Copy

Nieuwsbrief maart 2022

Met deze nieuwsbrief willen wij jullie op de hoogte brengen van een aantal maatregelen. Het gaat hierbij om inschrijving UBO-register (waarvan de deadline binnenkort afloopt), verlaging schenkingsvrijstelling en Liquid.


Wees op de hoogte van het laatste nieuws!

Phidra Accountants & Adviseurs 

 

Reminder!
Let op organisaties moeten vóór 27 maart 2022 hun UBO('s) ingeschreven hebben. Hieronder treffen jullie het artikel uit onze vorige nieuwsbrief aan. Als de inschrijving is voltooid, dan ontvangt de organisatie en geregistreerde UBO('s) een bevestiging van de KvK. Graag ontvangen wij hier een kopie van.

Inschrijven UBO's: uiterlijk 27 maart 2022

Administratie
 

 

De deadline voor ondernemingen om zich te registreren in het UBO register komt steeds dichterbij. Organisaties ingeschreven in het Handelsregister moeten hun uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) uiterlijk 27 maart 2022 opgeven bij de Kamer van Koophandel. De KvK meldt dat een groot percentage organisaties de inschrijving nog niet heeft gedaan.

Hoe doet u de UBO-opgave?

Bestond uw organisatie al voor 27 september 2020? Kijk dan op KVK.nl/ubo of u uw UBO's moet inschrijven. Dit is afhankelijk van de rechtsvorm. Daarna doet de tekenbevoegde van uw organisatie de UBO-opgave. Of u vraagt een notaris dit te doen. Wij als Phidra kunnen u hierbij alleen assisteren.

Door een juiste inschrijving helpt u mee aan het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme. En stimuleren we samen een gezond ondernemersklimaat in Nederland, en Europa.

Waarom is inschrijven in het UBO-register belangrijk? 

Het is belangrijk om witwassen, de onderliggende delicten ervan zoals fraude, en ook terrorismefinanciering te voorkomen en te bestrijden. Meer transparantie in organisaties helpt hierbij. Daarom heeft elk EU-land een UBO-register. UBO staat voor 'ultimate beneficial owner', oftewel de 'uiteindelijke belanghebbende' van de organisatie. 

Organisaties die u nodig hebt voor uw bedrijfsvoering zoals banken, beleggingsinstellingen en andere financiële en juridische dienstverleners, zijn wettelijk verplicht om bij een cliëntenonderzoek het UBO-register te raadplegen. Hiermee kunnen ze vaststellen en controleren met wie ze zakendoen.

Uw bank, beleggingsinstelling of andere financiële en juridische dienstverlener checkt of zijn onderzoek overeenkomt met de informatie over uw organisatie in het UBO-register. Als dat niet zo is wordt dit gemeld en onderzocht. Ook kunnen opsporingsdiensten controleren wie de uiteindelijke eigenaar is van of zeggenschap heeft in een organisatie om verdachte patronen en personen sneller te vinden.

Sancties

Aan het niet of onjuist registreren van de UBO's zijn sancties verbonden. Bureau Economische Handhaving (BEH) ontvangt van de Kamer van Koophandel alle benodigde informatie van de organisaties waarvan de UBO's na 27 maart 2022 niet zijn geregistreerd. BEH kan handhavend optreden. 

Het niet (tijdig) voldoen aan de registratieverplichting of het doorgeven van verkeerde informatie is een economisch delict. Dit kan uiteindelijk leiden tot een gevangenisstraf van maximaal zes maanden, een taakstraf of een boete van (thans) maximaal € 21.750. Daarnaast kan een onjuiste registratie aanleiding zijn voor strafrechtelijk onderzoek naar de organisatie of diens UBO's.

Verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) per 1 januari 2023

Euro

Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om mensen tussen de 18 en 40 jaar een ton belastingvrij te schenken voor aankoop van een eigen woning. Dit bedrag wordt verlaagd tot € 27.231. De vrijstelling zal per 1 januari 2024 helemaal verdwijnen.


Phidra is betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe softwaretool voor het maken van cashflow- en winst- en verliesprognoses: Liquid. De ontwikkeling van Liquid is vorig jaar gestart en inmiddels in bèta beschikbaar. Wij zijn gevraagd deze bèta versie van Liquid te testen om daarmee de ontwikkelaars van waardevolle feedback te voorzien waarmee de tool verder kan worden ontwikkeld.
 
Wij zijn afgelopen maand met enkele klanten gestart met de eerste pilotperiode van de bèta versie van Liquid. De eerste reacties zijn positief en daarom geven wij nu al onze klanten graag de mogelijkheid om gratis mee te doen aan deze pilotperiode.
 
Jullie kunnen je via info@phidra.nl of via jouw contactpersoon aanmelden voor deze pilot. Let op: deadline voor de inschrijving is op 16 maart. Na aanmelding zal contact worden opgenomen voor het ‘live’ zetten van de software. In samenwerking met Liquid bieden wij alle klanten die zich nu inschrijven tevens een gratis onboarding sessie van een uur, verzorgd door Liquid. Hierin wordt de tool volledig uitgelegd. Ook daarna kunnen de medewerkers jullie natuurlijk verder ondersteunen bij het invoeren van de prognosegegevens.
Disclaimer
Bij de samenstelling van de teksten is naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd. Onze organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan.

Vragen?

Wij zijn u graag van dienst tezamen met onze collega's van onze aanpalende services en uiteraard telefonisch of via de mail bereikbaar voor al uw vragen rondom de onderwerpen uit deze nieuwsbrief.
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright © 2022 Phidra Accountants & Adviseurs, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp