"Vi har inte råd att låta gamla normer och värderingar hindra kompetenta personer att nå framgång på arbetsmarknaden"
Jörgen Kihlgren är ledarskapsutvecklare på Ledarna och har bland annat en bakgrund som karriärcoach och outplacement konsult. Han är också författare till böckerna ”Jobbsökarens nya handbok” och ”Vägen till ditt nya arbete – handbok och karriärguide för jobbsökare”.
Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll och ansvar du har idag?
Jag har arbetat med karriär, ledarskap och affärsutveckling hela mitt yrkesverksamma liv. Både som företagare och anställd. Idag arbetar jag som ledarutvecklare på Ledarna med fokus på att bygga upp och vidareutveckla Ledarnas karriärtjänster.
Det talas en del om att chefen kanske är överflödig. Hur viktiga är ledarskapsfrågorna 2016?
Oerhört! Arbetsmarknaden ställer allt högre krav på snabbhet och flexibilitet och är dessutom utsatt för global konkurrens. Här är chefen nyckelpersonen, dels rörande att identifiera eller rekrytera kompetens för företag och organisationer, dels för att skapa en miljö som låter människor växa, utvecklas och bidra till resultatet. Bra chefer stärker både människor och varumärke, de cheferna blir aldrig överflödiga.
Hur skulle du beskriva dig själv som ledare?
Balanserad, positiv, pragmatisk och uthållig.
Varifrån hämtar du din inspiration?
Naturen och då gärna i form av vandring eller skidåkning. Jag har också ett stort intresse för samhällsfrågor som ofta ger båda inspiration och nödvändig reflektion.
Hur jobbar ni med talangfrågan hos er och hur ser ni på begreppet?
I talangdiskussionen är det viktigt att kunna tänka inkluderande och utanför mallen. Det är då det går att hitta talangen du inte visste saknades.
Vilken är den i särklass viktigaste frågan att driva idag kring kompetens och samhällsnytta? Mångfalden. Intresset för att bli chef sjunker samtidigt som 48 chefer per dag går i pension. Vi har inte råd att låta gamla normer och värderingar styra och hindra kompetenta personer, som inte passar in i dagens relativt homogena mall, att nå framgång på arbetsmarknaden – eller att bli chefer.
Finns det någon särskild utmaning du sett eller haft under året och hur har du tacklat den?
En av de större utmaningarna det senaste året har handlat om att ta fram nyckeltal för Ledarnas karriärtjänster. Det har varit ett gott samarbete mellan ledning och kollegor, vilket skapat en bra grogrund för den fortsatta utvecklingen av Ledarnas karriärtjänster.
Vilka är dina viktigaste kriterier och hur visar de sig i vardagen?
Medlemsnyttan är det viktigaste kriteriet och Ledarna har regelbundna mätningar hur nöjda våra medlemmar är med våra tjänster.
Vilka frågor vill du driva under 2017 och 2018?
Synen på talang och dess betydelse för kompetensförsörjningen. Talangfrågan är mycket, mycket intressant då frågan kan belysas från så många aspekter.
Vilka utmaningar har du framför dig i din roll?
Att hitta balansen mellan efterfrågan och leverans och att hela tiden se till att medlemmarna upplever en nytta med tjänsten.
Om du fick fritt spelrum vad skulle du då välja att prioritera när det gäller din egen utveckling?
Jag skulle gärna investera i en tvärvetenskaplig masterutbildning. Mina ämnen skulle vara sociologi, socialpsykologi, antropologi, ekonomisk historia och företagsekonomi.
Om du tvingats välja en annan bana, vilken hade det varit då?
Då hade jag arbetat som lärare i historia och samhällskunskap.
Vilka 3 råd vill du skicka med andra för att ta tillvara potential och kompetens, hos sig själv och andra?
Ta dig tid för reflektion, våga ta kalkylerade risker och se de möjligheter som faktiskt finns.
Vill du bli ytterligare inspirerad kring hur du kan utveckla ditt ledarskap och få din organisation att både prestera och trivas bättre genom att nyttja sin fulla potential? Ta kontakt med daniel.brodecki@performancepotential.se redan idag.
|