Copy

I denna månads nyhetsbrev intervjuar vi Anna Brynås, tidigare VD på Swedish Biogas International med utmärkelsen Årets kvinnliga Ledare och Peter Hellgren som fick utmärkelsen Årets VD i kategorin mellanstora företag.

MARS 2017

"Den dagen jag får för mig att jag är fullärd, då har jag misslyckats"

   
Anna Brynås fick utmärkelsen Framtidens Kvinnliga Ledare.  Hon har varit VD för Swedish Biogas International och har nyligen varit med och startat upp ett nytt bolag, IST Home.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag
Jag är född och uppvuxen på landet utanför Linköping. Började först plugga psykologi vid Göteborgs universitet, innan jag efter något år bytte inriktning helt och satsade på en ingenjörsutbildning inom kemiteknik.

Efter examen 2007 arbetade jag lite kort på Siemens i Finspång innan jag fick mitt ”drömjobb” på Tekniska Verken i Linköping som processingenjör inom biogas. 2010 fick jag frågan av Swedish Biogas International (SBI) om jag kunde tänka mig att flytta till Michigan under en period för att hjälpa dem starta upp ett dotterbolag i Flint, MI. Jag tyckte det lät som en rolig och spännande utmaning och det slutade med att jag arbetade där i över 2 år. Det som från början var tänkt som en processingenjörstjänst utvecklades snabbt till att handla mer om affärsutveckling och politisk lobbying. Jag trivdes som fisken i vattnet och fick smak för vad jag verkligen tycker är roligt och är bra på.

När jag flyttade hem från Michigan fick jag en tjänst som affärsutvecklare på Swedegas i Göteborg men efter bara något år kontaktade styrelseordföranden på SBI mig och frågade om jag inte kunde tänka mig att ta mig an VD tjänsten på bolaget. Med en 6 månaders bebis på armen tyckte jag han var tokig som frågade, men efter ett tag ändrade jag tankesätt och tänkte ”Om han är galen nog att fråga, och jag är galen nog att säga ja – då kan det nog funka”.

Nu efter snart 2,5 år som VD och koncernchef bestämde jag mig för att byta bransch helt och har sedan januari 2017 startat upp ett helt nytt bolag inom Education Technology. Det är ett dotterbolag inom IST koncernen som kommer att utveckla läroverktyg riktade mot hemmen. Jag är övertygad att om vi vill skapa förändring i världen måste vi börja med utbildning och allas rätt till kunskap.
 
Du har nyligen fått en fin utmärkelse - Framtidens Kvinnliga Ledare. Vad betyder den för dig och på vilket sätt är den viktig i ett större sammanhang?
Självklart är det oerhört roligt och energigivande att få en sådan här utmärkelse. En slags bekräftelse på att man genom sitt hårda arbete skapat något bra och betydelsefullt. Men i ett större sammanhang tycker jag det är än mer viktigt, då jag anser att vi måste lyfta fram kvinnliga ledare mer för att inspirera fler tjejer att våga säga ja till ledarskapsutmaningar. Jag brinner för jämställdhet och ser det som en viktig uppgift att bidra där jag kan till att utvecklingen mot mer jämställda bolag och styrelser går i rätt riktning.
 
Vad betyder ledarskap för dig?
Ledarskap för mig betyder i mångt och mycket integritet. Att stå för sina värderingar, leva som man lär och genom detta kunna inspirera andra. Ledarskap handlar om att lyckas inspirera till en förflyttning från A till B.
 
Hur skulle du beskriva ditt eget ledarskap?
Jag är en väldigt driven och engagerad ledare som brinner för mitt jobb och det bolaget åstadkommer. Det är viktigt för mig som person att bidra till en bättre värld och känna att jag gör skillnad. Jag är mycket mån om att alla anställda känner en stolthet över sitt arbete och den världsförbättring vi skapar genom bolagets verksamhet.
 
Som ledare är jag mycket rak och lösningsorienterad men samtidigt ödmjuk inför att jag inte kan allt och att jag är beroende av mina anställdas omfattande kompetens. Jag har alltid en tydlig åsikt men vill gärna bli utmanad och har sällan problem att ändra uppfattning om något bättre presenteras.
 
Jag drivs av att lyfta mina medarbetare och jag vill att de ska känna sig styrkta i sin kompetens, ansvar och befogenheter. På så sätt kan vi ta oss an utmaningar på ett konstruktivt och pragmatiskt sätt.
 
Jag förväntar mig inte att alltid rätt beslut fattas i varje situation. Det viktigaste är att man lär sig av sina misstag. Och oftast, i realiteten, är ett beslut bättre än inget beslut i de flesta lägen.  En bra dag på jobbet är när vi har gjort fem saker och minst tre saker har gått bra. För då vet jag att vi är på rätt väg.
 
Jag har en medmänsklighet och äkthet som uppskattas mycket av mina medarbetare. Även om arbetet stundtals är mycket krävande har jag alltid nära till humor och mycket självdistans.
 
Varifrån hämtar du inspiration och energi som ledare?
Det är oerhört viktigt att hitta sätt att fylla på sin energi utanför arbetet, annars dräneras man snabbt. Min energi hämtar jag mycket i lugnet på landet. Av daglig meditation samt inspirerande böcker. Just nu läser jag en väldigt bra bok av Emma Seppälä som heter ”The Happiness Track” och som handlar just om hur man ska hushålla med sin energi så att den räcker både på jobbet och till fritiden.
 
Hur inspirerad du andra?
Jag tror jag inspirerar andra genom att leva som jag lär. Inte kompromissa min integritet och mina värderingar. Det är viktigt för mig att arbeta med något där jag känner att det finns ett högre syfte, det ger mig passion och driv. Det tror jag lyser igenom i mitt ledarskap och förhoppningsvis inspirerar andra. 
 
Vilka är dina värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Det är en stor fråga som skulle kunna fylla flera sidor men i grunden tror jag på människan och att alla är lika värda. Jag vill skapa en hållbar värld där vi tar tillvara och återskapar jordens resurser, där alla oavsett kön och etnicitet har rätt till kunskap och ett liv i fred. Det handlar väl även här om att leva som man lär och synliggöra de problemställningar som finns. Våga stå upp för sina åsikter och inte ryckas med av andras agendor.
 
Vilka tre råd skulle du ge till nya ledare som du själv hade velat ha i din begynnelse som chef?

 • Våga ta beslut. Ett beslut är bättre än inget beslut i de flesta lägen, och ärligt talat, i realiteten ändras ju 90% av besluten längs med vägen ändå. Våga ta beslut även om alla inte är överens.
   
 • Se till att omge dig av personer med rätt attityd. En driven medarbetare med rätt attityd kan lära sig det mesta och bidra mångfaldigt mer än motsatsen. Hire on attitude, not on skill.
   
 • Var snäll mot dig själv, låt din inre dialog motsvara hur du skulle prata till en god vän. Ofta är det skrämmande att se hur hårda vi är mot oss själva och hur tärande den inre negativa monologen kan bli. Fråga dig själv – ”Varför skulle jag vara sämre på det här än någon annan?” och ”Vad är det värsta som kan hända?” Oftast är inte svaren så ödesdigra som vi först kanske tror.

Vad ser du som din viktigaste uppgift som VD?
Min viktigaste uppgift som VD är att se till att alla andra har verktygen de behöver för att göra sitt jobb så bra som möjligt. Att skapa en kultur med takhöjd där idéer frodas.
 
Varför behöver vi lyfta fram kvinnliga ledare?
Vi måste lyfta fram kvinnliga ledare för att synliggöra. För att motivera fler kvinnor att bli ledare, gärna redan i unga år, måste befintliga lyftas fram och uppmärksammas. Mentorprogram mellan kvinnliga ledare inom näringslivet och unga tjejer i början av sin karriär tror jag en fruktsam samhällsinvestering.
 
Hur gör du för att skapa mångfald?
Jag försöker att aktivt arbeta med frågeställningarna och synliggöra problematiken.
Jag anser att det behövs mod att gå emot normen och våga testa vägar/kort som inte är familjära. Arbetsplatser som medvetet ökar sin mångfald och jämställdhet får en bredare erfarenhetsbas, fattar bättre beslut och får därmed en ökad lönsamhet.  Det är oerhört viktigt att vi lyfter fram goda exempel på detta och att företag som aktivt jobbar med mångfald synliggörs. Så att undantaget till slut blir normen.
 
Vilken har varit din störta ledarskapsutmaning och hur har du tacklat den?
Min största ledarskapsutmaning har varit att försöka styra om en organisation från att gå från brandkårsverksamhet till att börja arbeta mer proaktivt och på så sätt skapa förutsättningar för utveckling.
Jag tog mig an uppgiften genom att se till att ha rätt person på rätt plats. Att stuva om och byta ut samtliga personer på ledande positioner var något som krävdes. Det har varit tufft och inte utan uppoffringar men nu är bolaget betydligt bättre rustat för de utmaningar som väntar.
 
Hur definierar du medarbetarskap?
Oj, det var en svår fråga. Medarbetarskap – att vi tillsammans arbetar och strävar mot ett gemensamt mål. Ser varandra utifrån våra individuella förutsättningar och kompetens.
 
Vilka redskap har du för att utveckla ditt ledarskap?
Jag läser väldigt mycket böcker inom personlig utveckling och jag har ett stort intresse för psykologi. Jag mediterar även dagligen för att hitta lugn och frigöra sinnet. Avsätter tid för reflektion och återkoppling till mig själv.
 
Vad har du kvar att lära och utveckla som ledare?
Jag har mycket kvar att lära och jag lär mig varje dag. Den dagen jag fått för mig att jag är fullärd då har jag misslyckats. Något specifikt som jag försöker utmana mig själv att bli bättre på, är att prata mindre och lyssna mer. Jag är i grunden en väldigt extrovert och åsiktsbenägen person och jag måste lära mig att lägga band på mig och lyssna in mer i många situationer.
 
Om du tvingats byta bana, vad hade du gjort då?
Jag är övertygad att förändring börjar med kunskap så jag hade nog sadlat om till lärare och försökt påverka samhället genom att ge eleverna bra förutsättningar.
 
Vad vill du att människor i framtiden ska minnas av det du gjort som ledare?
Att vi åstadkom något bra tillsammans och gemensamt bidrog till en bättre värld.

 "Ge de individer som verkligen brinner för verksamheten förutsättningar att förverkliga sig själva" 


Peter Hellgren är Vd på Consid och fick nyligen utmärkelsen Årets VD i kategorin mellanstora företag.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen dit du nu är.
Efter studierna så startade karriären som säljare på ett företag som sålde affärssystem. I slutet av 90-talet förändrades företagskulturen och man såg inte längre personalen och kunderna som kärnvärdena i bolaget.

I detta uppkom visionen att skapa ett bolag med mottot: ”Vi bygger det företag vi alltid själva har velat jobba i och som kvalitetsmedvetna kunder vill jobba med.”
 
Consid skapade jag tillsammans med en kollega hösten 2000. Detta var precis när ”.com-eran” var på sin höjd. Ett kvartal senare så kom ”.com-kraschen”. Detta var en tid som varit väldigt lärorik och som lade grunden för de värderingar som jag har anammat i mitt ledarskap. Vi började i ett kök i Vetlanda och idag är vi över 420 personer fördelade på 13 kontor.

Du vann Årets VD i kategorin medelstora företag. Berätta lite om utmärkelsen och vad den betyder för dig och ditt ledarskap.
Att få utmärkelsen Årets VD är fantastiskt kul! Jag har redan världens roligaste jobb, och då är det extra roligt att dessutom få en utmärkelse. Men det här erkännandet är inte bara till mig utan till hela företaget och alla medarbetarna. Utmärkelsen ger extra energi att fortsatta den fantastiska resa som är påbörjad!
 
Det här fina priset är vidare ett fantastiskt kvitto på att vi gör rätt i vår organisation, förutom att vi också har en god tillväxt under lönsamhet. Vi är i en positiv trend och vill fylla vårt varumärke med positiva attribut och priset är ju verkligen ett sådant. Det känns också bra att kunna hänvisa till, när vi vill rekrytera och är ett bevis på att våra goda värderingar och värdegrunder fungerar.

Hur ser din ledarskapsfilosofi ut?
När det gäller mig själv och mina styrkor så tror jag att en av dem är min förmåga att dra nytta av kraften i organisationen. Det gäller att ha förtroende för sina medarbetare och att ge dem såväl möjlighet som förutsättningar, att växa med företagets expansion. Sen gäller det också att vara snabb och beredd på snabba förändringar, både i organisation och verksamheten. Vi är ett konsultbolag och hela vårt kapital är våra medarbetare. Därför är det extra viktigt att fokusera på individen.
 
Hur skulle andra beskriva ditt ledarskap?
Jag tror att man skulle beskriva mig som en väldigt engagerad ledare som har väldigt snabbt till beslut och som också är väldigt involverande.

Vilka är dina tre starkaste värderingar och hur visar de sig i ditt dagliga ledarskap?
Det är våra värdeord: Engagemang, Entreprenörskap och Effekt. Det gäller idag att vara väldigt engagerad, hitta nya infallsvinklar och vara extremt snabbfotad då vi befinner oss i en väldigt turbulent omvärld och där framgång måste födas på nytt hela tiden. Man kan inte vila på gamla meriter i dagens affärsklimat.

Om du får välja en händelse eller erfarenhet som haft störst påverkan på ditt ledarskap, vilken skulle det vara?
Att man inte kan göra allt själv utan att man måste förse sig med extremt duktiga medarbetare som delar samma värderingar.

Hur och var hämtar du energi och inspiration?
Vi har skapat ett forum som går under beteckningen CSC (Consid Strategic Council), vilket är ett ”Innovation board” med syfte att säkra företagets fortsatta framdrift. En grundtes i detta är att utgå från ett ”design-thinking” koncept. Design-thinking kan användas som filosofi, metodik och process för att identifiera affärsmöjligheter, utveckla innovativa lösningar och skapa värde. Genom att tänka och arbeta som en designer kan vi som organisation identifiera affärsmöjligheter och utveckla innovativa lösningar på ett användarcentrerat sätt. Vi strävar också efter att bygga en human mångfald vilket stimulerar kreativitet och driver innovation.

Hur inspirerar du andra?
I den egna organisationen är jag väldigt mån om att släppa fram människor som verkligen vill framåt och att ge dom rätt förutsättningar att lyckas.

Externt så föreläser jag mycket i såväl skolmiljö som i företagsnätverk. 


Vilka tre råd skulle du ge andra ledare som du gärna hade fått själv när du började som chef?

 • Släpp loss kraften i organisationen.
 • Skapa en kreativ och ”öppen” arbetsmiljö med högt i tak.
 • Tänk digitalt först.

Hur leder du dig själv?
Framförallt genom ett positivt synsätt och ett strukturerat arbetssätt.

Hur tränar du ditt eget ledarskap och skapar utveckling för egen del?
Jag har ett fantastiskt jobb! Ingen dag är den andra lik och alla möten med företagsamma människor och kollegor runt om i världen är alltid lika inspirerande och lärorika. Jag förädlar min kompetensbas genom det dagliga mötet med kompetenta och intressanta människor med multinationell bakgrund, genom ett aktivt deltagande i arbetsgrupper, föreläsningar, nätverk samt genom ett tvärprofessionellt lärande med styrelsearbete inom olika branscher. Detta tillsammans med en stor nyfikenhet till kontinuerlig personlig utveckling!

Vad uppskattar du mest hos dina tidigare chefer?
Att ha fått chansen.

Vilken är din största utmaning just nu?
Rekrytering. D.v.s. att möta vår efterfrågan med tillräcklig volym av ”rätt” kompetens. Med ”rätt” kompetens avses inte enkom, för arbetsuppgifterna, tekniska kvalifikationer utan även individer som delar våra värderingar i hur vi bemöter medarbetare, kunder och medmänniskor i samhället, i stort. Kulturbyggande personer som fyller vårt varumärke med våra värdebegrepp ”Entreprenörskap”, ”Engagemang” och ”Effekt”.

Vilket av dina chefsuppdrag uppskattar du mest och varför?
Utan tvekan VD-skapet för Consid. Att få vara med och bygga en organisation och verksamhet baserat på de värderingar som jag brinner för.

Om du fått välja en annan bana, vad hade det varit?
Då hade det handlat om Fastighetsutveckling.

Vad vill du efterlämna åt andra med ditt ledarskap?
Att verkligen ta vara på all den kreativitet och framåtanda som finns i en entreprenöriell organisation. Att ge de individer som verkligen brinner för verksamheten förutsättningar att förverkliga sig själva.

 Vill du bli ytterligare inspirerad kring hur du kan utveckla ditt ledarskap och få din organisation att både prestera och trivas bättre genom att nyttja sin fulla potential? Ta kontakt med daniel.brodecki@performancepotential.se redan idag.

 

EVENT & KOmmande aktiviteter

 • Vi kommer inom kort att avsluta och sammanställa vår undersökning Potentialbarometern - om hur innovativa Svenska verksamheter är, när det gäller att ta hand om potential hos chefer och medarbetare. Du kan fortfarande delta i Potentialbarometern här t.o.m den 10 mars. Det tar bara 8 minuter att fylla i undersökningen. 
 • Den 9 maj kommer Elisabeth Kamél och pratar om sin nya bok "Effektiv projektkommunikation” under vårt frukostseminarie.
 • Vi kommer att fortsätta med ytterligare en Nätverksträff i april med ämnet Innovativ HR för en grupp särskilt inbjudna. Richard Richthoff från Richzone och Karin Netzell från Hammer & Hanborg är våra externa inspiratörer.
 • Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.

Nyheter

 • Nya kunder denna månad är inom Bank, Finans, Offentliga sektorn och fortsatta affärer med befintliga kunder som uppdaterar sina preferenser årligen.
 • Lyssna till våra kunders berättelser här eller på vår hemsida, om hur de når konkret affärsnytta genom samarbete med oss.
 • Vill ni vet a mer om hur våra kunder använder vår metod, kontakta gärna daniel.brodecki@performancepotential.se
LÄSTIPS
 • Vår Facebook-sida. Aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
 • Följ oss också på LinkedIn.
 • Följ vår VD's blogg Tankar om ledarskap, Läs mer här.
 • PerformancePotential på Twitter.

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Vi matchar VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans. Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet.

I april månads nyhetsbrev intervjuar vi Annika Rydström, VD på Hoist Group och Richard Richthoff, VD på Richzone.

Vill du veta mer om den moderna formen av Potential Management och hur Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™, är du välkommen att kontakta daniel.brodecki@performancepotential.se