Copy
Matchmaking i arbetslivet. Saana Azzam - en kvinna med många strängar på sin lyra. 

April

Saana Azzam

Saana Azzam - en kvinna med många strängar på sin lyra

Saana är ung och driven, precis som många i hennes generation. Hon har utsetts till The Female Economist. Hon är nationalekonom från Handelshögskolan och idag entreprenör (se Saanas  start-up).  

Saana anses vara en modig person, någon som vågar använda hela sitt utrymme och kompetens. Hon fick den fina utmärkelsen Female Economist of the Year 2010. Hon är 24 år och vill inte vara i någon annan ålder. "Som ung är man inte självklart berättigad till utrymme, därför måste man våga kräva sitt utrymme och våga ta plats". Däremot väljer hon att inte alltid basunera ut sin ålder.Berätta lite vem du är vilken resa du gjort i karriären och varför
Priset Female Economist of the Year2010 deladess ut för tionde året i rad och ges till en framstående kvinnlig student vid Handelshögskolan i Stockholm. Förutom prestigen ger priset vinnaren möjligheten att ta del av grundaren Barbo Ehnboms kontaktnät samt en två år lång skräddarsydd tjänst på American Express.

Saana har arbetat på American Express i en "business development planning"-roll. Hon spenderade ett år i Stockholm och sen ytterligare ett år i New York. Programmet var skräddarsytt och möjligheter att själv kan påverka vissa delar, berättar Saana Azzam.

Hennes bakgrund kan knappast betecknas som måttsydd. Med familjebakgrund i Libanon talar hon förutom engelska och spanska även arabiska, allt som allt fyra språk. Hon har bott i fem olika länder och är med sina 23 år yngsta pristagaren någonsinHon har arbetat inom private banking på SEB, som valutahandlare på Barclays Capital i London under finanskrisen och även som affärsutvecklare hos sportföretaget Nike. Saana Azzam har dessutom en bakgrund som basketspelare på elitnivå.

Fram till 23 års ålder har jag gjort en del. Nu ett år senare har jag avslutat året på Amex och det händer otroligt mycket spännande. Fokus är framför allt vill jag utveckla mitt och min systers företag inom marmorsten, Stockholmsten. Men jag kan mycket väl tänka mig arbeta inom något globalt storföretag igen, men då är en viktig del att kunna få bli erbjuden ett anpassat karriärprogram.

Hur ser du på mångfald inom moderna organisationer och vad anser du är viktigt för att lyckas?
Jag vill utvecklas och verka i sunda arbetsmiljöer som är dynamiska. Att kunna påverka ur ett samhällsperspektiv, exempelvis när det gäller jämställdhet känns som självklart.
"Lyhördhet är viktigt för mig. Att de som är omkring mig är lyhörda för det som pågår runt omkring och i sammanhanget. Jag är övertygad om att en bra chef är nyckeln till mycket."

Jämställdhet är lönsamt, konstaterar Saana Azzam och menar att det inte finns mer att tillägga i frågan. Att ifrågasätta det känns omotiverat och ogenomtänkt.
"Jag förstår inte hur man kan tänka annorlunda. Vi kanske måste ta till olika verktyg för att få till mångfald, kvotering är ett sätt av många. Alla vill ju alltid utveckla sin affär och bästa vägen dit tror jag är en blandad arbetsstyrka med bästa kompetensen för ändamålet." 

Hon tror på flexiblare arbetsplatser där många får större plats, till exempel föräldrar, unga, äldre och funktionshindrade.
 
Vilka är de starkaste argumenten för att välja ett särskilt företag?
"I valet mellan arbetsgivare värdesätter min generation de företag som erbjuder ett anpassat karriärprogram med en uttalad strategi för avancemang inom företag och som samtidigt erbjuder internationella möjligheter. Att få möjligheten att använda sin fulla potential är en självklarhet."

Studier som gjorts på Handelshögskolan i Stockholm visar att 70% av de nyutexaminerade tackar ja till jobb därför att de hamnar på rätt position direkt och att de också erbjuds möjligheter till utveckling, säger hon. Det är alltså viktigt att matcha rätt person på rätt plats för att kunna använda hela potentialen. Något som inte alltid är lätt att genomföra och det behövs bättre sätt än de som finns idag.

Den internationella inriktningen är också något hon delar med sin medgeneration av 80- och 90-talister. "Idag är människorna otroligt rörliga. Jag har vänner som veckopendlar till Bryssel och andra internationella storstäder. Denna rörlighet bland de unga måste företagen ta med i beräkningarna. De måste vara medvetna om att de tävlar på en internationell marknad om de talangfulla medarbetarna. Därför måste de också hålla en internationell standard i allt det gör" säger Saana.

Om du skulle prioritera dina egna drivkrafter, vilka är de?
Att nå min fulla potential och utvecklas som människa och slutligen att arbeta med något meningsfyllt som förbättrar förutsättningarna för andra människor.

Hur gör man för att behålla kompetens överhuvudtaget?
Det finns inte en simpel lösning för detta men jag tror att man ska se till att uppmärksamma bra prestation och lyssna på anställda. Alla vet vi att lön och goda förmåner är verktyg som stimulerar marginellt. Jag tror också att möjligheten att göra skillnad i ett långsiktigt perspektiv är viktigt. 

Vilket är det bästa sättet att bryta negativa värderingsmurar i organisationer?
Av alla man möter under en arbetsdag har alla sina dåliga dagar och det kan utmynna i att någon eller några som fäller en dum kommentar. Jag försöker hela tiden vara medveten om det och aktivt jobba för att inte ta till mig sådant utan se saker och ting positivt. Jag ser till att alltid prestera så bra som möjligt, helst över förväntningarna. Det ger respekt i affärsvärlden, då blir man oantastlig. Att få den känslan är häftigt och då finns faktiskt inga andra hinder än min egen prestation. 

När organisationer har en infektion av negativa värderingsmurar måste man ta tag i roten till problemet och plocka bort det. Ibland handlar det om normer i företaget, ibland kan det vara en individ eller chef. Sanningen är att en organisation där anställda är stöttande och alla mår bra på jobbet är en organisation som är värdeskapande.

Vilka råd skulle du ge människor för att våga leva sina värderingar?
Bara för att det som är fel är lag och norm, betyder inte det att det är rätt. Varje ny tanke startar alltid hos en individ och om den individen inte tar sitt ansvar så försummar man ett bättre liv för sig själv men även för människor man bryr sig om. Dessutom är känsla av rädsla ett bevis på att det man gör är viktigt, för inför varje handling av storhet finns alltid en antydan av rädsla.

Vad tror du om vikten av värderingar som en av de grundläggande delarna för matchning och framgång i karriären?
Jag tror att sannolikheten för framgång och långsiktigt samarbete ökar ifall man matchas med ett företag vars värderingar överensstämmer med dina egna sanna värderingar, de som du kanske inte alltid är  medveten om men som finns där och styr ditt beteenden. 


PerformancePotentials grundare, Marika Skärvik

”De sätt vi traditionellt ser på och definierar kompetens idag har inte hängt med i den utveckling som skett i kunskapssamhället”, det menar Marika Skärvik, VD för PerformancePotential.

Idag har vi ett antal verktyg som underlag för att analysera och besluta om vilka som passar in i olika verksamheter. Vi använder CV för en första utgallring och använder i större grad personlighetstester i olika former. Detta är verktyg som funnits länge som vi hoppas och önskar oss ger oss den subjektiva bedömningen vi behöver, men de säger väldigt lite om hur en person kommer att lyckas eller prestera i en given arbetskonstellation eller verksamhet.

Vi behöver verktyg där det finns en starkare direkt koppling mot uppdraget men framförallt mot den verksamhet man ska verka i och som samtidigt tar hänsyn till den mångfacettering som kunskapssamhället i sig drivs av. 

Idag har det verktyget saknats men PerformancePotential har utvecklat en sammansättning av de parametrar som är avgörande för en långsiktigt framgångsrik prestation i upp till 85% av fallen. Att komplettera med personlighetstester är utmärkt men det allena ger inte en direkt koppling mot förmågan att passa in i helheten. 

”Många företag och verksamheter arbetar också med kärnvärden, vilket är god utveckling. Men man kan gå en nivå djupare menar Marika Skärvik.

Att veta vilka mina verkliga värderingar är lika självklart som att kunna tyda sitt eget undermedvetna. Med möjlighet att förstå sina sanna värderingar på djupet och matcha dem mot de värderingar som finns i en verksamhet har man möjlighet att nå sin fulla potential på ett helt annat sätt. De beteenden som inte stämmer med de kärnvärden man satt upp får sin förklaring och man kan på ett mer träffsäkert sätt förstå vad det är som gör att man inte når de målman som ledning oftast satt upp.


Marika Skärvik

EVENT

  • PerformancePotential fortsätter samarbetet med Veckans Affärer. Under våren kommer vi att arbeta fram olika aktiviteter som bidrar till kompetensmatchning med subjektiva förtecken. 

  • Vi kommer att samla kloka människor i vår egen Tankesmedja kring kompetensmatchning. Vi kommer att ha 4 olika grupperingar. Om ni har idéer ni vill ta upp, kontakta oss gärna.

Stort grattis till alla utvalda Sveriges Mäktigaste Näringslivskvinnor!
Se hela 
listan och mingelbilderna från eventet. 


Ditt ArbetsrelaterandeDNA ger dig unika insikter om din potential
Vårt erbjudande ger dig en unik möjlighet att till insikter som ökar din potential i arbetet. För 900kr (motsvarande 75kr/månad) får du tillgång till resultatet av ett antal övningar som ger dig ett spännande underlag som du normalt bara får tillgång till i samband med ett nytt jobb.  Gå in på www.performancepotential.se och bli Klient. 
Du får göra 3 moment till mer eller mindre självkostnad. Resultatet får du direkt i Din Profilsida som bara du har tillgång till.LÄSTIPS

  • Marika Skärvik bloggar om ledarskap. Läs mer här.

  • Intressant artikel från Forbes om varför topptalanger lämnar företag. Läs artikeln här

Kontakta oss

08 - 411 26 00 info@performancepotential.se Besök vår Facebook-sida Följ oss på Twitter

”PerformancePotential är först med att göra ”personlig mening” till en strategisk framgångsfaktor i verksamheteroch skapar en ”win-win-situation” där operativa mål kan harmoniseras med medarbetarnas personliga meningsmål. På så vis kan medarbetarna förverkliga sina egna drömmar och ideal samtidigt som de realiserar de operativa målen. Så frigörs hela potentialen i verksamheten” Jan H Mattsson, grundare av ValuesOnlines

Om PerformancePotential

Vi levererar Arbetsrelaterad MatchMaking för den professionella världen. Med särskilt utvalda verktyg och en unikt sammansatt metod och systematik, matchar vi en Verksamhets DNA som sedan matchas mot en individs Arbetsrelaterade DNA.