Copy

Nieuwsbrief februari 2022

Bonjour!

Terwijl de stormen in Nederland eindelijk zijn uitgeraast, begint hier voorzichtig aan een klein beetje lente te komen. Wat snakken we naar de lente! We zullen nog even moeten wachten, maar we genieten intussen met volle teugen van die eerste mooie dagen. En meestal maken we dan een wandeling in de omgeving. Mogelijkheden te over!

Zo hebben we de wandeling bij het dorpje Jalesches al verscheidene keren gelopen. We kiezen dan de korte variant (6 km), omdat deze grotendeels over verhard pad gaat en we zodoende niet in de modder hoeven te glijden of met kunst-en-vlieg-werk moeten proberen om grote plassen te omzeilen.

Regelmatig maken we een wandeling met onze Franse kennissen en op de een of andere manier is het die dag dan altijd prachtig weer. Het moet zo zijn kennelijk. Zo hebben we afgelopen week gewandeld vanuit Ainay le Vieil, een prachtig dorpje noordelijker gelegen in ons departement Cher. Het dorpje is vooral bekend van het imposante kasteel midden in het dorp (vanaf 1 april a.s. weer voor het publiek geopend), maar het is ook een mooi vertrekpunt voor een fietstocht langs het Canal de Berry, dat langs het dorp loopt.
De wandeling - genaamd Le Petit Carcasonne - is 12 km lang en voert door een indrukwekkend vrijwel vlak landschap, van waaruit je onmetelijk ver kunt kijken. Een klein gedeelte gaat langs een droog liggend stuk van het Canal de Berry.

We hebben genoten van een heerlijke pick-nick (met zelfgemaakte sandwiches en een gateau met cassis) onder het jaloerse oog van een paar ganzen en een heleboel kippen.

Vlak voor het dorpje La Perche kwamen we onderstaand kruis tegen uit 1186 (!). Dergelijke kruizen werden in die tijd bij dorpjes geplaatst om de grenzen van het dorpje te markeren. De andere kruizen die je in Frankrijk veelvuldig tegenkomt langs de weg, zijn bedoeld als bescherming van een bepaald kruispunt of een gevaarlijke bocht en hebben dus een totaal andere functie. We vonden het heel bijzonder dat dit kruis bewaard is gebleven.

In deze nieuwsbrief kun je lezen over nog meer bijzondere dingen of bepaalde tradities die we hier tegenkomen. En als altijd schrijven we iets over de klusjes in en om het huis, waar we ons in de winterperiode mee bezig houden.

We wensen je weer veel leesplezier!  

Richard en Caroline  

Klusjes in en om het huis


We beginnen maar direct met de rubriek 'klusjes in en om het huis', want ook in de afgelopen periode hebben we niet stil gezeten.

Zo was het perk dat we vorig jaar in de tuin hebben gemaakt van de stekjes die we van onze vrienden uit de Morvan hebben gekregen, 'ontploft'. Oftewel: de planten stonden zich erin te verdringen. We hebben het onkruid gewied en een aantal planten verplaatst, zodat deze het komende jaar meer ruimte krijgen.

Een andere klus die we geklaard hebben, is het schoon spuiten van de stoep voor het huis en het kunstgras op ons voorterras. De stoep hebben we vandaag geverfd met speciale betonverf voor buiten die we in Nederland hebben gekocht. Hij is wat meer lichtblauw geworden dan hij was, maar we vinden het er best strak uitzien zo! Nu alleen de trap naar de kelder nog verven.
 

La Chandeleur


Hier in Frankrijk viert men op 2 februari - 39 dagen na Kerstmis -  'La Chandeleur', ook wel bekend als 'Maria lichtmis'. In Nederland is dit geen feestdag meer, maar in Frankrijk dus nog wel. En het feest staat in het teken van het eten van crêpes. Je ziet rond die tijd dan ook van alles wat met crêpes te maken heeft in de supermarkten liggen, tot en met de crêpespannen en wafelijzers aan toe.

De oorsprong van het feest stamt uit de de vijfde eeuw na Christus, toen een paus het feest van 'La Chandeleur' verbond met het feest van 'La Présentation du Seigneur' en de gewoonte had om aan pelgrims crêpes uit te delen. Omdat de crêpe rond en geel is en daarom op de zon lijkt, staat de crêpe ook een beetje symbool voor de lente die in aantocht is.

Een leuk gebruik rondom dit feest is dat als je met een muntstuk in de hand de crêpe opgooit en deze heel en netjes omgekeerd in de pan opvangt, dan schijn je een heel jaar geld en geluk.
Wij hebben dat niet gedaan, maar gaan dat zeker de volgende keer eens uitproberen! 

Choses curieuses


Op onze wandelingen door het prachtige landschap van de Berry, komen we vaak allerlei bijzondere, leuke maar ook curieuze dingen tegen.
Zo kwamen we laatst bij een afgelegen huis met een paar hele mooie en lieve schapen in een weitje. Pal voor het toegangshek van het huis hebben de bewoners een soort van gedenkteken gemaakt van een uitgehakte boomstam met daarin gekerfd de twee confinements (lock-downs) die Frankrijk heeft gekend in de afgelopen twee jaar.

Een bekend fenomeen ook in Frankrijk is dat van de telefoon bibliotheek. Sinds 2014 is men er in verschillende landen toe overgegaan om oude telefooncellen om te bouwen tot bibliotheek van dorpsbewoners. Men kan er gratis boeken lenen en zelf ook boeken aan de collectie toevoegen. Een geweldig idee en het staat nog gezellig ook, zo'n telefooncel vol met boeken!

Op de foto linksonder is een schattig kapelletje te zien, dat we tegenkwamen op de begraafplaats van Culan, het stadje dat bekend staat om zijn prachtige kasteel. 

En op de foto linksonder een grappig bord dat net voor binnenkomst van het dorpje Ainay le Vieil staat (zie inleiding van deze nieuwsbrief).
Het 'waarschuwt' bezoekers van dit dorp voor een echt Frans dorp, waar men regelmatig de klokken luidt, waar kraaiende hanen zijn, kuddes met allerlei soorten dieren (die soms zelf ook nog een bel omhebben) en boeren die werken om iedereen te eten te kunnen geven. En als je daar niet van houdt, je hier niet aan het juiste adres bent! 
En als je er wel van houdt, dan heeft men hier goede lokale producten, getalenteerde ambachtslieden en laat men je graag hun kennis en hun productie ontdekken. 

Advertentie in En Route


In het voorjaarsnummer van de glossy En Route (vanaf 4 maart in de winkel), uitgegeven door https://www.chambresdhoteswijzer.nl/ komen we met een pagina grote advertentie. Daarin bieden we een heerlijk 3-daags arrangement  ('Ontdek de Berry') aan, inclusief overnachtingen met ontbijt, diners, een fles wijn en een borrelplankje.

Dit arrangement is te boeken via onze website (http://www.la-joyeuse.com) en het leuke is: je kunt dit arrangement ook aan iemand kado doen! Bel of mail ons in dat geval even en wij zorgen dan voor een mooie kadobon.

Onlangs hebben we aan onze website een speciale pagina voor arrangementen toegevoegd. Daarop vind je naast het En Route arrangement, ook het arrangement 'Onderweg'. Dat is aantrekkelijk voor gasten die onderweg zijn naar hun vakantiebestemming in het Zuiden van Frankrijk.
Ga naar onze website om de arrangementen te bekijken en te boeken.       
De volgende nieuwsbrief verschijnt in april 2022.  
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2022 Chambres d’hôtes La Joyeuse, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp