Copy
View this email in your browser
Nådens Mission Stockholm - Nyhetsbrev juni 2020

Ett ord från Pastorn

Vi har redan hunnit konstatera att det här året har varit både unikt och annorlunda på många sätt. Naturligtvis vet vi inte vad Herrens planer innebär för oss under den andra halvan av 2020. Vi vet dock att Guds karaktär och natur inte förändras och att han sannerligen alltid är trofast i det han gör (Ps 119:90; Mal 3:6; Heb 13:8).

Tänka, tanka och tagga


För mig personligen och säkert för många av er också så är en av dessa stora förändringar att den i juni månad årligen arrangerade konferensen i Baltimore har blivit framskjuten till augusti. För många av oss fungerar tiden i Baltimore som ett slags ”andligt nyår”. Det är en tid då vi tänker på vår gudagivna tjänst,  fyller på våra sinande andliga cisterner och taggar oss inför ett nytt år som ofta innebär sataniska attacker på våra sinnen. Med andra ord så är detta tiden då vi tar nya tag. Med några få undantag så har jag haft privilegiet att närvara vid de flesta sommarkonferenserna sedan 80-talet.  
 

Storbibelnostalgi


Föga förvånande så har mycket förändrats sedan 80-talet. En sak som drastiskt har påverkat våra liv är den tekniska revolution som följt i kölvattnet på internets introducerande. På den tiden så hade vårt folk, vart de än gick, med sig stora nedklottrade biblar med extra breda marginaler och tjocka anteckningsblock. Den generationen har inte dött ut helt, även om det är en allt ovanligare syn i denna digitala tidsålder. Jag måste erkänna att jag själv inhandlat en del tekniska “grunkor” på senare år. Det inkluderar till och med det avancerade mjukvaruprogrammet Logos. Detta för att underlätta mina studier. Tyvärr har jag bara skrapat lite på ytan ännu och det mesta av vad programmet förmår återstår att upptäcka. Hur som helst så tenderar jag oftast att falla i samma kategori som P. Scibelli och P. Ben, det vill säga bland dem som står emot nymodigheter, åtminstone vad det gäller bibelstudievanor. Med tanke på dessa båda gudsmäns positiva påverkan på Kristi Kropp så är det uppenbart att den ”gamla skolan” också fungerar, kanske till och med bättre. Guds Ord har lästs och undervisats i många former under århundradena, från stentavlor till läsplattor via bokrullar och böcker. Onekligen så kan Guds Ord tas emot och studeras på många olika sätt. Det är ett levande och evigt ord och är därför inte begränsat till någon speciell ”form” (Ps 119:89; 2 Tim 2:9). Med andra ord så kritiserar jag inte de moderna formerna att läsa och ta till sig Gudsordet. Trots det så måste jag medge att jag saknar de stora biblarnas och de tjocka anteckningsblockens dagar.
 

Grundläggande träning  


Vi vill alla hålla oss i form fysiskt sett, eller hur? Jag är inget undantag. Vi har ett utomordentligt funtionellt utomhusgym precis där vi bor. Det är väldig basalt. Jag kan göra 8–10 olika övningar. Tillsammans med lite stretching och joggning så har jag allt som jag behöver för att hålla mig i form. Det bästa av allt är att det är gratis. Jo, det är sant, om jag strävar efter att vinna Mr. Universum så behöver jag onekligen lite mera utrustning. Nu är det inget som står på min att göra-lista, inte just nu iallafall. Många gånger när människor vill göra något åt sina extrakilon och det allmänna välmående så spenderar man en massa pengar på häftiga T-shirts, trendiga svettband och snärtiga vattenflaskor. Dessutom så måste man ju köpa ett dyrt gymkort, om man nu ens kommer så långt innan man kastar in handduken. Redan från början behöver jag ställa mig frågan: vad behöver jag egentligen? Det samma är sant för vår andliga träning och tillväxt. Vad behöver jag egentligen - dyra mjukvaruprogram som jag aldrig lär mig, bästsäljarböcker som jag aldrig hinner läsa eller några bibelkurser som marknadsförs av någon kändispastor som jag aldrig ens påbörjar? Svaret är ett rungande nej!
 

En liten nostalgitripp


När jag kom till ”Greater Grace”, vilket var innan internet invaderade våra liv, alltså under den tidigare nämnda ”storbibeleran”, så var folk, speciellt ledarna, oftast utrustade med tre saker. Det första var en studiebibel (ja, en stor rackare). Det andra var, Lewis Sperry Chafers systematiska teologi (8 volymer). Det tredje och sista var P. Stevens småskrifter (massor av dem). Om jag önskar bli en världskänd teolog så kanske jag måste investera i lite mera material. För de flesta av oss så är detta ett utmärkt startpaket. Faktum är att det är mer än så. Detta basala ”startpaket” kan och kommer att förvandla oss, oavsett om vi är ledare eller inte, till effektiva tjänare i evangeliets tjänst, förutsatt att vi låter Gud leda oss.

Ta det för vad det är men här är mitt råd. Till att börja med så köp en bra studiebibel. Var noga med vem som har satt ihop materialet och fotnoterna. Det är viktigt att de bygger på en ”dispensational teologi” och att författaren har en rätt förståelse av nåden och det fullbordade verket. Jag rekommenderar starkt några studiebiblar som är skrivna av C.I. Scofield, Charles Ryrie och Charles Stanley. Det finns andra bra alternativ också men dessa tre män står på en doktrinär grund mycket lik den som ”Greater Grace” representerar. Samtliga av dem finns översatta till andra språk, tyvärr är inte svenska ett av dem.

Införskaffa sedan Lewis Sperry Chafers systematiska teologi. Kanske en del av er redan har den. Nuförtiden har de 8 volymerna blivit ersatta med en ny utgåva med bara 4 volymer. Materialet är dock identiskt. I dessa tider, när villoläror sprider sig i församlingarna med en hittills oskådad hastighet, är det viktigt att inte flytta de ”gamla gränsstenarna” som våra fäder har rest (Ords 22:28). Våra församlingar har under åren växt och frodats, närda av ”klassisk dispensationalism” och dess unika förståelse och tillämpning av Guds nådefulla handlande med mänskligheten genom den inkarnerade Människosonen. Låt oss slå vakt om våra doktrinära övertygelser.

Till sist vill jag föreslå förnyad läsning av P. Stevens småskrifter. De brukade vara synliga överallt, i våra bilar, sovrum, ja, till och med på toaletterna. De finns numera tillgängliga i digital form, nästan 500 stycken. Om vi studerar en i veckan så tar det oss 10 år att beta av alla. Han undervisade och tillämpade ”normativ dispensationalism” på ett unikt och spännande sätt. Faktum är att det var så unikt och spännande att det förde oss ut i hela världen med glädje, eller hur?

En ansvarig generation

Jesus var mycket tydlig i sin undervisning att de som har fått mycket kommer att hållas ansvariga på ett annat sätt än de som fått lite (Lukas 12:48). Vår generation har fått mycket. Jag skriver förstås från ett svenskt och därmed västerländskt perspektiv. Man undrar i sitt stilla sinne vad som kommer att utkrävas av de ofrälsta vid den Vita Tronen och från de frälsta vid Kristi Domstol. Människans kunskap om universum, naturlagarna och människokroppen har ökat explosionsartat i vår generation. Denna ökade kunskap, relaterad till Guds allmänna uppenbarelse, gör denna generation mer ansvarig inför Gud än någon tidigare generation (Rom 1:18-32). Även om internet är genomsyrat av allehanda skräp så är också sanningen tillgänglig där. Det finns en uppsjö av kristna hemsidor, artiklar och vittnesbörd. En del av dem är riktigt bra och tillhandahåller tillräckligt med information för att någon ska kunna bli frälst. Vi är dock fortfarande ansvariga att lyda missionsbefallningen, som är en tidlös uppmaning given till alla troende, och gå ut i hela världen med evangelium (Matt 28:18–20). 

För de kristna, åtminstone för oss som lever i västvärlden, så finns det ingen ursäkt att inte lära känna Gud och bli hans överlåtna lärjungar i denna förmodligen sista generation i församlingens tidsålder. Aldrig någonsin har vi haft tillgång till de resurser vi har idag. Vad vi än vill eller behöver veta gällande den kristna tron så finns möjligheten att hitta intressant och uppbyggande material från duktiga bibellärare, kristna vetenskapsmän och apologeter med unik expertis. Det finns otaliga vägar att bli förvissad om den kristna trons särställning.

Vi är därför en generation som har ett oerhört stort ansvar. De enda generationer som möjligen skulle kunna utmana oss som den mest ansvariga generationen är ”ökengenerationen” som såg Herrens dagliga mirakler under 40 år, samt de som bevittnade Jesu liv och gärningar under hans jordeliv. Båda dessa generationer syndade ändå inför Gud, trots att dessa mäktiga mirakler utfördes inför deras ansikten. Vad ska vi säga om vår egen generation – kommer vi att utnyttja de fantastiska möjligheterna som givits oss? Min bön är vi kommer göra det.

Sammanfattning

Jag känner mig nödgad att göra en sista bekännelse – jag lever inte helt och hållet som jag lär. Jag använder mig av ett överflöd av informationskällor i mina studier såsom böcker, artiklar och mycket annat. Ja, till och med, som jag tidigare nämnde, så har en viss digitalisering skett i mitt liv. Jag läser Bibeln på flera språk i min iPad som jag fick som en julgåva av församlingen för några år sedan. Det tog faktiskt 10 månader innan jag ens ”vågade” använda den och då med mycket ”extern” hjälp. Jag är dock mycket mån om att materialet jag inkluderar i mina studier är läromässigt i samklang med det som jag tidigare har betonat här.

Jag är till sist oerhört tacksam till Gud för allt som jag har tillgång till i mitt liv. Jag känner mig också storligen priviligierad att få vara en del av denna generation. Vi vet dock inte hur länge denna möjligheternas dörr står öppen. Jesus varnade oss att ”dagen” inte varar för evigt och att ”natten” kommer då ingen kan verka (Joh 9:4). Dagen varar ännu, eller hur? Låt oss be till skördens Herre att han sänder ut arbetare till sitt skördefält (Matt 9:37-38). Pssst… vi är verkligen en del av detta utsända arbetslag, eller hur?
P. Mikael Toll

Kontakt: stockholm@ggwo.se
Dela Dela
Skicka vidare Skicka vidare

Blick på missionsfältet


Tyvärr så har många missionsresor och sommarplaner blivit inställda, ändrade eller uppskjutna. Detta betyder inte att vi inte kan vara aktiva på andra sätt. Tveklöst så är det bästa sättet att påverka världen andligt genom bön. Om du inte redan vet så har ”Greater Grace” en månatlig bönelista där du kan be för länder, städer och missionärer. Detta är ett fantastiskt sätt att bli delaktig i den världsvida vision för mission som vi har. För det första så ta fram den gamla skolatlasen och en uppslagsbok och bekanta dig med de olika platserna där vi har kyrkor. Sedan så kan du ta dig en titt på deras ansikten som tjänar på dessa olika platser och lära dig deras namn. Slutligen så börjar du be för dem. Innan du vet ordet av så kan Gud föda en vision i ditt hjärta för någon plats. På GGWOs hemsida kan du hitta kontaktuppgifter till de olika missionärerna. De tycker om att höra från folk som ber för dem. Varför inte börja redan idag – här är länken till bönelistan för juni månad.

Korta svar på svåra frågor


En del kristna menar att fysiskt helande är en del av försoningen. På samma sätt som vi tar emot andlig frälsning, det vill säga genom tro, så kan vi också uppleva frihet från sjukdomar och svagheter. Ofta baserar man detta på skriftställen såsom Jesaja 53:5, Matteus 8:17 och 1 Petrus 2:24. Eftersom många kristna inte blir helade i sitt liv så leder denna typ av undervisning ofta till fördömelse. Även då Bibeln inte garanterar fysiskt hälsa under våra jordeliv så överflödar Guds Ord med andra löften, både temporära och eviga. Lyssna till Dr. Mikael då han försöker bena ut några av idéerna och koncepten som omger denna falska lära. 
Ibland används Jesaja 53:5, Matteus 8:17 och 1 Petrus 2:24 för att hävda att vi kan kräva ett fysiskt helande av Gud. Stämmer det?
I våra led så tror vi på villkorslös evig säkerhet för den troende. Detta är långt ifrån en självklarhet bland kristna. Många tänker sig att frälsningen är en slags belöning för gott uppförande. Andra tror att frälsningen är en gåva, men att den ändå kan förloras. Ytterligare andra tror att frälsningen är en fri gåva som inte kan förloras. Man reserveras sig dock genom att säga att ett mått av andlig frukt måste vara synligt i den troendes liv, annars kan han eller hon inte veta om frälsningen verkligen var genuin. Vad säger Bibeln om allt detta? Läs Pastor Mikaels utläggning om ämnet ”belöna, bevara eller bevisa” baserat på 1 Joh 5:13
Läs mer...

Gudstjänst läggs ut på youtube och facebook

 

Observera att vi under rådande omständigheter med Covid-19 inte ses på gudtjänsterna på plats på Pumpan. Vi kommer inte sända live just nu heller, men det kommer tillbaka så snart vi är på plats på Pumpan igen. 

Varje söndag lägger vi ut predikan på youtube och facebook.

Predikan på svenska senast kl 11
Predikan på engelska senast kl 18
Facebook
YouTube

Kommande händelser

Juli 
9–12 ”Sommardagar”. Digital konferens från Kiljava, Finland.
För mer information kontakta stockholm@ggwo.se

Augusti - OBS NYA DATUM
4-8 Internationell konferens i Baltimore, USA. Mer information kommer.
Nådens Mission på facebook
Website
YouTube
Copyright © *2020* *Nådens Mission*, All rights reserved.

Mejla oss på: stockholm@ggwo.se

Här kan du välja att avregistrera dig från dessa utskick.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nådens Mission · LARS FORSSELLS GATA 34 · Stockholm 11215 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp