NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.INHOUD VAN NAMO e-zine

10 *  April 2013

 

Persoonlijke noot van Namo                                                           


 Beste Lezer,

In onze eZines geven we aandacht aan onderwerpen die wij tegenkomen in de praktijk. De laatste tijd komen we in aanraking met mensen die hun baan verliezen en/of die anderen kennen die dat overkomt. Wij merken dit omdat de vraag naar loopbaancoaching en begeleiding naar ander werk toeneemt. Ook zien we dat mensen voor zichzelf willen beginnen en niet goed weten wat te doen. Of ze zijn al begonnen en vragen zich af hoe verder. En ja, wat moet je dan doen? Waar begin je of hoe kun je het tij dan keren als het bedrijf dat je bent gestart minder goed draait dan je hoopte of verwachtte? Omdat een ontslagsituatie vergelijkbaar is met het niet op gang komen of teruglopen van een opdrachtenportefeuille, geven we je in deze eZine een aantal tips. Want de meeste mensen willen waarschijnlijk zo snel mogelijk een nieuwe baan hebben of uitzicht hebben op nieuwe en/of meer opdrachten.


                                                                                                                                        

Wil je na het lezen van de eZine reageren dan stellen we dat op prijs. Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Spreken onze onderwerpen je aan en/of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Meld het ons en we bekijken of we daar iets mee kunnen doen.

Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                 

 


  Wat wil ik?      

Met het voorgaande in het hoofd maken we gelijk maar even een bruggetje naar het vorige eZine. Daarin hebben we het gehad over vragen stellen. In het proces van zoeken naar werk of zoeken naar opdrachten begint het namelijk ook hiermee: door de juiste vragen te stellen bepaal je al gelijk je richting.

De allerbelangrijkste vraag die jezelf in dit kader kunt stellen is: Waar wil je je op richten in een andere baan of in een bedrijf en waarom? Wat zoek je in een baan of waarin wil jij je als zzp'er zichtbaar maken?
Bij beide gaat het er om dat je omgeving weet waarvoor ze jou moet benaderen en waarom. Als je hiervan zelf geen scherp beeld voor ogen hebt, wordt het lastig voor jouw omgeving om je te helpen. Stel je voor: iemand vraagt aan jou wat voor werk je zoekt? Je antwoordt: ‘het maakt niet zo veel uit, als het maar een leuke baan is waar ik met mensen kan werken.’ Wat jij zoekt is dan niet erg helder. Als je als coach zo’n vraag krijgt en je antwoordt dat je coach bent en mensen begeleidt, dan is het maar de vraag of de ander daar een beeld bij heeft. Wij hebben zelf deze beginnersfout gemaakt toen wij ons bedrijf startten. We waren zeer vervuld van waar we inhoudelijk mee bezig waren en wilden hier dolgraag over vertellen. Of dat ook aansloot bij anderen vroegen we ons niet af.

Als je het bovenstaande herkent, stel jezelf dan als eerste de volgende vraag: wat wil ik en waar doe ik dat voor?
Stel je eens voor dat je de mogelijkheid krijgt om je eigen museum te bouwen en het museum gaat over jouw leven. Aan het einde van je leven lopen jouw bezoekers en jij door jouw museum heen. Hoe zou je dan willen dat dit museum is ingericht? Wat wil je jezelf en je bezoekers laten zien? Waar is de aandacht naar toegegaan in jouw leven?
Als je bijvoorbeeld 80% van je tijd hebt besteed aan een baan die je niet leuk vond, gaat het museum voor 80% over het feit dat je ongelukkig bent geweest in je werk. Als je dol was op de natuur of graag tijd doorbracht met vrienden en je besteedde daar 2% van je tijd aan zien mensen ook dat terug in het museum.
Neem heel even de tijd om deze vraag tot je te laten doordringen. Probeer vervolgens eens je eigen museum voor je te zien. Hoe ziet dit er uit? Wat wil je daar in zien? Wat wil je hebben bereikt?
.......

Als je op deze vragen een helder antwoord kunt geven, kun je de volgende vraag beantwoorden: welke oplossing kom je brengen? Als jij een baan zoekt,  welke oplossing heb jij voor jouw nieuwe werkgever? En welke oplossing kom jij als zzp'er brengen aan die nieuwe klant? Waar zit die klant op te wachten? Let op! Hier niet bedenken wat jij denk wat goed is voor die klant!
Een oplossing is niet de inhoud van je verhaal. Het gaat echt om welke probleem ga jij voor die werkgever of klant oplossen?
Als je dit voor jezelf helder hebt uitgewerkt en goede bekenden van je snappen ook wat je bedoelt, dan zit je goed. 
.........

De derde vraag is: welke waarde kun jij bieden? Oftewel welke kwaliteiten heb je in huis voor de werkgever om invulling te geven aan de oplossing? En welke toegevoegde waarde kom je als je zzp'er brengen en wat is het resultaat voor de opdrachtgever?
.........

Na deze drie vragen blijft er nog één over: voor wie/welke bedrijven kun je dit het beste doen? Kort samengevat: hoe ziet jouw eigen arbeidsmarkt eruit en wie zijn jouw klanten en wie is je doelgroep voor jou als zzp’er?

Misschien zijn dit lastige vragen voor je om te beantwoorden? En wellicht sla je ze daarom liever over? Het gevolg is dan dat je geen duidelijke focus hebt waar jij je op wilt richten. Dit kan het vinden van een baan bemoeilijken. En als zzp'er kun je merken dat je inspanningen om die opdrachten te krijgen die je graag wilt hebben niet effectief zijn. 

Ons advies: begin bij het begin. Zorg voor een duidelijke focus. Op basis hiervan kun je doelen stellen en een plan de campagne maken.

Wat kan meespelen en een belemmerende factor kan zijn in het niet realiseren van je doelen is de volgende overtuiging: ‘ik ben geen verkoper, dit is niets voor mij.’ Of:  ‘ik kan mezelf niet goed verkopen.’ Deze gedachten kunnen je ervan weerhouden om actie(s) te ondernemen. Dat is jammer, want bij het zoeken naar een nieuwe baan of het runnen van je bedrijf gaat het niet om iets verkopen. Het gaat erom dat je laat zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Waar geloof jij in? Dat is iets anders dan verkopen. Als je de verkoopgedachte kunt ombuigen naar de houding ‘dit ben ik’ kan dit jou helpen om wel het gesprek aan te gaan.

Om jezelf zichtbaar te maken moet je dus in actie komen. Want….. niemand zit op jou te wachten! Letterlijk klopt dat als een bus. Het is belangrijk dat jij op pad gaat en de wereld opzoekt. Laat weten dat je er bent en dat je iets te bieden hebt waar anderen iets aan kunnen hebben. Je doel is dat uiteindelijk een werkgever of klant jou belt omdat ze je nodig hebben. Omdat ze weten dat jij iets hebt wat hen kan helpen.  

Arko van Berkel, een succesvolle ondernemer, geeft in dit korte filmpje aan hoe belangrijk het is om een heldere motivatie en doel te hebben voor je bedrijf. Volgens ons geldt dit ook wanneer je een baan zoekt. In plaats van ondernemer kun je dus ook het woord werknemer denken.

Klik op de foto voor het filmpjeHeb je vragen of wil je meer weten schroom niet en bel gerust met ons.

 
 

                                                                                                                                      


 Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                    


Over Namo                                                                                          

 • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
 • Inspiratie en energie halen we uit het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien.
 • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
 • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
 • Ook geven wij lezingen!
 • Meer weten over ons? Klik hier.

Jouw Persoonlijke APK

Heb jij jouw persoonlijke APK al gedaan? In 10 minuten inzicht in jouw rendement!
 • Als je toe bent aan een persoonlijke APK en je wilt werk van maken van je eigen inzetbaarheid dan is de Werkscan geschikt voor jou.  
 • De Werkscan is een online-vragenlijst met vragen over je werk, werkplezier en carrière-wensen.
 • Het invullen is gratis en kost 10 minuten. Na het invullen krijg je direct je resultaten te zien.
 • Op basis van de uitkomsten biedt Namo je daarna een gratis telefonisch consult aan van 20 minuten!
 • Dit is jouw kans om aandacht te geven aan je eigen rendement. Laat die kans niet liggen!
**Klik hier voor de
  gratis Werkscan**

Het ontdekken van talent.

(klik op bovenstaande foto voor het flimpje)

Boeiend filmpje over hoe talent tot ontwikkeling kan komen.
What you see is not necessarily what you get.


 

Klik op bovenstaande foto voor het filmpje.

_________
Weet je al wat je wilt en waar je staat in je werk? Nee?  
Dan biedt het programma 
Meer Energie in Werk jou uitkomst.

Meer Energie in werk!

Als je weet waar je je werk voor doet, wordt het leuker en kun je jouw talenten meer en beter inzetten op de plek die bij je past.
 
Mensen die zich ervan bewust zijn waarom ze voor een organisatie werken zijn meer gemotiveerd om (betere) prestaties te leveren.

Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie. 

Je kunt bij ons werken in een kleine groep met maximaal vijf deelnemers. Met persoonlijke aandacht voor jouw specifieke vragen krijg je inspiratie om een volgende stap te zetten.

Inschrijven via de mail of direct door hier op te klikken

Voor data in 2013 ga naar onze site 


Heb je vragen?
Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen Selderijk: (m) 06 - 15048909.
 

 

De plezier thermometer
 

Als je iemand kent waarvan je denkt dat hij/zij onze informatie goed kan gebruiken, stuur dan de Namo e-zine door. Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt dan Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer en de gratis maandelijkse Namo e-zine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.


Jouw abonnement
Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Emailadres>>.

 • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je de Engelstalige link onder 
 • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
 • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.
Copyright © 2013 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.