Copy
Navigatörernas verksamhet finansieras uteslutande med frivilliga bidrag, medlemsavgifter och försäljning av material.

Att lyckas och misslyckas


Har du någonsin upplevt att du försöker göra ditt allra yttersta för att allt ska bli så bra det bara går, för du får bara inte misslyckas med som du gör just nu? Av någon anledning har det i vår värld blivit väldigt viktigt att lyckas. Man är vad man gör. Det är som att vi fastnar i någon slags prestationskramp där allt snurrar kring att ”jag får inte misslyckas, för då går världen under”. Men gör den verkligen det? Margareta Melin skriver i sin bok Vilja och Frihet ”Vad en människa verkligen vill, längtar efter och älskar säger mer om henne än alla hennes tillkortakommanden”.
Jag tycker att det är ett så oerhört befriande citat. Ofta grundar sig rädslan för misslyckanden i oron för vad andra ska tycka. Kommer de att se ner på mig? Kommer de att tycka att jag är dålig som människa? Man kanske till och med dömer ut sig själv när man har misslyckats. Det behöver inte vara någon annan som säger eller gör något, man är redan själv övertygad om att ett misslyckande är detsamma som ett underkännande av mig som person. Om man får tro Margareta Melin så är det inte dessa tillfällen när jag misslyckas (eller lyckas!) som visar vem jag egentligen är. Det är min vilja som identifierar mitt sanna jag. Detta grundar hon på Romarbrevets 7:e kapitel, verserna 15-25. Där beskriver Paulus hur det som han vill göra, det gör han inte. Men det som han inte vill det gör han. Fast, Paulus säger också: ”Om jag alltså gör, vad jag inte vill, så är det inte mer jag som gör det, utan synden, som bor i mig”.
På ett sätt låter detta som om Paulus försöker smita undan från ansvar genom att skylla ifrån sig. Margareta menar inte att det är det som är poängen, utan istället lyfter hon fram det faktum att Paulus inte identifierar sig med sina misslyckanden utan med sin vilja. Jag uppfattar att det är mitt hjärta Gud ser till, inte mina händer och det jag gör.
”Vad en människa verkligen vill, längtar efter och älskar säger mer om henne än alla hennes tillkortakommanden”. Vilken befrielse!

Elisabet Holmström
Webbredaktör


Inspiration från Norge

3-4 maj var Berne över till Bergen för att möta norska navigatörer i studentarbetet bland jurister och ekonomstudenter på Norska Handelshögskolan. Här finns kopplingar mellan våra länder som vi skulle kunna dra nytta av när våra egna ungdomar börjar läsa på Universiteten.


PowerPoint från årsmötet

Under årsmötet gav Berne en överblick över Navigatörernas historia och nuvarande arbete. Nu finns PowerPointpresentationen upplagd på hemsidan. Klicka här för att läsa om det.

Prenumerera på bloggen

Som vi nämnde i förra nyhetsmailet går det nu att prenumerera på vår blogg med hjälp av RSS. Klicka här för starta din prenumeration eller klicka här för att läsa bloggen direkt på hemsidan.
Copyright © 2012 Navigatörerna. All rights reserved.
info@navigatorerna.se