsförmedlingen hjälp att skaffa en praktikplats på Vecko-revyn. Där blev jag kvar ett år som reporter. Sen sökte SVT nya producenter och jag kom in på en två-årig utbildning. Jag gjorde min praktik på ungdomsprogrammet Bullen där jag och Martin Timell var programledare. Jobbade som producent, reporter och programledare på SVT i 15 år. Efter det jobbade jag som chefredaktör på Ica-kuriren och sen som VD på Filminstitutet. Vet inte vad jag egentligen är, men journalist är min yrkesidentitet.

Hur kom det sig att du nu är på Tidningen Chef?
Jag blev uppringd av styrelsens ordförande.

Vad är de stora chefsfrågorna just nu och vad ser du komma?
Hur man ska kunna kombinera chefsjobbet med ett vettigt liv där det finns plats för barn och familj. En ny syn på auktoriteter hos unga, där värderingar och egenskaper blir allt viktigare. Det ställer nya krav på chefsrollen för att matcha kraven och kunna rekrytera de bästa. En ny och bredare syn på kompetens, där fler än vita medelålders män räknas.

Vilka frågor vill ni driva och varför?
 • Hur fler kvinnor ska kunna bli chefer (fortfarande sorgligt underrepresenterade ju högre upp man kommer i företagen).
 • Att uppmuntra unga människor att ta på sig chefsrollen (eftersom unga tvekar i allt större utsträckning).
 • Att verka för att människor med internationell bakgrund ska bli chefer.
Att ta ett chefsjobb idag är förenat med en ganska stor portion otrygghet. Hur ska vi motverka det?
Jag tror att chefsjobb måste vara osäkrare än andra. Det ska kompenseras i lönen och de allmänna villkoren. 

Vad behöver unga för injektion för att vilja ta ett ledarskap tror du?

Coaching av mer erfarna ledare, en tydlig karriärplan, möjlighet till ett bra familjeliv, respekt för företaget och dess värderingar.

Du är med och tillsätter Årets Chef. Hur ska en bra chef vara?
En bra chef ska känna sig själv, skapa bra team, kunna delegera och coacha, få medarbetare att växa och skapa resultat.

Vilka 3 råd skulle du ge chefer av idag?
 1. Skaffa dig en coach som du träffar varje vecka
 2. Ge stort förtroende till dina medarbetare
 3. Lyssna, på kunder, på medarbetare och på dig själv

Vilka är dina egna starka ledaregenskaper?
Jag hoppas att jag är tydlig, att jag kan entusiasmera och att mina medarbetare tycker att det är meningsfullt och roligt att jobba ihop.

Vad har varit roligast respektive mest utmanade i din chefskarriär så här långt?

Jag har varit med om så mycket roligt och utmanade på alla ställen jag varit på. Det svåraste är alltid när man måste säga upp någon. Det är väldigt tufft. Det roligaste är när man får flow tillsammans. När alla är superkoncentrerade på sin del och man tillsammans arbetar mot ett tydligt mål. Som t.ex. när vi gör våra stora evenemang, Stora Chefsdagen och Chefgalan. Eller nu senast; Battle of the numbers (ett jämställdhetsprojekt vi gjorde tillsammans med Eva Swartz och Sofia Falk). Eller varje månad när vi lämnar en ny tidning.

Vilka egenskaper behöver du i din omgivning för att få energi?
Jag är väldigt beroende av varma människor med mycket humor omkring mig. Och de egenskaperna har mina kollegor på Chef i överflöd. Vi skrattar väldigt mycket.

Vad tar din energi?
Gnäll. Gillar kritiskt tänkande människor som vrider och vänder på allt. Men hatar verkligen gnäll. Människor som utstrålar något slags allmänt missnöje eller som är martyrer. Har väldigt svårt för det.

Har du några förebilder eller personer som inspirerar dig?
Min pappa var en förebild för mig på många plan. Min första chef Gunny Widell lärde jag mig mycket av. Eva Swartz är en nära vän och har betytt mycket i mitt liv.

Vilka värderingar skulle du aldrig ge avkall på?
Du ska älska din nästa så som dig själv.

Vad skulle du vilja bli bättre på som chef?
Tålamod och uppföljningar.

När du känner dig riktigt nöjd, vad är det då som har hänt i din vardag?
Då har jag känt mig nära och närvarande med andra människor.

Vad tror du att du kommer att ägna dig åt i framtiden?
Jag hoppas få stanna kvar på Chef i många år. Trivs så bra. Jag tror att vi mer och mer kommer att driva kampanjer i samhällsfrågor som vi tycker är viktiga.


 

EVENT & KOmmande aktiviteter

 • Välkomna tillbaka till 2014. Vi kommer att ha ett antal olika events och frukostseminarier under våren på teman som mångfald, agilt HR och hur du kan möta dagens alltmer krävande arbetsmarknad när det gäller produktivitet och kompetensförsörjning.


Nyheter

 • Nya spännande samarbeten inleds 2014 för vår del. I nästa nummer kommer bland annat en intervju med Jorge Vasquez, CEO CareerBuilder Nordic AB.
 • Läs mer om vårt samarbete med Careerbuilder. Besök www.careerbuilder.se för mer detaljer.
 • 2014 satsar vi ytterligare på affärsutveckling för att både driva utvecklingen och möta marknaden. Vi har också nya medarbetare som vi inom kort kommer att presentera och berätta mer om. 

LÄSTIPS
 • Vår Facebook-sida. Där finner du aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
 • Följ oss på LinkedIn.
 • Vår VD är återkommande gästbloggare på careerbuilder.se. Läs mer här
 • Följ vår VD's blogg Tankar om ledarskap. Läs mer här.

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar Arbetsrelaterad Matchning för den professionella världen. Vi får fram det som visar sig är avgörande för om en organisation och person kommer att bli framgångsrika och produktiva tillsammans. Det ger tydliga förutsättningar för att individens hela potential synliggörs och används. Vår metodik kallar vi för matchning mellan en verksamhets DNA och en individs arbetsrelaterade DNA.

Februari månads nyhetsbrev innehåller med intervju med bland annat Elisabeth Thand Ringqvist, VD för Företagarna. Vi önskar våra kunder, samarbetspartners och klienter ett Gott nytt 2014!

Har du frågor kring karriär och kompetens? Kontakta Performance Potential's karriärrådgivare, specialiserade kring just ArbetsrelateratDNA, på karriarradgivning@performancepotential.se