NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.INHOUD VAN NAMO e-zine

11 *  Juni 2013

 

Persoonlijke noot van Namo                                                           


Beste Lezer,

De mei maand is voor ons echt voorbij gevlogen. Wij hebben het behoorlijk druk gehad. Het organisatiebrede traject bij een lokale Rabobank in het Noorden loopt goed. Het zet de mensen daar aan het denken. We gebruiken het enneagram als hulpmiddel om inzicht te geven in de manier waarop ze elkaar beter kunnen leren aanspreken en ze feedback kunnen geven. Mooi om te zien dat het de mensen echt verrast. Ze zijn zeer positief om op deze wijze met zichzelf bezig te zijn. Er is veel herkenning en er zijn eye openers over waarom mensen in bepaalde situaties handelen zoals ze doen. Voor ons uiteraard heel waardevol om dit te mogen begeleiden. Het smaakt naar meer!

We zijn eveneens druk bezig met de teamontwikkelaars. Een bijzondere nieuwe ontwikkeling binnen ons bedrijf. En voor die mensen die ons al wat langer volgen: onze locatie, de plek waar we wonen en werken, verandert ieder jaar.  Elk jaar en stapje voor stapje zetten we het meer naar onze hand en dat is leuk om te zien. Met nu zelfs een heuse maaimachine begint het er heel echt uit te zien!

In deze eZine willen we het graag hebben over teams. Teams zijn overal. In de sport, in organisaties, bij verenigingen of in samenwerkingsverbanden.  Wij zien vaak dingen in teams waarvan wij denken: hoe kan dit nu gebeuren? Of: waarom werkt het de ene keer wel in dit team en de andere keer niet?  

                                                                                                                                        

Wil je na het lezen van de eZine reageren dan stellen we dat op prijs. Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Spreken onze onderwerpen je aan en/of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Meld het ons en we bekijken of we daar iets mee kunnen doen.

Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                 

 


  TEAMS     

We hebben er allemaal op de een of andere manier wel mee te maken of mee te maken gehad: werken in een team. Het lijkt zo simpel. Je werkt samen aan een gemeenschappelijk doel en iedereen heeft daarin zijn bijdrage. Maar in de praktijk loopt het toch vaak anders.

Maar wat betekent het woord team eigenlijk? Laten we Wikipedia er eens bij pakken:

Een team (verwant aan het Nederlandse woord toom, een groep gezamenlijk werkende dieren) of ploeg is een (klein) aantal mensen (een groep), dat bij elkaar is gebracht, om één gemeenschappelijk doel te bereiken en het in grote lijnen eens is over de weg naar dit doel. Behalve een gemeenschappelijk doel en een gedeelde visie over de aanpak, dienen de verschillende teamleden elkaar aan te vullen. Voor het goed functioneren van een team, dienen er leden in het team te worden opgenomen, die in meerdere of mindere mate, dezelfde individuele belangen hebben, kortom: het teambelang dient te stroken met de verschillende individuele belangen. Verder dient er sprake te zijn van een gedeelde verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Het woord team wordt ook wel gebruikt als afkorting voor: Together Everyone Achieves More (samen bereikt iedereen meer).

Een afgeleide term is teamwork, waarmee de prestatie van het team bedoeld wordt, eerder dan de opgetelde individuele prestaties. Essentieel is, dat met een team geprobeerd wordt synergie te bereiken. Men probeert te bewerkstelligen dat het geheel meer is dan louter de som der delen. Samenwerking staat centraal bij het fungeren in een team. 'Twee weten meer dan één' en 'Samen staan we sterker' zijn gevleugelde uitspraken, welke van toepassing zijn op samenwerking en fungeren in een team. Heikel punt bij het fungeren in een team is dat het teambelang, het gemeenschappelijk doel, niet altijd parallel loopt met de verschillende individuele belangen. Dan wordt duidelijk dat het geheel in essentie toch een verzameling der delen is. Binnen een team is open communicatie belangrijk.

In deze eZine bespreken wij het hebben van een gedeelde visie en het belang van open communicatie.

Een gedeelde visie en verantwoordelijkheid

Misschien herken je dit  wel: bij een bijeenkomst van je team is iedereen wat afwachtend. De aanwezigen reageren niet of nauwelijks en iedereen zit elkaar aan te kijken. Er gebeurt niet veel. Wat er aan de hand is, is dat de teamleden er meer als consument bij zitten. Ze komen halen en beoordelen wat er wel of niet gebeurt en zijn niet snel tevreden. De teamleden voelen zich niet verantwoordelijk en er wordt veel gesproken in termen van 'dat gaan we doen'. En daar blijft het dan bij. Het ontbreken van een gedeelde visie kan hierin een rol spelen. 

Het eerste wat je in een team kunt doen dat aan het consumeren is, is aan de teamleden de vraag stellen: wat kom je doen? Dus als je een groep scherp wilt maken en je de groepsleden van consument mede producent wilt maken, is dit een interessante vraag en prikkel. Want wat komen teamleden eigenlijk doen? Wat willen ze realiseren?
Wil jij ook mensen om je heen verzamelen die pro-actiever, ondernemender of verantwoordelijker zijn? Stel dan vaak de vraag WAT KOM JE DOEN en WAAROM?

Onlangs was ik bij een team van een gemeente. Ik stelde de vraag waarom hun afdeling bestaat oftewel wat is de reden van jullie bestaan? Het was fascinerend te zien wat er toen gebeurde. De één was bezig om de regels uit te voeren, de ander vond dat zij bezig was met het leveren van een bijdrage aan een gezonde leefomgeving.

Als een team als geheel geen duidelijk doel voor ogen heeft wat met elkaar is gedeeld wordt, dan bestaat de kans dat iedereen zijn eigen invullingen aan activiteiten geeft. Meestal gebeurt dit wel vanuit een positieve intentie, maar het heeft tot gevolg dat iedereen het op zijn eigen manier doet. De waarom-vraag oftewel waar staat het team voor opgesteld, is dan een mooi uitgangspunt. En: waar ben jij mee bezig als je in een team werkt?

Een ander belangrijk aspect binnen een team is communicatie

Dit is een veelvuldig besproken onderwerp wat vaak lastig blijkt in de praktijk. Want hoe communiceer je met anderen? Hoe duidelijk en transparant ben je in wat je wilt en niet wilt? En hoe spannend is het om dit naar elkaar uit te spreken in het team? Is daar voldoende openheid voor of ben je bang dat je buiten de boot valt of dat er conflicten ontstaan als je eerlijk bent?
Een belangrijk thema in communicatie is het geven en ontvangen van feedback en elkaar ergens op aanspreken. Voor veel teams een lastig item, terwijl in de praktijk blijkt dat elkaar aanspreken op gedrag een positief effect heeft. Overigens kan dat aanspreken ook op positieve punten zijn. Dan hebben we het over het geven van complimenten. Hier zijn we over het algemeen niet erg scheutig mee. Wellicht interessant om te onthouden dat alles wat we aandacht geven groeit!
Om als team beter te functioneren is open communicatie nodig zodat teamleden elkaar kunnen stimuleren en beter kunnen worden. Als er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor het te realiseren resultaat, is een team meer bereid om elkaar positief scherp te houden.  

Wanneer een team goed samenwerkt kan het ook doelen realiseren die het anders niet zou realiseren. Dat geeft ieder teamlid afzonderlijk voldoening. Iedereen ervaart dan zijn/haar bijdrage. Dit gaat alleen niet vanzelf! De leider van een team zal daarmee aan de slag moeten. Het is elke keer opnieuw goed om te kijken hoe iedereen erbij zit en of elk teamlid nog aan boord is. 

Dit filmpje laat zien hoe samenwerken effectief kan zijn:
Heb je vragen of wil je meer weten? Schroom niet en bel ons.

 
 

                                                                                                                                      


 Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                    


Over Namo                                                                                          

  • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
  • Inspiratie en energie halen we uit het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien.
  • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
  • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
  • Ook geven wij lezingen!
  • Meer weten over ons? Klik hier.


De TEAMONTWIKKELAARS

Omdat werken aan vitaliteit belangrijk is heeft Namo de Teamontwikkelaars opgericht. 
Een co-creatie van professionals met een passie voor mensen en organisaties.


De Teamontwikkelaars helpen teams om zich te ontwikkelen tot vitale teams die samenwerken en optimaal presteren.

Door inzet van de Teamontwikkelaars ontwikkelen teamleden bewustwording en groeien teamleden naar elkaar toe. Teams worden geïnspireerd en ervaren hoe ze gebruik kunnen maken van elkaars kwaliteiten.

Vitale teams presteren beter en zorgen voor een goede werksfeer waar iedereen zich thuis voelt en gewaardeerd wordt.

Nieuwsgierig geworden kijk op de website van  De Teamontwikkelaars
 

Fantastisch Schouwspel!

(klik op bovenstaande foto voor het flmpje)

Als je even een momentje hebt kijk dan naar dit prachtige schouwspel waar alles draait om communicatie en samenwerken!


 _________
Weet je al wat je wilt en waar je staat in je werk? Nee?  
Dan biedt het programma 
Meer Energie in Werk jou uitkomst.

Meer Energie in werk!

Als je weet wat jou motiveert in je werk, wordt je werk leuker en kun je jouw talenten meer en beter inzetten op de plek die bij je past.
 
Mensen die zich ervan bewust zijn waarom ze voor een organisatie werken zijn meer gemotiveerd om (betere) prestaties te leveren.

Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie. 

Je kunt bij ons werken in een kleine groep met maximaal vijf deelnemers. Met persoonlijke aandacht voor jouw specifieke vragen krijg je inspiratie om een volgende stap te zetten.

Inschrijven via de mail of direct door hier te klikken

Voor data in 2013 ga naar onze site 


Heb je vragen?
Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen Selderijk: (m) 06 - 15048909.
 

 

De plezier thermometer
 

Als je iemand kent waarvan je denkt dat hij/zij onze informatie goed kan gebruiken, stuur dan de Namo e-zine door. Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt dan Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer en de gratis maandelijkse Namo e-zine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.


Jouw abonnement
Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Emailadres>>.

  • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je de Engelstalige link onder 
  • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
  • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.
Copyright © 2013 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.