Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 33

Voorjaar


Nu het voorjaar weer aangebroken is willen we u op de hoogte houden over het wel en wee van de dierenweide.
Enkele keren per jaar maken we een nieuwsbrief die onder belangstellenden wordt verspreid. We hebben de adressenlijst behoorlijk uitgebreid met, zover we de mailadressen hebben, alle donateurs van onze dierenweide.

Indien U geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kun u dat eenvoudig aangeven middels de unsubcribe link onderin deze nieuwsbrief.
Vorige edities van de nieuwsbrief zijn via de website  www.dierenweidehetspiker.nl  te vinden. Tevens vind u daar ook meer nieuws en foto's.

 

Geboorte lammetjes

De meeste lammeren zijn weer geboren. Het is een bont gezelschap geworden dit jaar. De kleur van de lammeren varieert dit jaar van heel donker naar heel licht, met alle variaties daar tussen in. Maar het belangrijkste is dat ze gezond zijn. En dat zijn ze. Ze springen, rennen en dartelen de gehele weide door en het liefst springen ze overal bovenop. Het is leuk te zien hoe de dieren onderling samen spelen. Het zwarte schapenlam doet zijn best om de parelhoenders te vangen. De lammetjes zijn geïmponeerd door de pauwenhaan als hij met zijn staart staat te pronken.
Ook Saartje (de grote landgeit)heeft dit jaar weer lammetjes gekregen. Wij hopen al jaren op een geitje en dit jaar is dat gelukt. Ze had een mooi, licht van kleur, geitje en 2 bokjes.

Pauwen

De 3 jonge pauwen die we vorig jaar oktober gekregen hebben ontwikkelen zich goed. De hanen beginnen zelfs al te pronken met hun staart. Ze maken nog geen indruk omdat de staart zo klein is. Volgend jaar na het ruiproces in de herfst zal de staart groter en mooier worden. De 3 jonge pauwen hebben zich aangesloten bij de oude en het is 1 gezelschap geworden.

Parelhoenders

Ook de 4 parelhoender hennen die we ook vorig jaar gekregen hebben vormen samen 1 toom met de 2 hanen die we hadden. Inmiddels voelen zij zich zo goed thuis dat ze al eieren beginnen te leggen. Het zijn echte “waakhonden”, als er onraad is laten ze dat duidelijk horen met hun gekrijs.
Ze spelen vaak samen met het schapenrammetje en dan rent het lammetje achter de parelhoenders aan.

Paddenpoel

De Paddenpoel krijgt dit jaar een wat meer gemêleerd gezelschap dieren. De bedoeling is dat de kalkoenen en de bruine Brahma kippen uit de grote weide daar naar toe gaan. Daardoor wordt de Paddenpoel wat levendiger. Een andere reden is dat de kalkoen- en de pauwenhaan elkaar niet zo goed verdragen.
Als u goed rondkijkt, heeft u gezien dat er in de paddenpoel ook een eenden korf is geplaatst. Door ruiling krijgen we een koppeltje kleurrijke Mandarijn eenden. Hopelijk gaan ze dan eieren leggen in de korf.
Om al deze dieren ook ’s nachts onderdak te geven wordt het nachthok wat groter gemaakt.

Kippenhok

Het oude gekregen kippenhokje dat los in de weide staat is nodig aan onderhoud toe. Na grondige inspectie is gebleken dat renovatie te duur uitvalt in vergelijking met nieuwbouw. Een ander argument om het te vervangen was het welzijn en de verzorging van de kippen. De dieren zaten in de zomer bij zonnig weer altijd in de felle zon terwijl het nachthokje binnen dan ook veel te warm was. En voor de kalkoenen en de grote Brahma’s was het hokje feitelijk te klein.
Het bestuur heeft daarom besloten om een nieuw kippenhok te bouwen in het verlengde van de schuur.
Het geraamte van het nieuwe hokje is al klaar. De binnenkant wordt één dezer weken afgewerkt. Het hokje wordt groter en hoger en is water en zon dicht. De voorkant is volledig open zodat het binnen heerlijk fris is. Het is zo ruim gemaakt om het hok ook regelmatig en gemakkelijk schoon te kunnen maken.
Gelukkig hebben wij weer externe sponsoren kunnen vinden die het ons financieel mogelijk gemaakt hebben om deze kippenhokjes te bouwen. Daardoor kunnen we de donaties van onze “vaste donateurs”, die jaarlijks/maandelijks hun donaties aan de dierenweide doen, blijven gebruiken voor het aankopen van voer, hooi, dierenarts enz.

  Bestuur Stichting Vrienden Dierenweide ’t Spiker
Hans van Geel (voorzitter): 't Spiker 33 (0575-523470, 06-
19885940)
Herman Strijdveen (secretaris): ’t Spiker 5 (0575-572140, 06-22202964)
Hans v/d Veen (penningmeester): Oranjelaan 30 (0575-520986, 06-55712372)
Mirjam Abelmann (lid): Bieshorstlaan 31 (0575-514098)

Martin van der Jagt (lid): Prunuslaan 2 (0575-570592, 06-42752550) 

Secretariaat:
Stichting Vrienden Dierenweide 't Spiker
't Spiker 5 
7231 JK Warnsveld

Iban rekeningnummer: NL 86 RABO 0166 8761 43
t.n.v. Stichting Vrienden Dierenweide 't Spiker 
 

Copyright © 2016 Stichting Vrienden Dierenweide 't Spiker, All rights reserved.