Copy
Läs om Henrik Edlund, tidigare Supertalang och Head of Experience Creatives på Great Works, och Kalle Eklöf vice VD på Stadium.      

April

Karl Eklöf

Våga satsa på det du tror på. Det finns ingen genväg till framgång eller karriär, det är hårt jobb!      

Kalle Eklöf är Vice VD, logistikdirektör och expansionschef på Stadium.  Stadium är ett spännande varumärke. Berätta vad du gör under en vanlig vecka?
Måndagar är jag på kontoret i Norrköping med möten och avstämningar. Oftast reser jag tisdag till torsdag och på fredagarna är jag på vårt servicekontor i Norrköping igen.

Vilka ser du som de största utmaningarna i ledarskapet i er bransch?
Att få unga människor att förstå hur roligt det är med detaljhandel och service.

Er bransch har många unga medarbetare. Är det en extra utmaning och i så fall varför?
Ja, ofta är vi första arbetsgivaren. Vi har både en uppfostrande roll, att ställa krav och ge karriärmöjligheter.

Vilka råd skulle du ge unga människor för att komma in i ett bra jobb?
Våga satsa på det du tror på. Det finns ingen genväg till framgång eller karriär, det är ett hårt jobb!

Vad letar ni efter hos nya medarbetare?
Rätt inställning, engagemang och vilja.

Hur gör ni för att hitta rätt och matcha?
Vi har ett rekryteringsverktyg på vår site som gör en första gallring. Till vissa rekryteringar använder vi oss av olika personlighetstester och givetvis är intervju med det personliga mötet oerhört viktigt.

 
Vad tror du behöver förbättras på marknaden för att underlätta matchningen?
Elektroniskt hjälpmedel så som test, profil och att förklara vad jobbet innebär så att förväntningarna och kravställningen är tydliga från båda håll.

Hur är du som chef?
Haha, det skall du fråga de som jobbar med mig. Jag är pådrivande, rak, ärlig, positiv och jäkligt envis.


Vilken är din ledarskapsfilosofi?
Att låta människor växa och ta ansvar, frihet under ansvar men tycker om att hållas informerad då jag har ett stort kontrollbehov. 


Om du fick ge 3 råd till yngre medarbetare som vill pröva på ledarskapet, vad skulle det vara?
Omge dig med duktiga medarbetare, delegera och entusiasmera. 


Hur viktigt är det med värderingar hos er?
Oerhört viktigt, vi är ett värderingstyrt företag. Vi jobbar efter High 5, fem värderingarna som är Energy, Team Spirit, Improvement, Cost consiouness och Simplicity.

Hur gör ni för att de ska efterlevas?
Pratar om High 5 på alla våra interna möten etc. Vad som också är viktigt är att man själv lever efter dem, att vara ett föredöme.

Vilka egenskaper har en god medarbetare hos er?
Lever efter High 5, har engagemang och rätt vilja.


Den stora utmaningen är att kunna matcha dessa egenskaper innan man fått bevisa sig. Hur gör ni?
Som jag berättade innan, genom rekryteringsverktyget, tester och personlig intervju.

Kan du ge några förslag på hur man ska få värderingar att genomsyra hela organisationen?
Att prata om dem. Det går inte att skriva på ett papper eller på väggen och sedan tro att alla gör så. Organisationen gör det vi ledare pratar om, mäter och hur vi agerar. Walk the talk är ett gammalt uttryck men är så viktigt när vi pratar om värderingar, att leva som man lär.

Vad hade du för drömmar om karriär när du var yngre?
Jag har växt upp i en entreprenörsfamilj så jag har alltid levt med vårt företag sedan barnsben. Det har varit min dröm att jobba med vårt familjeföretag som andra generation och det gör jag nu.

Några råd till andra hur de ska skaffa sitt drömjobb?
Bestämma sig, fokusera och jobba hårt. Kan låta som en klyscha men man måste försaka en del saker för att prioritera och nå andra saker.

Om du måste byta karriärväg, vad skulle du göra då?
Driva något annat bolag men jag skulle fortfarande vilja vara delägare och driva "sitt eget". Det är en speciell känsla att driva och skapa företag som man är ägare till. 
 

Ledare kommer det att finnas gott om också i framtiden, men kanske inte som vi definerar ledare idag.      

Henrik Edlund är Head of Experience Creatives på Great Works.  

Berätta lite om ditt nuvarande jobb och hur det kom sig att du hamnade i den bransch du nu verkar i?
Min nuvarande jobb handlar om att förstå hur det digitala mediet och alla dess kontaktytor kan användas i kommersiella sammanhang. Jag sitter allt som oftast i gränslandet mellan teknik, försäljning och marknadsföring. Att jag hamnade här är nog lite påverkat av två faktorer. 1) Reklambranschen har blivit den bransch idag äger de strategiskt digitala frågorna. 2) Som civilingenjör varit lyhört kring var min kompetens har ett värde vid sidan av de uppenbara arbetsgivarna.

När visste du vad du ville göra karriärmässigt?
Jag har hela tiden varit hyffsat säker på vad jag "ville göra när jag blev stor". Däremot har detta ändrats lite beroende på fler och fler insikter, några praktikplatser och omvärldsförändringar. Att jag hamnat där jag är idag var inget som jag siktade på som nybliven student. Det är väldigt mycket som påverkar min karriär i min omgivning från dag till dag. En allt för bångstyrigt fokuserad karriärstege kan nog i mitt fall mer stjälpa än hjälpa.

Har du haft ett tydlig mål kring karriär och på vilket sätt har du arbetat mot det i så fall?
Mina mål har hela tiden legat 3-4 år framåt. När jag gick på universitetet hade jag ett mål med mina studier. Under mitt ex-jobb var målet att få in en fot i näringslivet. I min förra anställning var till exempel målet att hitta en mer senior position med tydligt ledaransvar. Sen har jag en långsiktig huvudriktning ovanpå detta. 

Du blev korad som en av de 101 supertalangerna för några år sedan. Hur har det påverkat dig eller din karriär?
Mig påverkade det framförallt som en energikick och samtidigt lite bekräftelse på att man gör något rätt. Jag har även fått ett större nätverk och är del av Alumni-gruppen med supertalanger som träffas ett par gånger per år.

När blev du intresserad av ledarskap och varför?
Jag tror att jag framförallt är intresserad av att driva igenom förändring, åstadkomma saker och att påverka min omgivning. Vägen dit har blivit en blandning av expertis och ledarskap. Expertis har gett mig förtroendet att genomföra projekt, ledarskap mandatet. För mig finns det inget självändamål med personalansvar eller att klättra i en hierarki.
 
Vilka egenskaper har du uppskattat mest hos den som du anser vara den bästa chef du haft?
I min nuvarande bransch vinner man förtroende genom att vara duktig på hantverket. Chefer jag har sett upp till har dessutom varit ytterst skickliga på att kommunicera sina idéer. Ofta har de en helhetssyn av problem och hittar nya lösningar, både kreativt och analytiskt. 

Hur är du själv som ledare?
Då jag inte bara leder kollegor, utan även externa deltagare i större projekt inklusive kunder och samarbetspartners, försöker jag leda grupper genom tydlighet kring idéer och struktur kring processer. Ofta sker detta i sammanhang med flera kompetensgrupper, varför det blir viktigt att hitta format som alla förstår och hjälper hela gruppen framåt. Min ambition är att blanda lika delar visionärt ledarskap som att pragmatiskt lösa dagliga motgångar och bekymmer.
 

Det sägs att den yngre generationen inte är så intresserad av ledarskap. Vad tror du det beror på?
Jag tror att ledarskap traditionellt förknippas med makt, administration och internpolitik. Generellt tror jag att 70, 80- och snart 90-talister inte är speciellt imponerade av status som 1900-talet definierade begreppet. Istället vill man hitta det som är meningsfullt och viktigt för sig själv och sina vänner.

Vad behövs för att ändra på den eventuella inställningen?
Den inställningen kan vi nog inte ändra på. Däremot kommer vi nog att se en långsam förändring mot ett mer värdedrivet ledarskap utifrån genuint intresse, allteftersom den yngre generationen tar plats i näringslivet. Ledare kommer det finnas gott om också i framtiden, men kanske inte som vi definierar ledare idag.

När du letar efter nya medarbetare, vad är viktigast då?
Grundläggande är inställningen och förmågan att kunna anpassa sin talang utifrån projektets karaktär. Det är också viktigt att empatiskt förstå slutmålgruppen för den lösning som vi utvecklar. Sen naturligtvis driven, social och ansvarstagande. Till sist måste personen fungera i konsult-kulturen som bitvis kan vara lite hård och dömande. Bra då med självdistans och lite skinn på näsan så att man förstår helheten och kan hantera tuffa deadlines och missnöjda kunder.

Hur gör du för att matcha bäst?
Vi får ganska många förfrågningar från personer som vill börja jobba här. Jag tittar då på deras kreativa förmåga samt anslaget i personliga brevet. Detta matchar vi framförallt mot våra interna behov av kompetensområden. Så ofta som möjligt försöker jag träffa intressanta personer, även om vi inte just nu har någon öppning. Både för att få en bättre bild av personen men också med tanke på framtida förändringar.

Hur lätt är det att hitta rätt personer och om inte vad gör det svårt?
För oss är det ganska enkelt att hitta rätt personer. Det finns inte jättemånga i Stockholm idag med den kompetensen vi söker men det är väldigt hög konkurrens bland arbetsgivarna. Därför blir mjuka värden väldigt viktiga, allt ifrån hur knäppa julfester vi har, till vilka våra kunder är och kvaliteten på jobben vi gör. Matchning handlar till mångt och mycket om en relation mellan arbetsgivare och anställd som ska vara positivt i båda riktningar.

Vad är ditt eget drömjobb?
Mitt eget drömjobb är mycket av det jag gör idag. Snabbrörliga projekt och internationella uppdrag i digital framkant. Däremot saknas aspekten av att få göra någonting för sig själv. Idag jobbar jag till 100% för andra. Nästa steg skulle kunna bli att hitta en roll där jag har ett större mandat till beslut, kanske på kundsidan.

Är det samma som när du var yngre?
När jag var yngre handlade det nog mer om att jag skulle bli något. Idag ligger fokus på att jag ska göra något bra.

Vilket råd ger du människor i din egen ålder när de ska hitta rätt matchning i arbetslivet?
Långsiktighet och tålamod med en tydlig riktning. Men väldigt många tycks inte veta vad de vill göra och då blir det väldigt svårt att ge bra råd. Sen brukar jag ge rådet att verkligen känna efter, inte bara tänka efter. Då brukar svaret uppenbara sig.


Vilket ledarskap vill du stå för och bli ihågkommen för?
Visionärt, pragmatiskt och handlingskraftigt. Att våga göra saker även om det ibland innebär misslyckanden. Jag tror att behållningen av en sådan inställning är väldigt stor.
Henrik Edlund

EVENT & KOmmande aktiviteter

  • I maj kommer vi att medverka på Tillväxtdagarna i Linköping. Läs mer här

LÄSTIPS

  • Följ vår VD's blogg på På spaning i kunskapssamhället i samverkan med Veckans Affärer på va.se, läs mer här och hennes blogg om ledarskap. Läs mer här.
  • Gilla oss gärna och besök vår matnyttiga Facebook-sida. Vi spanar på olika trender inom kompetensmatchning för inspiration.
  • Följ oss även på LinkedIn.

NYHETER
  • Under april kommer en kort intervju i tidningen Finansliv. Läs mer här.
  • Läs gärna senaste numret av Personal & Ledarskap. Vi finns med i en intressant artikel om matchning. Läs mer här.
  • Ställ frågor kring Karriär & Kompetens där PerformancePotential's karriärcoach Helen Rodensjö som är specialiserad kring just ArbetsrelateratDNA svarar på frågor. Maila dina frågor till karriarradgivning@performancepotential.se.

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar arbetsrelaterad matchmaking för den professionella världen. Vi får fram det som egentligen är avgörande för om en organisation och person kommer att bli framgångsrika tillsammans och skapar också förutsättningar för att individens hela potential synliggörs och används. Vår metodik kallar vi för matchning mellan en verksamhets DNA och en individs arbetsrelaterade DNA.

I maj månads Nyhetsbrev får vi bland annat läsa om Christina Åqvist, Country Manager Sweden, ELFA Distrelec och nyligen vald till Årets Unga Chef samt om Magnus Brännström, koncernchef på Oriflame.