Copy
Läs om Charlotte Boij, VD för IKANO Försäkring och med ett långt förflutet inom försäkringsbranschen, och om Niclas Carlsson, grundare och VD i Founders Alliance, som jobbar för positiv samhällsutveckling genom ökat entreprenörskap.

NOVEMBER 2014


Det måste råda samstämmighet mellan företagets värderingar och mina, då får jag energi av jobbet och kan ge andra av den energin

Charlotte Boij är VD för Ikano Försäkring och har haft en mängd olika uppdrag inom försäkringsbranschen. Berätta lite om din karriär så här långt och hur det kom sig att du har den position du nu har.
Jag är VD för Ikano Försäkring och har haft detta roliga uppdrag i snart tre år. Ikano är väldigt värderingsbaserat; Att arbeta tillsammans, Enkelhet och sunt förnuft, Våga gå vår egen väg som leder till löftet På schyssta villkor och det är som klippt och skuret för mig.  Jag har arbetat inom försäkringsbranschen sedan 1990 och haft många olika uppdrag, de flesta spännande och roliga. Det första jobbet började jag på mest av en slump, men sedan har jag medvetet prövat på många olika uppdrag. Examen i juridik och en MBA från Handelshögskolan har hjälpt mig både att få nya roliga uppdrag och att genomföra dem bra.
 
Varför blev just du chef och hur gick det till första gången?

Jag fick upp ögonen för hur roligt ledarskapet är genom ett uppdrag som projektledare. Det fick mig att gå en ledarutbildning som gav mig en riktigt bra grund. När sedan en öppning kom, hade jag tur att ha en chef med bra förtroende för mig som gav mig chansen – men först fick jag genomgå två hela dagar av tester, för att säkerställa att jag hade förutsättningar att bli en bra ledare.
 
Vad det bästa respektive mest utmanande med ledarskapet?

Bäst är att tillsammans med andra utföra små och stora mirakel. T.ex. att tänka på nya sätt vad gäller produkter och försäljning så att så många människor som möjligt har råd att försäkra sig och sina nära. Vi gör det hela tiden.  Det som är mest utmanande för mig som ledare är att vara nära kund samtidigt som jag fokuserar på att leda företaget. Jag gör det till exempel genom att aktivt planera in tid med kundtjänst.
 
Hur har den chef som inspirerat dig mest varit?

En som gav mig stor frihet att agera så fort jag visat mig värd förtroendet och som också fortsatte att ge mig större och större utmaningar. Det fick mig att växa!
 
Är det några särskilda förmågor och egenskaper man ska ha som ledare?

Trygg i sig själv och intresserad av andra.
 
Vilka är dina 3 mest utmärkande egenskaper som ledare?
Engagerande, tydlig, snabb.
 
Nämn 5 saker som har ledarskapet lärt dig mest?
 • Mina medarbetare ska vara bättre än vad jag är på sina respektive områden
 • Man behöver ha en ständig kommunikation med många fler än jag från början förstått
 • Alla har sin pusselbit att tillföra – se till att skapa forum för att fånga detta
 • Ting tar tid – man måste avsätta tid till förankring och kommunikation för att få kraft och engagemang i genomförandet
 • När olika personer, med olika bakgrund, kompetens och personligheter samarbetar kreativt, kan man utföra mirakel
 Vad är viktigast för en chef att ha om han eller hon ska kunna göra ett fullgott jobb?
Tydlig bild av mål och vision och en ödmjuk insikt om att man behöver arbeta tillsammans om det ska bli riktigt bra.
 
Hur letar du efter potential hos dina medarbetare?

Vi arbetar med att alla medarbetare ska ha ett uppdrag och utmaningar som gör att man växer, trivs och presterar i sin roll.  
 
Vad har varit ditt svåraste uppdrag hittills och varför?

Att sälja en verksamhet jag byggt upp tillsammans med ett fantastiskt gäng. Det var smärtsamt och onödigt.
 
Är det något du skulle göra annorlunda idag i ditt ledarskap med den vetskapen du har nu?

Jag arbetar ständigt med att förbättra mitt ledarskap, det är något man måste aktivt träna på hela livet.
 
Vad skulle du säga för att inspirera unga att välja en chefsbana?

Att det är otroligt roligt att kunna påverka. Insatsen är stor i både tid och hårt arbete, men det är fantastiskt spännande och utvecklande.
 
Vad inspirerar respektive dränerar dig som ledare?

Andra duktiga människor ger mig inspiration. Det är en av de roligaste sakerna med mitt jobb; jag arbetar med många människor som är skickliga på det de gör oavsett vilken funktion de har.  Det finns en härlig energi som smittar av sig. Det som dränerar mig som ledare är människors egenintresse – när man råkar ut för att någon sätter sig själv framför alla andra.
 
Hur tror du att ditt eget ledarskap kommer att utvecklas de närmsta åren?

Ännu mer fokus på ständig flervägskommunikation. Vårt samhälle är fullt av information, men vi upplever ofta att vi inte fått den information vi behöver.
 
Vilket avtryck vill du helst lämna?

Ett Ikano Försäkring som är det naturliga valet för de den stora massan människor och där medarbetarna är stolta över det vi gör.
 
Vad tar du med dig i form av insikter och reflektioner till ett eventuellt nästa chefsjobb?

Det måste råda samstämmighet mellan företagets värderingar och mina, då får jag energi av jobbet och kan ge andra av den energin. Det var grundorsaken till att jag började på Ikano Försäkring och det är också på det sättet vi rekryterar nya medarbetare.

 

 

Gör andra människor delaktiga i förverkligandet av din dröm. Många vill se dig lyckas om de får vara med på resan 

Niclas Carlsson är grundare, ägare och VD i Founders Alliance, som jobbar för positiv samhällsutveckling genom ökat entreprenörskap tillsammans med 600 av landets främsta entreprenörer.

 
Berätta lite kort om din resa från starten till Founders Alliance och vad du gjorde du innan.

Växte upp med mycket idrott, längdskidor, orientering etc. Ville bli lärare. Hade kompisar som var småföretagare, dock ingen entreprenör i släkten eller bland vännerna så långt ögat kunde nå. När jag pluggade i Uppsala kom drivkraften att starta något som blev stort, en stark inspiratör var bland annat Bror Anders Månsson, grundaren av CityMail och Anders Wall som jag träffade ett par gånger.  Efter lite olika småförsök, startade jag och ett par kompisar e-chron som blev en hysterisk resa där vi dels drev en tävling och utvecklingsprocess för unga internetföretag i Europa med sponsorer som CNN, Ericsson samt en investeringsverksamhet för tidiga fasers Internetföretag i Norden 1998-2001. Dock fick jag skala ned den och se baksidan av entreprenörskapet. Det ledde till grunden för Founders Alliance och våra två viktigaste värderingar: Kundcentriskt företagsbyggande och ansvarsfullt långsiktigt ägande. En enormt stark drivkraft var även sedan starten att förena entreprenörer för att bidra till positiv samhällsförändring och tolerans genom entreprenörskap. Efter misslyckandet och starten av Founders Alliance har det hållit i sig och blivit en än starkare övertygelse som många av våra numera 600 entreprenörsmedlemmar delar.
 
Vad är det bästa med ditt jobb idag?
Entreprenörer bygger världen, Founders Alliance bygger entreprenörerna, jag bygger Founders Alliance. Det är en fantastisk målgrupp att vara fokuserad på. Det ger energi, kunskaper och hållbara affärer, och positiv effekt på framtidens entreprenörer och samhällets ansvariga.  Det är underbart att få bygga ett hållbart företag med ansvarsfulla medarbetare som realiserar detta. Jag lever i mitt professionella nirvana.
 
Vad är din vision om framtiden för entreprenörskap?
Entreprenörer och entreprenörskap har ett mycket större utrymme i samhället. Det är helt enkelt fler som är med och bygger världen genom hårt arbete där skaparglädje och frihet under ansvar står i centrum. Detta har lett till en bättre jordmån för världens befolkning att leva och verka i. Avgörande samhällsproblem har kunnat lösas genom ökat entreprenörskap, speciellt i drabbade regioner. Jorden kännetecknas av en stark tolerans för mångfald, av nyskapande kraft och av ansvarsfullhet.  Kittet för detta är en närmare dialog mellan entreprenörer och politiker.
Founders Alliance vision är därför att vara arenan för de främsta entreprenörerna att bidra till varandras ökade framgång och positiv samhällsutveckling genom ökat entreprenörskap.
 
Hur är det att leda i en sådan organisation?
Founders Alliance är i dagisfasen påväg in i lågstadiet i företagsbyggande. Ledarskapet nu handlar om två delar, dels att leda de 12 fantastiska intraprenörer som bolaget har anställda genom en ledningsgrupp och en platt organisation som är kundcentrisk, d.v.s. våra medlemmar sätter agendan, och dels att leda både visionärt alla medlemmar och genom olika s.k. medlemsråd där nytta och expansion och hållbar påverkan står i centrum. Det kräver mycket av mig och av alla som medverkar, alla måste vara ledare. Ingen kan klara att tänka: vi ska göra själva.
 
Vad är din generella erfarenhet av entreprenörer som ledare?
För det första måste man komma ihåg att det finns lika många former av entreprenörer som det finns människor. Entreprenörsledarskapet är olika beroende vilken fas/bolagsstorlek entreprenören leder i, vilken bransch, om bolaget är nationellt eller internationellt, om entreprenören leder flera bolag som ägare, d.v.s. leder en portfölj inklusive flera entreprenörer som driver underliggande bolag. Det man kan säga generellt är de entreprenörer jag känner och jobbar med är passionerade, är djupt besjälade och sprider mening i sina verksamheter, bygger uthålliga verksamheter och vårdar samt utvecklar sin kultur och värderingar, d.v.s. bolagets rotsystem. Vissa entreprenörer är vassa på att managera bolagen också men främst behöver alla lyckas med att komplettera sig med ledningsgrupp och operativa chefer som kan förverkliga den stora visionen. Många entreprenörer behöver transformera sin egen roll och ledarskap över tiden när bolaget utvecklas.
 
Vilka 5 råd skulle du ge till en nybliven entreprenör kring ledarskap?
 

 1. Gör andra människor delaktiga i förverkligandet av din dröm. Många vill se dig lyckas om de får vara med på resan
 2. Gör en lista över dina 100 viktigaste kunder idag och imorgon, och njut av att utveckla dem och bygg på listan år ut och år in
 3. Sälj inte dina företagsaktier för billigt och lättvindigt. Det är endast du som vet deras verkliga värde, eftersom det främst har att göra med din passion och uthållighet
 4. Ta inga genvägar till kortsiktig ekonomisk personlig vinning som gör att andra går ut som förlorare. Då kommer dörrarna till slut att stängas för dig
 5. Var beredd att jobba stenhårt och livet ut för att nå dina företagsdrömmar. Det kommer att ge dig enorm tillfredsställelse som du kan dela med dig av

Hur ser ditt eget ledarskap ut?
Det måste egentligen de som upplevt det svara på. Jag tror att jag är driven och visionär och att jag kliver in när andra behöver det, men förlitar mig mycket på de som har tagit och fått ett ansvar som de ska slutföra och försöker vara coachande för deras framgång. I praktiken är jag inblandad i alldeles för många delar av bolaget, från receptionen, kunderna, leverantörerna, produktionsdetaljer, ledningsfrågor, styrelsefrågor, ägarfrågor och bolagets värderingar. Jag jobbar på att finna min plats i bolagets nästa fas, men är beroende av att bolaget når dit och de jag jobbar med hjälper till att ta oss och mitt ledarskap dit.
 
Vilka är de 5 största utmaningarna, respektive fördelarna för de som valt en entreprenörsbana?
Jag börjar med fördelarna. Att skapa något från noll som i ökande grad för vart år som går ger nytta för kunder, leverantörer, och det vidare samhället tillsammans med besjälade och kompetenta medarbetare är en enorm tillfredsställelse. Med lönsamhet kommer frihet och resurser att bygga en ännu mer värdefull och stark verksamhet som ger uthålliga arbetstillfällen, bättre produkter och tjänster för företag och konsumenter, skatteintäkter för ökad välfärd, man känner i ökande grad att man bidrar till det samhälle vi lever i och man är handlingskraftig.
Baksidan är att det är alltid en ekonomisk risk, det privata livet går hand i hand med bolaget. Går det lite knackigt, vilket det gör för majoriteten av landets entreprenörer, utgör det en enorm stress som gör att allt flyter samman. Det blir svårt att leva ett ”normalt” liv, man ska inte förvånas över om man vaknar en lördagnatt kl. 03:00 och måste gå upp och jobba för man inser att på måndag måste ett antal saker fixas till för att inte människorna man försörjer och kundnyttan man ansvarar för inte står helt rätt till. Friheten blir därför begränsad och ens värderingar utmanas ständigt. Det sätt man måste hantera det är att jobba med de främsta, och att vara uthållig, annars är stor risk att ens personliga fysiska och mentala hälsa får ta stryk.
 
Vad behöver en entreprenör, i form av ledarskap, för att lyckas?
Kunna anpassa sitt ledarskap efter de faser bolaget är i och komplettera sig med rätt ledningspersoner.
 
Vilket är ditt mest underbara minne i entreprenörsammanhang?
Problemet är att jag alltid ser visionen därframme och det är så långt kvar och livet är så kort för att komma dit, samt att de underbara minnena skuggas av de optimeringslistor för framtida förbättring som jag alltid noterar. Det senaste bästa minnet var när jag såg en medlems epost till sina grundarkollegor inför förnyelse av sitt medlemskap där han skrev att 17 av 19 ledningsgruppsbeslut de senaste tre åren berodde på Founders Alliance nätverkets input av kunskap, inspiration och affärsrelationer. Bolaget hade 100 Mkr i omsättning.
 
Vad har andra att lära av entreprenörer?
Som en stor industriledare sa i ett Founders Alliance sammanhang år 2005, ingen i näringslivet kan klara sig på ledande befattning i framtiden om man inte antar entreprenörsbeteende såsom intraprenör eller egen entreprenör. Det han menar är att man måste ta ansvar i flera led och för helheten man representerar, man måste jobba hårt och besjälat, man kan inte bara jobba efter kvartalsmålen och sin egen lön och optimera sin egen karriär. Det kommer att genomskådas och de personerna kommer att slås ut. Ledande personer måste varje dag tänka; hur kan jag maximera framgången för mina medarbetare, mina kunder, mina leverantörer och se till att inympa starka hållbara värderingar i den processen.  Det är vad entreprenörer sysslar med på dagarna.
 
Vad letar du efter till din egen organisation och hur utvecklar du den potential som finns där?
Att lyfta alla nuvarande medarbetares fulla potential och ansvar så att hela organisationen kan lyfta. Om det så är varje medlemsråd där över 50 medlemmar är aktiva – hur kan det bli bättre, om det så är styrelse, ledningsgrupp och alla anställda, samt om så är alla våra besjälade leverantörer som gör ett fantastiskt jobb. Mitt jobb är att göra allt jag kan för att alla de kan realisera sin fulla potential. Jag bedömer att det finns 1000% förbättring bara där att hämta. Mycket handlar om att behålla och utveckla det vi har nu. I övrigt när bolaget utvecklas och det blir större, kommer nya ansvarspositioner att uppstå som kommer in i den framgångsrika kulturen.
 
Vilka är dina 3 starkaste personliga värderingar?
 

 • Att bidra till mänsklighetens fulla potential
 • Att ta ansvar livet ut för det jag startar och driver och erkänna misstag, lära av dem och förvåna andra med positivt resultat utifrån misstagen
 • Att entreprenörer bygger världen och att entreprenörskap inte bara är tillåtet och öppet för alla oavsett etnisk bakgrund, ålder, kön, sexuell läggning, snarare att heterogenitet i entreprenörer och företag är en förutsättning för en bättre värld i framtiden

Hur har de varit en kompass för dig i livet?
De är därför jag startat och driver Founders Alliance.
 
Vad vill du göra för avtryck i det stora eller lilla sammanhanget?
I det lilla att jobba harmoniskt varje sekund, varje dag och år mot det stora sammanhanget med de som är inbladade och vara så lycklig jag kan vara: familj, vänner, bolagets intressenter, och i det stora sammanhanget förändra världen i sina grundvalar för ett starkare och mer hållbart samhälle genom ökat entreprenörskap.
 
Om du fått välja en annan banan, vad hade det kunnat vara?
Att göra motsvarande som Founders Alliance fast mot idrottsvärlden och inympa deras anda in i näringsliv och samhälle.
 
Vart befinner sig entreprenörskapet om 5 år om du får bestämma?
5 år är en kort tid. Min förhoppning är att Sverige då är världens främsta entreprenörsnation som inspirerar andra länder att utvecklas som Sverige gjort. Med det menar jag tre nivåer.
Befolkningsnivån: att vi har en hög halt av entreprenörsanda i hela befolkningen, bl a att media framställer entreprenörers rätta bild och deras effekt på samhället och att politiker designat ett samhällssystem som är ännu bättre för skapandet av fler uthålliga större verksamheter för starka entreprenörsägare som tar ansvar och skapar fantastiska bolag.
Näringslivsnivån: förenklat att Sverige har ett starkt ”mittelstand” d.v.s. fler mellanstora och stora entreprenörsägda bolag som är som en stark motor för svenskt samhälle och näringsliv.
Entreprenörsnivån: att vi har fler mellanstora och stora internationella bolag såsom Axis, New Wave Group, Oriflame, OMX och att det inte bara är 20 st, snarare 200 st.
 
 

 
 

EVENT & KOmmande aktiviteter

 • 5 november medverkar vi på Connect Östs event hos Grant Thornton. Läs mer här.
 • 6 november håller vi ett frukostseminarium i samverkan med Sveriges HR Förening. Läs mer här.
 • 11 december bjuder vi på ett frukostmöte med Anna Stenberg, grundare av WES, kring mångfald och hur skapa ett bredare perspektiv inom kompetensförsörjning. Läs mer här.
 • Aktuella events finns alltid på LinkedIn eller facebook eller under INSPIRATION på vår hemsida.


Nyheter

 • Vi är glada för nya spännande kunder inom branscherna kompentensförsörjning, teknik, IT och private equity.
LÄSTIPS

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar Arbetsrelaterad Matchning för den professionella världen. Vi matchar VerksamhetensDNA med individers ArbetsrelateratDNA för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli framgångsrika och produktiva tillsammans. Vårt verktyg ökar kundnytta och prestation och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet.

I december månads Nyhetsbrev får ni läsa om Jonas Milton, VD på Almega och om Mernosh Saatchi, VD Humblestorm, som fått utmärkelsen Årets Entreprenör och bland annat ingått i Regeringens Framtidskommission.

Har du frågor kring den moderna formen av Arbetsrelaterad Matchning? Kontakta PerformancePotential's karriärrådgivare, specialiserade kring VerksamhetensDNA och ArbetsrelateratDNA, på karriarradgivning@performancepotential.se