Copy

Pressemeddelelse

05/10/22

Sønderborg sætter yderligere ind for at spare på energien: Gadelys slukkes om natten

Teknik-, By- og Boligudvalget har godkendt, at der skal investeres i gadelysenes styrebokse, så lyset kan slukkes fem timer hver nat. Det vil fra 2023 give en besparelse på op til to millioner kroner.
Forvaltningen har på grund af stigende energipriser udarbejdet et handlekatalog med tiltag for energireduktion i Sønderborg Kommunes ejendomme. Teknik-, By- og Boligudvalget har nu godkendt, at gadelyset skal slukkes mellem midnat og klokken 5 om morgenen.
 
Det er dog lovpligtigt at have lys på lyskryds og fodgængerfelter (torontoanlæg). Derfor skal der ske en ombygning af styreboksene, så man kan skille anlæggene ud og slukke for resten af gadelysene. Derfor har udvalget besluttet, at der investeres 1,034 millioner kroner i ombygningen.

- Vi laver en investering i år, så man fremadrettet kan programmere gadelysene. På den måde kan lyset holdes tændt i vores signalreguleringer og fodgængerfelter, som er lovpligtigt. Med investeringen bliver det muligt at slukke for resten af gadelysene fem timer om natten. Tidpunktet er valgt for at genere færrest muligt samtidig med, at vi forsøger at finde en balance mellem at spare på energien og sørge for, at det skal være trygt og sikkert at færdes på vejene, siger Kirsten Bachmann, der er formand for Teknik- By- og Boligudvalget.  

Det forventes, at ombygningen af styreboksene kan være gennemført med udgangen af 2022.  
 
Beslutningen er del af en række af tiltag i Sønderborg Kommune, som skal give en reduktion i de stigende energiudgifter. I september godkendte Økonomiudvalget energireducerende tiltag i offentlige bygninger anbefalet af regeringen. 
 
Det var blandt andet, at temperaturen sænkes til 19 grader i offentlige bygninger undtagen på småbørnsområdet, børnehaver, ældreområdet og handicapområdet. Det forventes, at det vil give en besparelse på 67.000 kroner i år og herefter 400.000 kroner årligt.
 
Derudover arbejdes der på yderligere tiltag, der kan reducere Sønderborg Kommunes energiudgifter.

- Vi står midt i en alvorlig energikrise, og Sønderborg Kommune bliver nødt til at handle ansvarligt og kigge på, hvor vi kan reducere i vores udgifter. Ved at slukke gadelyset i fem timer om natten, kan vi fra 2023 og årene frem spare mellem 1,5 til 2 millioner om året, hvis energipriserne forbliver på nuværende niveau. I den kommende tid kigger vi sammen med forvaltningen på yderligere tiltag, som kan reducere i energiudgifterne, siger Kristian Beuschau, der er næstformand for Teknik-, By- og Boligudvalget.  

Det drejer sig blandt andet om optimering af ventilationsanlæg, som har et højt strømforbrug.
 
Der gøres desuden opmærksom på, at der i løbet af efteråret vil være tændte gadelygter i dagtimerne. Det skyldes, at det firma, som står for driften af kommunens gadelygter, laver service og eftersyn inden vintersæsonen. Arbejdet udføres inden for normal arbejdstid om dagen samt for, at medarbejderne ikke skal arbejde i mørke.
Kontaktinformation:

Udvalgsformand Kirsten Bachmann
Tlf. 27 90 39 90
 
Næstformand Kristian Beuschau
Tlf. 27 90 39 86
 
Kathrine Klærke
Chef for Stab, Byggeri og Infrastruktur 
Tlf. 27 90 51 31

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg
Copyright © 2022 Sønderborg Kommune
Website
Facebook
LinkedIn
YouTube


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sønderborg Kommune · Rådhustorvet 10 · Sønderborg 6400 · Denmark