Copy
Läs om Peter Wallin, tidigare hockeyproffs, numera entreprenör och grundare av BETA Team Performance och om Susanne Özmete som startat Klara K nätverket tillsammans med Anna Cederquist.       

Juni

Peter Wallin

Talanger vet vad de vill och har koll på sina styrkor och svagheter.       

Peter Wallin är ägare och affärsutvecklare på BETA Team Performance, tidigare hockeyproffs i bl a New York Rangers.  Du blev entreprenör efter din idrottskarriär. Berätta vad det var som fick dig att ta det steget.
Jag är uppväxt i en entreprenörsfamilj och det har nog bidragit en hel del till det som landade i BETA. Min profil innehåller också mycket kreativitet, drivet att skapa koncept är grymt kul. Jag har som många entreprenörer en släng av dyslexi och då har andra sidor blivit starkare som t.ex. kreativitet, energi och driv.

Vad är skillnaden och likheterna att prestera inom idrotten och inom näringslivet?
Ibland kan jag känna att när man inom idrotten bestämmer sig för något, då kör man fullt ut. I näringslivet upplever jag ibland mycket snack och lite verkstad. Vad då måste man träna…? Likheten är nog i mångt och mycket att få tävla mot andra och nå det man har bestämt sig för att uppnå och naturligtvis glädjen tillsammans med andra när man får ihop det.

Vad ser du är de bakomliggande faktorerna för lyckade verksamheter?
Jag skulle vilja poängtera tre delar.
1 tydliga målbilder – vart skall vi
2. Vår värdegrund som är satt i spel – våra spelregler.
3. Ett ledarskap som göra andra bättre med en hög närvaro med laget och individerna

Kan alla bli bättre och i så fall vad är det som gör det?
Självklart kan man träna sig till en nästa nivå, men min filosofi bygger på spets, d v s träna mer på det du är bra på.

Vårt traditionella sätt att matcha rör sig kring utbildning, CV, ibland färdighetstester och vad man gjort tidigare. Talang och potential är svårare att se och mäta men är oftast det som verkligen gör skillnad. Vad är din syn på detta?
För mig vet en talang vad de vill och har koll på sina styrkor och svagheter. Avgörande är ofta också drivet och energin.

Hur viktigt är ledarskapet för det slutgiltiga resultatet?
Jag skulle vilja säga, helt avgörande. Upplever ofta att ledarna lägger alldeles för lite tid på coaching av individer och lag. De hamnar ofta i mötesträsket. Närvaro, coaching och trovärdighet måste fungera.

Hur kan man se och upptäcka talang?
I idrottens värld följer talangscouter ofta enskilda individer under en ganska lång tid, det innebär att man känner talangen ganska bra.  Det minimerar risken att göra en fel bedömning. Att se talangen agera i utsatta situationer är det man önskar och här är det betydligt enklare i idrottens värld än i näringslivet.

Vilka 3 råd skulle du ge till ledare för att våga leta efter talang mer konkret?
1. Vad tydligt med vilken spelarprofil man behöver
2. Talanger skall ha en ego drive men underkasta sig lagets framgångsfaktorer
3. En talang gör sin omgivning bättre

Hur är ditt eget ledarskap?
Har med åren blivit allt duktigare att coacha och ge feedback. Min styrka är annars energi och engagemang och det skall mitt ledarskap präglas av.

Det sägs att man ska jobba på att förbättra det som är bra istället för det som är ens svaghet. Vad är din erfarenhet?
Jobba med styrkorna. Vi vill ha spetsspelare som har tydliga roller i laget.

Vad krävs av en bra ledare och coach?
Närvaro – var där för laget och jaget.  Coaching och trovärdighet

Vad krävs av ett lag och enskilda spelare?
Jag tycker det är tre delar som är viktigast för att vara ett högpresterande lag.
1. Tydliga mål,
2. Värdegrund som är satt i spel
3. Öppen och tydlig kommunikationskultur

Vilka erfarenheter har idrotten gett dig och vilka har varit viktigast?
Drivet och engagemanget varje dag tycker jag har format mig som individ. Jag kommer från en professionell idrottsvärld och risken att inte platsa och bli ”såld” vill man inte skall hända. Man gör sitt yttersta för att lyckas.

Måste man älska att vinna för att lyckas?
Ja, jag tror faktiskt det. Tror även att man inte skall gilla motgångar.

Vilka var dina egna mål i unga år?
Har haft ett antal mål på vägen. Först TV-pucken – misslyckades, elitserien – check, landslaget – check, NHL – check. Fick sedan en bonus resa 1998-2000 som förbundskapten för Tre Kronor. Grymt att få jobba med massor av spetskompetenser.

Vilka är dina mål nu?
Att BETA skall flyga till nästa dimension och kanske vill fler bli delägare. Ytterst har jag och min fru en dröm att BETA har uppdrag på Manhattan… galet va?

Hur förverkligar man det man drömmer om?
Att i vardagen fokuserar på saker som tar oss mot vår målbild.
Fördelen med att vara entreprenör är att vara fri och göra vad jag vill.       

Susanne Özmete har tillsammans med Anna Cederquist startat Klara K nätverket som bl a stödjer kvinnor i karriären. 

Vad fick dig att starta Klara K?
Jag hade i många år funderat på att göra något eget men visste inte riktigt vad och så träffade jag Anna Cederquist som jag idag driver Klara K tillsammans med. Vi började samtidigt på ett företag i Uppsala och upptäckte direkt att vi jobbade väldigt bra tillsammans. Ingen av oss trivdes speciellt bra så vi bestämde oss för att tajma in så vi slutade samtidigt. När vi började nya jobb på varsitt håll höll vi kontakten och började bolla affärsidéer, den ena galnare än den andra, tills vi gick tillbaka till oss själva och började fundera över vad vi själva saknat i våra karriärer. Det var så idén till Klara K föddes.

Vad gjorde du innan dess?
Jag har en bakgrund inom fastighetsbranschen och arbetade i många år med strategisk affärsutveckling av Retail och Food & Beverages. På Stockholm-Arlanda flygplats fick jag förmånen att vara med och utveckla flygplatsen som kommersiell projektledare för alla nya byggnationer av butiker, restauranger, service och parkeringar. Mitt sista projekt jag gjorde innan jag blev min egen var att planera ombyggnationen av Cityterminalen i Stockholm så att den skulle generera mer kommersiella intäkter. Jag har fortfarande en stor del av mitt hjärta kvar i retail och älskar logistik!

Vad är fördelarna med att vara entreprenör?
För mig är den största fördelen att vara fri. Det betyder att jag har möjlighet att göra vad jag vill, när jag vill och hur jag vill och att ingen annan bestämmer över min tid eller mina tankar. Det finns en oerhört stor potential i det likväl som en stor utmaning. Rent praktiskt så uppskattar jag möjligheten att kunna jobba var jag vill, när jag vill eftersom jag gärna glider mellan jobb och fritid då det passar mig som person väldigt bra.

Vilka 3 råd skulle du ge andra som vill skapa något på egen hand?
Mitt första råd är att ha en tillräckligt bra affärsidé som andra är beredda att betala för. Den kan vara hur bra som helst men om den inte fungerar kommersiellt så är det bara att jobba vidare på nästa idé. Mitt andra råd är väldigt tråkigt och jag trodde inte själv på det innan men tyvärr är det sant det alla säger. Allt tar mycket längre tid än vad man tror och att bygga upp verksamhet, varumärke och relationer tar flera år för de allra flesta. Mitt tredje råd är att sluta polera på flaskan. Om du uppfunnit en flaska så håll inte på och finslipa och förbättra den utan du måste ut och träffa kunder och sälja. Alldeles för lite tid läggs på försäljning, boka kundmöten, ringa kalla samtal och det är på det 60 till 80 procent av din tid måste gå om du ska lyckas.

Vilka drivkrafter tror du har gjort att du tagit steget?
Att jag inte kände mig anställningsbar längre för att jag var less på stora tröga organisationer, var säkert en av de största drivkrafterna. Likaså att jag inte är rädd för att misslyckas och att jag var beredd att riska några år ekonomiskt för möjligheten att ha ett eget företag. Plus att jag är en obotlig optimist som vaknar glad varje morgon och ser utmaningar som hjärngympa.

Vad är mod för dig?
Att våga göra det som man tror på och det som man själv vill.

Vilka är de viktigaste frågorna som Klara K vill driva och varför?
Vi jobbar med tre grundvärderingar som vi vill vara med och sprida kunskap om och förändra till det bättre. Den ena är att vi vill få fler kvinnor att ta nästa steg i karriären så att vi får fler kvinnor på ledande positioner. Det gör vi genom att bredda rekryteringsbaserna på de operativa nivåerna i stora företag så att det blir ett större urval av kvinnor som kan rekryteras upp till nivåerna över och till sist upp på högsta nivån. Den andra är att vi vill lyfta fram kvinnliga förebilder så att kvinnor ser att det är möjligt att bli framgångsrika och nå höga positioner. Problemet är att det saknas så många förebilder för kvinnor och då är det svårt att sätta mål – jämför med hur man tänker inom exempelvis idrotten. Den tredje är att vi vill sprida kunskap om att kvinnor är en av världens just nu snabbast växande marknader med höga inkomster och bra utbildningar och att kvinnor står för 70 till 80 procent av alla köpbeslut.

Fokus på kvinnor kan verka provocerande. Vad gör ni för att motverka detta?
Egentligen inget alls. Om man pratar om det öppet med oss så är det givetvis enkelt för oss att argumentera för varför det är viktigt att fokusera på kvinnor och då räcker det oftast med att prata om fakta och statistik för att snabbt få förståelse. 

Vad får ni för återkoppling av män på det ni gör?
Vi får väldigt positiv återkoppling och de allra flesta män tycker att det vi gör verkligen behövs. Många män ser strukturerna och orättvisorna och relaterar till både kollegor och fruar som påverkats. 

Vad är er vision med Klara K om 5 år?
Då finns vi etablerade i Köpenhamn och London med en årlig 2-dagars konferens för kvinnor i karriären. Vi har minst 100 000 medlemmar i Klara K.

Värderingsfrågor är det nya buzz-wordet. Vad betyder värderingar för dig?
Jag är värderingsstyrd, både privat och i jobbet, så för mig är de fundamentet i min tillvaro.

Vilka är dina värderingar?
Att alla människor är lika mycket värda är min grundvärdering. Många frågar om jag är feminist i och med mitt jobb och då brukar jag svara att jag självklart är det eftersom om man är humanist så är man även feminist. Ärlighet och vänlighet är det jag vill mötas av så det försöker jag tänka på gentemot andra. 

Vilka utmaningar ser du i ditt dagliga ledarskap?
Att lägga tillräckligt med tid på ledarskapet och att anpassa det till vad varje enskild person behöver för att fungera bäst.

Hur skulle omgivningen beskriva dig som ledare tror du?
Rak och tydlig och oftast positiv men också som kontrollfreak ibland.


Var ifrån hämtar du inspiration?
När jag får tid för mig själv som när jag är ute och springer eller bara kopplar av. Jag får också mycket inspiration av att utsättas för bilder, färger och musik som på en scenshow, en bra film eller skrota runt på ett konstmuseum. Jag lägger mycket tid på att läsa böcker och utländska magasin vilket ger många nya uppslag och idéer.

Hur vill du bli ihågkommen av omvärlden?
Som den som byggde pyramiderna – ett av världens största underverk!

Susanne Özmete

EVENT & KOmmande aktiviteter

  • Vi medverkade på Tillväxtdagarna i maj som arrangerades av bl a Swedbank. Där höll vi ett föredrag om kompetensförsörjning och matchning. Lyssna på föredraget på vår Facebook- sida.  
  • Den 12 juni gickvårt populära event av stapeln för klienter kring ämnet personliga värderingar och hur man kan få en djupare insikt om detta.
  • Vi kommer att medverka i Almedalen tillsammans med Ratio, näringslivets forskningsinstitut, måndag 1 juli kl 10-12 för att presentera de första analyserna av vår undersökning kring hur kompetensmatchningen på arbetsmarknaden kan förbättras.


Nyheter

Vi har inlett flera spännande samarbeten under månaden:
  • Provoice Holding som kommer att använda vårt koncept för att skapa konkurrensfördelar i sin bransch. Läs mer här.
  • M&D Selection, en del i RGP-koncernen, som använder vårt "DNA-verktyg" för en bättre kvalitetssäkring av rekryteringsprocessen för sina kunder.

LÄSTIPS
  • Kort intervju i PwC Nyhetsbrev, läs mer här.
  • Vår Facebook-sida. Trendspaning inom kompetensförsörjning och annan inspiration.    
  • Vår VD's bloggar: På spaning i kunskapssamhället i samverkan med Veckans Affärer på va.se, läs mer här och blogg om ledarskap. Läs mer här.
  • Följ oss på LinkedIn.
Vill du ställa frågor kring Karriär & Kompetens finns PerformancePotential's karriärcoach Helen Rodensjö, specialiserad kring just ArbetsrelateratDNA, tillgänglig för att svara på frågor. Maila dina frågor till karriarradgivning@performancepotential.se.

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar arbetsrelaterad matchmaking för den professionella världen. Vi får fram det som egentligen är avgörande för om en organisation och person kommer att bli framgångsrika tillsammans och skapar också förutsättningar för att individens hela potential synliggörs och används. Vår metodik kallar vi för matchning mellan en verksamhets DNA och en individs arbetsrelaterade DNA.

I juli månads Nyhetsbrev får vi bland annat läsa om Lotta Stern, docent i sociologi vid Handelshögskolan, engagerad i forskning kring HR området och ansvarig för analyser av vår undersökning som presenteras i delar under Almedalsveckan. Läs även om Björn Wide, VD Provoice, som använder vårt koncept för att skapa konkurrensfördelar i sin bransch. VI ÖNSKAR VÅRA LÄSARE EN RIKTIGT SKÖN SOMMAR!