Voor u ziet u een andere nieuwsbrief dan dat u van ons gewend bent. Deze nieuwsbrief staat volledig in het teken van de aankomende
Op vrijdag 5 april 2013 vindt in het Haagse Koorenhuis de VLS-studiedag plaats. Het delen van kennis en vaardigheden vormt het hoofdmenu. Studenten van de vakopleidingen Docent Muziek zullen in de vorm van workshops en presentaties het mooiste uit hun opleidingen delen met hun toekomstige collega’s. Bovendien kunt u twee presentaties naar keuze bijwonen van de meest gebruikte methodes in het voortgezet onderwijs. Hoe zijn methodes opgebouwd, hoe komen ze tot stand en wat zijn de laatste ontwikkelingen? De vier toonaangevende methodes zijn: BeatsNbits, Intro, Muziek op Maat en Podium.
Hieronder treft u een beknopt overzicht aan van de verschillende workshops die gedurende de dag worden aangeboden. Deelnemers worden voor twee van deze workshops ingedeeld, bij inschrijving vragen we om tenminste vier voorkeuren aan te kruisen.
Kijk voor een uitgebreidere beschrijving van de workshops en het dagprogramma op
onze website.
Ieder voorwerp heeft een klank. Iedere klankbron kan gebruikt worden als instrument. Veel docenten maken ergens in hun carrière gebruik van een werkvorm waarbij alledaagse voorwerpen gebruikt worden als instrumenten.
In de workshop ‘het Orkest der Voorwerpen’ staat de professionalisering en educatieve toepassing van deze werkvorm centraal.
Workshop: Horen zien en spreken
CKV nodig? Heeft niet ieder mens heeft de behoefte om zichzelf in deze wereld neer te zetten en de samenleving te begrijpen? Hoe scholen wij de mens voor de toekomst? CKV vakken zijn bij uitstek geschikt om te ondersteunen in dit ontwikkelingsproces. De mens hoort, ziet en spreekt, het is met elkaar verbonden.
Leren omgaan met je eigen naast andere disciplines, door te geven aan elkaar. Ontstaat er op deze manier nieuwe kennis, nieuwe kunst.
Workshop: Creatieve leerprocessen
Creatieve leerprocessen. Leren door zelf te doen. Een vorm van muziekonderwijs, waarin de nadruk ligt op het zich concentreren op het creatieve aspect van musiceren. Daarnaast staat leren in groepsverband centraal.
Workshop: De belevingswereld van het kind door beweging
Een doorlopende lijn in ontwikkeling van de beweging van het jonge kind (kleuter) naar beginnende puber ( groep 8). De deelnemers kruipen in de huid van een opgroeiend kind. MIB staat voor Muziek in Beweging. Bewegen gebeurt bij ons altijd met een reden! De expressie die de beweging met zich meebrengt, wordt in verband gebracht met de muziek en het verhaal erachter.
Workshop: Muziekdocenten in internationaal perspectief
Internationalisering is een woord dat veelvuldig klinkt in de opleidingen van muziekdocenten. Wat betekent dit precies en waarom wordt daar zo belangrijk over gedaan. Studenten van verschillende conservatoria beleven zelf wat het is om in een ander land, soms heel dichtbij te worden opgeleid en wat levert deze confrontatie op voor je eigen beeld van het muziekonderwijs in Nederland.
Een workshop met voorbeelden uit deze praktijk en praktische oefening in hoe het er ergens anders aan toe gaat.
Workshop: Een bijzondere docentenopleiding bij Hogeschool Helicon
Den Haag kent twee opleidingen Docent Muziek. Het Koninklijk Conservatorium is een plek waar je kunt worden opgeleid maar er is ook een opleiding bij de Hogeschool Helicon. Welke vakken kom je bij Helicon tegen en wat is de gedachte daarachter. Een workshop waarin het gaat om ervaring.
Workshop: Kodaly, een terechte revival?
Oudere muziekdocenten kwamen deze methode nog uitgebreid in de opleiding tegen. Een auditieve benadering, zingen, solfège. In de vraag naar langere leerlijnen in het onderwijs komt de vraag naar deze methodiek terug. Wat is het ook al weer? En heeft een methode van toen nog of opnieuw betekenis voor het muziekonderwijs anno 2012.
Klik hier om u aan te melden voor de studiedag van 5 april!
Het dagprogramma en uitgebreidere beschrijving kunt u vinden op de VLS website.
Behalve voor de studiedag nodigen de makers van Intro en BeatsNbits u uit voor de volgende activiteiten:
Van start met Intro Masterclass
Docenten muziek die graag het uiterste uit zichzelf en hun methode willen halen grijpen nu hun kans! Donderdagmiddag 16 mei kunt u extra ervaringen opdoen met activerende werkvormen voor uw vak.
In de Intro Masterclass kunt u onder leiding van Joost Overmars en Ruth van de Putte – zelf docent én Intro-auteur van het eerste uur – muzikaal aan de gang. We concentreren ons op musiceer- en componeermateriaal uit Intro onder- én bovenbouw.
Een middag gericht aan de gang met Intro-materiaal vanuit een puur muzikale visie. Het geeft u de kans om beter beslagen ten ijs te raken, uw didactisch repertoire uit te breiden, met collega’s van gedachten te wisselen én van elkaar te leren.
Een plezieriger manier om deskundigheid verder te ontwikkelen kunnen wij niet bedenken! Geef u nu op voor de Intro Masterclass van 16 mei!
Datum: 16 mei 2013
Tijd: 13.30 – 16.00 uur
Locatie: wordt nog bekend gemaakt, we streven naar een centrale plek (A’foort/Utrecht)