Copy

Nieuwsbrief november 2021

Bonjour!

Het is vandaag de dag van de winterwende of decemberwende. Om precies 16.59 uur start de schijnbare beweging van de zon van de Steenbokskeerkring op het Zuidelijk halfrond richting de Kreeftskeerkring op het Noordelijk halfrond, en worden de dagen bij ons weer langer. Het is ook de dag waarop de meteorologische winter start. De laatste dagen hebben we echter al het gevoel dat het winter is geworden; in de nachten duikt de temperatuur af en toe onder het vriespunt en overdag is het vaak mistig en erg koud. Dat levert wel bijzondere plaatjes op, zoals de foto hierboven. Mooie rijp op de bomen in een wat mistig landschap.

In deze nieuwsbrief geven we je zoals gebruikelijk weer een kort overzicht van waar wij ons mee hebben bezig gehouden in de afgelopen maand en wat we hebben beleefd. We geven ook een tip voor een leuke bezienswaardigheid die we hebben ontdekt.
 
Het is bijna Kerstmis! Ook dit jaar brengen we Kerstmis weer gezellig door met vrienden hier in de buurt. We hopen dat onze Nederlandse lezers ondanks de lockdown toch leuke Kerstdagen zullen hebben. Probeer er iets moois van te maken met elkaar; maak lekkere gerechten, steek kaarsjes aan, zet leuke muziek op en dans!

Wij wensen iedereen daarnaast veel liefde en gezondheid voor 2022!

Joyeux Noël et Bonne Année!
 

Richard en Caroline  

Voorbereidingen seizoen 2022


In voorgaande nieuwsbrieven hebben we al aangekondigd dat we druk bezig zijn met voorbereidingen om de naamsbekendheid van onze chambres d'hôtes te verhogen, en dat we daar in deze nieuwsbrief meer over zouden kunnen vertellen.

Welke acties hebben we genomen of gaan we nog nemen?

Ten eerste hebben we het aantal websites waarop onze chambres d'hôtes staat vermeld, uitgebreid. Dit heeft inmiddels al geresulteerd in een aantal reserveringen voor zomer 2022.

Daarnaast komt er een paginagrote advertorial in de glossy 'En Route', die wordt uitgegeven door het team achter de website chambresdhoteswijzer.nl. In deze advertorial is een arrangement opgenomen dat ook op onze website zal worden vermeld.

Over onze website gesproken, ook deze wordt op dit moment aangepast. Er zullen twee nieuwe pagina's bijkomen: één voor reviews van onze gasten en één voor arrangementen die we gaan aanbieden.
Daarbij kijken we ook naar samenwerking met andere chambres d'hôtes in andere delen van Frankrijk.

Andere wijzigingen zijn dat we onze prijzen per 1 januari 2022 iets hebben verhoogd en dat het voor onze gasten volgend seizoen mogelijk is om een borrelplankje te bestellen voor bij het apéro.

We hebben nu al weer veel zin in het volgende zomerseizoen!  
 

Toilet beneden


In de afgelopen weken heeft Richard heel hard gewerkt om ons privétoilet beneden weer in acceptabele staat te krijgen. De vorige eigenaar had een soort laminaat op de wanden geplakt (met lijm) en deze platen waren gaan loslaten. Ook zat er een fonteintje in dat alleen als je heel erg klein was, goed kon gebruiken. Richard heeft alles eruit gesloopt (behalve de toiletpot) en de wanden opnieuw betimmerd. Hij is nu bezig met verven en als laatste gaan we nog een nieuw fonteintje en een nieuwe wc-bril plaatsen.

In dit toilet, dat direct grenst aan onze salon, zat voorheen ook een deur naar de gasten-eetkamer. Er is ons diverse keren door mensen in onze omgeving gevraagd waarom we er niet een gastentoilet van zouden maken; we hebben in onze privé badkamer immers ook een toilet? 
Uit hygiënisch oogpunt willen we dit niet en we willen ook niet een toilet dat direct bereikbaar is vanuit een ruimte waar ook wordt gegeten. Om die reden vragen we onze gasten om in hun eigen kamer naar het toilet te gaan.
Zelf gebruiken wij dit toilet alleen buiten het seizoen. 

Opfrissen gasten-eetkamer


Ook de gasten-eetkamer wordt onder handen genomen de komende tijd. We willen de sfeer nog iets huiselijker maken. Als eerste hebben we naar de totale verlichting gekeken. De spots aan de balken vonden we wat ongezellig en onpraktisch. Daarom hebben we boven de eettafels lampen met direct licht opgehangen. Voor de oplettende lezers: de middelste lamp doet het inderdaad niet, deze gaat Richard nog op de stroom aansluiten. De plafondspots die wel blijven, zullen worden vervangen door kleinere exemplaren. 

Naast lampen willen we ook gordijnen voor de ramen. Er hangt nu één gordijn, maar dat is om de extra buitendeur te verbergen en is tegelijkertijd tegen de kou.
Altijd lastige missies, gordijnen uitzoeken. Daar gaan we ons de komende maanden maar eens op storten.    

Nieuwe épicerie


Ongeveer een jaar geleden geschreven we een stukje met precies dezelfde kop: 'nieuwe épicerie'. Destijds werd er een tijdelijke épicerie op het plein neergezet. We begrepen toen van de dames bij onze Mairie dat er een nieuwe, vaste épicerie door de gemeente zou worden gebouwd.
Onlangs zijn ze met de bouw hiervan begonnen. Het nieuwe gebouwtje komt naast onze salle de fêtes. Op de foto's hieronder is te zien dat de fundering al is gelegd.
We hebben gelezen dat het de bedoeling is dat het gebouwtje komend voorjaar klaar is en we zijn blij dat de vrij lelijke 'keet' dan tot het verleden behoort.
 

Barrage de Rochebut


Afgelopen zomer hebben we bij toeval een grote stuwdam in de rivier de Cher ontdekt: de barrage de Rochebut. Het aparte is dat je in eerste instantie door een 'gewoon' glooiend landschap rijdt en vervolgens de diepte in rijdt en ineens een grote stuwdam voor je ziet. Heel wonderlijk!

Deze stuwdam is op ongeveer 40 minuten rijden van onze chambres d'hôtes gelegen, iets ten zuidoosten van de stad Montluçon. De dam is gebouwd tussen 1906 en 1909 en beschikt over een nieuwe waterkrachtcentrale die in 1965 de oude centrale uit het jaar 1913 heeft vervangen. Het stuwmeer van Rochebut heeft een oppervlakte van 158 ha. en is een belangrijke stek voor vissers. Er kan worden gevist op karper, snoek, snoekbaars, zwarte baars en meerval.
De oevers van het stuwmeer zijn steil, zodat het vissen op het meer aan te bevelen is om met een boot te doen.

Maar ook als je niet van vissen houdt, is deze stuwdam leuk om te bezoeken en met verwondering te kijken naar dit vernuftige bouwwerk.      

Wandelpoesje


Ter afsluiting van deze nieuwsbrief nog een grappig verhaal.

Op Facebook schreven we enige weken geleden dat we tijdens één van onze wandelingen hier in de buurt vergezeld werden door een herdershond. Deze hond sluit altijd aan op hetzelfde punt, en loopt dan helemaal mee tot ons huis. Dat deed ze afgelopen zomer al een keer, ook kwam ze een keer met wandelende Franse Pad gasten mee. Inmiddels weten we dat ze van één van de brandweerlieden is, omdat ze soms ook meegaat als haar baasje moet uitrukken. Ze wacht dan geduldig achterin de kleine jeep, totdat hij weer terugkomt

Onlangs wandelden we weer het bekende rondje rondom Préveranges. Nog binnen het dorp kwam er een klein poesje aanrennen. Ze miauwde gezellig en bleek nog een jong poesje. Ze ging ook midden op de weg liggen, dus we hebben haar geprobeerd naar de kant te lokken. Gelukkig was het zondag en was er niet zoveel verkeer.

Het poesje wilde niet blijven waar ze was, ze wilde met ons meelopen. Dus dat is wat ze deed. Het hele eind. Aangekomen op een andere weg, heeft Richard haar maar opgepakt en gedragen. Weer terug in ons dorp hebben we hier en daar geprobeerd erachter te komen van wie het poesje is, maar helaas zonder succes.

We hebben haar daarom maar bij ons toegangshek neergezet in de hoop dat ze weer terug naar haar huis zou lopen. Ze verdween snel onder het hek door, onze tuin in. Caroline keek nog even onder het dichte hek door waar het poesje gebleven was en tegelijkertijd hoorde ze gepiep. Vervolgens zag ze dat het poesje al direct een muisje te pakken had, waarmee ze onder onze auto wat ging spelen.

We hebben het poesje daarna niet meer gezien en hopen dat ze niet is aangereden, maar dat ze nog steeds haar favoriete bezigheid uitvoert: muisjes vangen!      
Vanwege een gepland bezoek aan Nederland in de tweede helft van januari slaan we even een maandje over. De volgende nieuwsbrief verschijnt daarom in februari 2022.  
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2021 Chambres d’hôtes La Joyeuse, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp