Copy

Nieuwsbrief november 2020

Bonjour!
Op 28 november a.s. is het een jaar geleden dat we definitief naar Frankrijk vertrokken. Met een auto tjokvol met spullen vertrokken we uit Amersfoort, nadat we de dag ervoor de sleutel van ons tijdelijk onderkomen in Harderwijk hadden ingeleverd. Een nieuw en onbekend avontuur tegemoet.
De dag erna, op 29 november, ondertekenden we de koopovereenkomst bij de notaris en kregen we de sleutel van ons huis overhandigd. Wat was het wennen in het begin, vooral aan de kou in het huis!

Maar.... alles komt natuurlijk uiteindelijk goed en als we kijken waar we nu staan, dan kunnen we niet anders zeggen dan dat we trots zijn op onszelf voor wat we - met hulp van goede vrienden hier - hebben gerealiseerd: een mooie chambres d'hôtes, waarin onze persoonlijke 'touch' heel herkenbaar is. De zeer positieve feedback van onze gasten afgelopen seizoen heeft ons gesterkt in de overtuiging dat we het juiste pad zijn ingeslagen. We kijken dan ook met veel vertrouwen en enthousiasme uit naar ons tweede seizoen volgend jaar!  
En datgene wat we zochten (meer rust en ruimte, meer in/met de natuur leven) hebben we hier ruimschoots gevonden. We genieten nog elke dag! 

Ongeveer anderhalve week na het verschijnen van onze nieuwsbrief van oktober begon hier in Frankrijk de tweede confinement (lock-down). Dat betekent voor ons dat we op dit moment beperkt zijn in het uitvoeren/regelen van de klussen op onze to-do lijst voor de komende maanden.
We mogen boodschappen doen in de supermarkt en maximaal 1 uur binnen een straal van 1 km rond ons huis een wandeling maken; dit alles mèt een ingevuld 'attestation'. Hoe lang de confinement gaat duren, is nog onzeker. We vermoeden zelf dat het nog wel tot en met eind december zal duren voordat de maatregelen enigszins kunnen worden versoepeld.
Maar de net voor de confinement gekochte legpuzzels gaan ons vast helpen om de komende periode door te komen! ;-)

Gelukkig is er ook altijd veel werk aan de tuin te doen. In deze nieuwsbrief lees je wat we zoal hebben gedaan. En ondertussen genieten we ook van het ontzettend mooie weer! Het is in de afgelopen weken veel warmer geweest dan normaal voor de tijd van het jaar en we hebben dan ook al vaak met een lekker wijntje en een goed boek zitten genieten in het zonnetje!

We wensen jullie een mooie laatste herfstmaand, geniet van het leven en van elkaar en blijf gezond!

Richard en Caroline

Afwateringsgeulen tuin

Zoals we eerder schreven, ligt er in onze tuin een aantal afwateringsgeulen voor hemelwater. Dat komt omdat onze tuin lager ligt dan de omliggende terreinen. Onze ' la rivière', de grootste en centrale geul, loopt over 100 meter van links naar rechts dwars door onze tuin. Verschillende andere geulen die van achteruit in de tuin naar beneden lopen of van ons huis af, komen uit in la rivière.

De grond in onze tuin is om die reden erg waterrijk, wat tot gevolg heeft dat ons gras er eigenlijk altijd groen uitziet (zelfs tijdens hele droge periodes midden in de zomer!). Keerzijde van de medaille is dat de beplanting rondom de geulen enorm hard groeit. De geulen waren helemaal overgroeid.
Aangezien het belangrijk is dat het water kan blijven stromen, heeft Richard de bosmaaier ter hand genomen en alle onkruid weggemaaid. Daarna heeft hij de geul weer vrij geschept. Op onderstaande foto's is goed de situatie voor en na te zien. Mooi hè?

Het werk van Caroline hierbij was voornamelijk het bij elkaar harken van het groenafval en het met de kruiwagen verplaatsen vanuit verschillende plekken in de tuin naar een centrale plaats voorin in de tuin. Daarnaast hebben we samen vele aanhangers met groenafval vol geschept en geleegd bij de groenstort in ons dorp. 

Autumn leaves...

Nog zo'n leuke klus in de tuin: bladeren harken! De kersen- en de appelboom naast het terras laten veel bladeren vallen. We proberen het bladerendek een beetje onder controle te houden door af en toe te harken en ook dit af te voeren naar de groenstort in het dorp.
In de appelboom hangen nog de laatste appeltjes in een vrijwel kale boom, een grappig gezicht!.

Tuintafel

De tafels en stoelen die de vorige eigenaar in de gasten eetkamer had staan, hebben wij  - kort nadat we hier kwamen vorige winter - buiten gezet, met de bedoeling ze op het nog aan te leggen terras aan de achterkant van het huis te zetten. Dit voorjaar heeft Caroline de tafels grijs geverfd en in juni hebben we ze op het intussen aangelegde terras gezet.
Zo hebben we hier afgelopen zomer heerlijk met onze gasten kunnen zitten 's avonds, genietend van het door Caroline bereide 3-gangen diner.

Maar helaas was het blad van één van de tafels een beetje krom getrokken door de regen/kou. Eén van onze gasten kreeg hierdoor op onfortuinlijke wijze een toetje in haar schoot geworpen doordat het spontaan van de tafel afgleed! Dat kan natuurlijk niet.
We hebben het tafelblad daarom omgekeerd en Caroline heeft het inmiddels geverfd. Ziezo, er kan weer aan gegeten worden zonder dat er allerlei dingen vanaf glijden! 

Les Pierres Jaumâtres 

In onze vorige nieuwsbrief schreven we dat we wat meer over onze omgeving zouden vertellen, wat er zoal te zien en te doen is. We hadden gepland om in deze periode zelf op ontdekkingsreis te gaan, nu we daar ruimschoots gelegenheid voor hebben, maar vanwege de confinement gaat dat op dit moment niet.

Daarom hieronder wat informatie over twee leuke bezienswaardigheden, die we zelf afgelopen zomer hebben bezocht toen we een paar dagen geen gasten hadden. Beide bezienswaardigheden liggen in het departement Creuse, in de omgeving van het dorpje Toulx-Sainte-Croix.

Allereerst Les Pierres Jaumâtres. Dit gebied, op de top van de berg Barlot, werd geclassificeerd in 1927. Het bestaat uit een groep rotsblokken, ook wel granietchaos genoemd, die onder de invloed van regen, vorst en wind typische vormen hebben gekregen. Aan de meest opvallende stenen zijn ook namen gegeven: de bascule, het oratorium, de suikerbroodjes, de belegering, de kikker en de duivelswieg.
Tijdens de Romantiek oefenden de stenen ook hun aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Zo heeft de beroemde schrijfster George Sand hier met haar geliefde, de componist Chopin, gepicknicked en de stenen als waren het creaties van mensenhanden in haar roman 'Jeanne' opgenomen.

Je kunt hier rondwandelen, maar ook van het uitzicht genieten. Bij de ingang bevindt zich een restaurant.

La Tour panoramique Toulx-Sainte-Croix 

Een klein stukje rijden vanaf de Pierres Jaumâtres bevindt zich de tour panoramique de Toulx-Sainte-Croix. De bouw van de toren werd gestart in 1932 op initiatief van de pater Aguillaume, maar kwam in 1937 tot stilstand wegens gebrek aan financiering. De bouw werd vervolgens hervat in 1956 en in 1957 voltooid om er een televisie-antenne op te plaatsen die tot 1972 op de toren heeft gestaan.

Op de toren heb je een 360° en panoramisch uitzicht tot 100 kilometer ver over maar liefst 7 departementen, waarbij je o.a. - bij helder weer - de puy de Dôme in de Auvergne kunt zien liggen, de hoogste vulkaan van de gelijknamige bergketen en behorend tot het UNESCO werelderfgoed. Het is één van de mooiste uitzichtpunten in Frankrijk. 

De volgende nieuwsbrief verschijnt in december.  
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2020 Chambres d’hôtes La Joyeuse, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2020 Chambres d’hôtes La Joyeuse, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp