Copy
KWD Bulletin 62  - januari 2019   Bekijk dit bulletin in je browser
Een nieuw jaar, nieuwe kansen
Intro Een nieuw jaar en daarmee voor velen ook de start van een nieuw budgetjaar en dus ook nieuwe projecten. En of je die nu agile aanpakt of traditioneel waterval, mét of zonder externe consultants, je gaat voldoende uitdagingen tegenkomen.

In dit bulletin helpen we je op weg met onder andere de uitdagingen bij het opschalen van agile, omgaan met weerstand, het aanhaken van de business en afscheid nemen van consultants. Daarnaast nog, ter inspiratie, een tip voor een nieuw project- en programmaframework en een vooruitblik op het nieuwste nummer van het KWD Vakblad Projectmanagement.

We wensen je een mooi, succesvol (projecten)jaar toe! 
5 uitdagingen bij het opschalen van Agile
Praktisch aan de slag
Organisaties die enige tijd agile werken, merken vaak dat opschalen toch lastiger is dan in eerste instantie wordt gedacht. Er ontstaat, net als bij de meeste veranderingen, weerstand. Weerstand tegen coördinatie, het standaardiseren van processen of tegen documenteren. Hoe ga je om met die weerstand en hoe voorkom je dat je doorschiet in de agile values? KWD’er Martijn van Nierop deelt zijn ervaringen met je.
 
Klik hier voor het artikel.
Kennis Willen Delen
De ontwikkeling van een KWD boekje


Tijdens de KWD Projectmanagement Vakdag 2018, introduceerden wij alweer het 8e deel uit de KWD-Reeks: “Projectstrategie: Roadmap naar projectsucces”. Onze relaties zijn er al helemaal aan gewend: ieder jaar een nieuw boekje waarmee KWD haar kennis deelt. Maar hoe komt zo’n boekje nou tot stand? Daarbij komt meer kijken dan je misschien in eerste instantie denkt.

Lees hier wat eraan vooraf gaat, voordat je een KWD-boekje in handen krijgt. Je leest dan gelijk ook hoe je het kunt bestellen.
Dagboek van een agile transiteur
De business aan zet
Uit het dagboek van Karel, IT projectmanager

Karel is dit keer op zoek naar zijn rol. Waar liggen zijn verantwoordelijkheden en vooral: hoe haakt hij de business aan? Hoe zorgt hij ervoor dat de business zich verantwoordelijk voelt en de juiste prioriteiten stelt? En wat als de verantwoordelijke namens de business, ineens nóg belangrijker zaken heeft dan het project met de hoogste prioriteit?
 
Dit is deel 5 uit de serie agile dagboeken van Karel, IT projectmanager en Charmaine, agile transformateur. Wil je de hele serie lezen, start dan hier.
 
Lees hier hoe Karel worstelt met het aanhaken van de business.  
 
De komende bulletins beantwoorden we jullie vragen aan de hand van gesprekken die Charmaine en Karel voeren met elkaar en hun collega's. Vragen die jij als lezer hebt, dienen als input voor de gesprekken. Dus, heb je een vraag aan Charmaine of Karel, mail die dan naar redactie@kwdrm.nl
KWD-Column - door John Hermarij
Het einde van de consultant
In een vorig KWD bulletin stelde John Hermarij al dat het einde van de projectmanager nabij is. Dit keer gaat hij nog een stap verder: ook voor de consultant is er geen toekomst, in ieder geval niet in de vorm zoals we de consultant al jaren kennen. Moeten we ons ontdoen van adviseurs of moeten we ze juist veel dichter bij huis zoeken? Zijn ze al in onze eigen organisatie aanwezig en moeten we juist veel meer de kennis ‘in huis’ mobiliseren?

Lees hier hoe John daar tegenaan kijkt.
PMI Summit 2018 - deel 3
The human factor in project managementKWD’er Jack van Grunsven is, naast KWD collega, actief als bestuurslid van de BPUG en verrijkt zijn kennis graag door deelname aan congressen en lezingen. In een serie van 3 delen kijkt hij met ons terug op de PMI Summit 2018. In dit derde en laatste deel van zijn verslag neemt Jack ons mee in Chaordic projectmanagement en legt hij uit wat een VUCA world is.
 
Lees hier Jack’s samenvatting. 
Uit het Vakblad: weerstand bij projecten
Verandermanagement versus projectmanagement


Is verandermanagement wezenlijk anders dan projectmanagement?  Is projectmanagement niet gewoon een onderdeel van verandermanagement of andersom? In dit artikel wordt ervan uitgegaan dat een projectmanager verandermanagement toepast om zijn projectresultaten te halen. Het hoort gewoon bij de noodzakelijke skills van een succesvolle projectmanager.
 
Het is daarom van belang dat een projectmanager weerstand begrijpt, herkent en er op een adequate manier mee omgaat, zodat nog beter gestuurd kan worden op resultaat. KWD voert onderzoek uit naar hoe om te gaan met weerstand. De optimistische, populaire visie "Weerstand is uitgestelde betrokkenheid" klinkt mooi, maar de vraag is hoe creëer je dan die betrokkenheid?
 
Lees hier verder.

Je kunt dit artikel uit het Vakblad en andere artikelen achteraf op onze website vinden, maar je kunt je ook abonneren op ons vakblad! Hoe? Klik hier!
Werken bij KWD
WIJ ZOEKEN COLLEGA'S!!!


KWD wil ook in 2019 verder groeien. Wil jij werken bij dé specialist op het gebied van projecten en agile ontwikkeling? Ga dan nu met ons in gesprek. Wij zoeken de echte toppers: projectmanagement en agile professionals die zich herkennen in onze missie. Resultaatmanagers die een bijdrage willen leveren aan het verdiepen en uitdragen van ons vakmanschap. Die samen met collega’s Kennis Willen Delen, met elkaar én met onze klanten.
 
Behoor jij tot de top en zoek je collega’s met dezelfde passie? Ervaring is een must maar ben jij een project- of agile management topper met iets minder ervaring, neem ook dan contact met ons op om samen de mogelijkheden te bekijken.

Wil je weten of jij en KWD een goede match zijn? Of wil je eerst meer weten? Bekijk dan onze video waarin KWD’ers delen wat werken bij KWD betekent en waarom zij bij KWD werken.
 

Check onze website: werkenbijkwd.nl en neem contact met ons op.
KWD-ActueelVast onderdeel in het KWD-Bulletin: KWD-Actueel, met informatie over de nieuwste ontwikkelingen bij KWD Resultaatmanagement.
 
KWD Vakblad ProjectmanagementBinnenkort verschijnt de 1e editie van 2019 van het Vakblad Projectmanagement. Benieuwd naar de inhoud? Hier vind je de trailer!
 
Eerdere uitgaven van het KWD Vakblad Projectmanagement zijn ook online te raadplegen. Ben je geïnteresseerd in artikelen die eerder verschenen zijn, dan kun je deze hier inzien en opvragen. Het nabestellen van losse nummers is niet altijd mogelijk, maar je kunt het proberen via ons contactformulier. Een los artikel nabestellen is wel altijd mogelijk. Dit kan rechtstreeks vanuit de preview online.
 
Wil je dat het Vakblad voortaan ook bij jou op de deurmat valt? Vraag hem dan aan door hier te klikken. Een abonnement is gratis voor de doelgroep, je krijgt dan drie keer per jaar het Vakblad thuisgestuurd.
 
BPUG mini-seminar


De BPUG organiseert op 6 februari een mini-seminar over het nieuwe project- en programmaframework Praxis. Vindt jouw organisatie de methodieken PRINCE2, Managing Successfull Programmes en Management of Portfolio’s te strak? Geeft IPMA te weinig invulling aan de uitdagingen op veranderingsgebied? Is de PMBoK een mooi referentiekader maar past het niet optimaal in je organisatie? Is Agile interessant maar te vrijblijvend voor het management?

Wellicht is dan het nieuwe framework Praxis een oplossing. Dit framework, samengesteld door Adrian Dooley, kan gratis gebruikt worden. De kennis is vrij beschikbaar op de website van Praxis. In dit avondseminar willen we graag stilstaan bij het nieuwe framework; waarom is het ontstaan, wat kunnen we ermee en wat zijn de voordelen (en nadelen). En vooral: hoe helpt het je op een wendbare manier je veranderingen te managen?

KWD is hoofdsponsor van de BPUG. Klik hier voor het programma en praktische informatie.
Wil je deelnemen aan dit mini-seminar, neem dan contact op met KWD’er Jack van Grunsven.
 


Ken je iemand die dit bulletin ook wil ontvangen? Stuur deze link door: https://www.kwdrm.nl/kwd-bulletin/ 
CONTACT

KWD Resultaatmanagement | Postbus 761 | 3430 AT Nieuwegein |
info@kwdrm.nl | www.kwdrm.nl | www.werkenbijkwd.nl

 
Copyright © 2019 KWD Resultaatmanagement, Alle rechten voorbehouden 


Je ontvangt dit bulletin, omdat je je hiervoor hebt ingeschreven. 
Desgewenst kun je je profiel wijzigen of je hier afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp