Copy

Teamversterking bij fks 


Met genoegen heeft fks twee nieuwe medewerkers mogen verwelkomen gedurende het afgelopen jaar:
  • Gert Claesen: Gert, Software Engineer, kwam ons team versterken vanaf april 2014 .
 
  • Kim Reekmans: Kim kwam in augustus 2014 het team van ICT-infrastructuur versterken als System en VOIP Engineer.
    
Wij hebben het volste vertrouwen in hen en hopen op een langdurige en succesvolle samenwerking. 
 

FKS bouwt InfoKiosk


De Provincie West-Vlaanderen ontwikkelde in het kader van het Europees Interreg IV-programma 300 jaar grens nieuwe cultuur-toeristische producten rond industriële ontwikkeling in de grensoverschrijdende Leiestreek.
Samen met Westtoer, realiseerde de Provincie West-Vlaanderen concreet een interactieve digitale infomodule alsook een dynamische digitale kaart van de grensoverschrijdende Leiestreek.
 
De infomodule wordt ontsloten via infokiosken.  Deze infokiosken staan opgesteld op verschillende locaties (musea) in West-Vlaanderen. De infomodule wordt ook via het internet ter beschikking gesteld aan de internetgebruiker via pc, smartphone en tablet.
De gebruiker kan informatie opvragen aan de infokiosken over allerhande bezienswaardigheden/activiteiten in de omgeving van de kiosk in de volgende domeinen: evenementen, bezienswaardigheden, horeca, erfgoed, infokantoren, socio-cultureel, financiën, legaal, militair, … Er zijn verschillende zoomlevels beschikbaar: wandel-, fiets- of autoniveau.
 


Naast de 4-talige eenvoudige en gebruiksvriendelijke infomodule werd ook een digitale kaart (touchscreens) van de grensoverschrijdende Leiestreek ontwikkeld, met positionering van 100 POI’s (points of interest) rond industrieel erfgoed. Van elk van deze POI’s is een video beschikbaar via de kiosk.


Naast de realisatie van de infokiosken werd ook een beheerinterface voor het beheer en de publicatie van de content ontwikkeld.
 


Een kijkje waard dus !

Bel ons als we je blij kunnen maken met een geweldige demo. 
 

Screenless Desktop

 
In onze vorige nieuwsbrief gaven we een overzicht over hoe mensen met een visuele beperking een smartphone of tablet gebruiken. In dit artikel focussen we ons op het gewone computer gebruik.
 
Microsoft Windows besturingsystemen
 
Standaard is er Narrator als tekst-naar-spraak of een vergrootglas aanwezig. Alleen is de functionaliteit zeer beperkt en zijn deze toepassingen niet echt bruikbaar voor dagdagelijks gebruik.
 
Closed- en Open Source schermuitleesprogramma
 
Momenteel zijn er vijf commerciële screen readers beschikbaar. Elk heeft zijn sterke en zwakke punten. Zo is Bijvoorbeeld GW Micro's Window-Eyes En Freedomscientific Jaws heel sterk online. Ook kan men met extra scripts meer functionaliteit inbouwen. Dolphins Supernova en System Acce ss zijn dan voor sommige mensen eenvoudiger in gebruik en Cobra van Baum is zeer sterk binnen Sap en Office pakketten. Jammer genoeg is deze software niet goedkoop en is dus niet voor iedereen toegankelijk. Zoomtext is het meest gebruikte vergrotingsoftwarepakket.
Sinds enkele jaren wordt er ook gewerkt aan een opensource screen reader voor Windows. Nvda (Nonvisual Desktop Access) groeit momenteel uit tot een zeer waardig alternatief.
 
Gnu/Linux
 
Het opensource besturingssysteem Linux heeft verschillende distributies. Denk maar aan Debian, Ubuntu, Fedora, … Echter zijn de Linux console en de Gnome Desktop toegankelijk voor mensen met een visuele functie beperking. Brltty stuurt alle console output naar een Brailleregel en met Orca kan de Grafische Gnome desktop gebruikt worden. Sinds Oracle sun heeft overgenomen staat de ontwikkeling van Orca op een laag pitje.
 
Apple Macosx
 
Sinds Apple's Tiger (10.4) is er standaard vergrotingsoftware zooms en de screen reader VoiceOver aanwezig. Bij iedere os update, krijgt VoiceOver meer en meer features en kan stilaan concurreren met de Windows tegenhangers.
 
Chrome Os
 
Sinds een paar maanden is Google ook begonnen met het verder ontwikkelingen van hun schermuitleesprogramma voor Chrome Os. Hoe dit in de toekomst gaat werken, kunnen we nu nog niet voorspellen, maar wie weet wordt dit ook een waardig alternatief.
 
 
Referentielijst:
*      nvda: http://www.nvaccess.org
*      GW Micro Window-Eyes: http://www.gwmicro.com
*      Jaws: http://www.freedomscientific.com
*      Cobra: http://www.baum.de
*      System Access: http://www.serotek.com
*      Dolphin producten: http://www.yourdolphin.com
*      brltty: http://mielke.cc/brltty
*      Orca: http://live.gnome.org/orca
 
+1
Share
Like
Tweet
Forward to Friend
Copyright © 2015 fks - uw ideeën in software, alle rechten voorbehouden.
fks bvba | Schampbergstraat 32 | 3511 Hasselt-Kuringen
tel +32 11 214 911 | fax +32 11 220 419 | info@fks.be