Copy
U ontvangt deze nieuwsbrief als donateur of belangstellende.
Veel leesplezier met deze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief nummer 11

Het zoute avontuur van de tjottervloot in Zuid-Bretagne (Fr.)
voor donateurs en belangstellenden

Goede show

Maandag 6 mei. Tegen drie uur kwamen de schepen die over zee waren komen varen het gedeelte van de baai binnen waar wij aan ankerboeien lagen te wachten. Prachtige ouderwetse kotters, oceaanracers, een schip uit de tijd van de VOC en vele, vele klassieke jachten en jachtjes vulden de parade. Met het Fries jacht, onze tien tjotters en andere rond- en platbodems hebben we in een lange slinger tussen de schepen doorgezeild. In kiellinie kregen we veel bekijks en zijn we honderden keren op de foto gezet. Op de grotere schepen toeterden en zwaaiden ze ons een groet toe. De gehele vloot heeft zich op deze eerste dag prima in de kijker gevaren.

Show zeilen

Reiddomp in actie

Sterke stroming

In de Golfe du Morbihan is duidelijk sprake van eb en vloed met een verval van zo'n 4 meter. Dat geeft rare effecten en verloeveren blijft een vreemde gewaarwording. We zouden de vloot grote schepen een eind tegemoet varen, maar halverwege kregen we zoveel stroom tegen waar we niet tegenin konden. Bijna alle tjotters hebben het geprobeerd, maar stuk voor stuk werden ze door de stroom weggezet: tollende tjotters.

Palaver aan de baai

’s Morgens om 10 uur gaf Jack van den Berg, voorzitter van de Stichting Friese Tjottervloot, uitleg over het programma van de dag. Het doel van deze dag was tijdens de kleine parade, het onthalen van de schepen, onszelf in de kijker zeilen. Opdracht was ook: blijf bij elkaar voor de mooiste foto's die van ons worden genomen. Het mooie weer, de schitterende luchten en de geringe wind, hebben zeker bijgedragen aan prachtige promotieplaatjes. 

Liggen aan de boei

We konden rustig beginnen, dachten we, maar snel na het palaver moesten de schepen worden verlegd, omdat ze anders droog zouden vallen. In allerijl moesten de schepen aan de moorings, boeien verderop in de baai, zodat ze water onder het vlak bleven houden. Eigenlijk een prachtige systeem die moorings, als je tenminste een boot in de buurt heb die je weer naar de wal kan brengen. En natuurlijk is dat geregeld.
Copyright © 2013 Stichting Friese Tjottervloot
All rights reserved.