Copy
KWD Bulletin 52  - december 2017   Bekijk dit bulletin in je browser
Word Agile Manager
Intro 

Agile, agile, agile, er is echt geen ontkomen aan. Agile verandert personen, organisaties en de manier van hoe we projecten doen. Het komt ook continu overal terug. In de intro van ons decemberbulletin werd Heraclitus geciteerd: ‘Verandering is de enige constante’. Het lijkt erop dat alles in Agile aan het veranderen is. Is dat goed? De ervaringen met Agile zijn vaak wel positief. Omdat ook wij het belang van Agile onderschrijven, staat ook dit bulletin weer vol met Agile. Aangevuld met hoe je samenwerkt in grote GWW projecten.
KWD leergang: Agile Resultaatmanagement
Word Agile Manager 

 
Op 15 mei 2018 start er weer een Leergang Agile Resultaatmanagement op kantoor bij KWD in Nieuwegein. Deze leergang is voor iedereen toegankelijk. Het doel van de leergang is dat je na deelname de Agile methoden, concepten en technieken hebt geleerd en toe kunt passen in je werkzaamheden als resultaatmanager voor projecten. Zo passeren onder andere Scrum, Kanban, het Agile manifesto, vele Agile technieken om in projecten toe te passen en het SAFe framework de orde. Optioneel onderdeel van de leergang is het behalen van de certificering als Scrummaster en het PMI-ACP certificaat, waarmee je je vaardigheid als Agile projectmanager aantoont. Tijdens de leergang komen de vereisten van deze certificering uitgebreid aan bod.

Meer informatie of aanmelden? Klik hier
Uit het vakblad: De Agile Projectmanager 
Oude wijn in nieuwe zakken of toch iets anders?


Er is bijna geen organisatie te vinden die niet met agile experimenteert of dit hoog op het verlanglijstje heeft staan. Inmiddels weten we dat succesvolle implementatie van agile niet vanzelf gaat. Cultuur is de allesbepalende succesfactor voor agile. Een organisatie kan niet agile worden als de organisatiecultuur daar niet op aansluit. 
 
Anno 2017 worden er andere eisen gesteld aan agile projectmanagers. In de literatuur wordt daar uitgebreid op ingegaan. Begrippen als dienend leiderschap, gerichtheid op samenwerking, kunnen omgaan met veranderingen en onzekere requirements komen dan boven drijven. Zo’n andere rol roept meteen de vraag op: is een agile projectmanager ‘een ander mens’. Kortom: verschillen de persoonlijkheidskenmerken van een agile projectmanager van die van een traditionele projectmanager? Lees verder op onze website.
KWD-Column - Wim Schuurmans
Investeren in samenwerken

Dit keer neemt KWD’er Wim Schuurmans ons in zijn column mee over investeren in samenwerken. Als opdrachtgever en opdrachtnemer heb je in feite 1 gezamenlijk doel, namelijk dat het door de opdrachtnemer te leveren product naar tevredenheid wordt geleverd. Verder lopen de doelen en belangen behoorlijk uiteen. Meestal is de wijze waarop naar de kosten (en opbrengsten) wordt gekeken het belangrijkste verschil. De opdrachtgever wil graag een goed resultaat voor een redelijke prijs. Het hoofddoel van de opdrachtnemer is dat er een goede bijdrage wordt geleverd aan zijn bedrijfsresultaat. Beide gezichtspunten zijn volstrekt normaal en gezond; ze vormen echter wel vaak de bron voor pittige discussies. Hoe ga je elkaar daar samen in vinden? Samenwerken!

Lees verder
KWD-Column - John Hermarij
Ineens werd ik wakker

Ineens werd ik wakker op 1 januari 2018. Omdat ik, zoals de meesten van ons, mijn leven als zand door de zandloper heb laten lopen, heb ik de langzame veranderingen in de afgelopen twintig jaar niet opgemerkt. Maar nu ineens ben ik klaar wakker en zet het nieuws aan, lees de knipsels op Blendle, kijk in mijn tijdlijnen en constateer dat alles aan het veranderen is. Als ik de profeten mag geloven in een onvoorstelbaar tempo.
 
Wanhopig probeer ik te begrijpen hoe groot de impact van agile op projectmanagement zal worden, hoe ernstig het klimaat zal veranderen, hoe ik mijzelf kan beschermen tegen fijnstof en welke medische prescans ik moet doen om over heel veel jaar op een gezonde manier te sterven. Dit denken in scenario’s drijft me tot wanhoop en waanzin…
 
Lees hier verder
 
Case story
Opzetten van een ‘programmafabriek’

Nadat in 2013 miljoenen euro’s te veel zijn uitgekeerd aan  belastingen, heeft de gemeenteraad van Amsterdam besloten het organisatie onderdeel Belastingen op de schop te nemen.
 
Een van de drie grote programma’s die toen zijn gestart, had als doel het 20 jaar oude systeem NeoTAX te vervangen door een standaard pakket uit de markt. Het werd uiteindelijk een complete vernieuwing van de informatievoorziening en een aanpassing van de organisatie. Hoe gaan we hier het gewenst resultaat neerzetten? Hiervoor is door onze collega Arjan Ijdo een programmaorganisatie, een ‘fabriek’, opgezet die sturing geeft op en uitvoering aan de op te leveren resultaten. 
 
Lees hier hoe Arjan dat heeft aangepakt
Boekrecensie: Scaling Agile in organisaties
Auteur: Henny Portman


Henny Portman kan als een moderne vlinderverzamelaar gezien worden: zijn net vangt echter geen vlinders maar Agile frameworks. In zijn laatste publicatie Scaling Agile in organisaties geeft hij een inkijk in zijn rijke collectie van gevonden soorten.
 
Het eerste deel van het boek focust op de fundamenten van Agile: Scrum, Kanban, Lean en de wijze waarop er van team- naar product- of programmaniveau wordt opgeschaald.
Lees hier meer over het boek van Henny Portman.
Werken bij KWD
WIJ ZOEKEN COLLEGA'S!!!

KWD wil ook in 2018 doorgroeien, dus zoeken wij echte toppers: projectmanagement en Agile professionals die zich herkennen in onze missie. Resultaatmanagers die een bijdrage willen leveren aan het verdiepen en uitdragen van ons vakmanschap. Die samen met collega’s Kennis Willen Delen, met elkaar én met onze klanten. Behoor jij tot de top en zoek je collega’s met dezelfde passie?
 
Check dan onze website: werkenbijkwd.nl en neem contact met ons op.
KWD-ActueelVast onderdeel in het KWD-Bulletin: KWD-Actueel, met informatie over de nieuwste ontwikkelingen bij KWD Resultaatmanagement.
 
KWD Vakblad Projectmanagement

9 februari 2018 verschijnt alweer het 3e KWD Vakblad Projectmanagement. Wil je dit niet missen? Een abonnement is gratis voor de doelgroep en vraag je aan door hier te klikken. Wil je jouw kennis delen in het vakblad? Neem dan contact op met de redactie.
 
KWD PM-app bijgewerkt met Best Value test

Naast de ‘PID checker’, de Projectsucces test’ en de ‘Politiek test’ hebben we een nieuwe test toegevoegd aan de KWD PM-app: Best Value Projectmanagement.
 
Met deze test kijk je vanuit drie invalshoeken of jouw project en de samenwerking tussen opdrachtgever en leverancier geschikt zijn voor Best Value.
 
Klik hier voor meer informatie. 
 
Of download de KWD PM-app en doe direct de test:
 
Management of Change Community

Op 14 februari 2018 is KWD in Nieuwegein de gastheer voor de bijeenkomst ‘Veranderen met breinkennis’ van de Management of Change community. Vergroot je verandereffectiviteit: overkom het spanningsveld van het brein om te leren van feedback Deze bijeenkomst staat ook open voor klanten van KWD. Wil je meer informatie of je aanmelden, neem dan contact op met KWD’er Jack van Grunsven
 
Project Management Serious Game bij het CBS: een groot succes
 
Als kick-off van een opleidingstraject bij het Centraal Bureau voor de Statistiek is dit najaar een tweetal PM-Games uitgevoerd. Een team van KWD-ers heeft, in samenwerking met 4Challenge, met veel plezier twee groepen projectleiders uitgedaagd op hun projectmanagementvaardigheden. De KWD-ers werden ingezet als spelleiding, acteur en assessor.
 
Het KWD-team kijkt uit naar een volgende uitvoering van de PM Game. Er is inmiddels ook een “PM essentials” variant beschikbaar die voor startende projectmanagers gebruikt kan worden.
 
De PM-Game zelf ook doen? Klik hier voor meer informatie.
 
SAFe gecertificeerd
Onze collega’s Martijn van Nierop en Gert-Jan Bes hebben onlangs de certificering voor SAFe Program Consultant (SPC 4.5) behaald; een certificering van Scaled Agile.
 
Ken je iemand die dit bulletin ook wil ontvangen? Stuur deze link door: https://www.kwdrm.nl/kwd-bulletin/ 
CONTACT

KWD Resultaatmanagement | Postbus 761 | 3430 AT Nieuwegein |
info@kwdrm.nl | www.kwdrm.nl | www.werkenbijkwd.nl

 
Copyright © 2018 KWD Resultaatmanagement, Alle rechten voorbehouden 


Je ontvangt dit bulletin, omdat je je hiervoor hebt ingeschreven. 
Desgewenst kun je je profiel wijzigen of je hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp