Copy

Helló!


Eltelt hát a június is, ami a blog vonatkozásában igencsak ballagós, fordítós jellegűre sikerült. Ballagósra, mert végig ballagási beszédekkel (vagy legalábbis a belőlük kisajtolható tanulságokkal) foglalkoztunk; és fordítósra, mert mint kiderült, valami érthetetlen okból eddig egy csomó híres beszéd csak az eredeti angol változatában volt elérhető. Ezt a helyzetet persze nem tudtam így egymagamban egyik napról a másikra orvosolni – de egyelőre talán három új szöveg importja is megteszi. És habár nem illene elfogultnak lennem, a személyes kedvencem egyértelműen:


David Foster Wallace – Ez a víz


Az "Ez a víz" jó ideje kb. minden egyes "legjobb könyv" vagy "legfontosabb olvasmány" listáról visszaköszönt, szóval az nem is lehetett kérdés, hogy sorra kerül-e a blogon – csak az, hogy mikor. És most, hogy eljutottam hozzá, jöttem rá, hogy ez igazából nem is egy könyv, hanem egy 2005-ös avatási beszéd a Kenyon College-ről, ami úgy mellesleg könyv formában is megjelent. Megkerestem hát hozzá az eredeti audio felvételt, meghallgattam, és az állam leesett.

Ha lecsupaszítjuk a lényegét, akkor tulajdonképpen a sztoikus címkézésről (avagy az irányítás kettősségéről) szól az egész: tanuljuk meg szétválasztani, hogy mit irányíthatunk és mit nem, és aztán az előbbiért vállaljunk felelősséget míg az utóbbit pedig szarjuk le. Ehhez jön némi társadalomkritika, némi empátia, plusz egy kis egyéniség-védelem, szóval formula szinten talán nem akkora "szám". Mégis volt valami a szövegben, ami annyira megérintett, mint Marcus Aurelius vagy Thoreau óta semmi. Maradjunk annyiban, hogy zseniális.

Először nem nagyon tudtam, mit tehetnék én ehhez hozzá, amikor is kiderült, hogy nincs rendes fordítása. Ekkor az állam leesése után a pofám is leszakadt, és azonnal nekiálltam készíteni egy magyar változatot: David Foster Wallace - Ez a víz. Olvassátok, emésztgessétek, mindenkinek csak ajánlani tudom.


Ballag már a vén diák


Sajnos Wallace után sem kellett sokáig keresgélnem az olyan kiváló beszédeket, amik szintén nem kimondottabban állnak rendelkezésre kis hazánkban. Hasonló kezelésbe vettem hát:
  • Joseph Brodsky 1988-ban elhangzott hat jótanácsát, amikkel az élet játékának nyertesei lehetünk; illetve
  • Bill Watterson korai karrierjének történetét, amiben az autentikus és stimuláló életmód fontossága mellett érvel.
Hónapzáró összefoglalóként pedig J. K. Rowling, Steve Jobs, és Kurt Vonnegut egy-egy híres beszédét dolgoztam fel, kiegészítve pár saját gondolattal az ilyen "világi ceremóniák" jelentőségéről.
 

Bármi mehet, de nem mehet minden!


Az ehavi adagba ugyan nem került be Shonda Rhimes 2014-es Dartmouth-i beszéde, de így záró bölcsesség-bonbonként mégis kiemelném az egyik témáját, mert nekem például nagyon hallanom kellett – és szerintem másnak sem ártana hallani: nincs olyan, hogy minden megy! Persze bármi mehet, ha a teljes figyelmünket arra fókuszáljuk, de minden nem. Ha egy munkahelyi határidő miatt tesszük oda magunkat, akkor bizony nem leszünk ott a gyerek zongora előadásán. Ha a párunkkal nézünk meg még egy sorozat epizódot (vagy hármat), addig a maszek projektünk áll. Mindegy, hogy vágjuk fel a tortát, attól még a torta nem lesz nagyobb.

Szóval gondoljunk erre, amikor legközelebb valakiről külső szemmel azt hisszük, hogy az élete összes aspektusa hibátlan. Attól, hogy nem számol be a saját kompromisszumairól, attól nyugodjunk bele, hogy azok mindig ott bujkálnak a háttérben. Aki pedig azt állítja, hogy neki minden megy, az egyszerűen hazudik – lehet, hogy saját magának is.

De semmi gond! Nem is az a feladatunk, hogy minden tökéletesen menjen, hiszen az lehetetlen – az a feladatunk, hogy megtaláljunk egy olyan egyensúlyt, amivel boldogan együtt tudunk élni. És igen, ez áldozatokkal fog járni. Csak remélem így már nem hisszük majd, hogy áldozatok nélkül kéne mennie.


Üdv,
Dénes
Facebook
Twitter
Instagram
Website
Email
RSS
Megnyitás böngészőben
Copyright © 2021 Preprocessor Blog, Minden jog fenntartva.

Változtatnál valamit ezekkel az emailekkel kapcsolatban?
Semmi akadálya, frissítsd a beállításaidat vagy iratkozz le erről a listáról.

Email Marketing Powered by Mailchimp