Copy
NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.INHOUD VAN NAMO eZine


15*  Maart 2014

Persoonlijke noot van Namo                                                           


Beste lezer,

Het sportieve geweld van de Olympische Spelen is voorbij en wat hebben we het goed gedaan! Wel apart dat Nederlanders dan toch gaan zeuren. Hebben we een record aantal medailles en dan zijn het er teveel bij het schaatsen. Vreemd volk zijn wij. In Canada hoor je ze er niet over dat zowel de mannen als de vrouwen goud wonnen bij het ijshockey. Evengoed mooie prestaties voor de Nederlandse sporters. En wat zijn sommige atleten acrobaten!

Je zou het bijna vergeten, maar de dagelijkse dingen in het leven gingen gewoon door. Wij zijn afgelopen maand druk bezig geweest met het verder ontwikkelen van ons concept. Een creatief proces waarvoor we meerdere mensen om advies hebben gevraagd. Dat was leuk en leerzaam om te doen. Een tip van ons: deel met anderen wat je aan het doen bent, dan leer je een hoop!
Ook hebben we een theatervoorstelling gezien over omdenken. Dit was inspirerend en het zette ons weer op scherp. In deze eZine bespreken we een onderwerp vanuit het perspectief van omdenken. We wensen je veel leesplezier!


                                                                                                                                        

 Stel dat het allemaal wél lukt!

Kijk eens naar onderstaande uitingen en uitspraken;

.. ik zit in een dipje.. in de praktijk werkt het niet....  waarom ik.....? dat is vroeger al geprobeerd... wat kost dat wel niet...? ik heb maar 0,65 fte.... het is niet realistisch... er is geen draagvlak... het is maandag... het gaat toch goed zo...? waarom dingen veranderen? werkt toch goed zo.....? heeft het wel de prioriteit..? daar komt alleen maar gedoe van.... geef mij maar een gouden handdruk...... ik ben dyslectisch..... dat staat dus niet in mijn taakomschrijving.... dat past niet bij onze cultuur... het is wel goed.... uiteindelijk worden we toch wel weer terug gefloten.... dat zou jij toch ook doen...? ze zitten daar niet op te wachten.... dat is veel te veel out of the box... dan halen we onze deadline niet.... het voelt niet goed... we missen momentum... ik ben een beetje misselijk... dat wist ik niet.... dan vinden ze me niet aardig... ik ben gekke Henkie niet... het zit er gewoon even niet in.... dan ben ik weer de sigaar... mijn band was lek... daar ben ik niet slim genoeg voor... als ze daarboven eens zouden nadenken.... iedereen deed het... ik ben moe.... druk, druk druk... het is niet zo mijn ding... mag ik een teiltje..... de server ligt eruit.... eerst een bakkie koffie.... de tomtom zei rechtsaf.... staan alle  neuzen wel dezelfde kant op...? dat werkt bij ons toch niet.... om nou te zeggen van urgentie, nee... het is oude wijn in nieuwe zakken.... hier heb ik toch niet om gevraagd...? straks wordt er weer over getwitterd..... het is toch crisis...? dat kunnen we toch niet aan...? het zal wel loslopen... op mijn leeftijd.... het past niet zo bij me om dit te doen... dit weten we al lang en we hebben het al zo vaak geprobeerd...

Er zitten er vast wel een paar bij die heel herkenbaar zijn! Vanuit het omdenken staan ze bekend als het befaamde JA MAAR...

Eigenlijk maak je met ja maar je eigen beperking tot werkelijkheid. Want feitelijk zeg je met ja maar hoe de werkelijkheid er volgens jou uit moet zien. Het gevolg is dat je een willekeurige situatie snel als een probleem beschouwt en zo ervaart. Het probleem is dan niet zozeer de werkelijkheid, doch dat wat in je hoofd zit. Hier worden je vaste beperkende overtuigingen zichtbaar, die jou vooral wil laten zitten waar je zit. Je kunt hier natuurlijk aan vasthouden, het zogenaamde vastdenken. Je kunt je ook afvragen wat vastdenken je oplevert? Niets, zul je zeggen. Maar is dat wel zo? Want alles wat je in stand houdt, levert toch iets op? Je hoeft dan sowieso iets niet te doen of aan te gaan. Dat levert jou veiligheid op, zekerheid etc.

De oplossing ligt dan in het buiten je eigen box denken. Buiten de grenzen van je eigen beperkingen. En het begint dan met het beeld van wat zou moeten zijn en dat omvormen tot open staan voor wat zou kunnen zijn. Van moeten naar kunnen. Dit opent een wereld van mogelijkheden.

STEL JE EENS VOOR DAT HET ALLEMAAL WÉL LUKT!

Zeg eens JA tegen mensen en in situaties in plaats van ja maar. Zeg eens JA tegen dat wat er is. Dat levert veel energie op.

In Dagboek van de Ziel van Bertie Hendriks (een aanrader!) kwam ik een mooi voorbeeld tegen van een visie op ons mens-zijn. Deze visie is van Gurdjieff, de grondlegger van onder andere het enneagram. In Dagboek van de Ziel beschrijft hij de mens als beeld van een koets die op reis is. Voor de koets zijn paarden gespannen. Op de bok zit een koetsier en in de koets zit een reiziger. De koets staat voor het emotionele en fysieke lichaam. De paarden zijn de krachten (kwaliteiten) die de mens tot zijn beschikking heeft. De koetsier op de bok staat voor de wil of het ego, wiens voornaamste zorg overleven is. De koetsier bestuurt de paarden en bepaalt de weg. Uiteindelijk gaat het niet om de koetsier, de koets en de paarden. Zij staan allen in dienst van de reiziger die vervoerd wordt. De reiziger staat voor de ziel, het innerlijke weten, de vrijheid en het verlangen om te zijn wie of wat de mens wil zijn.


 

VIJF DAGEN die het VERSCHIL kunnen maken: masterclass meer plezier van Sales.
 
Als commercieel ondernemer wil je natuurlijk:

Verkoopmedewerkers die geen verkopers spélen maar verkopers ZIJN.
Klanten die écht tevreden zijn en weer bij je terug komen.
Verkopers die weten dat toegevoegde waarde bij een verleende dienst of aankoop belangrijker is dan het prijskaartje.
Klanten die bij je passen!


Op zoek naar een overzichtelijke, toegankelijke cursus waar je collega’s blijvend iets van opsteken? Waarbij iedereen na afloop zegt:
'Zó kan het dus ook, een training of workshop Verkopen.' 
'Dit is een masterclass die werkt, die wakker schudt en die houvast geeft!'

De masterclass meer plezier van sales is ontwikkeld door Namo begeleiding & Advies en Romijn Sales.
E
en overzichtelijke, toegankelijke vijfdaagse waar verkoopmedewerkers blijvend iets van opsteken!

Voor wie zijn de vijf bijeenkomsten ‘Verkopen Methode-Romijn’ bedoeld?
Iedereen die verkopen een mooi vak vindt en er beter in wil worden, natuurlijker, authentieker, gewapend met veel meer begrip van wat een klant écht wil. Dat wil zeggen: BIJNA iedereen. We kijken in een intakegesprek naar ieders persoonlijke kracht als verkoper en vooral de wil om beter te worden en met meer plezier te werken.
Wil jij dit echt? Dan ben je een geschikte deelnemer!
De masterclass wordt gegeven door twee professionals: Marcel Romijn kijkt vanuit zijn verkoop expertise; Ellen Selderijk kijkt vanuit haar professie werken met mensen.

Een tipje van de sluier uit het zelf ontwikkelde Sales Kompas. Dit geeft richting aan iedere stap in de methode-Romijn. Een vaste basis met belangrijke kernwaarden als:

Laat het overtuigen los. Blijf jezelf. Ga op zoek naar de kern: het Waarom van de klant.Wil je meer weten? Neem dan contact op met Namo en ontdek hoe deze training jou mensen kan helpen om meer te gaan verkopen.
 

                                                                                                                                        

Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Wil je na het lezen van de eZine reageren dan stellen we dat op prijs! Spreken onze onderwerpen je aan en/of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Wij bekijken graag of we daar iets mee kunnen doen.

Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

Heb je vragen of wil je meer weten? Schroom niet en bel ons.

                                                                                                                                       
Over Namo                                                                                          

 • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
 • Het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien, is onze inspiratie en geeft ons energie.
 • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
 • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
 • We organiseren ook lezingen.
 • Meer weten over ons? Klik hier.
De teamontwikkelaars
 

De teamontwikkelaars leren medewerkers coproduceren en dus meedenken met de organisatie om te komen tot de beste resultaten voor de klant en orgnisatie.

Samen werkt beter!

Nieuwsgierig? Lees verder op onze website  De Teamontwikkelaars
 

samenwerktbeter


Bovenstaand filmpje
WAT HEB JE NODIG VOOR SAMENWERKING?


 


Iedere eZine een aantal tips om samen te leren excelleren

Enneagram en samenwerken! 
Ben jij bekend met het enneagram? Dan weet je dat alle types iets nodig hebben om goed te kunnen samenwerken:
 

Tip 4
 • type 1 de perfectionist: geef hem de kans kwaliteit te leveren en respecteer zijn regels.
 • type 2 de helper: houdt graag rekening met iedereen en wil een goede sfeer.
 • type 3 de winnaar: laat hem schitteren door hem doelen en ambities waar te laten maken.
 • type 4 de individualist: geef hem ruimte om alles op zijn eigen unieke manier te kunnen doen.
 • type 5 de waarnemer: voor hem telt voorspelbaarheid, voorbereidingstijd en geen onverwachte verrassingen.
 • type 6 de loyalist: is graag goed geïnformeerd en wil helderheid. Wees niet autoritair en doe wat je zegt.
 • type 7 de optimist: wil intellectueel uitgedaagd worden. Houd alles nieuw en spannend.
 • type 8 de leider: wil sterk zijn. Geef hem de kans nog meer te doen dan hij zelf voor mogelijk houdt.
 • type 9 de bemiddelaar: hij floreert bij positieve ondersteuning en erkenning.

Wil je ook weten hoe jouw team is samengesteld qua enneagramtypen? Wij geven je graag meer informatie.
 

 

De plezier thermometer
 

Als je iemand kent waarvan je denkt dat deze onze informatie goed kan gebruiken, stuur dan de Namo eZine door. Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt dan Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer en de gratis maandelijkse Namo eZine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.


Jouw abonnement
Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Email Adres>>.

 • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je klikken op de engelstalige link update onderaan in deze mail.
 • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
 • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.
Copyright © 2014 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.