Copy
NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.INHOUD VAN NAMO eZine

4  * september 2012

 


Noot van Namo                                                                                   


 Beste <<Voornaam>>,

Onze vakantie zit er helaas weer op. Dit jaar zijn we naar Berlijn geweest. Een mooie ervaring in een bijzondere stad. Bijzonder vanwege de geschiedenis van Berlijn, maar ook omdat er zoveel diversiteit is en daarmee voor elk wat wils. Een aanrader om te bezoeken. Nu komen er zo'n 850.000 toeristen per maand naar de stad, dus alleen ben je er nooit!

De maand augustus is voorbij gevlogen. We hebben genoten van de Olympische Spelen. Natuurlijk respect voor alle deelnemers, of er nu gewonnen of verloren is. Voor sommige landen was het een mijlpaal te kunnen meedoen en voor sommige vrouwen de eerste keer om op het Olympische podium te mogen sporten. Mooi aan de Spelen vonden wij dat iedere sporter, team of coach daar was met een missie: iets waar ze jarenlang aan hebben gewerkt om het te bereiken. Wat zal het een voldoening en passie geven om daar mee bezig te zijn! Het mooie is dat dit voor iedereen is dit weggelegd. Niet zozeer om op de Olympische Spelen te komen, maar wel om vanuit een persoonlijke missie in het leven en werk te staan. Het hebben van een missie geeft richting aan wat je wilt doen. In deze Namo eZine besteden we aandacht aan het ontdekken van jouw persoonlijke missie. Veel leesplezier!

 Wil je reageren? Voel je vrij, het kan ook deze keer. 


                                                                                                                                        

 Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                 
  

Als je een bestelformulier zou invullen van een postorderbedrijf, wat zou je dan willen bestellen?        

Your vision will become clear only when you look into your heart. Who looks outside, dreams. Who looks inside awakens (Carl Jung).

Je kunt soms het gevoel hebben dat je niet goed weet waar je je werk voor doet, behalve dan misschien dat je elke maand geld krijgt. Maar wat wil je feitelijk bijdragen met je werk? Het belang van deze vraag blijkt uit een onderzoek dat in Amerika is gedaan. Wat uit het onderzoek naar voren kwam is dat halverwege de vorige eeuw 97% van de Amerikanen geen duidelijk beeld had van de toekomst. De 3% die dat wel had en hier bewust mee om ging bleek goed voor 90% van het inkomen van de totale groep. Het belang van een duidelijke koers voor ogen hebben werd hiermee duidelijk gemaakt. Tot welke categorie wil je zelf behoren? Wat zou het jou opleveren als je weet waar je het voor doet en wanneer je een duidelijke koers hebt? Waar ben je dan toe in staat? 

Misschien ben je op dit moment aan het overleven en ga je alleen door omdat de schoorsteen moet blijven roken? Natuurlijk, geld verdienen is belangrijk maar ook dan heb je de mogelijkheid om te gaan voor werk dat voor jouw zinvol is, waarin je op je best bent. Dan is het wel van belang om na te gaan waar je hart ligt. Een persoonlijke missie kan hieraan richting geven.Stel dat je op een bestelformulier van een postorderbedrijf kunt invullen: ‘stuur mij een droombaan’. Wat wil je toegestuurd krijgen? Hoe ziet jouw droombaan er uit? Om dat te weten te komen is het nodig dat je onderzoekt wat jou drijft en bezielt in je werk. Anders kan het zijn dat je iets toegestuurd krijgt waar je niet op zit te wachten. Je koers helder krijgen begint dus met het opschrijven van je persoonlijke missie, ofwel je levensdoel, zingeving, kompas, vervulling, droom, taak, koers, roeping etc. 

Waar vind ik mijn persoonlijke missie? 
Je hoeft je missie niet te verzinnen. Hij zit namelijk al in je. Het enige dat je hoeft te doen is hem te ontdekken. Als je inzicht hebt in je eigen drijfveren en passie kun je richting geven aan wat je wilt.

Wat is de eerste vraag die je jezelf kunt stellen om erachter te komen waar je het allemaal voor doet in je werk? Wat zou je doen als je geen belemmeringen zou hebben? En wat als er geen financiële beperkingen zouden zijn? Als er grote plannen ontstaan en je nu wat denkbeeldig uit je comfortzone treedt, welke censuur ontstaat er dan direct bij jouw plannen? Welke onmogelijkheden dringen zich aan je op? Wat kan er opeens allemaal niet? En welke argumenten komen naar boven om een verandering in je leven vooral niet aan te gaan?

Een missie is meer dan een plan, het gaat ook om een hoger streven. Het zit hem niet in de grootsheid of in een ideaal, het gaat er om of je voldoening ervaart in wat je doet. Wanneer jij voldoening in je werk ervaart ben je meer betrokken bij het werk en bij de organisatie. Betrokken zijn zorgt ervoor dat je meer presteert en dat je meer plezier ervaart in je werk. Uit onderzoek blijkt dat slechts 12% procent van de mensen betrokkenheid ervaart in het werk*. Welke keuze maak jij? 

Een paar tips voor het ontdekken van je missie
Kijk eens opnieuw naar je CV en bekijk je verschillende werkervaringen. Waar kijk je dan met het meeste plezier en voldoening op terug? In welke periode deed je werkzaamheden waar je het jou om te doen was? Welk cijfer zou je daar aan geven? Waar ligt je motivatie om ergens extra inspanning voor te leveren? Denk nog maar eens aan die Olympische sporters. Zij kunnen sporten op dat niveau alleen opbrengen als er een hele sterke intrinsieke motivatie is en wanneer er een innerlijke drijfveer wordt aangesproken om te investeren in zichzelf. Dan ontstaat ook de passie die zichtbaar wordt.  Als je dit voor jezelf bekijkt welke conclusies kun je dan trekken?


* Op onze site staat een aansprekend filmpje over waarom het hebben van een missie bijdraagt aan succes. 
Wat levert het eigenlijk de organisatie op als hun medewerkers een persoonlijk missie hebben?

U zoekt mensen die voor u die extra mile willen lopen. Die daar mee kunnen omgaan als het tegenzit (niet ondenkbaar in deze tijd) en een tandje kunnen bijzetten. Dan heeft u mensen nodig die zich betrokken voelen bij uw organisatie. Medewerkers die gewoon tevreden zijn werken meer vanuit een comfortgevoel en zullen niet snel geneigd zijn om harder te lopen als het hen niet wordt gevraagd. Hierin verschillen zij ten opzichte van betrokken medewerkers. Deze voelen zich namelijk verbonden met de organisatie. Helaas zie je in veel organisaties een middengroep met medewerkers die niet betrokken zijn bij de organisatie waar ze werken, maar die ook niet de intentie hebben om te vertrekken. Soms gaat het om 25% van de medewerkers. 

Stel dat u directeur bent van een bedrijf met honderd man in dienst, waarvan 25% zich niet bovenmatig wil inspannen? In hoeverre bent u als bedrijf slagvaardig als 1 op 4 medewerkers zich niet optimaal inzet? Hoe kunt u dan succesvol zijn en uiteindelijk het verschil maken?

Zodra mensen zich bewust worden van hun persoonlijke missie en deze overeenkomt met de missie van het bedrijf, ontstaat er verbinding met de doelen van de organisatie. Is een medewerker bereid zich in te zetten en wil hij bij het bedrijf blijven? Dan voelt hij zich meer medewerker dan werknemer.

Betrokkenheid is het vliegwiel voor medewerkers om hun talenten aan te boren. Daar kunt u als organisatie op inspelen.
 


In welk gebied opereer jij? Wil je daar iets aan veranderen?
Wil jij het plezier terugvinden in je werk? Energie krijgen in je werk en vooral meer uit jezelf halen? Wil jij je eigen koers bepalen en daarmee je persoonlijke missie bepalen? Dan is het Basis Talentprogramma een mogelijkheid voor jou! Ontdek waar je plezier van krijgt en hoe je meer rendement uit jezelf haalt.


26 en 27 september  volgende Basis Talentprogramma !


Voor iedereen die kort en intensief aan zichzelf wil werken in een groep en die zijn/haar loopbaan een eerste boost wil geven!    
Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie. 
Heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen Selderijk: (m) 06 - 15048909.
Inschrijven kan via de mail of direct door hier op te klikken
                    


De TALENTENWAARDEBON

De eerste stap naar ondernemerschap van je eigen talenten.

Wij geloven dat mensen het beste uit zichzelf halen als ze werken vanuit hun talenten. Daarom willen we iedereen de kans geven om via de talenten-/loopbaanwaardebon te ontdekken hoe je kunt bereiken dat je ondernemer wordt van je eigen talenten en gaat doen wat het beste bij je past. De waardebon vertegenwoordigt een gratis sessie van 45 minuten waarin je persoonlijk advies krijgt.  Daarnaast ontvang je het maandelijkse Namo eZine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.

Dus als je iemand kent waarvan je denkt dat kan die ander ook goed gebruiken stuur dan de Namo eZine door en de persoon kan zich hier inschrijven voor de Talentenwaardebon. 


Meer effect verzuimaanpak door het psychologische contract                       


Verzuim heeft voor 70% te maken met de beleving van het niet nakomen van beloften en verwachtingen. Dit betekent dat verzuim een keuze is en dus beïnvloedbaar.
Uit onderzoek is gebleken dat het niet nakomen van beloften en verwachtingen leidt tot negatieve en verzuim. Er is dan sprake van schending van het psychologische contract.

Wanneer wordt het psychologische contract eigenlijk gesloten?  
In de praktijk wordt dit niet heel expliciet gedaan. Sterker nog, mensen gaan uit van de vanzelfsprekendheid dat we allemaal wel begrijpen dat het zo werkt. Maar bij een effectieve aanpak van verzuim is het onderkennen van het psychologische contract van belang.

Drie redenen om in de praktijk te gaan werken met het psychologische contract:

1. Het vergroot het vertrouwen tussen werkgever en werknemer: het vertrouwen is de basis van iedere goede arbeidsrelatie.
2. Mensen hebben veelal de neiging om dingen in te vullen op basis van hun eigen verwachtingen. Door vooraf de verwachtingen van de organisatie helder te maken voorkom je wederzijdse verwarring en onbegrip. Een voorbeeld: een medewerkster is net bevallen en ze verwacht dat ze thuis kan werken totdat ze weer volledig aan de slag gaat. De werkgever wil hier niet aan meewerken. Hij verwacht dat de medewerkster direct op kantoor begint. Op dit punt ontstaan de eerste fricties.
3. De betrokkenheid van medewerkers zal toenemen door het maken van gezamenlijke afspraken over hoe je met elkaar om gaat en wat wel en niet kan. Hierdoor voelen medewerkers zich betrokken bij de organisatie en ze zullen sneller geneigd zijn om die extra mile voor het bedrijf te lopen.

Proactief werken aan het psychologische contract ontwikkelt bewustwording bij zowel uw medewerker(s) als leidinggevende(n) over uitgesproken en niet uitgesproken verwachtingen. Het vertrouwen en de betrokkenheid van de medewerkers binnen uw organisatie worden hierdoor groter.
Definitie van het psychologische contract
Het psychologische contract bestaat uit een perceptie van beloftes tussen werkgever en werknemer, uitgesproken of impliciet, over hun ruilrelatie. Het contract is geen statisch gebeuren maar verandert gedurende de tijd (Rousseau).

Hoe bewust bent u als leidinggevende over de verwachtingen die uw medewerkers hebben? 
Verwachtingen en beloftes hebben betrekking op de inhoud van het werk, op de loopbaanontwikkeling, de sociale sfeer, het organisatiebeleid, de werk-privé balans en de beloning. Het belangrijkste aandachtspunt hierin is dat de leidinggevende aandacht heeft voor deze verwachtingen en dat het uitgangspunt is dat niets vanzelfsprekend is voor de betrokken partij(en). Aandacht blijven geven aan (de) medewerker(s) is derhalve een belangrijk aspect. Ook is dit een dynamisch proces. Omdat iedere organisatie constant in beweging is zal ook de aandacht voor medewerkers moeten meebewegen. Het grote verschil tussen het psychologische contract en een arbeidscontract wordt daarmee helder: het laatste wordt één keer afgesproken bij het aannemen van de medewerker.
                                                                                                                                       

 Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                      Over Namo                                                                                                                                                                    

Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo. We zijn nuchter, enthousiast, gedreven en alert en geven duidelijkheid waar dat nodig is. Inspiratie en energie halen we uit het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien. Wanneer mensen plezier ervaren in wat ze doen heeft dat rendement. Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.  

 
                                         

Over jouw abonnement                                                                                         

Je staat als volgt ingeschreven voor Namo eZine via <<Email Adres>>.  Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je de Engelstalige link onder in deze mail gebruiken.

Afmelden doe je via de 'unsubscribe'-link onderaan deze mail.

Nog geen abonnee? klik hier om je via onze website aan te melden en je ontvangt gratis de Talentenwaardebon.

Copyright © *|2012| |Namo|*, All rights reserved.
Our mailing address is: info@namo.nu