Beleef vitaliteit en uitstraling met natuurlijke producten voor een gezonde prijs  |  Bekijk deze email in uw browser

Weg zon, minder vitamine D

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. 

Vitamine D rijke voeding: vooral in vette vis (bijvoorbeeld makreel, haring) en met wat lagere gehaltes in vlees en eidooier. 

Deze week bij aankoop van een verpakking vitamine D naar keuze 10% korting!

Welke rol speelt vitamine D in ons lichaam? 
Vitamine D zorgt samen met calcium voor sterke botten. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D in combinatie met calcium botverlies kan beperken en een positieve invloed heeft op de botdichtheid. Daarnaast kan vitamine D in combinatie met calcium het risico op botbreuken verkleinen. 

Een tekort kan gepaard gaan met spierzwakte en spierkrampen. Voldoende vitamine D in het lichaam zorgt voor een beter evenwichtsgevoel, waardoor het risico op vallen kleiner is. Vitamine D zorgt dus niet alleen voor minder botbreuken, maar ook voor minder valpartijen. 

Er is sterk bewijs dat vitamine D een rol speelt bij de kracht van onze lichamelijke weerstand. Vitamine D lijkt een rol te spelen bij het stimuleren van de productie van een antimicrobieel eiwit, dat bacteriën onschadelijk maakt. Hierdoor kan voorkomen worden dat men ziek wordt. Meer onderzoek is naar deze functie is zeer wenselijk. 
Opmerkelijk is dat diabetes type 1 het meest voorkomt in Scandinavische landen en het minst in de zuidelijke landen. Het lijkt er op dat hoe minder zonlicht en dus hoe minder vitamine D-aanmaak, hoe groter dan kans op het ontwikkelen van diabetes type 1. Verschillende onderzoeken laten verbanden zien tussen een lagere vitamine D-status en een verhoogde kans op het ontstaan van diabetes type 2. Dit onder andere door een verhoogd glucosegehalte van het bloed bij een lagere vitamine D-status. 

Minder bekend, maar de moeite waard van nader onderzoek is de invloed van vitamine D op het serotoninegehalte (een serotonine tekort kan een oorzaak zijn van een depressie). 

Het KWF heeft groot onderzoek gedaan naar vitamine D. Een van de belangrijkste conclusies is dat vitamine D colonkanker mogelijk kan voorkomen. Meerdere onderzoeken tonen verbanden aan tussen vitamine D en het ontstaan op o.a. prostaat-, borst- en colonkanker. 
Vitamine D - 80% Nederlanders heeft een vitamine D tekort.
Kortom, een vitamine die steeds meer in de belangstelling staat, waar het lichaam veel profijt van kan hebben en zeer de moeite waard om in de toekomst verder te onderzoeken. 

Dankzij suppletie hoeven we de werking van de zon niet te missen.
Bekijken
EMAIL
WEBLOG
FACEBOOK
TWITTER
DE GIER
Drogistvoordeel.nl is een onderdeel van De Gier Drogisterijen bv
Email Marketing Powered by Mailchimp
unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Copyright © 2015 Drogist Voordeel, All rights reserved.