Copy
KWD Bulletin 55  - april 2018   Bekijk dit bulletin in je browser
Zon invloed op je project?
Intro 


De eerste zomerse dagen zijn een feit. Het mooie weer heeft zijn intrede gedaan en de eerste eendenkuikens zijn alweer gespot. Het lijkt wel alsof de mens mee verandert met het weer. In de dagelijkse praktijk lijkt het wel of men meegaander wordt, bij verandertrajecten kan dat voor sommigen net dat kleine duwtje in de rug zijn dat je in je project nodig hebt. Kortom: maximaal profiteren als de zon schijnt!

Heel veel leesplezier met het mooie weer.
Dagboek van een agile transiteur
Er moet agile gewerkt gaan worden

Uit het dagboek van Karel, IT projectmanager.

Het is een spannende dag. Ik ben door Stevin, onze directeur operations, en Carlo, mijn IT directeur, gevraagd om aan te schuiven bij hun management team overleg. Stevin heeft mij gevraagd een belangrijk strategisch project te gaan managen. Het project is cruciaal om onze concurrentiepositie in de dynamische markt te behouden. Het is zover: ik loop de vergaderruimte binnen en neem plaats naast Carlo, mijn directeur. Ik kijk wie aan tafel zitten.

Lees hier hoe het Karel vergaat in het management team overleg.

De komende bulletins beantwoorden we jullie vragen aan de hand van gesprekken die Charmaine en Karel voeren met elkaar en hun collega's. Vragen die jij als lezer hebt, dienen als input voor de gesprekken. Dus, heb je een vraag aan Charmaine of Karel, mail die dan naar redactie@kwdrm.nl
Leergang Projectmanagement voor het CBS
Leergang op maat
In het najaar van 2017 verzorgde KWD resultaatmanagement voor de vierde maal een volledige leergang projectmanagement bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Heerlen. Het betrof 30 projectleiders (3 groepen van 10 deelnemers). Kaj Wijmans en Eugène Penders, senior project-/programmamanagers en kerndocenten professionalisering, namen deze leergang voor hun rekening. Zij kregen zeer positieve waarderingen van de deelnemers en hun managers.

Lees hier hoe zij dat hebben gedaan en ook hoe het CBS het heeft ervaren.
Effect = Kwaliteit x Acceptatie     
Acceptatiegraad gebruikers verhogenDit is een simpele formule om aan te geven dat het Effect van de verandering afhangt van de Kwaliteit van de oplossing maal de Acceptatie van de betrokkenen. Psycholoog Norman Maier bedacht deze formule om het effect van een verandering te bepalen. Je kunt nog zo’n mooi product of dienst leveren, maar als het niet door de gebruikers geaccepteerd wordt, dan wordt het helemaal niks. Als de wet van Maier geldt en de kwaliteit van het product goed is, dan gaat het om de acceptatie. Voor het verhogen van de kans op acceptatie wil je als projectmanager samen met het projectteam concreet dingen doen. Deze concrete handelingen noemen wij interventies. Daarvan hebben we een longlist opgesteld, maar welke kies ik daar dan uit?
 
Lees hier meer over de onderzoeksresultaten van onze collega’s Roger van der Heijden en Jaap Stoppels over dit onderwerp.
Uit het Vakblad:
De opdrachtgever in de agile wereldDe overstap naar agile heeft verstrekkende gevolgen voor de wijze van werken voor alle betrokkenen in en rondom een project. De literatuur staat bol van de gevolgen voor ontwikkelaars, projectteams, projectmanagers, etc. De rol van de opdrachtgever wordt echter vaak onderbelicht. In de praktijk is het juist de opdrachtgever die wordt gezien als de grote boosdoener voor niet-succesvolle agile-projecten. In veel gevallen is hij niet beschikbaar, maakt hij geen keuzes of heeft hij geen mandaat. Maar ook de kritiek van opdrachtgevers op de agile aanpak is niet van de lucht. Reden voor ons om in dit artikel de combi opdrachtgever-agile centraal te stellen.

Lees hier verder hoe dat uitpakt.

Je kunt dit artikel uit het Vakblad en andere artikelen achteraf op onze website vinden, maar je kunt je ook abonneren op ons vakblad! Hoe? Klik hier!
KWD-Column - John Hermarij
De echte agile coach doet aan mindf*ckEr is iets dat me al enige tijd bezighoudt; ik heb het nu over de mindset van agile coaches. Ik heb al vaker geschreven over de rigiditeit van veel agilisten. Ik begrijp dat heel goed, want zij moeten ons erop wijzen wat nieuw en wat oud denken is. Sommigen schieten daarin door en zijn vrij dogmatisch, anderen zijn wat socialer, maar toch heel erg overtuigd van hun gelijk.

Om overtuigend te zijn over hoe je agile te werk gaat, moet je je tot op een zekere hoogte afsluiten voor de hybride aanpak. Benieuwd naar John zijn conclusie?

Lees hier verder.
KWD-Column - Wim Schuurmans
Deterministisch en probabilistisch plannen en begrotenDit keer neemt KWD’er Wim Schuurmans ons mee in zijn column over ‘deterministisch en probabilistisch plannen en begroten’.

In een eerdere blog van deze serie (hoofdstuk 3) is besproken hoe risicomanagement een belangrijke leidraad is bij GWW-projecten. Daarbij is ook probabilistisch plannen even aangestipt. Ik wil nu wat dieper ingaan op de praktische toepassing van deterministisch en probabilistisch plannen en begroten. Met begroten wordt dan bedoeld dat in eerste instantie een raming wordt opgesteld die na goedkeuring wordt omgezet in een begroting.

Lees hier verder over de toepassing van beide methoden.
Werken bij KWD
WIJ ZOEKEN COLLEGA'S!!!KWD groeit! We werken dan ook aan heel veel mooie opdrachten. Wil jij met ons meegroeien en jouw kennis delen met vakgenoten? Wij zoeken de echte toppers: projectmanagement en Agile professionals die zich herkennen in onze missie. Resultaatmanagers die een bijdrage willen leveren aan het verdiepen en uitdragen van ons vakmanschap. Die samen met collega’s Kennis Willen Delen, met elkaar én met onze klanten. Behoor jij tot de top en zoek je collega’s met dezelfde passie? Ervaring is een must maar ben jij een projectmanagement of agile management topper met iets minder ervaring, neem ook dan contact met ons op om samen de mogelijkheden te bekijken.

Check onze website: werkenbijkwd.nl en neem contact met ons op.
KWD-ActueelVast onderdeel in het KWD-Bulletin: KWD-Actueel, met informatie over de nieuwste ontwikkelingen bij KWD Resultaatmanagement.
 
Zorg&ICT 2018


Foto: © Marcelo Campi


Dit jaar waren wij aanwezig met een stand op de vakbeurs Zorg&ICT in de Jaarbeurs in Utrecht. Daarnaast verzorgden we dagelijks een sessie over de toepassing van Best Value Projectmanagement bij een ERP implementatie in de Zorg. Naast veel productgerichte aanbieders van IT, nam KWD een bijzondere positie in op deze beurs als leverancier van projectsucces. Onze stand werd druk bezocht en we hebben veel nieuwe mensen ontmoet en leuke gesprekken gevoerd. 
 
IPMA Parade 2018Op 17 april waren wij met een eigen stand aanwezig op de IPMA Projectmanagement Parade. Onze collega Mathijs Rauwenhoff heeft in een informatieve sessie het publiek meegenomen over: ‘Hoe zorg je ervoor dat je een werkende oplossing krijgt van je leverancier?’ Centraal stond Best Value Projectmanagement en hoe je maximaal gebruik maakt van de expertise in de markt en toch in control blijft. Wil je meer hierover weten, neem dan contact met ons op.
 
KWD Vakblad ProjectmanagementHet 4e KWD Vakblad Projectmanagement verschijnt op 1 juni. Wil je dat die bij je op de deurmat valt? Vraag hem dan aan door hier te klikken. Een abonnement is gratis voor de doelgroep. Je krijgt vier keer per jaar het Vakblad thuisgestuurd. Je kunt ook zelf een artikel publiceren. Neem daarvoor contact op met de redactieraad.
 
Nieuwe collega's

Op 1 april en 1 mei zijn respectievelijk Kjeld Jansen en Nathalie Roskam bij ons gestart.

Kjeld is een vlotte projectmanager, een mensenmens die streeft om het resultaat in harmonie te bereiken. Hij is pragmatisch ingesteld en in staat om in korte tijd de ware behoefte en interne politiek van zijn klant te doorgronden. In zijn vrije tijd speelt hij graag tennis. Momenteel is hij voor de Nederlandse tennisbond (KNLTB) vrijwilliger als bondsgedelegeerde om andere verenigingen te begeleiden bij hun toernooien.

Nathalie heeft in de afgelopen jaren in wisselende branches gewerkt van supermarkten, reizen, verzekeringen, mode maar ook in de handel. Veel vanuit de rol als leverancier maar ook enkele malen aan de klant kant. Door haar Franse achtergrond heeft zij ook geregeld in Frankrijk projecten gedaan. In de kleine momentjes die over blijven, naast haar werk en gezin, loopt zij graag hard, pakt ze soms een halve of hele marathon mee en is Nathalie graag onder vrienden in een verdwaald moment van reflectie en fun!

Wij wensen hen veel succes en plezier bij KWD toe.   
 
Ken je iemand die dit bulletin ook wil ontvangen? Stuur deze link door: https://www.kwdrm.nl/kwd-bulletin/ 
CONTACT

KWD Resultaatmanagement | Postbus 761 | 3430 AT Nieuwegein |
info@kwdrm.nl | www.kwdrm.nl | www.werkenbijkwd.nl

 
Copyright © 2018 KWD Resultaatmanagement, Alle rechten voorbehouden 


Je ontvangt dit bulletin, omdat je je hiervoor hebt ingeschreven. 
Desgewenst kun je je profiel wijzigen of je hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp