Copy

Helló!


Újra itt van április elseje, de én (nem kevés önuralom árán) továbbra sem süllyedek az "Április Bolondja" szintjére. Helyette összeírtam inkább a márciusi olvasmányokat, kezdve a legfontosabbal:
 

Pierre Hadot - A filozófia mint életforma


Hadot egy híres francia filozófia történész (és természetesen maga is filozófus), aki igyekezett a régi szövegek értelmezéséhez a keletkezési körülményeiket és az irodalmi műfajukat is figyelembe venni. Ezzel pedig mélyebb meglátásokat adhat a kedvenc sztoikus tanainkhoz – sőt, még a gyakorlati alkalmazhatóságukat is jobban előkészíti.

A könyv legfőbb üzenete szerint a modern filozófia nagyon rossz benyomást kelt (és hamis képet fest) arról, hogy az ókori bölcsek például mit is gondoltak volna filozófiának. Régen ugyanis nem az volt a filozófus, aki írt róla, vagy tanította… hanem aki úgy élt, ahogy azt a filozófia megkövetelné. Magyarán mondva: nem beszélni kell róla, hanem csinálni. A konkrét, napi szinten beiktatható "spirituális gyakorlatokért", illetve néhány átívelő elvi tanulságért hadd ajánljam az összefoglalót.


Tanulás, inspiráció, és némi böjt


A blog szabadalmaztatott begyöpösödés-gátló technikája segítségével igencsak változatosra sikerült a havi felhozatal. Ez viszont remélhetőleg azt jelenti, hogy mindenki talál majd kedvére valót:
  • Peter C. Brown - Make It Stick, amiben szembemegyünk a közhiedelemmel, és végre hatékonyabb, tudományosan alátámasztott tanulási módszerekkel ismerkedhetünk meg;
  • Simon Sinek - Kezdj a miérttel!, amiben fordítunk egy nagyot a kommunikáció megszokott irányán, hogy hatékonyabban "átmenjen" az üzenetünk; illetve
  • Gin Stephens - Fast. Feast. Repeat., amiben pedig részletesebben tárgyaljuk az időszakos böjtölés pozitívumait és gyakorlati megvalósíthatóságát.

Szolgálati közlemény


A blog (és a hírlevelek) monológjai kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy én beszéljek. De ettől még természetesen arról is szívesen hallanék, amit Ti mondanátok! A blogon sem azért hiányzik a komment szekció, hogy bárkit elhallgattassak, csak szimplán nem szeretném az elkerülhetetlen spam szűréssel járó rengeteg felesleges energiát kidobni az ablakon.

És itt jön képbe a Facebook, ami a spam szűrés 99%-át leveszi az ember válláról. Ezért most készítettem is egy csoportot, ahol minden önfejlesztés iránt érdeklődőt szívesen látunk. Akinek lenne megjegyzése az eddigiekkel kapcsolatban, vagy netán ötlete, hogy mit olvassunk a továbbiakban, az véletlen se tartsa magában!

Megjegyezném még ezen felül, hogy a blog bejegyzései tematikus címkéket kaptak, illetve a kereső is "okosabban" működik. Remélem mindenki kényelmesen megtalálja majd, amit szeretne...
 

Akinek inge...


Sokak fejében él úgy az olvasás, a folyamatos tanulás, vagy épp az egészségesebb életmód, mint egy távoli zümmögés. Valahol tudjuk, hogy többet kellene foglalkoznunk velük, de ez azért annyira nem égető, hogy fel is kaparjuk magunkat a kanapéról. Na most ezzel kapcsolatban van egy jó meg egy rossz hírem.

A jó az, hogy már ezzel a zümmögéssel önmagában is megugrottunk egy szintet. A közismert Dunning-Kruger hatás szerint ugyanis a leghülyébbek még azt sem képesek felfogni, hogy mennyire hülyék. Innen ered az a hatalmas önbizalmuk, hogy ők mindent is jól csinálnak és mindenről is helyesen vélekednek. Szóval ha nekünk már legalább zümmög valami a háttérben, azzal valamilyen szinten beismerjük, hogy nem vagyunk tökéletesek. Ez első lépésnek kiváló.

Na de most jön csak a rossz hír: ha tudjuk, hogy lenne miben fejlődnünk, de mégsem teszünk érte, akkor tulajdonképpen miben is vagyunk előrébb azoknál, akik ezt fel sem érik ésszel? Az önfejlesztés egy kiváltság, aminek az a legnagyobb gátja, hogy fel sem ismerjük a szükségét. Ha viszont felismertük, akkor onnantól vigyázzunk, nehogy a tétlenség legyen az új akadály!

Üdv,
Dénes
Facebook
Twitter
Instagram
Website
Email
RSS
Megnyitás böngészőben
Copyright © 2021 Preprocessor Blog, Minden jog fenntartva.

Változtatnál valamit ezekkel az emailekkel kapcsolatban?
Semmi akadálya, frissítsd a beállításaidat vagy iratkozz le erről a listáról.

Email Marketing Powered by Mailchimp