Copy
NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.INHOUD VAN NAMO eZine


21*  November 2014

Persoonlijke noot van Namo                                                           


Beste Lezer,

De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan. Niet alleen kleuren de bladeren aan de bomen rood, geel en bruin, ze vallen er ook in grote getale af en daarnaast blijft het steeds korter licht. Dat betekent onherroepelijk dat we ons gaan voorbereiden op de laatste maanden van het jaar. Voor ons is het ook het moment waarop we kunnen zeggen dat we echt klaar zijn met de nieuwe werk- en oefenruimte. Alleen de bestrating moest nog gedaan en ook dit is nu klaar. Nu we kunnen we, net als de natuur, bijkomen. Vanzelfsprekend hopen we dat veel mensen van de nieuwe ruimte genieten en hem gaan gebruiken. Inmiddels zijn de eerste groepen geweest. We hebben heel positieve reacties gekregen en dat is heel fijn. 

In deze eZine behandelen we de vraag hoe jij omgaat als de stress wat toeneemt?  Maar ook de vraag welke werkstijl invloed heeft op je handelen? Misschien kun je eens kijken wat jij hierin herkent in de dagelijkse praktijk?
Veel leesplezier!


                                                                                                                                        

 Welke werkstijl heeft invloed op je?

We gaan allemaal op onze eigen manier om met werk en werkdruk. Bij de een gaat dit schijnbaar makkelijk, terwijl stress bij een ander veel meer impact heeft. De vraag is: hoe kan dat? Heeft de manier waarop iemand omgaat met werk(druk) met zijn of haar karakter te maken? Of met datgene waar je goed in bent of wellicht met nog iets anders? 
Een manier om deze vragen te onderzoeken is met behulp van Transactionele Analyse. Dit is een filosofie/een verzameling van theorieën of technieken waarmee menselijk gedrag te begrijpen en te ontwikkelen is. In deze theorie worden werkstijlen onderscheiden als een manier om ons gedrag te verklaren. Het gaat voor deze eZine te ver om de Transactionele Analyse helemaal uit te werken. Maar we lichten er wel een paar aspecten uit waarmee we inzicht kunnen krijgen in menselijk gedrag. 


Stel. Je bent snel in wat je doet en er komt veel werk uit je handen. Je denkt snel, praat snel en eigenlijk ga je altijd sneller dan een ander. Maar soms maak je wel eens een fout die vervolgens veel tijd kost om te herstellen. Die wil je vooral op een snelle manier oplossen. Geduld is niet echt jouw ding, meestal heb je haast. Ook kun je wel eens de neiging hebben om te laat op afspraken te komen en/of vergaderingen binnen te lopen. Wel kun jij alles uit de kast halen als er dringend werk aankomt. Herkenbaar? Deze eerste werkstijl typeren we als de Schiet op werkstijl.

Een tweede werkstijl is dat je eigenlijk verwacht dat iedereen op tijd komt op afspraken. Jij hebt altijd de juiste stukken bij je en je zorgt ervoor dat alles goed wordt vastgelegd. Wel kun je jezelf en je tijd verliezen in details. Je bent bijna overdreven nauwgezet en het liefste wil je alles dubbel controleren. Deadlines zijn lastig omdat het je veel tijd kost om informatie te verzamelen. Toch ben je trots op je nauwgezetheid. Fouten baren je zorgen en orde scheppen vind je een uitdaging. Als je dit herkent bij jezelf zit je in de Wees Perfect werkstijl.

De derde werkstijl is deze: je bent altijd gewillig en behulpzaam. Niets is je teveel. Je bent aangenaam in de omgang en je zorgt dat iedereen in je team of om je heen op zijn of haar gemak is. Je aanvaardt gemakkelijk opdrachten en je doet soms ook dingen die niet van je gevraagd worden. Dit kan wel betekenen dat je weinig grip hebt op je werklast en dat prioriteiten lastig zijn, vooral wanneer anderen je om hulp vragen. Het kan je allemaal nogal eens uitputten. Kritiek vind je lastig om mee om te gaan. Je gaat de confrontatie liever uit de weg zodat je anderen niet in de weg te zit. Jouw eerste prioriteit is het goed met mensen kunnen vinden. Je vertrouwt op je intuïtie om anderen mensen aan te voelen. Je bent het gelukkigst in een team als er rekening met elkaar wordt gehouden. Als je dit herkent dan heb je de Doe De Ander Een Plezier werkstijl

De vierde werkstijl is dat je snel uitgekeken kunt raken op sommige taken, waardoor je je werk soms gewoon niet eens afmaakt. Je bent snel afgeleid en iets anders lijkt altijd net weer even belangrijker. Je wilt graag nieuwe taken oppakken waardoor oude taken blijven liggen. Soms klagen mensen dat je iets niet afmaakt. Jij beleeft het meeste plezier aan nieuwe projecten of taken. Je vindt het een uitdaging om nieuwe terreinen te ontdekken. Als je dit herkent dat heb je meer een Doe je Best werkstijl.

In de vijfde en laatste werkstijl ben jij een werker die gestaag doorgaat. Je produceert in een regelmatig tempo. Zelfs als de druk hoog wordt, blijf je kalm. Je laat je niet snel opjagen. Wel lijk je de gevoelens van anderen te negeren en je ziet minder de noodzaak in om flexibel te zijn in noodgevallen. Je creëert dan wat meer afstand en dat kan onvriendelijke overkomen. Je bent trotst om het op eigen kracht te redden en dat wil je ook zo lang mogelijk volhouden. Als er druk is, wil je juist laten zien dat je allemaal in je eentje afkunt. Herkenbaar? Dan heb je een Wees Sterk werkstijl.

Het is aannemelijk dat jij je in meerdere stijlen herkent. Toch zal een van deze stijlen zich manifesteren wanneer we onder druk komen te staan. Dit komt omdat stress de neiging heeft onze minder sterke punten te benadrukken. Als je een stijl van jezelf herkent, vooral wanneer je onder invloed van stress staat, kun je andere manieren bedenken hoe met jezelf om te gaan. Maar ook hoe je op dat moment met anderen kunt omgaan. Dan voorkom je dat een situatie verergert of uit de hand loopt. 

Werkstijlen hebben invloed op wat we doen. Ze spelen een rol in hoe we ons werk organiseren, hoe we onze tijd indelen en op welke manieren we communiceren. Maar ook hoe we met anderen samenwerken en hoe we ons gedragen in een team. Als we onze werkstijl herkennen, kunnen we de kracht van deze werkstijl inzetten en de mogelijke problemen of gevolgen ervan in de kiem smoren. Als onze werkstijl leidend gaat worden in wat we doen, zijn dat in feite onbewuste pogingen om aandacht en erkenning te krijgen. We willen aan een ideaalbeeld voldoen en dat brengt ons in problemen. Dan kan het van kwaad tot erger gaan.

Hier geven we een paar tips per werkstijl waar je op kunt letten.
Wil je meer weten over de werkstijlen en bijvoorbeeld hoe je met werkstijlen omgaat met relaties en timemanagement? Dan is het boek We lossen het samen wel op van Julie Hay interessant om te lezen. Zij beschrijft hierin hoe Transactionele Analyse te herkennen is in organisaties en ze gaat verder in op de werkstijlen. 
 

        
 
                                                                                                                                        

Commercieel ondernemer? Leidinggevende?
Wil je meer uit jouw team en medewerkers halen?

Dan is deze inspiratieworkout een eerste stap!

Tijden veranderen. Omdat onze klanten iets anders van ons vragen, vraagt dat anders werken van ons. Meebewegen. Ook medewerkers weten dit. Anders werken impliceert veranderen en veranderen gaat meestal niet vanzelf. Door elkaar te inspireren maak je medewerkers enthousiast en doordring je hen van het nut om mee te veranderen. Hoe? De Teamontwikkelaars bieden de mogelijkheid om als ondernemers en/of leidinggevende met elkaar te sparren over de uitdagingen van de huidige tijd. Welke veranderingen hebben impact op de mensen in mijn bedrijf? Wat zijn de succesfactoren voor een succesvol team? Hoe zetten we dat om in winst en meer werkplezier? Dat zijn vragen waar we mee aan de slag gaan.
 
De setting

 • maximaal zes ondernemers/leidinggevenden
 • een open mindset, waarin alles kan en alles mag, vanuit het idee te leren (en te) delen
 • inspiratie van en door de deelnemers en door het team van de Teamontwikkelaars
 • een ongedwongen ambiance 

De Teamontwikkelaars geloven dat samen beter werkt. De sleutel naar (nog) meer succes is: elkaar stimuleren en elkaar op ideeën brengen. Eigen kennis delen met anderen. Want kennis is macht en kennis delen is kracht. Prikkelend, confronterend, motiverend. Allemaal om te komen tot een hoe kan het ook, hoe kan het beter-attitude.
 
Unieke Inspiratie Workout met de Teamontwikkelaars

De laatste bijeenkomst van dit jaar is op donderdag 4 december van 14.30 tot 17.30 uur op de locatie Natuurlijk Zicht (8e Wijk 8 in Oudehorne).
Aanmelden kan hier:

 • Je kunt direct contact opnemen met  Ellen Selderijk. Mobiel (+31 (0)6 15048909) of via e-mail (info@deteamontwikkelaars.nl)
 • Je kunt ook het inschrijfformulier invullen via de direct-aanmeldknop
 • Geef bij je inschrijving aan dat je de inspiratie-workout wilt volgen (bij opmerkingen). Vermeld daar ook voor welke datum je wilt inschrijven.

Wat levert het je op?
Nieuwe inzichten waarmee je in de praktijk slagvaardiger kunt worden. Daarnaast deel je ervaringen met andere ondernemers (iets waar veel mensen niet zo snel aan toekomen). Het wordt een interessante en inspirerende middag! We streven ernaar dat jij na afloop zegt: 'Dit vond ik heel waardevol, dat moeten we vaker doen!'

Deze inspiratieworkout is gratis en vrijblijvend. 
 

                                                                                                                                        

Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Wil je na het lezen reageren dan stellen we dat op prijs! Spreken onze onderwerpen je aan en/of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Wij bekijken graag of we daar iets mee kunnen doen. Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

Heb je vragen of wil je meer weten? Bel of mail ons.

                                                                                                                                       
Over Namo                                                                                          

 • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
 • Het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien, is onze inspiratie en geeft ons energie.
 • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
 • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
 • We organiseren ook lezingen.
 • Meer weten over ons? Klik hier.
De Teamontwikkelaars
 

De Teamontwikkelaars leren medewerkers coproduceren. Dat betekent meedenken met de organisatie voor de beste resultaten voor klant en organisatie.

Samen werkt beter!

Nieuwsgierig? Lees verder op onze website  De Teamontwikkelaars
 


Lees verder op de website van Natuurlijk Zicht wat deze Buitengewone Ruimte je te bieden heeft.  www. natuurlijkzicht.nl


 
Paar Tips voor iedere werkstijl

Profiteer optimaal van je werkstijl!

Schiet op: plan je werk in meerdere stadia en concentreer je op het luisteren naar anderen. Probeer ook te ontspannen en even stil te staan. Minder is Meer!

Wees perfect: stel realistische doelen qua werk en nauwgezetheid. Vergeet andere mensen niet te vertellen dat fouten maken niet erg is. 

Doe de ander een plezier: stel mensen vragen in plaats van in te vullen en aan te nemen wat ze willen. Doe jezelf een plezier en vraag ook anderen om dingen die je wilt. Vertel het de ander wanneer je denkt dat deze ongelijk heeft.

Doe je best: werp jezelf niet overal vrijwillig in. Maak en plan waarin voltooien van een opdracht is opgenomen en houd je er aan. Controleer je eigen grenzen en manage de verwachtingen.

Wees sterk: hou je werklast in de gaten en vraag anderen om hulp. Neem vrij en geniet meer van wat je doet.
 

De plezier thermometer
 

Ken je mensen voor wie onze informatie van pas komt? Stuur dan de Namo eZine door. Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt gratis ons maandelijkse magazine, boordevol tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in werk. Ook sturen we Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer


Jouw abonnement
Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via << Test Email Address >>.

 • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je klikken op de Engelstalige link update onderaan deze mail.
 • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
 • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.

 

Copyright © 2014 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.