Copy
Läs om Lars Pettersson, VD och Koncernchef Bisnode och om Ruth Westerberg som blev vald till Årets Unga VD.

MARS 2015


Min förhoppning är att med ett äkta och genuint ledarskap göra tillvaron bättre för mina medarbetare

Lars Pettersson är VD och Koncernchef för Bisnode. Lars har bred erfarenhet från IT-industrin och har också varit VD för Ateas svenska verksamhet, koncernchef för Martinsson samt VD och grundare av IT-företaget QD. 
Berätta lite om din yrkesmässiga resa. Hur kom det sig att du nu befinner dig där du är?
Jag blev VD första gången 29 år gammal. Sedan dess har jag med ”lagom” intervall erbjudits större och större ledaruppdrag.
 
Hur kom det sig att ledarskap blev en viktig fråga för dig?
Jag har ett passionerat intresse för människor. Jag lever med förhoppningen om att jag med ett äkta och genuint ledarskap kan göra tillvaron bättre för mina medarbetare.
 
Du har arbetet mycket med och i förändring. Vilka generella lärdomar eller råd skulle du vilja dela med dig av?
Våga följa din övertygelse. Fastna inte på halva vägen (det är livsfarligt). Våga fatta obekväma beslut – tveka inte att ta en öppen och ärlig debatt kring dina beslut. Människor behöver inte tycka om sin ledare men de behöver respektera honom eller henne
 
Nämn 5 saker som du specifikt lärt dig under dina förändringsresor?
1. Leva under press
2. Leva långa perioder med att ge energi utan att få något tillbaka
3. Lärt mig prioritera på temat Andning, Blödning, Chock. När det är som tuffast ger jag mig på ”Andningsfrågorna”
4. Behovet av att bygga engagerade team som blir starkare än summan av individerna
5. Vikten av kommunikation (och hur svårt det är då alla har sitt eget filter på för att tolka det som sägs)
 
Vad är ett gott ledarskap för dig?
Jag älskar beskrivningen om ”Kategori 5”-ledare från ledarskapsklassikern” Good to Great. En bra ledare skall må bra av att se sina medarbetare växa!
 
Hur ser din egen ledarfilosofi ut?
Jag vill bidra till att mina medarbetare når sin fulla potential.
 
Vad har förändrats mest hos dig själv i ditt ledarskap jämfört med för 10 års sen?
Jag är mycket bättre på att hantera komplexa förändringsprocesser som kan vara flera år. Jag kan leva med att saker inte är perfekta och vila i att det tar tid att nå önskat läge. Mitt original vill fixa ALLT på EN GÅNG.
 
Hur skulle andra beskriva dig som ledare?
Förhoppningsvis som en engagerad och ärlig ledare som försöker att leva som han lär.
 
Vilka grundvärderingar har du aldrig gett avkall på?
Ärlighet.
 
Vad uppskattar du hos andra i form av ledarskap?
Genuint människointresse, vilja och förmåga att lära av andra, vilja att alltid utvecklas.
 
Hur hjälper du andra att leda sig själva?
Försöker gå en mil i deras skor. Försöker förtjäna deras förtroende. Och med ett etablerat förtroende blir det naturligt att tala om både roliga och svåra saker.
 
Har du någon som inspirerat dig specifikt genom åren?
Jag söker hela tiden identifiera intressanta människor som delar min passion för ledarskap. Jag har därför förmånen att ha träffat mängder av fantastiska människor som har gjort mig bättre genom de samtal vi fört.
 
Hur inspirerar du andra?
Förhoppningsvis genom att ge dem energi. Hoppas också de känner att jag ger dem förtroende, att jag inte petar i saker och att jag alltid finns tillhands ifall de vill samtala.
 
Finns det några särskilda fallgropar du skulle vilja göra unga ledare uppmärksamma på?
Peta inte. Ge medarbetare frihet. Leverera det du lovar. Gör du inte det slår ”ditt liv ihjäl dina ord”
 
Vilken skillnad skulle du vilja ha gjort om och när du ser tillbaka på det du åstadkommit?
Min genuina önskan är att de människor som har levt med mitt ledarskap upplever att de haft en ledare som inte spar någon möda för att bygga ett långsiktigt sunt bolag. Och ett bra bolag byggs av medarbetare som mår bra!


 

 

Jag gör sådant som är obekvämt för att utvecklas  

Ruth Westerberg är VD på Concept och fick utmärkelsen Årets Unga VD, instiftat av ledarskapssajten Motivation.se och utbildningsföretaget Executive People. 
Berätta lite om din bakgrund och vägen fram till där du befinner dig idag.
Jag har jobbat med lite allt möjligt, djurskötare på köttgård, personlig assistens, som telefonförsäljare, på äldreboende, städerska. Jag har jobbat alla somrar sedan jag var 12. Jag började som projektledare på ett mindre teknikföretag liknande Concept när jag tagit studenten. Där jobbade jag i tre år innan de fick en så stor kundförlust och tvingades till konkurs. Då startade jag eget företag som ägnade sig åt foderabonnemang. Idén var att vara en länk mellan bonden som allt som ofta har svårt att få sålt det foder som han producerar, och hästägare som ofta får köpt till orimliga priser. Jag gjorde analyser på fodret och sedan beräknades exakt hur mycket samt vilka tillskott respektive häst behövde. Jag levererade fodret veckovis eller månadsvis beroende på avtal, vilket innebar att bonden stod för lagret och hästägarna som ofta har dåligt med plats inte behövde ha gårdsplanen full av foder. I erbjudandet ingick även kraft och mineralfoder. Samtidigt som jag drev foderföretaget startade jag tillsammans med Sätila of Sweden upp deras showroom och andrasorteringsförsäljning. Jag jobbade med detta i nästan två år. Sedan gick företaget som min pappa jobbade på i konkurs. Han ville starta eget. Ett krav var att ha någon som strukturerade och drev företaget (jag, pappa och övriga skulle ägna sig åt det som de är bäst på- tekniken), en annan var att vi skulle ha extern finansiering. Tack vare min kontakt med Sätila of Swedens ägare, Lennart Grebelius fick vi med oss honom och en annan investerare. Då hade vi plötsligt inget annat val än att starta.

Du fick utmärkelsen Årets Unga VD. Hur kom det sig?
Det ligger i tiden att lyfta fram personer som utmärkt sig genom att inspirera unga att våga och satsa.   Jag är en ung, kvinna i en mansdominerad bransch, som utan kunskap om teknik driver ett teknikföretag. Det sticker onekligen ut. Jag  är typexemplet på att det går om man vill. Tidigare var den som kunde mest nästa person att bli ledare, idag börjar man inse att det kanske inte innebär att den personen är en BRA ledare. Jag tror på att människor ska göra det de är bra på. En tekniker som brinner för tekniken ska syssla med just det, personer som vill driva och förändra ska göra just det. Jag har varit tvungen att lita på mina tekniker, eftersom jag varken kan eller vill lära mig det som de kan, precis lika lite som de vill göra det jag gör.

Vad innebär utmärkelsen för dig personligen?
Den betyder så mycket! Jag har inte haft särskilt svårt att jobba med gubbar och män. Däremot har jag tyckt det varit tufft att motbevisa att jag inte är där jag är för att jag är ”pappas-flicka” utan för att jag är ganska bra på det jag gör. Visst, jag fick chansen tack vare honom, men det är inte han som gjort mitt jobb. Det är alltid roligt att få bekräftat att det man gör, faktiskt även i andras ögon är bra. Det ger mig ytterligare självförtroende på att följa min magkänsla och driva Concept så som jag vill.

Vad driver dig och vad inspireras du av?
Jag älskar förändring. Sätta mål, uppnå dem, för att sedan jobba mot nästa. Jag har en blogg på IHM, där har jag skrivit just inlägg om detta. http://www.ihm.se/blogg/ruth-westberg

Hur ser du på ditt eget ledarskap?
Jag tycker det är viktigt att vara den man är. Jag är en glad bitch. Jag tycker det är oerhört viktigt att man får sina medarbetare att våga prova, våga hoppa. Det är när de lyckas som företaget går bra. När man vill att de ska ta egna initiativ måste man också låta det vara högt i tak, och fullt medveten om att de också kommer att lyckas. ”Hang them high” funkar inte. Mitt jobb som chef är att få dem att våga, och när det inte gick som man ville, vara den som fångar upp och tar fallet. Att göra fel är ett måste om man ska lyckas.

Har du några ledord som ledare?
Hur svårt kan det vara?  Och gör om och gör rätt.

Hur ska man inspirera unga till att ta ledarroller?
Jag tror att det viktigaste är att visa på exempel och att ge de som vill chansen. Äldst är inte alltid bäst. Men man måste inse att det inte är en dans på rosor. Många tror att det är en rak väg , men det är snarare två steg bakåt, ett halvt fram. Men samtidigt fantastiskt kul! Jag är en person som inte vill göra samma saker hela tiden, då tröttnar jag. Jag vill ha lite magknip, stå inför utmaningar som jag inte riktigt vet hur jag ska lösa, göra om och göra rätt. Men man lär sig, och utvecklas, det som var stora problem förut, är knappt värda att lägga energi på idag. Jag tror också att många unga har en bild av hur dessa fantastiska ledare och förebilder ska vara. Släng den. Den kommer alltid göra en besviken och dessutom rädd för att våga försöka. Man är inte bäst och kommer aldrig att vara det, men man skall alltid sträva efter att bli bättre, lära sig, utvecklas.

Vilka är dina starka värderingar och hur ser man prov på det i vardagen?
Alla är lika viktiga i kedjan. Är man inte viktig, är man antagligen överflödig och då borde man jobba med annat. För mig är det viktigt att de som jobbar på Concept gör det för att de vill, och inte för att de måste. Sedan är jag såklart fullt medveten om att de inte kommit hit om de inte fick betalt, men det hade å andra sidan inte jag heller gjort. Det är vi som ett enat Concept som jobbar för våra kunders intressen. Det är inte de på kontoret mot de i verkstaden. Funkar inte någon av länkarna så blir alla drabbade. Det gemensamma målet är att göra våra kunder nöjda, för det är de i sin tur som betalar våra löner. Jag tycker det är viktigt att ha den större bilden.

Vilket har varit ditt hittills bästa ledarögonblick?
När jag vann Årets unga VD. Det var med sådan enorm stolthet, och tack vare mina fantastiska killar och de jobb vi gör varje dag. Jag hade gärna velat att de allihop fick följa med upp på scenen.

Har du haft någon särskild utmaning och hur har du hanterat den?
I våras avslutade vi med en av delägarna. Det var tufft, men att driva företag handlar om att tjäna pengar och att bidra. Gör man inte det så är det ju mitt jobb att ta tag i sånt.

Vad gör du för att ständigt utvecklas som ledare? Tips till andra?
Gör sådant som jag tycker är obekvämt.

Vilka råd skulle du ge till mer seniora ledare med den erfarenhet du har?
Jag tror det är viktigt som ledare att inse att man inte är bäst, och inte heller behöver vara det. Det som är viktigt är att våga delegera och ge andra/yngre chansen. Olika människor ser på samma problem på olika sätt. För att inte ha för mycket som ”sitter i väggarna” är det viktigt att ha ett öppet sinne och ta in nya tankar och idéer. Att vara ledare handlar inte om att visa sig själv på styva linan, utan om att ständigt nå utveckling, både för sig själv och för företag och medarbetare. Det når man inte genom att göra på samma sätt hela tiden.

Vilken av dina erfarenheter av entreprenörskap vill du dela med dig av?
Man behöver inte vara bäst på allt, det finns så mycket kunskap hos människor omkring. Utnyttja den!
 
Hur gör du i vardagen för att få med dig människor?

Ger dem ansvar och insyn. Det är svårt att inte ta ansvar för sitt jobb om man varit med i projektet och mött kunden.

Vad är du mest stolt över som ledare hittills?
Att jag alltid vågar delegera. Jag är bra på det stora hela, att skapa mig helhet och förståelse. Men jag är dålig på detaljer, på att vårda och att göra samma sak varje dag.

Vilka drömmar och visioner har du för de närmsta åren?
Jag vill komma ut och föreläsa mer. Jag vill fortsätta bygga ett företag som fortsätter att växa, som blir en attraktiv arbetsgivare. Där människor får växa, och utvecklas. Jag vill att Concept blir en självklar partner när man kommer till att automatisera. För att klara konkurrensen ifrån u-länder måste vi automatisera, effektivisera och minska våra kostnader. Jag skulle också vilja engagera mig mer inom skolan, det är viktigt för Sverige att vi har kvar vår industri, då måste vi göra utbildningarna mer attraktiva och intressanta.
 

 

 
 

EVENT & KOmmande aktiviteter

  • Missa inte vårt intressanta frukostseminarium, den 12 mars med Azita Shariati, VD Sodexo. Vi får lyssna till hennes intressanta berättelse om hur du uppnår resultat genom tydligt ledarskap. Anmäl dig här.
  • Den 26 mars är nytt datum för repris med Anna Stenberg, VD i WES. "Alla talar om mångfald men lite sker". Anmäl dig här.
  • Aktuella events finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.


Nyheter

  • Vi lanserar nu Work-relatedDNA™, en engelsk version av ArbetsrelateratDNA™ samt uppdaterad information för att ännu lättare kunna tyda resultatet. Detaljer kommer separat inom kort.
LÄSTIPS
  • Vår Facebook-sida. Aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
  • Följ oss också på LinkedIn.
  • Följ vår VD's blogg Tankar om ledarskap, Läs mer här.

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Vi matchar VerksamhetensDNA med individers ArbetsrelateratDNA för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans. Vårt verktyg ökar kundnytta och prestation och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet.

I april månads Nyhetsbrev får ni läsa om Azita Shariati, VD Sodexo och känd för sitt engagemang i mångfaldsfrågor och Magnus Roos, serieentreprenör bl a med fokus på sport.

Har du frågor kring den moderna formen av Potential Management? Kontakta PerformancePotential's karriärrådgivare, specialiserade kring VerksamhetensDNA och ArbetsrelateratDNA, på karriarradgivning@performancepotential.se