Copy

Nieuwsbrief oktober 2021

Bonjour!

We zijn weer terug met onze nieuwsbrief na een bijzonder gastenseizoen te hebben gehad. Het is inmiddels oktober, onze chambres d'hôtes is gesloten (hoewel we nog wel wat vrienden gaan ontvangen) en de herfst is al een maand geleden begonnen. 

Er is veel gebeurd in de afgelopen maanden. We hebben gasten met ezeltjes ontvangen, één van onze gasten bleek zowaar een achter-achterneef van Richard te zijn en de geplande cursusweek van instituut CAM uit Nederland ging op het laatste moment niet door. Tenslotte zijn we eind vorige maand gestopt met Het Franse Pad. Over dat besluit kun je verderop in deze nieuwsbrief meer lezen.

Onlangs hebben we ook weer een bezoek gebracht aan onze familie en vrienden in Nederland en zijn we - zoals gebruikelijk - teruggekeerd met tassen vol met boodschappen en andere spullen. Direct na terugkomst zijn we druk aan de slag gegaan met verschillende klussen. Zo heeft Richard het hout, dat we na verkoop van het huis naast ons mochten hebben, verplaatst naar onze eigen houtopslag en heeft Caroline een aantal planten verplaatst in de tuin. Helaas hebben we nu te kampen met een verstopte keukenafvoer, waardoor we behoorlijk in de rommel zitten. Net als toen we hier pas woonden, doen we de afwas weer in onze badkamer. Hopelijk komt dat allemaal snel weer goed!

We wensen je weer veel leesplezier en we blijven je ook het komende half jaar van ons wel en wee op de hoogte houden! 

Richard en Caroline  

Gasten met ezeltjes

Zoals we al eerder hadden aangekondigd, hebben we begin september via de Franse versie van Het Franse Pad, gasten met twee ezeltjes gehad. Deze gasten woonden hier niet zo heel ver vandaan, zijn met de ezeltjes in een trailer hierheen gekomen en hebben maximaal 15 kilometer per dag met de ezeltjes - bepakt met de bagage - gewandeld. Ze hadden zelf alle materialen bij zich om een klein stukje omheinde wei af te kunnen zetten.

De ezeltjes konden bij ons goed in het achterste gedeelte van de tuin staan. Daar hebben we het gras deze zomer niet meer gemaaid. Volgens de eigenaar van de ezeltjes stonden er planten in die als chocolade voor de ezeltjes waren; ze hebben dus heerlijk gesmuld!

De volgende ochtend kwam een Franse Pad collega met een trailer om de ezeltjes en hun eigenaren een eindje op weg af te zetten (de route naar de volgende locatie was net iets te ver). En dan merk je dat je met ezeltjes te maken hebt: ze zijn heel moeilijk in een bepaalde richting te sturen.
De eigenaar bond eerst één ezel aan het hek van het huis naast ons en probeerde de andere ezel in de trailer te krijgen. Dit bleek geen sinecure, de ezel bleef erin volharden dat hij absoluut niet in de trailer wilde. Na een poosje vergeefs te hebben geprobeerd, werd de andere ezel losgemaakt. Deze wilde er ook niet in. De eigenaar was inmiddels doorweekt van transpiratie (telkens rende de ezel weer ons hek in met de eigenaar erachteraan), en onze andere gasten hadden inmiddels een kopje koffie gepakt bij het toch wel vermakelijke schouwspel.

Na anderhalf uur (!) stonden de ezeltjes eindelijk in de trailer. Deze 'overwinning' voor de eigenaar was heel belangrijk. De ezeltjes onthouden het voor een volgende keer als het hen lukt om buiten de trailer te blijven. Opgeven was voor de eigenaar dan ook geen optie. 
De anderhalf uur blijkt nog wel redelijk snel te zijn overigens, we hoorden dat het met andere ezeltjes weleens bijna 3 uur heeft geduurd!  

Tuinperken

In februari van dit jaar brachten we een kofferbak vol stekjes mee naar huis na een paar dagen bij onze vrienden van Fontaine La Mère in de Morvan te hebben verbleven. Wat een mooi kado was dat!
We hebben alle plantjes destijds in hetzelfde perkje gezet, maar nu vele maanden later en dankzij de periodes met behoorlijk wat regen afgelopen zomer, is het perkje compleet ontploft!
De herfst aster staat er zeer prominent in, maar is niettemin prachtig!

Het is de bedoeling om in het voorjaar nog meer perken in de tuin te gaan maken. De komende maanden gaan we alvast een aantal planten verplaatsen om ze zo meer ruimte te geven.

Het Franse Pad

Voor de laatste keer zie je hieronder het logo van Het Franse Pad. Twee seizoenen zijn we één van de locaties geweest van deze ontzettend leuke wandel- en fietsreizen. Het heeft ons als startende ondernemers een vliegende start gegeven en daar zijn we uiteraard heel blij mee. Ook was het enorm leuk om al die Nederlandse en (soms) Belgische wandelaars en fietsers te mogen ontvangen in onze chambres d'hôtes. 

Naast deze absoluut positieve kant, zaten er voor ons ook wat negatieve kanten aan. Zo moest Caroline elke avond een 3-gangen diner koken, bleven bijna alle gasten maar één nacht (wat heel veel werk met zich mee brengt in verhouding tot de verblijfsduur) en kostte het Richard elke ochtend toch weer de nodige tijd om de bagage van de gasten naar de volgende locatie te brengen.

We voelden daardoor al een tijdje dat onze eigen visie op het runnen van onze chambres d'hôtes een beetje begon te vervagen. En de behoefte om echt 'eigen baas' te zijn, werd groter.
Daarom hebben we eind vorige maand besloten om te stoppen. Deze beslissing viel door het wegvallen van een aantal andere Franse Pad locaties eerder dan we hadden voorzien.

De komende maanden gaan we gebruiken om een plan te maken voor volgend jaar. We hebben al een aantal ideeën over wat we graag zouden willen en wat we onze gasten zouden kunnen bieden. Die ideeën gaan we verder uitwerken. Zodra we daar nieuws over hebben, horen jullie dit natuurlijk direct.    

Bar-Brasserie in Préveranges

Sinds begin juni dit jaar is de bar-brasserie Le Pont Bayonne geopend in ons dorp. We hebben ons voorgesteld bij de eigenaren en zowel wijzelf als een aantal gasten heeft hier afgelopen zomer gegeten. Het eten heeft vanwege de herkomst van de eigenaren een Italiaanse inslag, maar je kunt er ook gewoon een stukje vlees met frietjes en salade eten.

Hoewel het fijn is dat er een mogelijkheid is om in ons dorp uit eten te gaan, is er een aantal restaurants in de omgeving waar je nog lekkerder kunt eten (zoals hôtel Le Central in Boussac en La Bonne Auberge in Nouzerines). Wij geven onze gasten graag advies en indien gewenst maken wij ook de reservering!  

In april 2022 gaan we weer open. Wil je bij ons verblijven volgend jaar, dan kun je dat nu al vastleggen! Conform onze algemene voorwaarden kun je tot 30 dagen voor aankomst kosteloos annuleren.
Stuur een mailtje naar: info@la-joyeuse.com, of bel ons op: 0033 7 5437 4557, of vul het formulier op onze website (www.la-joyeuse.com) in.
De volgende nieuwsbrief verschijnt in november 2021.  
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2021 Chambres d’hôtes La Joyeuse, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp