NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.INHOUD VAN NAMO e-zine

8  *  Januari 2013

 

Persoonlijke noot van Namo                                                           


 Beste Lezer,

We willen je als eerste natuurlijk het allerbeste wensen voor 2013!
We hopen dat er een mooi jaar in het verschiet ligt met veel positivisme, inspiratie en volop kansen om mee aan de slag te gaan. Wij hebben er in ieder geval zin in om samen met jou en anderen er een mooi jaar van te gaan maken!  

De periode met kerstboom en oliebollen is achter de rug en het nieuwe jaar is begonnen. In ons eerste nummer van Namo eZine in 2013 besteden wij aandacht aan afspreken en aanspreken. Aan het begin van het jaar staat het maken van afspraken voor veel mensen op de agenda. Wij zien dat dit in organisaties meestal een lastig thema is. Het maken van een afspraak lukt meestal wel, maar iemand aanspreken op zijn of haar houding en gedrag of op het niet nakomen van afspraken is lastiger. Dit geldt voor leidinggevenden als het gaat om het aanspreken van (een) medewerker(s), maar het geldt ook zeker voor het aanspreken van collega's onderling. Bijzonder dat dit ondanks dat er al veel over geschreven is en er veel trainingen voor zijn, een terugkerend thema is. In gesprekken met klanten merken wij dat zij afspreken en aanspreken in de praktijk nog steeds lastig vinden.

Wil je na het lezen reageren dan kan dat. Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Spreken onze onderwerpen je aan of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Meld het ons en we bekijken of we daar iets mee kunnen doen.

                                                                                                                                        

 Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                 

 


 Afspreken en Aanspreken: Hoe werkt het ?         

Je herkent vast wel die situaties waarin je een collega wilt aanspreken op iets wat hij/zij elke keer doet en wat niet werkt of iets wat hij/zij juist niet doet/heeft gedaan. Daar wil je iets van zeggen. Je probeert het op de vriendelijke manier en je hoopt maar dat de persoon dan begrijpt wat je eigenlijk echt bedoelt. Je merkt dat dit niet werkt. Vervolgens kan het gaan sluimeren totdat het een keer echt de spuigaten uitloopt en de bom barst.

....of als leidinggevende heb je misschien al een paar keer met een medewerker gesproken over het niet nakomen van afspraken. De medewerker komt iedere keer met een goed excuus onder de afspraken uit. Eigenlijk wil je niet de confrontatie aangaan, want de medewerker heeft het al zo zwaar. Het kan ook zijn dat hij /zij een vriendelijke persoon is waar je begrip voor hebt. Ook hier hoop je dat hij/zij op den duur gaat begrijpen dat het niet nakomen van afspraken niet langer kan. In de praktijk blijft dat begrip echter uit.

Het effect kan vervolgens zijn dat er onduidelijkheden ontstaan bij medewerkers en ook binnen teams. De problemen worden vooruit geschoven en de onderlinge irritaties nemen toe. Alle feedbacktrainingen ten spijt blijf je hangen in de ongewenste situatie.

Meestal begint het met het gevoel dat je begrip hebt voor de ander zijn situatie. We denken vaak te weten hoe de ander zal reageren en/of wat er in iemand omgaat. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:
 • Met een collega heb je afgesproken dat er een rapport wordt gemaakt voor een bepaalde datum. Die datum wordt niet gehaald. Je spreekt de betreffende collega er niet op aan omdat je ziet dat er nog heel veel werk op zijn bureau ligt. Hij werkt al zo hard en er dan nu iets van zeggen?
 • Je vraagt een collega niet om een bepaalde klus op te pakken omdat hij of zij problemen heeft met een andere collega. Nu pak je die klus zelf maar op.
 • Een medewerker heeft zich voor de derde keer in korte tijd ziek gemeld. Je spreekt hem er niet op aan omdat je weet dat hij het thuis best zwaar heeft.
 
Feitelijk ontneem je jouw medewerker of collega de verantwoordelijkheid voor zijn/haar functioneren. Daarmee ontneem je hem/haar tevens de mogelijkheid om zich te ontwikkelen cq zich te verbeteren in zijn of haar functie. Voor je het weet heb je een team dat niet goed samenwerkt.

IS UW MOTTO ‘AFSPRAAK IS AFSPRAAK’?
Dan is dit belangrijk: we doen wat we zeggen dat we gaan doen.
 
Het begint dus altijd met het maken van een afspraak. Het verschil tussen een opdracht en een afspraak is dat een opdracht eenzijdig is en een afspraak tweezijdig. Een afspraak bindt de medewerker, maar ook de werkgever!

De grootste valkuilen bij afspraken maken!
 1. We maken de afspraak niet helder en transparant.
 2. We doen niet wat we zeggen te doen! Oftewel: we beloven te veel wat we gaan doen en kunnen dit niet nakomen en/of we presteren te weinig. Afgeleiden hiervan zijn: niet nagekomen afspraken rechtvaardigen met excuses; zachte beloften doen waarmee hoopt gewekt wordt maar echte verantwoordelijkheid uit de weg gegaan wordt; activiteiten ondernemen in plaats van resultaten boeken.
 3. We checken niet of de ander de afspraken kan waarmaken. 
 4. We maken halve afspraken en geven de ander het voordeel van de twijfel. Oftewel: we laten iemand iets doen waar we geen vertrouwen in hebben!

Wat wel doen? 5 TIPS voor het maken van een afspraak:
 1. Maak concrete afspraken, dus SMART of varianten als SMARTT of SMARTI.
 2. Werk aan een concreet en uitdagend doel.
 3. Zorg ervoor dat de ander zich er aan committeert en/of zich verantwoordelijk voelt voor de afspraak.
 4. Ga uit van wederzijds vertrouwen.
 5. Geef zelf het goede voorbeeld.

Aanspreken volgt op afspreken.  Aanspreken betekent eigenlijk niets anders dan: het terugkoppelingsproces waarin je toetst of en in welke mate een afspraak is gerealiseerd.

Valkuilen bij aanspreken:
 1. Voorzichtig zijn is een gevaarlijk mechanisme omdat de boodschap verwarrend kan zijn. Bijvoorbeeld: je bent niet onder de indruk van het werk dat iemand heeft afgeleverd. Je zegt niet dat je er meer van had verwacht maar in plaats daarvan geef je een advies in de trant van: "Als je nou eens...". De ander pakt dit niet of anders op en komt niet in beweging.
 2. Iedereen beoordeelt gedrag vanuit een verschillend perspectief en gedrag wordt daarom door iedereen verschillend ervaren. Hou je hier geen rekening mee dan ontstaat er miscommunicatie.
 3. Smoesjes accepteren: mensen zijn geneigd om zichzelf succes toe te dichten en een mislukking aan de omstandigheden toe te schrijven.

5 TIPS voor aanspreken:
 1. Wees direct en begin niet met een omweg. Dus niet: ‘Ik wil geen kritiek geven maar.....’
 2. Vanuit een duidelijke ik-boodschap vertel je wat jij ziet, hoort, merkt, voelt, denkt etc.
 3. Houd altijd de mogelijkheid open dat jij het niet goed gezien hebt, zeker wanneer de gemaakte afspraken niet specifiek waren.
 4. Zorg voor een goede voorbereiding. Zorg ook voor concrete voorbeelden die je wilt aandragen; feiten, gebeurtenissen.
 5. Start niet eerst met iets kleins om het gesprek op gang te brengen. Voor je het weet ben je daarover een uur in gesprek en mis je waar het echt over gaat.
Een afspraak is alleen een afspraak wanneer je hem uit vrije wil en met je volle verstand maakt. Daarbij dient de afspraak concreet en helder te zijn. Alleen dan kun je effectief sturen en wordt het gemakkelijker om een ander er op aan te spreken. Hoe eenvoudig of ingewikkeld dit is hangt overigens sterk af van de cultuur binnen een organisatie. Ook de mate waarin er sprake is van voorbeeldgedrag telt mee. Dat laatste begint bij het management.     

                                                                                                                                      


 Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

                                                                                                                                                                                                                                                                    


Over Namo                                                                                          

 • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
 • Inspiratie en energie halen we uit het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien.
 • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
 • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
 • Ook geven wij lezingen!
 • Meer weten over ons? Klik hier.

Je Persoonlijke APK

Heb jij jouw persoonlijke APK al gedaan? In 10 minuten inzicht in jouw rendement!
 • Als je toe bent aan een persoonlijke APK en je wilt werk van maken van je eigen inzetbaarheid dan is de Werkscan geschikt voor jou.  
 • De Werkscan is een online-vragenlijst met vragen over je werk, werkplezier en carrièrewensen.
 • Het invullen is gratis en kost 10 minuten. Na het invullen krijg je direct je resultaten te zien.
 • Op basis van de uitkomsten biedt Namo je daarna een gratis telefonisch consult aan van 20 minuten!
 • Dit is jouw kans om aandacht te geven aan je eigen rendement. Laat die kans niet liggen!
**Klik hier voor de
  gratis Werkscan**

De 7 regels voor afspreken en aanspreken?

Leuk filmpje!
Klik op bovenstaande foto

Heb jij tijdens de kerstdagen tijd gehad voor bezinning? En vraag jij je af waar je nu staat en wat je verder wilt in je werk? Dan biedt het programma Meer Energie in Werk jou uitkomst.

Meer Energie in werk!

 • Als je weet waar je het voor doet, word je werk leuker en kun je jouw talenten meer en beter inzetten op de plek die bij je past.
 • Mensen die zich ervan bewust zijn waarom ze voor uw organisatie werken zijn meer gemotiveerd om (betere) prestaties te leveren.
Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie. 

Je kunt bij ons werken in een kleine groep met maximaal 5 deelnemers. Met persoonlijke aandacht voor jouw specifieke vragen krijg inspiratie om een volgende stap te zetten.

Inschrijven via de mail of direct door hier op te klikken

Eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar

24 en 25 januari 2013

Voor data in 2013 ga naar onze site 

Heb je vragen?
Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen Selderijk: (m) 06 - 15048909.
 

TALENTENWAARDEBON

De eerste stap naar ondernemerschap van je eigen talenten.

Wij geloven dat mensen het beste uit zichzelf halen als ze werken vanuit hun talenten. 

 • Daarom willen we jou de kans geven om via de talenten-/loopbaan- waardebon te ontdekken hoe je kunt bereiken dat je ondernemer wordt van je eigen talenten en gaat doen wat het beste bij je past.
 • De waardebon vertegenwoordigt een gratis sessie van 45 minuten waarin je persoonlijk advies krijgt.  
 • Je kunt contact opnemen met Ellen Selderijk voor het maken van een afspraak.
  T: 06 150 48 909.

 
Als je iemand kent waarvan je denkt dat hij/zij onze informatie goed kan gebruiken, stuur dan de Namo e-zine door.
Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt dan Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer en de gratis maandelijkse Namo e-zine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.

 

Jouw abonnement

Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Emailadres>>.

 • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je de Engelstalige link onder 
 • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
 • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.
Copyright © 2013 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.