Copy
NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.INHOUD VAN NAMO e-zine

5  * Oktober 2012

 


Noot van Namo                                                                                   


 Beste <<Voornaam>>,

De verkiezingsmaand is achter de rug. Snel een nieuwe regering of niet, het weerhoudt ons er niet van om door te gaan met interessante en leuke dingen. Het leven is tenslotte te kort om niet alles er uit te halen wat er in zit. Rondom de boerderij zijn we begonnen met ons laatste project: de bouw van een mooie schuur annex werkruimte. Het geeft een goed gevoel om de oude schuur weg te halen en er iets nieuws voor in de plaats te zetten. Stapje voor stapje pakken we het aan en we kijken nu al uit naar het moment dat we er in kunnen werken. Een project dus, waar we energie van krijgen. Energie, daar willen we het in deze e-zine over hebben. Want hoe houd je dat vast? Iedereen merkt ongetwijfeld wel eens dat zijn of haar energie weglekt, in het werk, in een gesprek of gaandeweg een project. Dingen lopen dan niet goed of leveren niet op wat je wilt. Het rendement van wat je doet is weinig. Wij willen hier aangeven hoe je die energie beter kunt managen.

 Wil je na het lezen reageren? Dat kan, zoals altijd. 

                                                                                                                                        

 Ken je iemand voor wie Namo e-zine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                 
  

Hoe kun jij je energie managen?         


Als coach, HR adviseur, leidinggevende of medewerker wil je natuurlijk dat de energie die je in je werk stopt er ook weer uit komt. Het is immers mooi dat je investeringen rendement opleveren. Helaas merk je in gesprekken of in projecten waar je mee bezig bent wel eens dat het tegenovergestelde gebeurt: dat jouw investeringen minder rendement opleveren dan je zou willen. Of erger, dat je werk je heel veel energie kost. Het is niet zo dat je het werk niet leuk vindt, sterker nog, je zit prima op je plek. Maar je komt ’s avonds wel moe thuis en de frustraties nemen toe.

Hoe kan het dat
sommige situaties zo voorspelbaar zijn? Of dat bepaalde interactiepatronen zich blijven herhalen? En dat terwijl je vooraf voelt aankomen dat het niet loopt en dat jouw aanpak meestal niet het gewenste effect heeft. Dit kan in werksituaties gebeuren en/of thuis, in de privé-situatie.

(Her)Ken je deze patronen die zich steeds lijken te herhalen? Dan is het interessant om verder te lezen.


Denk eerst eens na over een dergelijke situatie en stel je zelf de volgende vragen:

 • Hoe begint het meestal?
 • Wat gebeurt er vervolgens?
 • Hoe eindigt het meestal?
 • Hoe voel jij je uiteindelijk en hoe denk je dat de ander zich voelt?
En als je deze vragen voor jezelf beantwoordt, herken je wellicht in onderstaande zinnen, bijvoorbeeld de volgende uitlatingen op je werk:
* ‘Nou zeg, ik wil alleen maar helpen hoor.’  
* ‘Waarom moet ik dit altijd doen?’
* ‘Het zou werken als hij gewoon zijn werk zou doen.’

Dit zijn uitlatingen die erop kunnen duiden dat er een spel gespeeld wordt. Mensen die deze spelletjes spelen (vaak onbewust) zijn te herkennen aan het altijd beter weten, zeuren, ineens uitvallen, klagen, op afstand commentaar leveren en/of passief zijn. Dit gaat meestal ten koste van het beoogde resultaat. Zaken worden niet aangepakt en problemen worden niet opgelost. Een goed voorbeeld van een energielek.


Je wilt het energielek dichten

Ieder mens raakt wel eens betrokken bij een dergelijk spel, vaak zonder het in de gaten te hebben. Op zich is dat niet erg. Wel is het belangrijk te weten hoe jij je bewust wordt dat je meegetrokken wordt in het spel en dat je leert hoe je eruit kunt stappen. Allereerst zijn er minstens twee personen voor nodig om het spel te spelen. Eén van hen doet een uitnodiging om de ander(en) erin te betrekken.

Het energielek ontstaat op het moment dat je in gesprekken met anderen in gedragspatronen terecht komt die veel energie kosten. Dan wordt het zogenaamde drama gespeeld. Eén van de theorieën die helpt om hierin inzicht te krijgen is de Transactionele Analyse. Deze theorie laat zien dat bepaalde gedragspatronen zeer weinig bijdragen aan het gewenste resultaat. Binnen de theorie van de Transactionele Analyse is de dramadriehoek beschreven. Een effectieve manier om ineffectieve spelpatronen boven water te krijgen en inzicht te krijgen in het spel. De dramadriehoek geeft je de mogelijkheid om te analyseren wat er gebeurt in spelmatige situaties en laat zien wat er voor nodig is om uit het energieverslindende spel te komen.

Hoe kan het voor jou werken?

In ieder spel onderscheiden we drie rollen:

1. de redder
2. de aanklager
3. het slachtoffer
Drie kenmerken van iedere rol:

 • De aanklager heeft vaak een autoritaire houding, bekritiseert en verwijt, ziet vooral de fout bij/van de ander.
 • De redder heeft een betuttelende houding, helpt ook als de ander niet geholpen wil worden, voelt zich niet prettig als hij de ander niet kan helpen.
 • Het slachtoffer heeft een ondergeschikte houding, gedraagt zich hulpeloos, maakt geen keuzes en neemt geen beslissingen.

Iedere rol levert de persoon in kwestie iets op. Geen mens stapt zomaar in een bepaalde rol. Het is dan ook de uitdaging om te kijken wat het de ander oplevert en in welke rol.

De zogenaamde winst…..
….voor de aanklager: hem treft geen blaam. Hij is zelf niet verantwoordelijk, voelt zich beter dan de ander en kan afstand houden.
…..voor de redder: deze maakt zichzelf belangrijk en maakt anderen afhankelijk. Hij kan laten zien hoe goed hij/zij is en hoeft niet bij zichzelf te leven. Je bent dan altijd met de ander bezig en staat niet bij jezelf stil.
…..voor het slachtoffer: hij hoeft niet na te denken en niet te kiezen. Hij heeft geen verantwoordelijkheid. Er wordt voor hem gezorgd.

Het drama laat zien:

 • Dat we niet op gelijkwaardige manier met elkaar communiceren.
 • Dat we de ander een (negatieve) persoonlijke waarde toekennen.
 • Dat we de ander niet werkelijk op zijn verantwoordelijkheid aanspreken.
 • Dat we de ander zijn persoonlijke groei cq ontplooiingsmogelijkheden in de weg staan.
 • Dat we, door eraan mee te doen, de ander in één van de rollen van dezelfde dramadriehoek manoeuvreren.
5 suggesties om uit het spel te blijven:
 1. Herken en erken dat je de dramadriehoek bent ingestapt: wat je niet erkent, kun je niet veranderen.
 2. Overdrijf je eigen mogelijkheden en onmogelijkheden niet. Overdrijf ook de mogelijkheden en de onmogelijkheden van de ander niet.
 3. Manipuleer anderen niet door ze aan te klagen of te redden, laat je ook niet manipuleren als anderen het hulpeloze slachtoffer spelen.
 4. Door op te letten wat je zegt, hoe je dat doet en wat gezegd wordt.
 5. Laat je niet uitnodigen tot dit rollenspel, onderzoek wat de ander echt wil en/of waar hij behoefte aan heeft en reageer hier volwassen op.


Ben je getriggerd hoe jij uit de dramadriehoek kunt blijven. Neem dan contact op!

TALENTPROGRAMMA

Zet jij je talenten optimaal in en weet je waar je het voor doet? Nee? Wil je daar iets aan veranderen?
Wil jij het plezier terugvinden in je werk? Energie krijgen in je werk en vooral meer uit jezelf halen? Wil jij je eigen koers en daarmee je persoonlijke missie bepalen?
Wilt u bereiken dat mensen hun talenten inzetten voor uw organisatie?
Dan is het Basis Talentprogramma een mogelijkheid voor jou en u als organisatie!

Ontdek waar je plezier van krijgt en hoe je meer rendement haalt uit jezelf.

           

DATA

22 en 23 oktober 2012

26 en 27 november  2012

 


Voor iedereen die kort en intensief aan zichzelf wil werken in een groep en die zijn/haar talenten een eerste boost wil geven!    
Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie. 

Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen Selderijk: (m) 06 - 15048909.
Inschrijven via de mail of direct door hier op te klikken
        


 


In 10 minuten inzicht in jouw rendement!

Doe de gratis werkscan

 

Wil je weten wat je kunt doen om jouw werkvermogen oftewel jouw rendement te verbeteren en met plezier aan het werk te blijven? Vul de Werkscan in en je krijgt direct inzicht in je  werkvermogen. De Werkscan is een online-vragenlijst met vragen over je werk, je werkplezier en carrière wensen. Het invullen is gratis en kost 10 minuten. Na het invullen krijg je direct je resultaten te zien.

Namo bied je vervolgens op basis van de uitkomsten een gratis adviesgesprek aan van 45 minuten!

Dit is jouw kans om aandacht te geven aan jouw eigen rendement. Laat hem niet liggen en  klik op deze link als je scan wilt gaan doen.


           

De TALENTENWAARDEBON

De eerste stap naar ondernemerschap van je eigen talenten.

Wij geloven dat mensen het beste uit zichzelf halen als ze werken vanuit hun talenten. Daarom willen we iedereen de kans geven om via de talenten-/loopbaanwaardebon te ontdekken hoe je kunt bereiken dat je ondernemer wordt van je eigen talenten en gaat doen wat het beste bij je past. De waardebon vertegenwoordigt een gratis sessie van 45 minuten waarin je persoonlijk advies krijgt.  Daarnaast ontvang je het maandelijkse Namo e-zine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.

Dus als je iemand kent waarvan je denkt dat kan die ander ook goed gebruiken stuur dan de Namo e-zine door en de persoon kan zich hier inschrijven voor de Talentenwaardebon. 


 

                                                                                                                                      

 Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                      Over Namo                                                                                                                                                                    

Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo. We zijn nuchter, enthousiast, gedreven en alert en geven duidelijkheid waar dat nodig is. Inspiratie en energie halen we uit het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien. Wanneer mensen plezier ervaren in wat ze doen heeft dat rendement. Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.  

 
                                         

Over jouw abonnement                                                                                         

Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Email Adres>>.  Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je de Engelstalige link onder in deze mail gebruiken.

Afmelden doe je via de 'unsubscribe'-link onderaan deze mail.

Nog geen abonnee? klik hier om je via onze website aan te melden en je ontvangt gratis de Talentenwaardebon.

Copyright © *|2012| |Namo|*, All rights reserved.
Our mailing address is: info@namo.nu