Copy
Dit is de nieuwsbrief van Inqubator Leeuwarden met nieuws over deelnemers, activiteiten en partners. 

Inqubator is jarig

Op woensdag 20 juni 2012 vierde Inqubator haar 3e verjaardag. Een mijlpaal, want Inqubator heeft de afgelopen jaren veel bereikt. Wij konden de verjaardag daarom niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ruim 60 genodigden kwamen Inqubator feliciteren op de feestelijk georganiseerde borrel, waarbij men onder het genot van een hapje en een drankje kon luisteren naar presentaties van ondernemers Erik Klijn van Biotrack en Friso Visser van Social Media Koffer. De partners en sponsors van Inqubator Leeuwarden ontvingen deze dag een persoonlijk dankwoord van Lennard Drogendijk en ondernemer Gino Van der Baan kreeg een speciale prijs uitgereikt.   Hierover leest u meer in het artikel 'Gino Van der Baan brengt omzet Inqubator naar 3 miljoen". Klik hier voor het fotoalbum van de verjaardag. 

Nieuwe
deelnemer(s)

De afgelopen maand hebben we de volgende deelnemers mogen verwelkomen:
  • Friese kids; Website met aanbiedingen en activiteiten voor kinderen in Friesland. Nieuwschierig? Neem een kijkje op hun website friesekids.nl. Heb je goede tips voor activiteiten voor kinderen in Friesland? Neem contact op via info@friesekids.nl.  
  • Platform boom; ‘out of the box’ denkende internetondernemers. Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn belangrijke kernbegrippen voor Platform boom. Ze hebben een eigen wijze van werken, maar zoeken altijd naar een goede balans tussen de wensen van de klant en eigen creativiteit en passie. 

Water Alliance sterk vertegen- woordigd op belangrijkste waterbeurs in Rusland

 Na de IFAT in München is de Water Alliance (partner van Inqubator Leeuwarden) ook aanwezig op de Ecwatech, die van 5 tot en met 8 juni in Moskou wordt gehouden. De Ecwatech is dé (tweejaarlijkse) waterbeurs van Rusland en omringende landen. In 2010 waren er 750 standhouders, waaronder 9 Nederlandse bedrijven. De Water Alliance en de VLM  zijn samen met een aantal van hun bedrijfsleden met een Nederland Paviljoen op de Ecwatech vertegenwoordigd.

Juiced Boards brengt omzet Inqubator naar 3 miljoen

Dit werd woensdag 20 juni bij het driejarig bestaan van Inqubator Leeuwarden bekend gemaakt. In 2009 begon initiatiefnemer Business Development Friesland met het opzetten van dit starterscentrum met financiering van Gemeente Leeuwarden. Inmiddels heeft Inqubator meer dan 50 startende ondernemers begeleid en kantoor geboden, hebben 25 partneradviseurs zich aangesloten bij het netwerk en is een tweede vestiging geopend in de Water Campus.

Meer dan de helft van de bedrijven die Inqubator heeft begeleid in hun opstartfase is doorgegroeid  en heeft zich zelfstandig gevestigd in Leeuwarden. De ontstane community is goed voor 60 nieuwe arbeidsplaatsen en stageplekken en een gezamenlijke omzet van 3 miljoen. Voorbeelden van doorgroeiers zijn: Owlin, Green Fortune, Alserda Media en Floqr. Zij doen het erg goed in Nederland, maar zijn ook buiten de grenzen van Nederland actief. Gino Van der Baan stond symbool voor het bereiken van de omzetgrens van 3 miljoen en kreeg hiervoor een feestelijke fles Champagne uitgereikt door Lennard Drogendijk.
Er is ook een persbericht verspreid over deze mijlpaal.

Oprichters Owlin genomineerd voor beste ondernemers onder de 25 jaar.


Bas van Ooyen en Richard Kraayenhagen, founders van Owlin en deelnemers aan het Rockstart Accelerator program zijn genomineerd in de Sprout 25 onder de 25. Een verkiezing, georganiseerd door het tijdschrift Sprout waarin een lijst wordt gepubliceerd met de 25 beste ondernemers onder de 25 jaar. In een korte film leggen Bas en Richard uit wat Owlin doet en waar ze op dit moment mee bezig zijn. Door op ze te stemmen maken ze kans om Beste ondernemer onder de 25 jaar van 2012 te worden. Klik hier voor meer informatie én een stemknop

Vernieuwde website Inqubator


Op 20 juni werd de nieuwe website van Inqubator gepresenteerd. De nieuwe website speelt in op de trend ''Belevingscommunicatie", waarbij centraal staat dat het beter is om anderen over de unique selling points van je bedrijf te laten vertellen, dan dat je dat zelf doet. Op de website vindt u daarom nu quotes, persoonlijke bedrijfsprofielen en verwijzingen naar onze Social media kanalen. Daarnaast is er nu ook een vaste plek op de homepage gekomen voor Water Inqubator Leeuwarden en is er een livestream van Twitterberichten. Het internetadres is zoals vanouds www.inqubator.nl

Lennard Drogendijk geeft interview aan DIA (Dutch Inqubator Association)

Op 15 mei kwam Pim de Box (DIA) langs om een interview af te nemen met Lennard Drogendijk, die zich al 10 jaar inzet voor de ontwikkeling van voorzieningen voor innovatieve starters in Friesland. Met zijn bedrijf Business Development Friesland is hij de drijvende kracht achter ondermeer het internationale Fryslân House, het Fryslân Development Fonds en Inqubator. Hieronder een kleine greep uit het interview:
 
Wat trekt je in de Business Incubator sector dat je hierin actief bent als ondernemer?
Tijdens mijn bedrijfskunde studie ben ik geïnteresseerd geraakt in de groei van ondernemers en ondernemingen. In mijn afstudeerperiode heb ik daar ook de meeste aandacht aan willen besteden. Dat heeft direct na bedrijfskunde in een eigen consultancy bedrijf geresulteerd waarin ik andere bedrijven hielp met groeien en uiteraard veel met businessplannen en marketingstrategieën te maken kreeg. Na verloop van tijd kreeg ik meer het idee dat ik deze hulp en assistentie voor startende bedrijven meer permanent en structureel wilde bieden. Een incubator moest het worden. Dat heeft na een heel lange tijd uiteindelijk geleid tot Inqubator Leeuwarden.
 
Wat moet wat jou betreft de kern zijn van de dienstverlening van Business Incubators?
 De kern van de dienstverlening is in principe ontzorging. En in het geval van een incubator richt die ontzorging zich op de ondernemer die graag wil groeien en zorgen heeft over zijn omzetgroei, zijn kosten, zijn financiële positie, zijn administratie. En hoe mooi  is het dat je dan een zetje kunt geven bij de verkoop, de financiering, de beperking van kosten en dus bij de optimalisatie van de winst van die onderneming.

Klik hier voor het volledige interview.

Inqubator is open in de zomermaanden

Deze zomer is Inqubator gewoon open. Gedurende de zomermaanden draaien de ondernemers en het Inqubator team gewoon door! Interesse in het huren van een bureau of kantoor? Ben je pas afgestudeerd en ondernemend? Kom gerust eens langs voor een ontmoeting. Via twitter, facebook of mail kun je een afspraak maken.

Inqubator trendnieuws: Eenmanszaak beste keus voor starters

Iedere maand schrijft Inqubator in deze rubriek over een nieuwe trend op gebied van ondernemerschap. Deze week:  “Starter kan het beste als eenmanszaak beginnen". Ondernemers die alleen beginnen, presteren beter dan degenen die meteen personeel in dienst nemen", vertelt onderzoeker André van Stel. "Ze hebben niet alleen een betere overlevingskans, maar ook hogere inkomsten." Van Stel: "Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat ondernemers bij zo’n zogenoemde ‘pilot-launch’ nog op andere ideeën kunnen komen en hun bedrijfsstrategie kunnen aanpassen. Ze zijn flexibeler en kunnen inspelen op de situatie". Meer weten over deze trend? Klik dan hier.

Stage Marieke Feenema zit erop, ze is geslaagd met een 8! 

Marieke, van harte gefeliciteerd, ook voor jou #bubbels! De afgelopen 6 maanden heeft Marieke gewerkt aan de nieuw uitgezette communicatielijnen van Inqubator. Nieuwe website, folder, nieuwsbrief, flyers; alles matched nu met de zogenaamde ‘beleveniscommunicatie’. Marieke  was een vast gezicht op de Emmakade en kende in no-time alle deelnemers persoonlijk, dan wel van horen en zeggen. Zij is een dijk van een collega geweest, maar is nu op zoek naar een nieuwe uitdaging, wie biedt op deze creatieve communicatiestrateeg! Kijk op haar Linkedin profiel voor meer informatie.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur dan een e-mail naar info@inqubator.nl