Copy

Nieuwsbrief februari 2021

Bonjour!

Terwijl iedereen in Nederland heeft kunnen genieten van sneeuw en vooral veel ijspret, hebben wij hier in Frankrijk nauwelijks wat wits gezien. Wel hebben we volop kunnen meegenieten van de ijspret via foto's van vrienden en familie. Wat een gezellige taferelen!
Helaas viel hier vooral regen, heel veel regen...
Maar... na regen komt zonneschijn!

De temperaturen zijn de laatste dagen behoorlijk gestegen, de vogeltjes kwetteren alweer heerlijk in onze tuin en de dagen worden langer, kortom: er hangt lente in de lucht! Dit geeft ons weer nieuwe energie om lekker buiten aan de slag te gaan. En dat we de daad direct bij het woord hebben gevoegd, kunnen jullie lezen in deze nieuwsbrief.

Daarnaast nog een overzicht van de klussen die we binnen hebben gedaan als het weer eens pijpenstelen regende. We zijn al met al behoorlijk opgeschoten en doen het nu dan ook weer wat rustiger aan. Tenslotte zal het nog wel even duren voordat we de eerste gasten zullen kunnen ontvangen. En daar hebben we nu al heel veel zin in!!

We wensen jullie weer veel leesplezier met deze nieuwsbrief en geniet - nu ook in Nederland - van het heerlijke weer!

Richard en Caroline  

Voortgang binnenhuis

We hebben onze woonkamer inmiddels helemaal 'eigen' gemaakt, nu de oude, lelijke vaste kast van de vorige eigenaar helemaal weg is, en deze vervangen is door een nieuw, fris door ons aangeschaft dressoir. En ook de wanden zijn nu helemaal geverfd. Daarnaast hebben we onze bank helemaal tegen de muur geschoven, zodat er meer loopruimte is ontstaan in de woonkamer.

Ook in onze keuken zijn we druk bezig geweest. Vanwege het voortdurende tekort aan kastruimte en vanwege het feit dat we de voordeur in onze keuken niet gebruiken en deze eigenlijk alleen maar kou doorlaat, hebben we deze deur dichtgemaakt en er een kast voor geplaatst (zie foto's).

Boven het keukenblok heeft Caroline de wand geverfd in een lichte tint grijs en we hebben een muurplaat achter het fornuis aangeschaft en bevestigd.
Verder gaan we nog de geleverde plinten bevestigen onder het keukenblok en moeten alle werkbladen nog een keer geschuurd en gelakt worden.

En tenslotte kijken we nog reikhalzend uit naar onze nieuwe keukendeur naar het terras! De huidige deur is inmiddels behoorlijk krom getrokken door de kou en gaat dan ook niet meer goed dicht. 

Waar is de mol??

Richard houdt heel erg van 'Wie is de mol?', maar helemaal niet van 'Waar is de mol?' De steeds terugkerende molshopen in onze tuin, zijn hem een doorn in het oog. Helaas lijken de mollen hem tot op heden te slim af te zijn en hebben zij inmiddels een heel gangenstelsel in onze tuin gegraven. 

Routes checken - een klein avontuur

Voor Het Franse Pad zijn wij - zoals we eerder schreven - bezig om eventueel nog ontbrekende wandel- en fietsroutes te beschrijven en te checken.

Zo hebben wij afgelopen week een start gemaakt met het lopen en checken van de wandelroute van La Joyeuse naar La Maison Du Cerf in Urciers.
Het weer was prima op een klein spatje regen na. De grond was hier en daar wel erg modderig als gevolg van de vele regen die er de afgelopen tijd is gevallen.

Op een gegeven moment stonden we voor een pad waarvoor een touw hing. Na een korte aarzeling besloten we het pad wel gewoon in te gaan, het was immers de route die we zouden moeten lopen. Het begin van het pad was nog wel redelijk te lopen, maar op een gegeven moment werd het steeds blubberiger. Totdat we zagen dat er vlak voor het erf van een boerderij één grote modderpoel lag. Wat nu te doen?
Caroline zei tegen Richard: "daar kunnen we niet heen hoor", waarop Richard - immer de optimist - riep: "jawel hoor, kom maar". Een paar seconden later zogen zijn schoenen zich vast in de modder en riep hij dringend Caroline's hulp in. Die begon prompt ook te schuiven in de modder. Een hachelijke situatie!

Intussen reed de boer heen en weer met zijn trekker met voorlader, om balen hooi van de ene naar de andere kant te brengen. Zijn trekker gleed vervaarlijk weg in de modderpoel.
De boer zag ons vertwijfeld staan kijken en opende de deur van zijn trekker. "Bonjour", riepen wij nog vrolijk, en gaven vervolgens aan dat we met een wandeling bezig waren, dat we door de modderpoel zouden moeten en dat dat dus niet ging. De boer zei: "ik weet wel een oplossing, attend... ". Hij draaide zijn trekker zo dat de voorlader voor onze voeten op de grond kwam en verzocht ons op de voorlader te stappen.
We hadden niet veel keus.
En daar gingen we, eerst werd de voorlader ingetrokken naar de trekker en vervolgens omhoog geheven. We hielden ons angstvallig vast aan elkaar en aan de voorlader. En zo draaide en reed de boer ons naar de verharde weg, waar hij de voorlader keurig netjes op de grond neerzette en ons liet uitstappen.

We hebben erg gelachen en de boer naderhand uitgebreid bedankt. Wat een vriendelijkheid en behulpzaamheid!

Onze schoenen zijn inmiddels weer netjes schoon.     

Lekker toetje

Tenslotte - in navolging van de vorige nieuwsbrief - nog een recept voor een heerlijk toetje dat we afgelopen zomerseizoen vaak hebben geserveerd. Ook dit keer weer, zoals Richard het altijd gekscherend noemt 'een calorie-arm toetje'.

Toetje met speculoos
 
Ingrediënten voor 6 toetjes:

 • 400 ml slagroom
 • 200 gr speculooskoekjes
 • 6 eetlepels speculoospasta
 • 250 gr mascarpone
 • 4 eetlepels rietsuiker

Bereiding:
 • Verkruimel de speculooskoekjes in de keukenmachine
 • Meng de mascarpone met 2 eetlepels rietsuiker in een kom
 • Klop in een andere kom de slagroom stevig met 2 eetlepels rietsuiker
 • Voeg de geklopte slagroom toe aan het mascarpone mengsel
 • Roer alles door elkaar tot een glad mengsel
 • Verdeel de helft van de gemalen koekjes op de bodem van de schaaltjes
 • Smelt de speculoospasta voor ongeveer 25 seconden in de magnetron en schep een gedeelte hiervan op de gemalen koekjes
 • Schep een gedeelte van het mascarponemengsel hier bovenop
 • Herhaal deze stappen nog een keer: verkruimelde koekjes, speculoospasta en eindig met het mascarponemengsel
 • Je kunt decoreren met een takje rode bessen, maar bijvoorbeeld ook met een chocoladebolletje
Geniet!
De volgende nieuwsbrief verschijnt in maart 2021.  
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2021 Chambres d’hôtes La Joyeuse, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp