Copy

Pressemeddelelse

06/09/2022

Sønderborg Kommune får en 20. plads i årets erhvervsundersøgelse

I den netop udkomne erhvervsundersøgelse fra Dansk Industri "Lokal Erhvervsvenlighed 2022" lander Sønderborg Kommune på en 20. plads.
Erhvervsvenligheden i Sønderborg Kommune er god. Det konkluderer årets landsdækkende erhvervsundersøgelse fra Dansk Industri ’Lokal Erhvervsvenlighed 2022’. I år lander Sønderborg Kommune på en 20. plads. Sidste år lå Sønderborg på en 15. plads.
 
Dansk Industris undersøgelse måler kommunernes erhvervsvenlighed inden for 10 overordnede kategorier samt tilbagemeldinger fra virksomheder i kommunen.
 
Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen, er tilfreds med resultatet.
 
- Jeg er glad for, at kommunens virksomheder er tilfredse med vores overordnede erhvervsvenlighed. Vi ligger i top 20 blandt landets kommuner på erhvervsklima, fordi vi i Sønderborg Kommune i mange år har haft et stærkt fokus på at skabe en bedre erhvervsvenlighed, som er nødvendig for virksomhederne og kommunen for at udvikle Sønderborg-området. Det sker ved at skabe gode rammer og vilkår, så det er attraktivt for virksomheder at drive forretning her og skabe spændende jobmuligheder. Det udvikler den sammenhængskraft, vi så gerne vil have i kommunen, der skal få flere til at flytte hertil. Selv om jeg overordnet er tilfreds med resultatet, så har jeg dog et opmærksomhedspunkt omkring sagsbehandling på byggesager og miljøgodkendelser, fordi jeg kan se, at virksomhederne tilkendegiver en dårligere oplevelse end sidste år, så det skal vi dykke ned i og have justeret på, siger han. 

Formanden for Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst, Kjeld Stærk, hæfter sig ved to fokusområder i målingen, som går i hver sin retning. 
 
- Det er et rigtig flot resultat på grøn udvikling, hvor vi er gået markant frem. Jeg glæder mig især over, at virksomhederne har en oplevelse af, at der performes rigtig godt på grøn udvikling, for det er et sted – lige som i partnerskabet ProjectZero – hvor vi løfter opgaven i fællesskab mellem kommune og virksomheder. Vores grønne profil er blevet et DNA for Sønderborg-området, som gør erhvervslivet i Sønderborg Kommune unikt og giver os en styrkeposition. Omvendt er jeg ikke tilfreds med resultatet for brug af private leverandører, hvor vi er faldet en del i forhold til sidste år. Der er stadigvæk et stort potentiale for yderligere konkurrenceudsættelse af kommunale opgaver, og det skal vi i Sønderborg Kommune kigge mere ind i. For konkurrenceudsættelse kan både give os mere effektivitet og færre udgifter for kommunen, når private virksomheder får mulighed for at byde ind på offentlige opgaver, siger han. 

Næstformand for Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst, Bjørn Allerelli, har fokus på kategorien uddannelse.
 
- Det gør mig især glad at se, at vi går så langt frem på uddannelse, som er tilfældet i år. En af vores udfordringer har været at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, og det arbejde er vi godt i gang med, hvilket også afspejler sig i årets resultat, hvor vi er gået frem. Vi er ikke i mål, og opgaven skal vi løfte i samspil mellem kommune, skoler, ungdomsuddannelser og virksomheder. Samtidig tror jeg også, at det spiller ind på resultatet, at maskinmesteruddannelsen netop er åbnet i Sønderborg, og det er lykkedes at tiltrække et par andre uddannelser til SDU i år. Det gør, at vi overordnet har en bred sammensætning af uddannelsestilbud til glæde for erhvervslivet, og vi vil blive ved med at tiltrække uddannelser. Det store arbejde på uddannelsesområdet har også gjort, at vi i år har set en markant fremgang i antallet af studerende på det internationale campus i Sønderborg, mens mange andre uddannelsesbyer har oplevet tilbagegang. Det er vi rigtig glade for, da relevante uddannelser sikrer virksomhederne en veluddannet og kompetent arbejdskraft, siger han. 

Formand for Sønderborg Vækstråd, Henrik Raunkjær, er glad for, at virksomhederne gerne vil være ambassadører for Sønderborg Kommune.
 
- Det går generelt godt for erhvervslivet i Sønderborg Kommune, selv om årets DI-måling giver en lille tilbagegang. Der er jo mange punkter, man kan dykke ned i, men som formand for Sønderborg Vækstråd, så hæfter jeg mig især ved, at flere virksomheder anbefaler Sønderborg som et godt sted at drive virksomhed. Det er for mig et signal om, at virksomhederne er godt tilfredse med rammer og vilkår for at drive virksomhed i Sønderborg Kommune. Og så er der selvfølgelig altid nogle områder, hvor vi kan og skal forbedre os. Det glæder mig også, at virksomhederne kvitterer for den grønne satsning, som både Vækstrådet, Project Zero og GoTo Sønderborg kraftigt bakker op omkring sammen med mange virksomheder, siger han. 

Se DI-målingen her

Fakta:
DI laver hvert år erhvervsundersøgelsen ”Lokal Erhvervsvenlighed”. Undersøgelsen består af ti kategorier, der hver vægter 1/10 i det samlede resultat. Kategorierne er:
 
  1. Overordnet Erhvervsvenlighed
  2. Infrastruktur & Transport
  3. Arbejdskraft
  4. Uddannelse
  5. Kommunal Sagsbehandling
  6. Grøn Udvikling
  7. Brug af Private Leverandører
  8. Digitale Rammer
  9. Skatter, Gebyrer og Erhvervsarealer
  10. Information og Dialog
 
Målingen benytte to typer af indikatorer; virksomhedssvar og officiel statistik, der hver vægter 50/50 i kategorierne. De fleste indikatorer er de samme som sidste år, men der er også enkelte nye indikatorer, herunder blandt andet en indikator for andel af grønne biler i den kommunale bilflåde og en indikator for længden af cykelstinettet.
 
Kontaktinformation:

Erik Lauritzen
Borgmester
Tlf. 2790 0206
 
Kjeld Stærk
Formand for Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst
Tlf: 2790 3712
 
Bjørn Allerelli Andersen
Næstformand for Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst
Tlf: 2790 3981
 
Henrik Raunkjær
Formand for Sønderborg Vækstråd
Tlf: 2927 2707

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg
Copyright © 2022 Sønderborg Kommune
Website
Facebook
LinkedIn
YouTube


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Sønderborg Kommune · Rådhustorvet 10 · Sønderborg 6400 · Denmark