Copy
NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.INHOUD VAN NAMO eZine


15*  April 2014

Persoonlijke noot van Namo                                                           


Beste lezer,

Ja, de lente is echt begonnen en dan is er veel werk te verrichten. Voor iedereen die een tuin heeft is het nu de tijd waarin er druk wordt gesnoeid, bemest, schoongemaakt en alvast het eerste onkruid gewied. Ook wij hebben hier lekker onze handen vol aan. Daarnaast kijken we reikhalzend uit naar het moment dat de bouw start van onze nieuwe groepsruimte. Half april is de planning. Diep van binnen zijn we best een beetje ongeduldig maar gelukkig gaat het eindelijk echt gebeuren: ons laatste grote bouwproject! 

Wat staat er voor ons in april nog meer op stapel? Er staan verschillende interessante opdrachten op de agenda. Zo gaan we aan de slag met een organisatie die als wens heeft om meer vanuit een visie samen te werken en elkaar hierin te inspireren. Daarnaast starten we voor een ICT bedrijf met de Masterclass Sales. Daarin is ook aandacht voor de vraag wie ben jij? En wat het antwoord daarop betekent voor de manier van verkopen. We gaan met medewerkers aan de slag die elkaar willen versterken door meer van elkaar te weten. Hier zetten we het enneagram in. Al met al nieuwe en interessante zaken om mee bezig te zijn.

In april maken we onze eerste echte Koningsdag mee. Een leuk nieuwtje op die dag is dat de Apenheul de Roodharigendag viert. In de Apenheul heeft zich een bijzondere situatie voorgedaan: na het overlijden van orang-oetan Karl was het even spannend wie de nieuwe koning zou worden. De afgelopen maanden werd dat zichtbaar. Roodharige puber Amos maakte een enorme ontwikkeling door en is een stoere kerel met een rode baard geworden. Nu zwaait hij de scepter in het vernieuwde orang-oetan verblijf.

Voor de Apenheul is dit een mooie aanleiding om Koningsdag te vieren met een Roodharigendag. Iedereen met rood haar (een rode baard mag ook) kan op 27 april gratis de Apenheul bezoeken. Dat is de perfecte gelegenheid om mede-roodharige Amos te ontmoeten in zijn vernieuwde orang-oetan verblijf. Aanmelden is niet nodig. Rood haar is het entreekaartje op Koningsdag. Lees er meer over op de website http://www.provincialegids.nl/articles/27-april-Roodharigendag-in-de-Apenheul-a1017.html

Dus, voor iedereen die eens iets anders wil doen op Koningsdag: ontmoet de nieuwe apenkoning!

Wat gaan wij doen in deze eZine? We willen het thema proactief versus reactief onder de aandacht brengen en de lezers laten nadenken over de vraag hoe dit wordt ervaren in een tijd waarin veel verandert. Hoe ga jij hier mee om?
We wensen je veel leesplezier!


                                                                                                                                        

 Proactief versus Reactief

Bijna dagelijks staan er berichten op internet of in de krant over reorganisaties binnen bedrijven. Reorganiseren gaat vaak gepaard met banenverlies. Of dat nou wel of niet gebeurt, elke verandering ten gevolge van een reorganisatie heeft impact op de mensen in het bedrijf. Hoe ga je hiermee om als medewerker? Vaak is de invloedssfeer ten aanzien van de beslissingen die door de leiding van de organisatie worden genomen beperkt. Toch moeten medewerkers ermee dealen. Hoe doen ze dat het beste?

Misschien heb je zelf een dergelijke situatie meegemaakt of zit je er midden in? Veel mensen hopen dan het liefste dat er vanzelf iets gebeurt: dat het tij keert of dat er iemand is die hen bij de hand neemt om een weg te vinden. Wanneer wij hierover met medewerkers in gesprek raken, dan blijkt dat de meesten wel begrijpen dat dit niet zo werkt. Ze begrijpen dat je zelf iets moet ondernemen en zelf initiatief moet nemen. Veel mensen kunnen de noodzakelijke stappen hiervoor niet zetten. Ze nemen niet het initiatief om hun situatie een andere wending te geven.
Veel gehoorde uitspraken zijn: ‘Ik weet niet wat ik moet doen’/’ik weet niet hoe het werkt’/ ‘niemand kan me hierin helpen.’

Wat helpt in zo’n geval? Ten eerste dat mensen zich bewust worden van hun situatie en hoe zij er in staan. Vanuit welk perspectief kijk jij naar de situatie? Zeg je tegen jezelf dat je geen keuze hebt en dat je het ermee zult moeten doen? Of kies je echt voor jezelf en ga je proactief handelen? Wanneer je ziet dat proactief handelen effectiever is, is de stap naar zelf de regie nemen gemakkelijker gezet. Want daarmee zeg je feitelijk tegen jezelf dat je zelf verantwoordelijk bent voor je leven. En ook dat jouw gedrag gekoppeld is aan jouw beslissingen (en niet aan de omstandigheden). Door bewustwording kun je jouw gevoelens ondergeschikt maken aan waarden.

Verantwoordelijkheid is het vermogen om je eigen antwoord(en) te kiezen.
Het verschil tussen proactief en reactief denken/handelen is dat proactieve mensen zich bewust zijn van hun vermogen om hun eigen antwoorden te kiezen. Ze wijten minder snel iets aan een situatie, reageren meer vanuit hun eigen vermogen.

Reactieve mensen laten zich meer beïnvloeden door omstandigheden en de sociale omgeving. Iemand die meer vanuit een reactieve stand handelt, laat vaker zijn gevoelens door anderen/omstandigheden bepalen. Dit maakt hem/haar afhankelijk(er) van anderen. 

Het verschil in proactief en reactief denken is ook herkenbaar in taalgebruik. Let maar eens op of je dit bij jezelf herkent of in je omgeving:
 
Reactieve taal Proactieve taal
Ik kan er niets aan doen Laat ik eens kijken welke alternatieven er zijn
Zo ben ik nu eenmaal Ik het ook anders aanpakken
Het maakt me zo kwaad Ik bepaal zelf hoe ik me voel
Ik kan het niet Ik kan kiezen
Ik moet… Ik geef de voorkeur aan
Als ik maar…. Dat ga ik doen

Misschien wel het grootste effect van in een reactieve stand staan is een slachtoffergevoel. Daar hangt niet zelden een selffulfilling prophecy aan: je wordt dan als het ware bevestigd in bepaalde gedachten en denkt geen keuze(s) te hebben. Als je dit bij jezelf herkent en onderzoekt, kun je zien welke overtuigingen jou hier in vasthoudt.

 

                                                                                                                                        
 

De Teamontwikkelaars

         


Nieuwsgierig naar de teamontwikkelaars?

Neem dan contact met ons op!

                                                                                                                                        

Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Wil je na het lezen van de eZine reageren dan stellen we dat op prijs! Spreken onze onderwerpen je aan en/of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Wij bekijken graag of we daar iets mee kunnen doen.

Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

Heb je vragen of wil je meer weten? Schroom niet en bel ons.

                                                                                                                                       
Over Namo                                                                                          

 • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
 • Het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien, is onze inspiratie en geeft ons energie.
 • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
 • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
 • We organiseren ook lezingen.
 • Meer weten over ons? Klik hier.
De teamontwikkelaars
 

De teamontwikkelaars leren medewerkers coproduceren en dus meedenken met de organisatie om te komen tot de beste resultaten voor de klant en orgnisatie.

Samen werkt beter!

Nieuwsgierig? Lees verder op onze website  De Teamontwikkelaars
 
Bovenstaand filmpje
Het antwoord hoe het vrouwen en mannen brein
van elkaar verschillen! Echt erg herkenbaar en bovenal zeer grappig!


 


Iedere eZine een aantal tips om samen te leren excelleren

Enneagramtypes in een team! 
Wat zijn hun favorieten taken in een team!

Tip 4
 • type 1 de perfectionist: Verbeteren, en planmatig werken
 • type 2 de helper: ondersteunen, adviseren en faciliteren
 • type 3 de winnaar: efficient volbrengen, enthousiastmeren, sturen, dynamo van energie en resultaat neerzetten.
 • type 4 de individualist: bewaken van individuele bijdragen en creativiteit, verdiepen.
 • type 5 de waarnemer: observeren, analyseren, zorgen voor keniis en feiten, systematiseren.
 • type 6 de loyalist: anticiperen, plannen en signaleren risico
 • type 7 de optimist: onderzoeken, vernieuwen en brainstormen
 • type 8 de leider: versterken, mobiliseren, beslissen en uitdagen
 • type 9 de bemiddelaar: harmoniseren, balanceren en zorgen voor eensgezindheid.

Wil je ook weten hoe jouw team is samengesteld qua enneagramtypen? Wij geven je graag meer informatie.
 

 

De plezier thermometer
 

Als je iemand kent waarvan je denkt dat deze onze informatie goed kan gebruiken, stuur dan de Namo eZine door. Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt dan Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer en de gratis maandelijkse Namo eZine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.


Jouw abonnement
Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Email Adres>>.

 • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je klikken op de engelstalige link update onderaan in deze mail.
 • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
 • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.
Copyright © 2014 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.