Copy
NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.INHOUD VAN NAMO eZine


17*  Juni 2014

Persoonlijke noot van Namo                                                           


Beste Lezer,

Omdat wij er zo blij mee zijn en dat heel graag met onze lezers en toekomstige bezoekers willen delen, hieronder een foto van de bouw van de nieuwe groepsruimte. Zo blijven ook jullie op de hoogte van de vorderingen.


Uiteraard gaat ons werk ook gewoon door. Even een paar highlights: we hebben onze eerste masterclass Salestraining gegeven, in samenwerking met Romijn Sales. Het was mooi om te zien wat daar gebeurde: vanuit welke functie of in welke rol je ook werkt, je aanpak veranderen en/of verbeteren begint altijd met kijken naar jezelf. Wie ben jij? Wat zijn knelpunten voor jou? En wat maakt dat je iets wel of niet doet? Zo is de training opgezet. We werken vanuit de waarom-vraag en passen deze toe op het vakgebied van sales. Onze gedachtegoed sluit aan bij wat Jan Bommerenz schrijft in Flow, de kunst van het zaken doen. Wij vonden het geweldig het enthousiasme van de deelnemers te ervaren. Naast de masterclass hebben we een boeiende enneagramworkshop verzorgd. Ook deze keer zagen we dat inzicht en elkaar begrijpen het team als geheel en de individuele teamleden versterkt.

Deze maand gaan we met de Teamontwikkelaars aan de slag met de samenwerking in teams in een technisch bedrijf. De werkvraag is Hoe zorg je ervoor dat je als team blijft staan in het geweld van alle veranderingen die op de organisatie afkomen? Een mooie uitdaging samen met teamontwikkelaar Paul van Gestel.

In deze eZine besteden we aandacht aan de vraag hoe je ervoor zorgt dat je het leuk houdt in je huidige werk. We kennen allemaal programma's als Ik Vertrek of Het Roer Om, waar mensen hun baan opzeggen om hun droom te realiseren. Een mooi idee, doch niet altijd en niet voor iedereen weggelegd. Al is het alleen maar omdat een andere baan niet voor het oprapen ligt. Je huidige werk leuk houden is daarom ook een mooi streven. En dat kan!

We wensen je veel leesplezier.

                                                                                                                                        

Je werk leuk houden!


Stel jezelf om te beginnen een paar vragen...
Hoe kijk je terug op afgelopen weken dat je aan het werk bent geweest? Hoe heb je deze weken ervaren? Wat beviel je eraan en wat niet? Werd je er echt blij van; was het wat je voor ogen had?
Als je van je eigen antwoorden een optelsom maakt, kun je een tevreden of ontevreden gevoel krijgen. Als je gevoel ontevreden is, en je ontdekt dat dit regelmatig voorkomt, kun je de gedachte krijgen om het anders te doen. Je zegt tegen jezelf dat je daar morgen gelijk mee begint. Echter, voordat je het weet zit je 's avonds een week later op de bank met dezelfde gedachte. Er verandert vrij weinig.

Dit klinkt niet opbeurend. Maar om die reden gelijk het roer om te gooien en je baan ontvluchten? Nee, dat is in veel gevallen niet de oplossing. Beter is het in onze beleving om eerst goed te kijken naar je huidige werkzaamheden. Want ook in een droombaan krijg je te maken met zaken die weerstand bij je kunnen oproepen. Een B&B in Frankrijk is geweldig natuurlijk! Maar het betekent ook elke dag schoonmaken. En dag en nacht klaar staan voor je gasten. En wat als dat nou net niet jouw hobby is? En misschien kun je dan bedenken:  alles anders is ook niet alles!

Welke betekenis geef jij aan je functie en aan je werk? 
Droombanen liggen nu eenmaal niet voor het oprapen en zijn ook niet voor iedereen weggelegd. Zelf iets maken van de baan die je hebt, is wel voor iedereen weggelegd. Mensen die denken dat ze iets niet kunnen of geen mogelijkheden of kansen krijgen, kruipen niet zelden in een slachtofferrol. Eén ding is zeker: zij worden nooit tevreden in hun werk. Ze blijven stil staan. Oké, niet alles is maakbaar of bereikbaar. Gelukkig is er wel een gulden middenweg.   

Daarover gesproken.....het is, zeker in deze context, interessant te weten waar deze uitspraak vandaan komt. De gulden middenweg kiezen is een populair Nederlands spreekwoord. Het is afkomstig van de doctrine van Aristoteles en betekent dat elke deugd voortkomt uit twee ondeugden. Op deze wijze vormt zich een gulden middenweg. Zo zou vriendelijkheid de middenweg vormen tussen behaagzucht en chagrijn. Vrijgevigheid vormt de middenweg tussen gierigheid en verkwisting. De gulden middenweg is een pleidooi voor een optimum (en niet voor de middelmaat). 

Terug naar hoe het voor jou kan werken. We nemen als uitgangspunt dat werk meer is dan plezier hebben. Werk is ook iets waarin je investeert, gericht op datgene waar je het uiteindelijk voor doet. Werk is niet je leven: jij bént niet je werk. Dat zou namelijk betekenen dat je niemand meer bent, als je jouw werk niet meer hebt. Als je wel je werk bent, is de balans zoek geraakt.

Een eerste oefening

 • Ga er eens even rustig voor zitten. Denk eens aan je werk en bedenk eens wat je allemaal aan het doen bent. Probeer er vanuit dat perspectief naar te kijken, zonder emoties.
 • Schrijf nu voor jezelf op wat welke taken je uitvoert? Hoe variëren ze van groot naar klein, van belangrijk naar minder belangrijk? Aan welke taken besteedt je het meeste tijd en aan welke het minste? Kijk daarna wat jou opvalt aan het lijstje. Zie je een verband of rode draad in je werkzaamheden verschijnen?
 • Kijk vervolgens opnieuw naar het lijstje met taken en zet bij elke taak welke waarde jij er aan geeft. Wat betekent deze waarde voor jou? Wat voegt hij toe?

Waar je naar op zoek gaat, is wat je zelf van je werk verwacht. Wat is de relatie tussen je werk en de andere aspecten van je leven? 
Waar ben je dan tevreden over en waar ontevreden? Welke invloed heb jij zelf om hier verandering in te brengen? Let wel: deze invloed gaat vaak verder dan je in eerste instantie denkt. 

Veel mensen denken dat ze niet de vrijheid hebben om dingen te veranderen in hun leven en hun werk. In werkelijkheid zijn het hun eigen beperkende gedachten die hen tegenhouden om iets te ondernemen of te veranderen.

Deze oefening is een eerste stap om je bewust te worden van wat je doet en waarom je iets doet. Als je je collega deze oefening laat doen (die hetzelfde werk doet als jij) kan deze er ook achter komen op welke wijze hij/zij invulling geeft aan het werk. Interessant kan zijn te merken dat iedereen op een verschillende manier betekenis geeft aan een functie.

In het volgende eZine gaan we verder met het thema Hoe houd ik mijn werk leuk?
Kun je niet wachten en heb je vragen? Bel of mail dan Ellen Selderijk. 


                                                                                                                                        
 

Unieke Inspiratie Workout met de Teamontwikkelaars 
Voor iedere commerciële ondernemer of leidinggevende die meer
uit zichzelf en uit zijn bedrijf wil halen!

Tijden veranderen. Omdat onze klanten iets anders vragen, vraagt dat anders werken van ons. Meebewegen. Ook van medewerkers vraagt dat iets anders. Veranderingen die daarmee gepaard gaan, gaan meestal niet vanzelf. 
Door elkaar te inspireren maak je medewerkers enthousiast en doordring je hen van de noodzaak om mee te veranderen
Hoe?

Wij bieden de mogelijkheid om als ondernemers en/of leidinggevende met elkaar te sparren over de uitdagingen van de huidige tijd. Aan de hand van vragen zoals: welke veranderingen hebben impact op de mensen in mijn bedrijf? En hoe zetten we dat om in winst en meer werkplezier?
 
De setting

 • We komen bij elkaar in een kleine groep met maximaal vijf ondernemers/leidinggevenden.
 • De voorwaarden voor succes: een open mindset waarin alles kan en alles mag, vanuit het principe om te delen, te leren en er vervolgens mee te kunnen vermenigvuldigen.
 • De workout wordt geïnspireerd door de deelnemers zelf en door het team van de Teamontwikkelaars. 

De Teamontwikkelaars geloven dat samen beter werkt. De sleutel naar (nog) meer succes is: elkaar stimuleren en op ideeën brengen. Eigen kennis delen met anderen. Want kennis is macht en kennis delen is kracht
Prikkelend, confronterend, motiverend. Allemaal om te komen tot hoe kan het ook, hoe kan het beter-attitude.
 
Wanneer? Iedere eerste donderdag van de maand
De volgende bijeenkomst is op donderdag 5 juni van 14.30 tot 17.30 in een ongedwongen ambiance op de locatie van NAMO (8e Wijk 8 in Oudehorne). Na de zomerperiode is de volgende inspiratieworkout op donderdag 4 september. Je kunt je hieronder opgeven:

Inschrijven klik hier:

 • Je kunt direct contact opnemen met  Ellen Selderijk +31 (0)6 15048909) of via email info@deteamontwikkelaars.nl
 • Via de direct aanmeld knop en het inschrijfformulier in te vullen.
 • Geef bij je inschrijving bij opmerkingen aan dat je de inspiratieworkout wilt volgen en voor welke datum je wilt inschrijven.

Wat levert het je op?
Nieuwe inzichten waarmee je in de praktijk slagvaardiger kunt worden. Daarnaast deel je ervaringen met andere ondernemers, iets waar veel mensen anders niet zo snel aan toekomen. En niet in de laatste plaats een interessante en inspirerende middag! Na afloop hopen we dat jij zegt: 'Dit vond ik heel waardevol; dat zouden we vaker moeten doen!'

De inspiratieworkout is gratis en vrijblijvend. 

 

                                                                                                                                        

Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Wil je na het lezen van de eZine reageren dan stellen we dat op prijs! Spreken onze onderwerpen je aan en/of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Wij bekijken graag of we daar iets mee kunnen doen. Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel of mail ons.

                                                                                                                                       
Over Namo                                                                                          

 • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
 • Het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien, is onze inspiratie en geeft ons energie.
 • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
 • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
 • We organiseren ook lezingen.
 • Meer weten over ons? Klik hier.
De Teamontwikkelaars
 

De Teamontwikkelaars leren medewerkers coproduceren. Dat betekent meedenken met de organisatie voor de beste resultaten voor klant en organisatie.

Samen werkt beter!

Nieuwsgierig? Lees verder op onze website  De Teamontwikkelaars
 


Bekijk dit filmpje en sta even stil bij de volgende vraag: wat is het meest vernieuwende wat jij hebt gedaan? Iedere eZine een aantal tips om samen te leren excelleren

De kracht van diversiteit in teams: als mensen in een team elkaars kracht zien en kunnen gebruiken ontstaat er een prachtig kleurenpallet. 

Paar tips om dit bereiken:
 • Richt je eerst op het verhelderen van de individuele krachten en kleuren.
 • Maak ieders individuele kwaliteiten inzichtelijk
 • Stel samen de voorkeurskwaliteiten vast. Welke aanvullende kwaliteiten zijn nodig ter ondersteuning?
 • Bespreek de waarden van het onderkennen en gebruiken van elkaars verschillen.
 • Onderzoek eens welke de succesfactoren van het team zijn en hoe deze vaker ingezet kunnen worden.

 

De plezier thermometer
 

Ken je mensen voor wie onze informatie van pas komt? Stuur dan de Namo eZine door. Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt gratis ons maandelijkse magazine, boorde-vol veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in werk. ook sturen we Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer


Jouw abonnement
Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Email Adres>>.

 • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je klikken op de engelstalige link update onderaan in deze mail.
 • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
 • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.
Copyright © 2014 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.