Nieuwsbrief

Saartje

Saartje heeft moeilijke weken achter de rug. Zij is ernstig ziek geweest. De oorzaak was teveel brood en verkeerd voedsel. Met heel veel inspanning, moeite en hoge kosten hebben we haar weer aan de beterende hand gekregen. Met als gevolg dat ze binnen een paar weken weer naar buiten mag. Haar ziekte had ook gevolgen voor haar twee lammeren, omdat de melkproductie stagneerde en zij lammeren niet meer konden zogen. Zij moeten nu zonder moeder verder en op eigen benen leren staan.
Wij willen er nogmaals op wijzen om heel zuinig te zijn met het geven van brood. Heel veel bezoekers op een dag geven een paar sneetjes brood, maar alles samen op een dag zijn vele broden. Dit is niet goed voor onze dieren. Ook allerlei keukenafval, van koffiedik, stamppot, sinaasappel- en bananenschillen tot beschimmeld en half verrot keukenafval wordt in de weide gedeponeerd.
Laten we de dierenweide niet als afvaldepot gebruiken.
 

Schapen scheren

Donderdag 26 juli zijn onze schapen geschoren. Ze  hebben eindelijk de jas uitgetrokken. Het bruine schaap was de laatste weken al bezig om de jas zelf uit te trekken. Grote flarden wol hingen er los aan de zijkant bij. Het zwarte schaap voelde zich nog goed met de jas aan, haar gehele vacht was nog intact.
De twee lammeren moesten de eerste uren na het scheren zoeken om hun moeder te vinden. Ze herkenden hun moeder niet meer, omdat ze zonder vacht zo klein waren geworden.
Degene die interesse in deze vachten heeft kan zich melden bij Herman Strijdveen, tel. 0575-572140. Voor een kleine donatie aan de dierenweide veranderen ze van eigenaar.
 

Open dag dierenweide

De dierenweide heeft zaterdag 5 juli een open dag gehouden voor haar donateurs, sponsoren en iedereen die de dierenweide een warm hart toedraagt. Veel donateurs hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om de dieren en de stallen van dichtbij te bezichtigen. Er werden veel vragen gesteld over het wel en wee van de dieren en de inrichting van de stal. Leden van het bestuur en een aantal verzorgers waren aanwezig om deze te beantwoorden. Er was veel bewondering voor al het moois wat bereikt is met de inzet van vrijwilligers.
De inwoners kunnen, al dan niet zittend op een bankje, genieten van de dieren die in de weide grazen en spelen. Vooral in deze voorjaarsmaanden is het een drukte van jewelste in de weide. De jonge geitjes spelen en dartelen in de weide en maken de wildste bokkensprongen. Het jonge damhertje ligt nog vaak verscholen in een kuil terwijl de trotse pauw zijn mooiste veren laat zien.
De jonge schapenlammeren rennen hier als wildemannen tussendoor en zetten de hele zaak op stelten. Zij nemen de rioolbuis als hindernis met speels gemak.
Aan de overkant is de “Paddenpoel” een rustpunt voor de Nubische geiten. Deze goedaardige dieren genieten van de rust in deze weide en liggen met hun lammeren vaak te zonnen op de helling van de vijver. De lammeren spelen vaak rondom deze vijver, “de Paddenpoel” en nemen daarna rust onder de kruin van de dikke boom.
Terug kijkend is het bestuur tevreden over deze open dag, ondanks de wat tegenvallende weersomstandigheden, rondom het middaguur.
 

  Bestuur Stichting Vrienden Dierenweide ’t Spiker
Herman Strijdveen: ’t Spiker 5 (0575-572140, 06-22202964)
Hans v/d Veen: Oranjelaan 30 (0575-520986, 06-55712372)
Mirjam Abelmann: Bieshorstlaan 31 (0575-514098)
Hans van Geel: 't Spiker 33 (0575-523470, 06-18607431)
Martin van der Jagt: Prunuslaan 2 (0575-570592, 06-42752550)


Secretariaat: Stichting
Vrienden Dierenweide 't Spiker
't Spiker 5 
7231 JK Warnsveld

Iban rekeningnummer: NL 86 RABO 0166 8761 43
t.n.v. Stichting Vrienden Dierenweide 't Spiker 
 

Copyright © 2014 Stichting Vrienden Dierenweide 't Spiker, All rights reserved.