Copy
NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.INHOUD VAN NAMO e-zine

12 *  November 2013

 

Persoonlijke noot van Namo                                                           


Beste lezer,

De afgelopen maand bestond voor ons uit het leggen van veel nieuwe contacten, interessante workshops en congressen. We hebben zelfs een speeddate georganiseerd voor de Commerciële Club CCZF. Al met al is oktober voorbij gevlogen. De week van de ondernemer sprong er voor ons echt uit. Goede sprekers, die ons weer even aan het denken zetten. Een van hen was Ronnie Overgoor. Een man met een snel verhaal, met veel inhoud. Hij begon met de golden circle van Simon Sinek, wat erg boeiend was. Wanneer zijn we het verleerd om waarom-vragen te stellen? Als kind zijnde deden we niet anders! Als ik aan mensen vraag waarom ze de dingen doen die ze doen en waar iemand als ondernemer in gelooft, merk ik iedere keer dat mensen hier over moeten nadenken. In dat kader is het interessant om het denkmodel van Simon Sinek eens te bekijken. Het spreekt ons zeer aan. Wil je meer weten? Kijk dan even op onze website van de Teamontwikkelaars. 

In de eZine van november willen we je meer laten lezen over hoe om te gaan met alle veranderingen binnen organisaties. Namo heeft hierover een masterclass ontwikkeld, in samenwerking met Milca Duetz. Zij is coach en loopbaanontwikkelaar. In deze eZine lichten we alvast een tipje van de sluier.


                                                                                                                                        

Met vertrouwen naar verandering

Hoe lastig is het voor ons mensen om te gaan met veranderingen? Eigenlijk zitten we helemaal niet te wachten op veranderingen. Het haalt ons uit onze comfortzone en meestal vinden we dat niet prettig. Daar zit tegelijkertijd een tegenstrijdigheid in. Want we zeggen ook vaak dat we niet altijd hetzelfde willen blijven doen. Immers, dat is saai! 
Als we naar de natuur kijken, kunnen we concluderen dat we veranderingen niet kunnen tegenhouden. Hoe je het went of keert, wij mensen veranderen automatisch. Dat doen we door wat we meemaken, leren en ontdekken. Vraag jezelf maar eens of hoe jij de dingen twintig jaar geleden deed. De kans is groot dat dit anders was dan hoe je het nu doet. Als ik naar mezelf kijk, geldt dat voor veel dingen zeker!

We zien dat er in veel organisaties weerstand ontstaat, als er veranderingen op stapel staan. Ook in de maatschappij is deze weerstand aanwezig. Regelmatig horen we dat we het anders moeten doen. Een veelvuldig gehoorde uitspraak is tegenwoordig dat we meer moeten doen met minder middelen of mensen. En dat ervaren we niet echt als positief.
Het is interessant te onderzoeken hoe dit werkt bij ons als mensen. Wat is ons innerlijke conflict met verandering(en)?  Wat zorgt er telkens weer voor dat we het lastig vinden om uit onze comfortzone te stappen, als we tegelijkertijd best inzien dat het (soms) verstandig is om te veranderen. Want stilstaan is achteruit gaan en dat is niet zo handig.

Een manier om naar innerlijke weerstand te kijken, is door te beseffen dat mensen uit meerdere persoonlijkheden bestaan. Volgens een theorie afkomstig van de Voice Dialog, kun je jezelf met die bril op bekijken. Ieder mens heeft meerdere subpersoonlijkheden in zich. Daar zitten persoonlijkheden bij die zich sterk hebben ontwikkeld. Zo'n persoonlijkheid kan zo sterk zijn, dat je als mens denkt dat jij dit bent.
Stel je voor dat je een hele sterke zekerheidszoeker in je zelf hebt zitten. Deze zal er voor zorgen dat het vooral zeker moet zijn als jij dingen onderneemt. Deze zekerheidszoeker houdt niet zo van veranderingen, want verandering brengt logischerwijs onzekerheid met zich mee. De zekerheidszoeker is de subpersoonlijkheid die achter het stuur zit. Met een ferme stem zal deze veel dingen in je leven bepalen. Ooit had je hem waarschijnlijk nodig, om jezelf staande te houden in het leven. Bijvoorbeeld omdat je in een situatie verkeerde die onzeker was, of omdat het vanuit huis uit mee gegeven is, dat zekerheid hebben belangrijk is.

Wat heeft dit te maken met veranderingen? Dat zit zo: als jij een belangrijke stem in jezelf hebt die altijd op zoek is naar zekerheid, kom je liever niet in beweging. Bewegen kan dan eng zijn en dat geeft een onprettig gevoel. Ondanks het feit dat een andere stem in jou misschien zegt dat het beter is om wel mee te gaan in de verandering, blijf je zitten waar je zit. Hierdoor ontwikkel je stapje voor stapje weerstand tegen veranderingen. Immers, veranderen betekent uit je comfortzone stappen en dat vindt jouw stem zekerheid niet fijn.

Volg je me nog? Gelukkig! Want als je een dergelijk patroon in jezelf herkent, heb je de eerste stap naar veranderen al gezet. Niet dat je dit opeens leuk gaat vinden, maar je wordt je bewust van wat jou kan tegenhouden en waarom. Het mooie van het ontdekken van je eigen innerlijke stemmen is dat je hierdoor een keuze krijgt om wel of niet naar ze te luisteren. Wanneer jij je realiseert dat je ook communiceert met een bepaalde stem naar de buitenwereld, kun je zien welk effect dat heeft. Dit kan een positief maar soms ook een negatief effect zijn.

Gedicht over verschillende ikken

Soms roep ik mijn ikken bij elkaar. 
Ik heb inmiddels al een aardig reservoir. 
En als men vraagt: ‘Hé, welke ik is eigenlijk waar?’

‘Ik’, ‘Ik’, ‘Ik’ roepen mijn ikken dan door elkaar.
Dan zwaai ik met mijn voorzittershamer ,
verzoek om stilte in mijn bovenkamer,
en dan geef ik met een vorstelijk gebaar,
het woord aan mijn ik van 9 jaar.

Harry Jekkers


In elk van ons huist dus een menigte ‘ikken’. Voorbeelden daarvan: 
- de rebel
- de criticus 
- de scherprechter
- de moeder
- de pleaser
- de zorger
- de hater
- de saboteur
- de bewonderaar
enzovoort.....In onze masterclass voor managers en leidinggevende gaan we verder in op weerstand bij veranderingen en hoe je het gesprek hierover aangaat met medewerkers. Vanuit welke ik luister je? 

Wij willen leidinggevenden begeleiden in het omgaan met weerstand en vertrouwen bieden bij veranderingen. De medewerker die tegenover je zit, gaat niet bewust in de weerstand, maar hij/zij doet dit omdat een van zijn/haar subpersoonlijkheden of ikken aan het woord is. Als je als leidinggevende gaat luisteren naar die persoon, in plaats van hem/haar ervan te overtuigen dat het allemaal niet zo spannend is en dat het allemaal wel goed komt, kan een heel ander gesprek ontstaan.

Wij zien in de praktijk dat het veel oplevert wanneer je op deze manier naar medewerkers gaat kijken. Je gaat onderzoeken waarom veranderen voor een medewerker lastig kan zijn. En dat is iets anders dan denken dat iemand het niet kan of wil.

Bel of mail als je meer wilt weten over dit onderwerp!

Een goed boek over subpersoonlijkheden is Ik (k)en mij ikken, van Judith Budde, Berry Collewijn, Karin Brugman.  

                                                                                                                                        

Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Wil je na het lezen van de eZine reageren dan stellen we dat op prijs! Spreken onze onderwerpen je aan en/of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Wij bekijken graag of we daar iets mee kunnen doen.

Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

Heb je vragen of wil je meer weten? Schroom niet en bel ons.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             


Over Namo                                                                                          

 • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
 • Het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien, is onze inspiratie en geeft ons energie.
 • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
 • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
 • We organiseren ook lezingen.
 • Meer weten over ons? Klik hier.
De TEAMONTWIKKELAARS

Organisatiebureau, collectief onafhankelijke adviseurs, kenniscentrum, denktank, innovatieve en invoelende verandercoaches, multidisciplinair middelpunt van een levendige community. Het maakt niet uit hoe je ons werk noemt, het kernthema is: alles wat kan helpen om ons teams beter te laten presteren.

De integrale aanpak dus. Goed presterende teams maken namelijk het verschil, voor elk bedrijf.

Vitaliteit is daarbij het sleutelwoord. Vitale teams zorgen voor vitale(re) organisaties.
Omdat het makkelijk beter kan. Echt soepel samenwerken, met meer plezier en meer profijt, het is te leren.
De belangrijkste stap naar optimaal presteren en een fijnere werksfeer is daarmee gezet.


Nieuwsgierig? Lees verder op onze website  De Teamontwikkelaars
 

Bovenstaand een song van Meredith Brooks. Ze geeft op een mooie manier de verschillende kanten in onszelf weer.
Ik zou zeggen, neem een minuutje!


 

NIEUW!
In deze kolom iedere Ezine een paar tips om samen te leren excelleren

'De kortste weg naar beter presteren loopt via de omweg van leren'
(Ben Tiggelaar)

Tip 1.

Start met het formuleren van een aansprekende en heldere visie.  Dat stimuleert en motiveert mensen, waardoor ze hierin willen investeren.
Formuleer een visie zo dat je het voor zowel je medewerkers als je klanten, leveranciers en prospect kunt hanteren.
Dat doe je door de volgende vragen te beantwoorden:
 1. PASSIE: wat roept hartstocht op?
 2. TALENT: waarin ben je de allerbeste?
 3. ECONOMIE: op welke brandstof loopt jouw economische motor?
Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die deze drie vragen kunnen beantwoorden en daar hun visie op afstemmen, aantoonbaar succesvoller zijn die dat niet kunnen.

Zoek daarom antwoorden op deze vragen en formuleer daarmee in weinig woorden jouw ondernemersvisie.
Met overtuiging geef je richting en sturing aan het handelen van je bedrijf en je medewerkers.

 

De plezier thermometer
 

Als je iemand kent waarvan je denkt dat hij/zij onze informatie goed kan gebruiken, stuur dan de Namo e-zine door. Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt dan Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer en de gratis maandelijkse Namo e-zine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.


Jouw abonnement
Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Email Adres>>.

 • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je de Engelstalige link onder 
 • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
 • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.
Copyright © 2013 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.