Copy
U ontvangt deze nieuwsbrief als donateur of belangstellende.
Veel leesplezier met deze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief nummer 12

Het zoute avontuur van de tjottervloot
voor donateurs en belangstellenden

Spectaculaire tocht

8 mei 2013. Regen, regen en nog eens regen en dat ook al de hele nacht! En, wind, veel wind. Gaan we wel of gaan we niet? Is het verantwoord? Het besluit was: ja, we gaan het proberen, maar niet de gehele geplande tocht. Na een goede uitleg over de stroom, konden we op pad. De stroming was sterk en de wind tegen: zuidwesten wind en we moesten naar het zuidwesten, namelijk Larmor-baden (zie de kaart op www.friesetjottervloot.nl en kijk naar de blauwe lijn). In het midden van het water is de stroom het sterkst en dat hebben we gemerkt. Met snelheden die tjotters in Friesland nog nooit hebben gehaald, schoten we als een kanonskogel over het water. Bij de laatste bocht rechtsaf stond bijna 10 knopen stroom. We moesten dicht bij de wal blijven, omdat we vlak om het eiland uit de stroom moesten breken. Met een noodgang en met veel moeite lukte het alle schepen om veilig in Larmor-baden aan te komen.

Toch mooi windje

7 mei 2013. Op dinsdag 7 mei werd de gehele vloot verwacht op het eiland Ile d'arz voor de kust van Arradon, onze thuishaven in Frankrijk. 's Ochtends was het bewolkt en windstil en dus konden de Reiddomp en de rib (rubberboot) laten zien wat ze waard waren. In sleep vertrokken we vanaf Arradon en slepen is hier noodzakelijk bij windstil weer anders brengt de stroming je waar je misschien niet wilt zijn. Later op de ochtend kwam er een mooi windje en al kruisend konden we de tocht op zeil vervolgen.
Kijk voor meer, ook meer foto's op www.friesetjottervloot.nl.

Veel pers

Alle dagen. Er is in Frankrijk heel veel pers aanwezig bij het evenement genaamd Semaine du Golfe Morbihan. Rubberboten cirkelen om de tjotters heen. Vanuit de lucht maken helikopters opnamen voor tv en ook deelnemers op andere schepen staan voortdurend met hun camera's klaar om ons te kieken. Dat klinkt misschien overdreven, maar de traditionele vloot met van die rare oren aan hun schepen (zwaarden), trekt hier echt veel bekijks. Elke dag tot nu toe (ma. t/m woe) staan we met foto in één of meer kranten. Gelukkig maar, want dat is precies onze bedoeling: Fryslân en de tjotters promoten.

Na de tocht

Baai bij Ile d'arz 

Thuishaven Arradon

Copyright © 2013 Stichting Friese Tjottervloot
All rights reserved.