Copy
NAMO E-ZINE VOOR GRATIS INFORMATIE EN TIPS VOOR LEIDINGGEVENDEN EN MEDEWERKERS DIE DUURZAAM MEER RENDEMENT EN PLEZIER WILLEN HEBBEN VAN ELKAAR.INHOUD VAN NAMO e-zine

12 *  Oktober 2013

 

Persoonlijke noot van Namo                                                           


Beste Lezer,

Niet alleen voor meteorologen is de herfst begonnen, ook buiten kunnen we merken dat het najaar zijn intrede heeft gedaan. Achter ons ligt een mooie zomerperiode, waar we zelfs in september van hebben genoten, met heerlijke temperaturen. Voor ons stond de maand september vooral in teken van in gesprek zijn met mensen, door het ophalen van oude contacten en het aangaan van nieuwe. In het eZine van oktober gaan we verder met het thema 'Een andere invulling van werk in de toekomst'. Deze keer schenken we aandacht aan de versmelting van werk en privé.


                                                                                                                                        

Naar de versmelting van werk en privé
een andere
trend in de toekomst van arbeid.


Ik hoor mensen nog wel eens zeggen: 'Ik houd werk en privé strikt gescheiden', en 'op mijn werk ben ik echt anders dan in mijn privéleven'.  Maar waar komt die strikte scheiding eigenlijk vandaan? De scheiding van werk en privé is feitelijk ontstaan met de komst van fabrieken en kantoren. De industrialisatie bracht onder andere met zich mee dat arbeiders op een bepaald tijdstip moesten beginnen en eindigen met hun werk. Werken gebeurde voor steeds meer mensen op gezette tijden. Dat zorgde voor een duidelijke scheiding tussen werk en privéleven. Het werk en het privéleven werden aparte domeinen. Mensen deden privé andere dingen dan op hun werk. Buiten hun werk kwamen ze ook met andere mensen in contact dan met hun baas en hun collega's.  In de loop van de jaren werd daar aan toegevoegd dat mensen ook recht hadden op ontspanning. Door deze ontwikkeling ontstond bijvoorbeeld het toerisme, een sector die in de afgelopen decennia enorm is gegroeid. Deze scheiding tussen werk en privé ervaren we als prettig.

In de loop der jaren heeft werk zich onder meer ontwikkeld als een manier om je te ontplooien. Veel mensen ervaren werk als een manier om zichzelf als persoon te ontwikkelen. Dit heeft tot gevolg gehad dat werk en identiteit steeds meer met elkaar zijn verweven. Aan de ene kant zien we werk meer als een deel van onze identiteit. Maar aan de andere kant willen we ook genieten van onze vrije tijd. Daardoor zijn we behoorlijk zoekende naar de juiste balans tussen werk en privé. Vooral voor vrouwen is dit een issue. Voor velen van hen is de combinatie van werk en gezin een voortdurende uitdaging. Overigens is het interessant om te zien dat de jongere generatie hier anders mee omgaat. Zij zoeken de balans in de manier waarop ze werken en ze bepalen het liefste zelf waar en wanneer ze werken. Daarin schuilt een zeker risico. Want hoe bewaak je dan je grenzen en voorkom je dat je werk geen 24/7 business wordt?

In de toekomst gaan we ook werken en leven in kleinere gemeenschappen.
Leven in kleinere gemeenschappen gaat zijn intrede doen. Het woord woongroep komt nu al opvallend vaak ter sprake. De huidige groep veertigers en vijftigers vraagt zich af hoe zij willen wonen als ze oud zijn. Werk speelt zich op termijn niet meer af in grote gebouwen, maar in bijvoorbeeld buurtkantoren met ingerichte werkplekken, waar je flexibel gebruik van kunt maken. Over een aantal jaren zijn we naar verwachting niet meer gebonden aan strikte werktijden, hoewel dit niet voor elke branche zal opgaan. Openingstijden bijvoorbeeld, zullen er blijven, maar wellicht dat ook dit meer en meer gaat vervagen, omdat flexibiliteit een steeds grotere behoefte wordt.  

Hoe gaan organisaties om met deze behoefte aan flexibiliteit? Niet alleen overdag werken, maar ook in de avonduren allerlei dingen regelen? Medewerkers willen daar ongetwijfeld vrijheid voor terug, zodat ze overdag dingen voor zichzelf kunnen regelen. Nu nog zijn organisaties vaak zoekende hoe met deze flexibiliteit om te gaan. Want wat doe je als werkgever wanneer een medewerker overdag privézaken regelt via bijvoorbeeld het internet? Nu zien de meesten dit als privézaken onder werktijd regelen. Maar het is de uitdaging om oude patronen los te laten. Sterker nog, als de organisatie in staat is om dat oude denken los te laten en het werk zo interessant te houden dat de medewerker zich betrokken blijft voelen, is er niets aan de hand. Dan ontstaat er op basis van vertrouwen een (nog) gezonde(re) arbeidsrelatie.  

Het digitale tijdperk brengt met zich mee dat we online gemeenschappen creëren.  Hiermee kunnen we onze werkplek naar eigen wens inrichten. Voorbeelden van zulke online communities zijn LinkedIn, twitter en facebook. 


Al deze ontwikkelingen zijn van invloed op onze loopbaan in de toekomst. Hoe vind je werk en hoe zorg je ervoor dat je gevonden wordt? Of we willen of niet, een online identiteit ontwikkelen wordt steeds belangrijker. Er wordt nu al gesproken over een E-Portfolio die je zelf ontwikkelt.

Een eigen merk ontwikkelen en zichtbaar maken is belangrijk. Het gaat er niet alleen om dat jezelf neerzet, maar ook dat het dicht bij jezelf staat, dat het zichtbaar is wat je doet, wat je passie is en waar je talenten liggen. Dit zijn terugkerende vragen waar je zelf antwoord op moet kunnen geven. Dit betekent dat je jezelf meer bloot moet geven. Wie ben je, hoe werk je en wat wil je bereiken?

In deze tijd is behoefte om persoonlijke betekenis te vinden in het werk dat je doet.  We zijn op zoek naar zinvolle relaties en verbindingen met anderen. Niet iedere organisatie is daar nu al op ingericht.  De centrale vraag wordt daarom misschien wel: hoe spreken leidinggevenden medewerkers aan op de eigen zingevingsvragen en hoe verbinden zij deze aan de organisatie? Hoe zorg je ervoor dat de persoonlijke doelstellingen en de organisatiedoelstellingen in elkaars verlengde gaan liggen?

Stephan Covey voegde aan zijn besteller 'The seven habbits of highly effective people' the 8th habbit toegevoegd: 'Effectiveness to Greatness' oftewel verbinden en inspireren. Nu nog zien wij dat de behoefte aan controle vaak overheerst. Maar gelukkig zien we ook een kentering naar vertrouwen.

Wat betekent deze trend voor jou?Nog even de ins en outs!

In                                                                  Uit

Samen carrière maken                                 De man maakt de carrière
Buren                                                            Reizen
Thuis                                                             Kantoor
Talentmanagement                                      Competentiemanagement
Via via                                                           Vacatures
Zelfmarketing                                                Behoudend
Human Purpose                                            Human Resources


                                                                                                                                        

Wij zijn nieuwsgierig hoe onze eZine wordt ontvangen. Wil je na het lezen van de eZine reageren dan stellen we dat op prijs! Spreken onze onderwerpen je aan en/of heb je een onderwerp waarover je graag iets wilt lezen? Wij bekijken graag of we daar iets mee kunnen doen.

Ken je iemand voor wie Namo eZine ook interessant is? Stuur hem dan door! 

Heb je vragen of wil je meer weten? Schroom niet en bel ons.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             


Over Namo                                                                                          

  • Wij, Ellen Selderijk en Fons Musson, zijn de drijvende krachten achter Namo.
  • Het helpen van mensen en organisaties bij hun ambitie om te groeien, is onze inspiratie en geeft ons energie.
  • Hieraan willen wij graag een bijdrage leveren.
  • Wil je met ons in gesprek? Je kunt altijd contact opnemen.
  • We organiseren ook lezingen.
  • Meer weten over ons? Klik hier.
De TEAMONTWIKKELAARS

Organisatiebureau, collectief onafhankelijke adviseurs, kenniscentrum, denktank, innovatieve en invoelende verandercoaches, multidisciplinair middelpunt van een levendige community. Het maakt niet uit hoe je ons werk noemt, het kernthema is: alles wat kan helpen om ons teams beter te laten presteren.

De integrale aanpak dus. Goed presterende teams maken namelijk het verschil, voor elk bedrijf.

Vitaliteit is daarbij het sleutelwoord. Vitale teams zorgen voor vitalere organisaties.
Omdat het makkelijk beter kan. Echt soepel samenwerken, met meer plezier en meer profijt, het is te leren.
De belangrijkste stap naar optimaal presteren en een fijnere werksfeer is daarmee gezet.


Nieuwsgierig geworden?lees verder op onze website  De Teamontwikkelaars
 

Bestemming is geen kwestie van kans, maar keuze. Het is geen ding waar je op wacht, maar wat je realiseert.


 

_________
Weet jij al wat je wilt in je werk en waar je staat? Nee?  
Dan biedt het programma 
Meer Energie in Werk jou uitkomst.

Meer Energie in werk!

Als je weet wat jou motiveert in je werk, wordt je werk leuker en kun je jouw talenten meer en beter inzetten op de plek die bij je past.
 
Mensen die zich ervan bewust zijn waarom ze voor een organisatie werken zijn meer gemotiveerd om (betere) prestaties te leveren.

Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie. 

Je kunt bij ons werken in een kleine groep met maximaal vijf deelnemers. Met persoonlijke aandacht voor jouw specifieke vragen krijg je inspiratie om een volgende stap te zetten.

Inschrijven via de mail of direct door hier te klikken

Voor data in 2013 ga naar onze site 


Heb je vragen?
Neem dan vrijblijvend contact op met Ellen Selderijk: (m) 06 - 15048909.
 

 

De plezier thermometer
 

Als je iemand kent waarvan je denkt dat hij/zij onze informatie goed kan gebruiken, stuur dan de Namo e-zine door. Hij/zij kan zich hier inschrijven en ontvangt dan Zicht op je Balans met de gratis Plezier Thermometer en de gratis maandelijkse Namo e-zine met veel tips en suggesties voor meer rendement en meer plezier in je werk.


Jouw abonnement
Je staat als volgt ingeschreven voor Namo e-zine via <<Email Adres>>.

  • Om je naam of e-mailadres te veranderen kun je de Engelstalige link onder 
  • Afmelden doe je via de unsubscribe-link onderaan deze mail.
  • Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden en je ontvangt gratis Zicht op je Balans met de Plezier Thermometer.
Copyright © 2013 De Teamontwikkelaars, All rights reserved.