Copy
HANSdeKORT | Nieuwsbrief II
EXPOSITIE IN VAN GOGH HUIS ZUNDERT

16 februari 2020  t/m 14 juni 2020
De Stichting Van Gogh & Zundert heeft het genoegen u uit te nodigen voor de opening van de tentoonstellingen: Hans de Kort – No photos from Van Gogh & Karin Borghouts – Vincent was here op zondag 16 februari 2020 om 15.00 uur in het Vincent van GoghHuis Zundert.

De opening wordt verricht door Teio Meedendorp, senior onderzoeker Van Gogh Museum Amsterdam.
 
Hans de Kort (NL – 1963) fotografeert in de ‘natte plaat collodium’ techniek. Deze klassieke methode waarbij een unieke afbeelding wordt gemaakt op glas of metaal bestond reeds in Van Goghs kindertijd. De Kort heeft dan ook de plekken uit Vincents jeugd bezocht en daar met een houten balg camera beelden vastgelegd van de grafsteen van zijn doodgeboren broertje, de bloesem-boom in de tuin van het geboortehuis en zonnebloemen uit de moestuin bij de protestantse kerk. Daarnaast heeft hij in zijn studio stillevens gecomponeerd naar aanleiding van Van Goghs schilderijen van twee werkmansschoenen, een opgezette vleerhond en de kop van een skelet met brandende sigaret. Omdat Vincent zelf een afkeer had van de kleurloze fotografie heeft De Kort zijn reeks getiteld ‘No photos from Van Gogh’. Voor de gelegenheid biedt hij gesigneerde zoutdrukken aan in een gelimiteerde oplage.
PORTRET OP DE NATTE PLAAT?
Heb je interesse in 40 x 50 cm tintype portret van jezelf of geliefden?
 
Natte platen of wel collodium fotografie is een techniek uit 1851 wat unieke platen geeft.
De 40x50cm platen worden begoten met collodium en lichtgevoelig gemaakt in een zilverbad, belichtingstijd van ongeveer 10 seconden waarbij je wordt ondersteund met een hoofdklem. Daarna worden ze ontwikkeld en gefixeerd in de doka. Je bent van dit hele proces getuige in de studio en donkere kamer. 
Ga er vanuit dat we minimaal een halve dag tot een hele dag bezig zullen zijn.
Je bent altijd welkom om eerst een keer langs te komen in mijn studio om een en ander te bekijken/door te spreken.
PLATINUM-PALLADIUM DRUKKEN

Het ‘platinum-palladium’ afdrukprocedé werd in 1870 gepatenteerd en is nog steeds populair bij de echte liefhebbers van zeer lang houdbare afdrukken. Het procedé heeft een bijzondere diepe zwarting en is geschikt voor alle mogelijke papiersoorten, mits die chemisch zuiver zijn en geen witmakers bevatten. Meer en meer fotografen herontdekken het oude procedé vanwege de unieke eigenschappen van schoonheid en houdbaarheid. Fotografen Koos Breukel en Hans de Kort startten samen een experimenteel project, waarbij ze platinum-palladium afdrukken maken van foto’s van bekende fotografen.

Hier kan je het hele artikel lezen uit de Pf-7 uit 2019

WORKSHOPS
Ben je geïnteresseerd in de oorsprong van fotografie? Wil je meer weten en leren over één van de eerste fotografie procédés, het natte plaat collodium proces….
Schrijf je dan in voor deze eendaagse workshop.
Het is ook mogelijk als familie of vriendengroep aan te melden.

In deze praktische workshop leer je de basis van dit 19e eeuwse proces; het gieten van de collodium op aluminium of glas, het lichtgevoelig maken van de plaat, het juist belichten, ontwikkelen, fixeren en daarna het vernissen. Al deze handelingen voer je uit op je eigen collodium portret dat door één van de andere cursisten is belicht. Ieder van de vier deelnemers neemt minimaal twee 4×5 zelf gemaakte tintypes mee naar huis. Om zoveel mogelijk aandacht te geven aan ieder afzonderlijk houd ik het bij een kleine groep. De workshops worden gehouden in mijn studio in Hilversum, vijf minuten lopen van het station.
Prijs per persoon is €185 inclusief materiaal, koffie en thee, lunch en BTW. Bij voldoende aanmelding krijg je daarvan bericht, na betaling uiterlijk een week van tevoren ontvang je de definitieve bevestiging.
Collodion Workshop 07.03.20
Collodion Workshop 07.03.20
€185.00
View
Collodion Workshop 21.03.20
Collodion Workshop 21.03.20
€185.00
View
Facebook
Instagram
LinkedIn
Twitter
Website
Copyright © 2020 Hans de Kort Fotografie, Alle rechten voorbehouden.

Ons postadres is:
Hans de Kort Fotografie
Leeghwaterstraat 43a
Hilversum, Netherlands 1221BC
Netherlands

Add us to your address book

Wilt u de manier wijzigen waarop u deze e-mails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren hier aanpassen of u afmelden voor deze nieuwsbrief.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Hans de Kort Fotografie · Leeghwaterstraat 43a · Hilversum, Netherlands 1221BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp